Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΖΟΡΙΚΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ!!!!!!!!!

Ξαφνικά το παιδί σας γίνεται πρωταθλητής στα χτυπήματα

και τις δαγκωματιές, τόσο που αναρωτιέστε τι απέγινε το μικρό σας αγγελούδι.

Μην ανησυχείτε , εδώ είμαστε εμείς.

Λίγα πράγματα μπορούν να σας κάνουν να αμφισβητήσετε περισσότερο την αξία σας ως γονείς όσο το να βλέπετε το μικρό σας να βγάζει νοκ άουτ ένα άλλο παιδί ή το να νιώθετε τα δόντια του να βυθίζονται στο χέρι σας. Όσο όμως δυσάρεστες και ανεπιθύμητες κι αν είναι τέτοιου είδους συμπεριφορές, δεν είναι δικό σας το λάθος, ούτε σημαίνει ότι το παιδί σας μεγαλώνοντας θα γίνει νταής. «Οι δαγκωματιές και τα χτυπήματα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης» λέει η Miriam Schechter, M.D., παιδίατρος στην Κλινική Παίδων στο Μοντεφιόρε του Μπρονξ, στη Νέα Υόρκη. «Τα ενός έτους παιδιά θέλουν να εκφράσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους, αλλά δεν ξέρουν πάντα πώς να το καταφέρουν χωρίς τελικά να καταφύγουν σε χτυπήματα και δαγκώματα».
Ο τρόπος που αντιδράτε στην απρεπή συμπεριφορά του παιδιού σας είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα εν τη γενέσει του. Γονατίστε, κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε του με ήρεμη, αυστηρή φωνή: «Όχι χτυπήματα. Όταν χτυπάς κάποιον πονάει». Αν το ξανακάνει, απομακρύνετέ  το από την κατάσταση και βάλτε το τιμωρία να σκεφτεί τι έκανε, για 1 λεπτό, συμβουλεύει η Dr Schechter. “Όταν συνετίζετε το παιδί σας κάθε φορά που χτυπάει κάποιον, θα μάθει πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άσκηση βίας» λέει.
Αλλά μην περιμένετε το πρόβλημα να κορυφωθεί μέχρι του σημείου που να χρειαστεί να επέμβετε σε ένα έντονο, βίαιο ξέσπασμα του παιδιού. Σχεδόν κάθε πιτσιρίκι αυτής της ηλικίας στον πλανήτη δαγκώνει και χτυπάει για του ίδιους πάνω κάτω λόγους, και μόλις μάθετε για τι ψάχνετε, μπορείτε να αποτρέψετε το παιδί σας από την εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς και να το βοηθήσετε να μοιραστεί τα συναισθήματά του με πιο θετικό και, κυρίως, ειρηνικό τρόπο. Έχετε το νου σας για ορισμένες κλασικές καταστάσεις που πυροδοτούν μια βίαιη συμπεριφορά.
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ
Εξερευνά πράγματα με το στόμα του
Από τότε που ήταν βρέφος, πιθανότατα απολάμβανε να βάζει ό,τι έβρισκε στο στόμα του. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που τα παιδιά μαθαίνουν το περιβάλλον τους και, φυσικά, αυτό δεν αλλάζει ξαφνικά μόλις γιορτάσετε τα πρώτα του γενέθλια. «Είτε μασουλάει το χέρι ενός φίλου είτε δαγκώνει όταν θηλάζει, τα παιδιά αυτής της ηλικίας δείχνουν αυτό που θέλουν με το στόμα τους» λέει η Erin Floyd, Ph.D., κλινική παιδοψυχολόγος από την Ατλάντα των ΗΠΑ.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Αν το παιδί σας, σας δαγκώνει ενώ θηλάζει,, τραβήξτε το αμέσως από το στήθος σας. Κοιτάξτε το και με σταθερή, ήρεμη φωνή πείτε «Όχι!». Αφήστε το να δοκιμάσει ξανά, αλλά αν συνεχίσει να δαγκώνει, επαναλάβετε τη διαδικασία μόνο μία ή δύο φορές πριν τελειώσει το τάισμα. Δεν θα περάσει καιρός μέχρι να καταλάβει ότι το δάγκωμα διακόπτει το φαγητό. Το μικρό σας παίρνει το ρυθμό από εσάς όσον αφορά την αλληλεπίδραση με τους άλλους, γι αυτό φροντίστε να είστε ένα καλό πρότυπο. Αποφύγετε να παίζετε δαγκώνοντάς το ή πιπιλώντας τα δαχτυλάκια του. Αυτού του είδους τα παιχνίδια στέλνουν ανάμικτα μηνύματα και το αποτέλεσμα μπορέι να είναι να προσπαθήσει να σας μιμηθεί…πάνω σε άλλα παιδιά.
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ
Προσπαθεί να υπερασπιστεί το χώρο του
Θα έχετε πιθανότατα παρατηρήσει ότι το παιδί σας δαγκώνει και χτυπάει πιο συχνά στην παιδική χαρά ή σε μία συνάντηση για παιχνίδι σε ένα σπίτι παρά οπουδήποτε αλλού. Ο λόγος; Περιβάλλεται από ένα τσούρμο παιδιά που αρπάζουν τα παιχνίδια του, το σπρώχνουν ή απλά εισβάλουν στο χώρο του και δεν το ακούνε απαραίτητα όταν τους λέει «Σταματήστε!» ή «Είναι δικό μου!». Το να μην αντιδράσει με θυμό ένα παιδί προϋποθέτει  ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεών του, κάτι που τα παιδιά δεν καταφέρνουν να κάνουν παρά μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Αν το παιδί σας χτυπήσει κάποιον, δώστε του χρόνο να ηρεμήσει, πάρτε το στην άκρη και δώστε του μία γερή δόση από τη διάλεξη «δε χτυπάμε, δε δαγκώνουμε». Μπορείτε επίσης να απαλύνετε την ένταση προτείνοντας ένα νέο παιχνίδι. «Το να αποσπάσετε την προσοχή των παιδιών με μία νέα δραστηριότητα είναι συχνά ο πιο εύκολος τρόπος να διευθετήσετε μία διένεξη» λέει η Dr Floyd. Αν τσακώνονται για ένα παιχνίδι, δώστε τους ένα λεπτό για να δείτε μήπως τελικά λύσουν τη διαφορά μόνα τους. Όταν όμως δείτε πως η κατάσταση πάει να κλιμακωθεί  καταλήγοντας σε χτυπήματα και δαγκώματα, πείτε: «Αν δεν μπορείτε να παίξετε με τη σειρά, θα σας πάρω το φορτηγό». Και μην αφήσετε το παιδί σας να κρατήσει ένα παιχνίδι το οποίο άρπαξε βίαια. Αναγκάζοντάς το να το επιστρέψει, του δίνετε να καταλάβει ότο με το να το παίζει ζόρικο δεν θα παίρνει αυτό που θέλει.
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ
Δεν μπορεί να βρει τα σωστά λόγια
Όπως όλοι, τα παιδιά αυτής της ηλικίας βαριούνται, πεινάνε, κουράζονται και ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους. Η διαφορά είναι ότι δε διαθέτουν τη γλωσσική ευχέρεια για να επικοινωνήσουν αυτά τα αισθήματα. «Καθώς το λεξιλόγιο του μικρού σας δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιεί το σώμα του για να δείξει πως αισθάνεται ή για να αντιδράσει δείχνοντας ότι δεν συμφωνεί με κάτι» λέει η Dr Schechter.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Το να εντοπίσετε για ποιο λόγο το μικρό σας είναι ταραγμένο είναι κάπως δύσκολο σε αυτή την ηλικία. Χτυπάει επειδή έχει ενοχληθεί από κάτι ή επειδή δεν μπορεί να βρει το αγαπημένο του παιχνίδι; Ή μήπως θέλει να φάει κάτι; Βοηθήστε το να «ντύσει» τις αντιδράσεις του με τις σωστές λέξεις. Αν πετάξει κάτω το ποτηράκι με το χυμό του επειδή δεν είναι αυτό που θέλει, για παράδειγμα, εσείς πείτε: «Θέλεις γάλα! Πες “γάλα”». Και ενθαρρύνετέ το να το κάνει συνεχώς, επαινώντας το κάθε φορά που χρησιμοποιεί τις σωστές λέξεις. Πριν περάσει πολύς καιρός, θα μάθει ότι το να μιλάει είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος να παίρνει αυτό που χρειάζεται από την επιθετική συμπεριφορά.
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ
Είναι εκτός εαυτού
Όταν το παιδί σας έχει μία κακή μέρα, μπορεί απλά να ξεσπάσει γιατί έχει εκνευριστεί και δεν ξέρει πώς να το χειριστεί και να ηρεμήσει. «Ακόμη και τα παιδιά που συνήθως δεν χτυπάνε ή δαγκώνουν μπορούν να χάσουν τον έλεγχο  όταν στρεσαριστούν ή στο τέλος μίας δύσκολης, κουραστικής μέρας» λέει η Dr Schechter.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Το να δίνετε προσοχή στο πότε και γιατί το παιδί σας έχει βίαια ξεσπάσματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αποτρέψετε. Αν χτυπάει όταν είναι κουρασμένο, βάλτε το να πάρει έναν υπνάκο τουλάχιστον μία ώρα πριν το πάτε για παιχνίδι με τα άλλα παιδιά και φροντίστε να το βάζετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Αν δαγκώνει όταν πεινάει, τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων και φροντίστε να παίρνετε μαζί σας διάφορα σνακ στην παιδική χαρά ή όταν πηγαίνετε μαζί για ψώνια ή για κάποια άλλη δουλειά.  Όταν παρατηρήσετε πως τα επίπεδα εκνευρισμού του ανεβαίνουν επικίνδυνα (για παράδειγμα όταν δεν μπορεί να διατηρήσει όρθια την κατασκευή με τα τουβλάκια του), προσφερθείτε να το βοηθήσετε ή ενθαρρύνετέ το  να περάσει σε μία άλλη δραστηριότητα. Μπορεί να μπείτε στο πειρασμό να το αφήσετε να ξεσπάσει όταν είναι εκτός εαυτού. Όμως πρέπει να αντιμετωπίσετε ο συμβάν όπως κάνετε κάθε μέρα, αλλιώς μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως δεν πειράζει αν παραφέρεται κάτω από ορισμένες συνθήκες.
Πηγή: Parents 2010 – Τεύχος 25
Κείμενο: Megan Mattes     Απόδοση: Αγγελική Στεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου