Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.......ΑΔΥΝΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ..

Οι λεπτοί γονείς θα έχουν πιθανότατα και λεπτά παιδιά. Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, δεν είναι μόνο η παχυσαρκία των γονιών που επηρεάζει το βάρος των παιδιών. Αν οι γονείς έχουν χαμηλό βάρος, αυτό επιδρά επίσης στους απογόνους τους μέσω της κληρονομικότητας.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι λεπτά και τα ίδια, σε σχέση με τα παιδιά οι γονείς των οποίων έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τα Κατρίνα Γουίτακερ του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του University College του Λονδίνου, μελέτησαν επί μια πενταετία το ύψος και το βάρος γονιών και παιδιών από περίπου 7.000 οικογένειες.
Η ανάλυση του «δείκτη σωματικής μάζας» (προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους) έδειξε ότι όταν και οι δύο γονείς είχαν δείκτη στο κατώτερο (λεπτότερο) ήμισυ της ιδανικής σωματικής μάζας, τότε η πιθανότητα να έχουν λεπτό παιδί ήταν 16,2%, σε σχέση με 7,8% αν και οι δύο είχαν δείκτη στο ανώτερο ήμισυ.
Αυτά τα παιδιά είχαν δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ) κάτω του 18,5, θεωρούμενα έτσι ως «λεπτά». Κανονικό θεωρείται το βάρος αν ο δείκτης είναι μεταξύ 18,5- 25), μεταξύ 25- 30 θεωρείται κανείς υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος.
Η πιθανότητα να είναι το παιδί λεπτό, είναι μόνο 5,3%, αν και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι και μόλις 2,5% αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι, με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το χαμηλό βάρος μπορεί να κληρονομηθεί, καθώς τα παιδιά των λεπτών γονιών διαθέτουν γονίδια που τα προδιαθέτουν να μείνουν και αυτά αδύνατα.
Το φύλο του παιδιού ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με μέτρο οι χυμοί στα παιδιά

Με μέτρο οι χυμοί στα παιδιά


Είναι οι χυμοί των φρούτων ασφαλείς για τα παιδιά μας; Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων θεώρησε καλό να εκδώσει οδηγίες σχετικά με τη χρήση και την κατάχρηση των φυσικών χυμών στην παιδιατρική!

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμών φρούτων από τα παιδιά μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία τους.

Κι αυτό γιατί, η ΑΑΠ ανακοίνωσε ότι η κατάχρηση στους χυμούς οδηγεί σε παχυσαρκία, τερηδόνα, διάρροια και άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως κοιλιακά άλγη.

Ανάμεσα στις συστάσεις που κάνει η ΑΑΠ αναφέρει ότι όταν δίνουμε στα παιδιά μας χυμούς του εμπορίου, καλό θα ήταν να είναι 100% παστεριωμένοι.

Στα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να δίνουμε χυμούς, αν και πολλοί παιδίατροι υποστηρίζουν ότι μικρές ποσότητες χυμού δεν έχουν καμία αρνητική επίδραση.

Μωρά μεταξύ 6 και 12 μηνών μπορούν να πιούν ένα με ενάμισι ποτήρι χυμό την ημέρα, αλλά σε ποτήρι όχι σε μπιμπερό.

Καλό θα ήταν και τα παιδιά ως 6 ετών να μην ξεπερνούν στην ημερήσια διατροφή τους το ένα με ενάμισι ποτήρι χυμό την ημέρα.
http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=1230