1. Ψυχραιμία. Ταυτόχρονα ηρεμήστε και τους υπόλοιπους που βρίσκονται κοντά στον άρρωστο και δώστε τους να καταλάβουν ότι δεν κινδυνεύει ο άρρωστος.
2. Καθαρίστε την περιοχή γύρω από το παιδί έτσι ώστε να μην υπάρχουν σκληρά αντικείμενα πάνω στα οποία πιθανό να κτυπήσει.
3. Βάλτε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι του, ένα μαξιλάρι για παράδειγμα.
4. Δεν χρειάζεται να τον μετακινήσετε εκτός αν στην θέση που βρίσκεται κινδυνεύει.
5. ΜΗΝ προσπαθείτε με τα χέρια σας να σταματήσετε τους σπασμούς. Δεν πρόκειται να πετύχετε τίποτα. Οι σπασμοί θα σταματήσουν από μόνοι τους.
6. Βάλτε το παιδί στα πλάγια και σιγουρευτείτε ότι μπορεί να αναπνέει ελεύθερα από την μύτη και το στόμα. Επίσης η θέση αυτή θα τον βοηθήσει, σε περίπτωση που κάνει εμετό, να μην πάει τροφή στους πνεύμονές του .
7. Μην προσπαθήσετε να τραβήξετε την γλώσσα του ή να τοποθετήσετε κάτι σκληρό στο στόμα. Δεν κινδυνεύουν να καταπιούν την γλώσσα τους, όπως πολύ λανθασμένα πιστεύει ο κόσμος.
8. Μείνετε κοντά στο παιδί μέχρι να σταματήσουν οι σπασμοί. Συνήθως μετά την κρίση θέλουν να κοιμηθούν. Συνοδεύσετε το παιδί στο σπίτι του.
9. Δεν χρειάζεται να του δώσετε τίποτα να φαει ή να πιει, ειδικά κατά την διάρκεια της κρίσης αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Πηγή: http://www.paidiatros.com/MAIN/article-321-0-0-0.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου