Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τι εξετάσεις γίνονται στον 3ο μήνα;

Εγκυμοσύνη 3ος μήνας

Κατά τον 3ο μήνα καλό είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα της κατάστασης της μητέρας. Η αναιμία της εγκυμοσύνης είναι μια κατάσταση που παρουσιάζεται λόγω της συνεχόμενης αύξησης του όγκου του αίματος και της αραίωσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και με την πρόοδο της εγκυμοσύνης γίνεται ολοένα και εντονότερη . Είναι επομένως σημαντικό να γνωρίζει ο ιατρός από ποιο επίπεδο αιματοκρίτη ξεκινάει η εγκυμοσύνη, προκειμένου να καθορίσει την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή. Σημαντικός είναι επίσης και ο προσδιορισμός της ύπαρξης ή όχι ανοσίας της μητέρας έναντι νόσων, όπως είναι η τοξοπλάσμωση και η ερυθρά.

Τι είναι το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας;

Σε αυτόν τον μήνα και συγκεκριμένα μετά την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, στο οποίο μετράται το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου. Αν αυτό βρεθεί αυξημένο, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σύνδρομο Down. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας. Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος για την ανίχνευση του συνδρόμου Down είναι 80-82%.

Τι είναι το τεστ PAPP-a;
Είναι ο προσδιορισμός στο αίμα της πρωτεϊνης PAPP-a και της ελεύθερης β χοριακής γοναδοτροπίνης. Γυναίκες που κυοφορούν έμβρυα με σύνδρομο Down έχουν χαμηλή πρωτεϊνη PAPP-a και υψηλή β-χοριακή γοναδοτροπίνη. Αν η συγκεκριμένη μέτρηση συνδυαστεί με το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, τότε η ευαισθησία ανίχνευσης του συνδρόμου Down αυξάνεται κατά πολύ (πάνω από 90%).
Το αποτέλεσμα εκφράζεται με πιθανότητα εκδήλωσης, πχ 1/300 (ένα προς τριακόσια). Αυτό θεωρείται και το όριο ασφάλειας. Αν η πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου Down είναι μεγαλύτερη (πχ 1/150), τότε προτείνεται στη γυναίκα να υποβληθεί σε μια από τις εξετάσεις που παρέχουν με ακρίβεια τη διάγνωση της ύπαρξης ή όχι χρωμοσωμικών ανωμαλιών (συμπεριλαμβανομένου και του Down). Οι  εξετάσεις αυτές είναι η βιοψία χοριακής λάχνης και η αμνιοπαρακέντηση.

Τι είναι το ρινικό οστό και τι σημασία έχει η ανίχνευσή του στο υπερηχογράφημα;

Η ανίχνευση του ρινικού οστού από αυτήν την ηλικία κυήσεως είναι πολύ καλός προγνωστικός παράγοντας, αφού η πιθανότητα για σύνδρομο Down μειώνεται κατά 3 φορές.
  

ΜΠΑΝΙΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Γονείς μπορείτε να χαρείτε μαζί με τα παιδιά σας το παιχνίδι στο νερό και στην παραλία αποφεύγοντας τα λάθη που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του.
Οι πιο πολύ παιδίατροι λένε «ναι» στα καλοκαιρινά μπάνια του μωρού σας, με την προυπόθεη όμως ότι έχει συμπληρώσει τους έξι μήνες.
Οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια σωστή αρχή, έτσι ώστε στη συνέχεια να χαρείτε τη θάλασσα χωρίς προβλήματα.
  • Ξεκινάτε τα μπάνια στο μωρό σας αφού πρώτα έχει ζεστάνει αρκετά ο καιρός, ώστε να έχει αυξηθεί και η θερμοκρασία της θάλασσας, που πρέπει να είναι περίπου 19˚ C με 20˚C.
  • Δεν το αφήνετε πολλή ώρα μέσα στη θάλασσα. Απλώς το βρέχετε λίγο, το σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα, του φοράτε ένα ανοιχτόχρωμο φανελάκι και το βάζετε αμέσως κάτω από μια σκιά.
  •  Tα βρέφη που είναι κάτω από έξι μηνών δεν έχουν αναπτύξει τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός τους, γι’ αυτό δεν πρέπει να τα εκθέτετε καθόλου στον ήλιο. Σε αυτή την ηλικία η μόνη ασφαλής προφύλαξη είναι η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας, αφού η χρήση αντηλιακού δεν ενδείκνυται.
  • Aν το παιδί σας εμφανίσει εξάνθημα ή κοκκινίλα που δεν προέρχεται από έγκαυμα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Oι κοκκινίλες και οι ερεθισμοί συχνά οφείλονται σε ευαισθησία που παρουσιάζει το δέρμα από την έκθεσή του στον ήλιο. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και χαρείτε την θάλασσα μαζί με το αγγελούδι σας άφοβα.

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ψάρι: Τι να επιλέξω για το παιδί μου;
Τα ψάρια από την αρχαιότηα θεωρούνται από τις πιο υγιεινές τροφές και συστήνονται ανεπιφύλακτα σε κάθε πρόγραμμα διατροφής, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους, είτε για ιατρική πάθηση. Τα ψάρια είναι τα λιγότερο ενοχοποιημένα τρόφιμα, καθώς κανείς δεν μπορεί να επισημάνει κάτι αρνητικό όσον αφορά την κατανάλωσή τους. Φυσικά, είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται και στη διατροφή των παιδιών.
Η σημαντικότητα για τη διατροφή των παιδιών
Τα ψάρια αποτελούν την απαραίτητη τροφή για τα παιδιά και τους ενήλικες. Εξάλλου είναι βασικό στοιχείο στη μεσογειακή πυραμίδα της διατροφής. Από θρεπτικής άποψης, είναι μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητος. Το λίπος που περιέχουν αποτελείται από τα "καλά" λιπαρά οξέα, και ιδιαίτερα από ω 3 λιπαρά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις των ω 3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών του Δυτικού πολιτισμού, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, η νόσος Crohn, ο καρκίνος του μαστού κ.ά.
Σε μία εποχή που οι καρδιαγγειακές παθήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται ακόμα και από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής μας, τα ω 3 λιπαρά είναι απαραίτητα στην παιδική διατροφή, καθώς μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, εμποδίζουν τις αρρυθμίες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συντελούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα ω 3 λιπαρά φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην υγεία του νευρικού συστήματος. Ο εγκέφαλος και τα νευρικά κύτταρα αποτελούνται από λιπαρά οξέα και οι έρευνες δείχνουν ότι τα ω 3 των ψαριών είναι απαραίτητα για τη νευρολογική ανάπτυξη στην πρώτη παιδική ηλικία, ενώ συμβάλλουν στη νευρολογική ανάπτυξη και των εμβρύων, μέσω της διατροφής της μητέρας τους.
Τα ψάρια είναι και πολύ καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, και ιδιαίτερα της βιταμίνης Α, της βιταμίνης D, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα κυρίως για την υγιή ανάπτυξη των οστών και για την όραση. Το ψάρι, εξάλλου, παρέχει τον συνδυασμό ασβέστιο-φώσφορο-βιταμίνη D, που είναι οι κύριες ουσίες από τις οποίες δομούνται τα οστά και τα δόντια.
Πότε μπορεί να ξεκινήσει το παιδί μου να τρώει ψάρι;
Ψάρια και θαλασσινά δεν πρέπει να δίνονται σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, καθώς μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση. Το ψάρι μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή περίπου στον όγδοο μήνα, ανάλογα με την αποδοχή του βρέφους και την ικανότητά του να μασάει και να καταπίνει στερεές τροφές. Εξάλλου, έως το τέλος τους πρώτου έτους, το διαιτολόγιο του βρέφους πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Το ψάρι μπορεί να προστεθεί μέσα σε σούπες ή να καταναλωθεί σε μικρά κομματάκια, αρκεί να είναι πολύ καλά βρασμένο, μαλακό και καθαρισμένο από τα κόκαλα. Ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε ψάρι είναι να τρώτε και εσείς, καθώς οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τη διατροφή των παιδιών. Τόσο για τα βρέφη όσο και για τα παιδιά συστήνεται η κατανάλωση ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα.
Ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για τα παιδιά;
Όλα τα ψάρια έχουν κάτι σημαντικό να προσφέρουν στη διατροφή. Το ιδανικό είναι να υπάρχει ποικιλία, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί δεν βρίσκουμε όλα τα ψάρια και, κυρίως, γιατί στα παιδιά δεν αρέσουν όλα τα είδη. Τα άσπρα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Α και βιταμίνης D, οι οποίες αποθηκεύονται στο συκώτι τους. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, ο σολομός, το χέλι, η ρέγκα, ο τόνος, ο κολιός, το λαβράκι και η πέστροφα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και είναι πολύ πλούσια σε ω 3 λιπαρά. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται με τα κόκαλα, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο σολομός και η αθερίνα, είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου.  Όσον αφορά τα ψάρια που προορίζονται για παιδιά θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ προσεκτικά. Τα μεγάλα ψάρια που, συνήθως, ζουν κοντά στον βυθό, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σαλάχι και σκυλόψαρο, θα πρέπει να αποφεύγονται από έγκυες και μικρά παιδιά, καθώς είναι πιθανό να περιέχουν ποσότητες υδραργύρου που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον οργανισμό.
Ψάρι φρέσκο ή κατεψυγμένο;
Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι το φρέσκο ψάρι είναι καλύτερο από το κατεψυγμένο. Όμως, πότε ένα ψάρι είναι πραγματικά φρέσκο; Πολλά ψάρια που πωλούνται στην αγορά ως "φρέσκα" μπορεί να έχουν αλιευθεί έως και 9 μέρες νωρίτερα! Η αλήθεια είναι ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ξέρουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο είναι να το ψαρέψουμε! Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι για τους περισσότερους εφικτό, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψωνίζουμε από κάποιον που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο όταν τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν, τα βράγχια του είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ, διατηρεί το σχήμα του και δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις ή παραμορφώσεις, είναι λαμπερό και έχει το φυσιολογικό του χρώμα, είναι σφριγηλό, απολεπίζεται εύκολα, το κόκαλό του είναι άσπρο και δεν θρυμματίζεται όταν το τρώμε. Απ' την άλλη, όμως, το κατεψυγμένο ψάρι δεν είναι καθόλου κακή επιλογή. Καταρχήν, είναι προτιμότερο να φάμε κατεψυγμένο ψάρι, παρά να μην φάμε καθόλου ψάρι! Η κατάψυξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μερικών βιταμινών, όμως η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά υφίσταται ακόμα και μετά την κατάψυξή τους. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα ψάρια μετά την αλίευσή τους τοποθετούνται σε θρυμματισμένο πάγο ή σε ειδικούς θαλάμους ψύξης, όμως σε αυτήν την κατάσταση μπορούν να παραμείνουν το πολύ 2 μέρες. Εάν, λοιπόν, η διακίνηση των ψαριών γίνεται μακριά από τον τόπο αλίευσής τους, η κατάψυξη είναι απαραίτητη συνθήκη. Εξάλλου, απ' όλες τις ζωικές τροφές τα ψάρια θεωρούνται πιο ευαίσθητα στις αλλοιώσεις και οι μέθοδοι συντήρησης οφείλουν να είναι πιο αυστηρές απ' αυτές που εφαρμόζονται στα κρέατα. Με τις νέες τεχνολογίες (άμεση κατάψυξη στη θάλασσα), τα ψάρια μπορούν να καταψυχθούν λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την αλίευσή τους. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των χυμών και της υφής τους. Ένα ψάρι που έχει καταψυχθεί σωστά, θα πρέπει να είναι λαμπερό, να μην έχει σημάδια, να είναι σκληρό και να μην υπάρχουν ενδείξεις προηγούμενης απόψυξης. Τα κατεψυγμένα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν από 3 έως 5 μήνες.

Η φροντίδα των δοντιών του παιδιού σας


Η φροντίδα των δοντιών του μωρού σας θα πρέπει να αρχίσει από τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα του δόντια.

Κατά την περίοδο του πρώτου έτους θα πρέπει να καθαρίζεται τα ούλα και τα δόντια του βρέφους, δύο φορές την ημέρα με μια μικρή γάζα την οποία θα έχετε εμποτίσει σε νερό, ή με ειδικά μαντηλάκια ή με μια ειδική βρεφική οδοντόβουρτσα.

Όταν το παιδί σας γίνει 4 ετών θα πρέπει να ξεκινήσει το βούρτσισμα των δοντιών.

Η πιο κατάληλη στιγμή για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας στο είναι 6 μήνες μετά την ανατολή των νεογιλών δοντιών και στοχεύει αφενός στην γνωριμία του παιδιού με τον οδοντίατρο και αφετέρου στον κλινικό έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.
Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει σχετικά με την πρόληψη της τερηδόνας, την διατροφή του παιδιού και τα λοιπά θέματα που αφορούν την στοματική του υγιεινή.

Λίστα για τη βαλίτσα του μαιευτηρίου


Λίστα για τη βαλίτσα μαιευτηρίου

Επειδή το πιο συνηθισμένο είναι ο τοκετός να μην πραγματοποιηθεί ακριβώς την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά νωρίτερα είναι καλό να έχετε φροντίσει η βαλίτσα που θα πάρετε μαζί σας στο μαιευτήριο να είναι έτοιμη. Έτσι, εξασφαλίζετε την ησυχία σας ότι δεν θα έχετε ξεχάσει τίποτα και θα είστε απόλυτα οργανωμένες για να καλύψετε τις ανάγκες σας στο μαιευτήριο.
Φυσιολογικά, η παραμονή σας στο μαιευτήριο θα διαρκέσει 2-3 ημέρες στην περίπτωση φυσιολογικού τοκετού, ενώ 3-5 στην καισαρική τομή. Γι΄αυτό, φροντίστε την χρονική περίοδο αυτή, να έχετε μαζί σας ότι είναι απαραίτητο για εσάς και το παιδί σας.
Τα κύρια πράγματα που πρέπει να πάρετε μαζί σας είναι τα κάτωθι:
Για τη μαμά
  • Σουτιέν θηλασμού
  • Κρέμα για θηλές
  • Επιθέματα θηλής
  • Θήλαστρο
  • Νυχτικά θηλασμού
  • Ρόμπα
  • Λαστέξ
  • Σλιπ μίας χρήσης
  • Σερβιέτες λοχείας
  • Εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης σώματος
  • Νεσεσέρ καλλυντικών
  • Βαλίτσα μαιευτηρίου


Για το μωρό
  • Φορμάκια εσώρουχα
  • Φορμάκια εξώρουχα
  • Σουρωτά νυχτικάκια
  • Γαντάκια ύπνου
  • Πάνες αγκαλιάς
  • Λαβέτες
  • Πάνες
  • Ομφαλεπίδεσμοι
  • Πιπίλα & θήκη για πιπίλα
  • Κάθισμα αυτοκινήτου 
  • Κουβέρτα
  • Ζακετούλα ή σάκος εξόδου
  • Σκουφάκι εξόδου
  • Καλτσάκια

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ


ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
Με το άρθρο 142 του νέου Ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58/Α'/3.4.08) "Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις" δίνεται η δυνατότητα στην εργαζόμενη μητέρα να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών.

Δικαιούχοι της εξάμηνης άδειας ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας είναι οι μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005. Σύμφωνα με την νομοθετική εξουσιοδότηση του ανωτέρω άρθρου 142, έχει εκδοθεί η με αριθμό 33891/606/9.5.2008 (ΦΕΚ 833/Β'/9.5.2008) Κανονιστική Απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι δικαιούχοι, η διάρκεια, η διαδικασία, ο φορέας καταβολής της παροχής κ.λπ.
Ο Νομοθέτης ρητά ορίζει ότι δικαιούχοι της ειδικής άδειας παροχής μητρότητας είναι μόνο οι μητέρες και όχι και οι δύο γονείς, όπως ισχύει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, για το μειωμένο ωράριο φροντίδας του παιδιού.

Όσον αφορά την έννοια των όρων "επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις" του άρθρου αυτού, έχει εκδοθεί η με αριθμό 365/7.7.2008 γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Επειδή στο Ελληνικό Εργατικό Δίκαιο συνηθίζεται να αναφέρονται τομείς δραστηριότητος στον ιδιωτικό τομέα ως "επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις και λοιπές εργασίες" στην προκειμένη περίπτωση ο νομοθέτης αναφέρει μόνον "επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις". Στην εισηγητική έκθεση, που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το Νόμο 3655/08, προκύπτει ότι με τις διατάξεις του άρθρου 142, θεσπίζεται ειδική παροχή για την εργαζόμενη μητέρα σε σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, στα πλαίσια της λήψης μέτρων για την προστασία της μητρότητας και με στόχο τη συμβολή στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος το οποίο εμφανίζεται έντονο στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Με βάση τα παραπάνω ο Νομικός Σύμβουλος στην γνωμοδότησή του αναφέρει ότι στους όρους "επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις" εμπεριέχονται όλες οι περιπτώσεις συμβάσεως εργασίας του ιδιωτικού τομέα, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο Νόμο και στην κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα κανονιστικού περιεχομένου υπουργική απόφαση. Συνεπώς δε συνάγεται ρητά νομοθετική βούληση για εξαίρεση μητέρων που παρέχουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα σε Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και επομένως στην έννοια "επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις" υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως της φύσεως της εργοδοτικής δραστηριότητας, Ιδρύματα, Σωματεία, Σύλλογοι, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. Σύμφωνα λοιπόν και με την εγκύκλιο Ο.Α.Ε.Δ. Β130953/20.8.08 οι ασφαλισμένες μητέρες στους παραπάνω εργοδότες είναι δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.        

ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΗΤΕΡΩΝ

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατωτάτου μισθού της εκάστοτε ΕΓΣΣΕ, από το οποίο ο Ο.Α.Ε.Δ. παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά της ασφαλισμένης μητέρας και την αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Ο.Α.Ε.Δ. Ο Ο.Α.Ε.Δ. είναι υποχρεωμένος να καταβάλει κάθε μήνα ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό της εκάστοτε ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία επιδόματος εορτών (Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα) και επιδόματος αδείας με βάσει το προαναφερόμενο ποσό.

Τα ποσά που καταβάλλει ο Ο.Α.Ε.Δ. σε πλήρη απασχόληση υπολογίζονται:
- από 1.1.08 στο μηνιαίο μισθό 680,59
, μείον τις κρατήσεις της ασφαλισμένης 6,67%, δηλ. 45,40 και λαμβάνει η ασφαλισμένη μητέρα το ποσό των 635,19 ανά μήνα.

- από 1.9.08 στο μηνιαίο μισθό 701,01
, μείον τις κρατήσεις της ασφαλισμένης 6,67%, δηλ. 46,76 και λαμβάνει η ασφαλισμένη μητέρα το ποσό των 654,25 ανά μήνα.

- από 1.5.09 στο μηνιαίο μισθό 739,56
, μείον τις κρατήσεις της ασφαλισμένης 6,67%, δηλ. 49,33 και λαμβάνει η ασφαλισμένη μητέρα το ποσό των 690,23 ανά μήνα.

Σε περίπτωση απασχόλησης μητέρας με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες κάθε μέρα ή εκ περιτροπής απασχόλησης μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τον Ο.Α.Ε.Δ. ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου με πλήρη απασχόληση. Δηλαδή θα λαμβάνει η ασφαλισμένη μητέρα καθαρά ανά μήνα τα παρακάτω ποσά:

- από 1.1.08 το ποσό των 317,60
.
- από 1.9.08 το ποσό των 327,13
.
- από 1.5.09 το ποσό των 345,12
.
Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση απασχόλησης της εργαζόμενης μητέρας για περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα ή πάνω από 13 ημέρες ασφάλισης το μήνα, το καταβαλλόμενο από τον Ο.Α.Ε.Δ. ποσό, θα υπολογίζεται ως πλήρη απασχόληση ήτοι:
- από 1.1.08 το ποσό των 635,19
.
- από 1.9.08 το ποσό των 654,25
.
- από 1.5.09 το ποσό των 690,23
.
Είναι συντάξιμος ο χρόνος της ειδικής παροχής μητρότητας, διότι ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις προβλεπόμενες εισφορές για τον κλάδο σύνταξης. Έτσι ο Ο.Α.Ε.Δ. αποδίδει ανά μήνα τόσο της εργοδοτικές όσο και τις εργατικές εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).

ΑΙΤΗΣΗ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Δικαιούχοι της ειδικής παροχής μητρότητας είναι οι μητέρες που:

1. έχουν ενεργή εργασιακή σχέση δηλ. να είναι εργαζόμενες,
2. έχουν λάβει επιδόματα μητρότητας (κύησης και λοχείας) από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
3. να έχουν υποβάλλει, εντός 60 ημερών από τη λήξη της άδειας λοχείας ή ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας φροντίδας του παιδιού, αίτηση στον Ο.Α.Ε.Δ. της περιοχής κατοικίας των (Υπ. Αποφ. 33891/606/9.5.08 και ερμηνευτικές οδηγίες του Ο.Α.Ε.Δ.).

Σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες του Ο.Α.Ε.Δ. τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να υποβάλλουν οι εργαζόμενες δικαιούχες μητέρες ή δι' αντιπροσώπου στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. είναι τα παρακάτω:

1. Βεβαίωση εργοδότη από την οποία θα προκύπτει η ενεργή εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της μητρότητας, το είδος, η μορφή, η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους καθώς και η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε μετά την άδεια λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας,

2. Αντίγραφο απόφασης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

3. Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου από την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός 8 ημερών στην Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής της σχέσης καθώς και τον αριθμό μητρώου του ΙΚΑ και το ΑΦΜ,

4. Αριθμό λογαριασμού (IBAN) Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας της δικαιούχου,

5. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο (περί εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών),

6. Προκειμένου περί εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών, οι ασφαλισμένες θα προσκομίζουν αντίγραφο άδειας διαμονής σε ισχύ ή αντίγραφο βεβαίωσης κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση άδειας διαμονής,

7. Αναλυτικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου ΙΚΑ (ένσημα) για το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης αδείας κυοφορίας - λοχείας.

Εφόσον ζητηθεί εγγράφως από την εργαζόμενη μητέρα ένα μήνα πριν την έναρξη της ειδικής άδειας, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει τη βεβαίωση.
Επίσης σύμφωνα με την με αριθμό 433/9.5.08/15.5.08 εγκύκλιο του Ο.Α.Ε.Δ. και τις επόμενες διευκρινιστικές οδηγίες δικαιούχοι είναι και:

1. οι εργαζόμενες σε εποχιακές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση η παροχή θα καταβληθεί όχι πέραν της λήξης της εργασιακής σχέσης, εφόσον αυτή προηγείται της λήξης της παροχής.

2. οι εργαζόμενες που είναι ασφαλισμένες και στο ΤΣΜΕΔΕ ή σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο, εφόσον όμως έχουν λάβει επίδομα μητρότητας (κυοφορίας - λοχείας) από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

3. οι εργαζόμενες οι οποίες έκαναν χρήση τμήματος της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας. Στην περίπτωση αυτή η παροχή θα καταβληθεί μετά τη λήξη της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας.

4. οι εργαζόμενες που λαμβάνουν εξ ελευθεριότητας του εργοδότη άδεια κυοφορίας - λοχείας μεγαλύτερη από τη χορηγηθείσα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ειδική άδεια παροχής μητρότητας θα καταβληθεί μετά τη λήξη της επί πλέον αυτής άδειας.

5. οι εργαζόμενες που κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της κυοφορίας-λοχείας βρίσκονται σε ασθένεια (π.χ. επαπειλούμενη κύηση ή άλλη ασθένεια). Για τον υπολογισμό των ημερών απασχόλησης θα ληφθεί υπόψη το εξάμηνο που προηγείται της ασθένειας.

Ο χρόνος απουσίας της μητέρας από την εργασία της λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό της κανονικής άδειας, της προϋπηρεσίας, τον καθορισμό των αποδοχών, της αποζημίωσης σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης, καθώς και κάθε άλλου δικαιώματος που απορρέει από την εργατική νομοθεσία.

ΔΙΑΚΟΠΗ - ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τις με αριθμούς 433/9.5.08/15.5.08 και Β120880/29.5.08 εγκυκλίους του Ο.Α.Ε.Δ. και τις επόμενες διευκρινιστικές οδηγίες η ειδική άδεια παροχής μητρότητας διακόπτεται όταν η δικαιούχος μητέρα:
1. Παραιτηθεί, προσληφθεί και απασχοληθεί σε νέο εργοδότη.

2. Με αίτησή της ζητήσει τη διακοπή από την παροχή.

3. Σε κάθε περίπτωση λύσης της εργασιακής σχέσης εντός του εξαμήνου (π.χ. λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου κ.λπ.). Παρόλο που ισχύει η απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για ένα έτος μετά τον τοκετό, μπορεί να λυθεί για σπουδαίο λόγο, ο οποίος όμως δεν θα σχετίζεται με τη μειωμένη απόδοση της γυναίκας - μητέρας λόγω της βιολογικής της κατάστασης.

4. Προκειμένου για υπηκόους τρίτων χωρών η παροχή διακόπτεται εφόσον η άδεια διαμονής λήξει μέσα στην εξάμηνη περίοδο και δεν προσκομίσει βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης.

Η παροχή δεν διακόπτεται σε περίπτωση ασθένειας της δικαιούχου μητέρας.
Σε περίπτωση που απορρίπτεται με απόφαση του Διευθυντή η αίτηση μητέρας ή οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ του Ο.Α.Ε.Δ. και της αιτούσης μητέρας επιλύεται σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή Επίλυσης Ασφαλιστικών Διαφορών (Ε.Ε.Α.Δ.) της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης του Οργανισμού και σε δεύτερο βαθμό από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
Οι ενστάσεις κατά των σχετικών απορριπτικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων ασκούνται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή τους στην ενδιαφερόμενη μητέρα.

Εξαιρούνται από το άρθρο 142 και δεν είναι δικαιούχοι οι:

1. εργαζόμενες μητέρες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, στο Δημόσιο, στους Ο.Τ.Α., σε Ν.Π.Δ.Δ. (π.χ. ειδικευόμενες ιατροί σε δημόσια νοσοκομεία, αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι καθηγητές σε δημόσια σχολεία, δημοτικές επιχειρήσεις κ.λπ.), επειδή οι αναφερόμενοι φορείς δεν είναι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή εργασίες του ιδιωτικού τομέα.

2. εργαζόμενες μητέρες των οποίων οι Σ.Σ.Ε., ή Δ.Α. προβλέπουν μειωμένο ωράριο ή ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια για μεγαλύτερο χρόνο από τις ρυθμίσεις του άρθρου 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. των ετών 2004-2005 (π.χ. τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρείες κ.λπ.).

3. εργαζόμενες σε ατομικές επιχειρήσεις (οικογενειακές) που συνδέονται με τον εργοδότη με πρώτο ή δεύτερο βαθμό συγγενείας, αφού δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία (άρθρο 1 του Ν. 1759/88).

4. όσες εργαζόμενες δεν λαμβάνουν επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 Πηγή: www.ika.gr, www.oaed.gr

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:




            Καταβάλλεται σε ασφαλισμένες του Ι.Κ.Α. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (παρέχουν εξαρτημένη εργασίας). Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.
            Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο Εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα.
            Η προθεσμία για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το Ι.Κ.Α.

            Νόμοι και διατάγματα που καλύπτουν την παροχή, είναι τα ακόλουθα:
·       Ν. 549/1977, Π.Δ. 776/77, Π.Δ. 221/97.


ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:




·       Παροχή στο Ι.Κ.Α. επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας.
·       Ενεργός εργασιακή σχέση κατά το χρόνο έναρξης της αποχής, λόγω, κυοφορίας ή λοχείας.


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:




1.    Ασφαλιστικό βιβλιάριο του Ι.Κ.Α.
2.    Βεβαίωση του εργοδότη.
3.    Βεβαίωση του Ι.Κ.Α. για την διάρκεια της επιδότησης, το ύψος του ημερησίου επιδόματος και του συνολικού καταβληθέντος ποσού των επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας.