Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Το παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο μεταγενέστερης εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Παιδιά εκτεθειμένα σε παθητικό κάπνισμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά την ενηλικίωση, ακόμη και αν δεν καπνίσουν ποτέ τα ίδια.


Αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρκινικών Ερευνών Cancer Epidemiology,Biomarkers & Prevention, στο τεύχος του Δεκεμβρίου που είχε θεματολογία σχετιζόμενη με τον καπνό.
Μόνο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, περισσότεροι από 219.000 Αμερικανοί θα διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα. Περισσότεροι από 159.000 θα πεθάνουν εξαιτίας του, και ορισμένοι εξ αυτών δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές! Μελέτες έχουν καταδείξει πως η έκθεση στο παθητικό κάπνισμακατά την ενηλικίωση έχει βλαβερές επιδράσεις στην υγεία, αλλά τα δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα λόγω έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία ήταν ως τώρα ελάχιστα.
Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά αυτή τη μελέτη από προηγούμενες έρευνες είναι το ότι διενεργήθηκε σε δύο ανεξάρτητες ομάδες και περιλάμβανε μοριακή ανάλυση γονιδιακών παραλλαγών του MBL2, γονιδίου που είναι γνωστό πως επιδρά στην ευαισθησία του οργανισμού σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Χρησιμοποιώντας τη συνεχιζόμενη μελέτη του National Cancer Institute-Maryland Lung Cancer, ο Curtis C. Harris, M.D., διευθυντής του Εργαστηρίου Καρκινογένεσης στο NCI, και οι συνεργάτες του συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό παθητικού καπνίσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών. Χρησιμοποίησαν το DNA για την ταυτοποίηση του γονιδίου MBL2. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα διασταυρώθηκαν από τον Harris, Ping Yang, M.D., Ph.D., καθηγητή επιδημιολογίας του Mayo Clinic στο Rochester, και τους συνεργάτες του, που είχαν εξετάσει εκατοντάδες περιπτώσεις καπνιστών με καρκίνο στον πνεύμονα. Ο Harris και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν μία συσχέτιση μεταξύ έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μετά την ενηλικίωση. Επιπρόσθετα, η δραστηριότητα του MBL2 συνδεόταν με ακόμη πιο αυξημένο ποσοστό κινδύνου σε όσους είχαν εκτεθεί παθητικά στον καπνό κατά την παιδική ηλικία. Βασισμένος στα αποτελέσματα της μελέτης, ο Harris είπε πως «τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν μεταγενέστερα στη ζωή τους.» Πρόσθεσε πως τα ευρήματα αυτά απαιτούν περισσότερη έρευνα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ


Καρκίνος Πνεύμονα

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα;


Ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται πολύ συχνά. Μάλιστα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η συχνότητά του έχει αυξηθεί, κυρίως στις γυναίκες. Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 34% περίπου των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και για το 23% στις γυναίκες. Ο καρκίνος τον πνεύμονα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: μικροκυτταρικού τύπου και μη μικροκυτταρικού τύπου, που έχουν διαφορετικούς τρόπους θεραπείας και πρόγνωσης.


Ο μικροκυτταρικός τύπος καρκίνου του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα, αναπτύσσεται και διασπείρεται ταχέως και για το λόγο αυτό θεωρείται ότι δεν αντιμετωπίζεται με επέμβαση. Θεωρητικά έχει κάνει μεταστάσεις την ώρα της διάγνωσης ακόμα και αν ο εργαστηριακός έλεγχος δεν έχει διαπιστώσει κάποια μετάσταση. Ο τύπος αυτός ανταποκρίνεται πολύ καλά στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.


Ο μη μικροκυτταρικός τύπος καρκίνου πνεύμονα διαιρείται σε τρεις υποομάδες: τον πλακώδη, το αδενοκαρκίνωμα και το μεγαλοκυτταρικό τύπο. Το αδενοκαρκίνωμα είναι το μοναδικό που δεν έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα. Ο μη μικροκυτταρικού τύπου καρκίνος του πνεύμονα εξαπλώνεται τοπικά και αργεί να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις. Η χειρουργική θεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην πλήρη θεραπεία. Όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.


Ποια είναι η κύρια αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα;


Δεν υπάρχει αμφιβολία σήμερα ότι το κάπνισμα ευθύνεται για όλους τους τύπους του καρκίνου του πνεύμονος εκτός από έναν, το αδενοκαρκίνωμα. Ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται καθημερινά. Ένα άτομο που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, επί πολλά χρόνια, έχει 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει καρκίνο από ένα μη καπνιστή. 


Ένα στα επτά άτομα που καπνίζουν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρα ημερησίως, θα πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα. Ο κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται σημαντικά μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τελευταία αναφέρεται ο όρος "παθητικός καπνιστής". Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που δεν καπνίζουν και ζουν με καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τη νόσο.


Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου;


  1. Κάπνισμα: είναι το κυριότερο αίτιο και ευθύνεται σχεδόν για το 85% των κακοηθών νεοπλασμάτων του πνεύμονα. Ο καπνός περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα των κυττάρων τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μπορούν να γίνουν καρκινικά. Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από τον καρκίνο.
  2. Ηλικία: ο κίνδυνος προσβολής από τον καρκίνο αυτό αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν 300 φορές μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου από άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών.
  3. Φύλο: οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες.
  4. Κληρονομικότητα: υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον καρκίνο αυτόν από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός.
  5. Δίαιτα: δίαιτα φτωχή σε βιταμίνες Α, Β και καροτίνη αυξάνει τη συχνότητα της νόσου.
  6. Ακτινοβολία: η συχνή έκθεση σε ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.
  7. Επάγγελμα: έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της νόσου σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως μάγειρες, αρτεργάτες, οικοδόμοι, υδραυλικοί, οδηγοί φορτηγών, άνθρωποι που ασχολούνται με δέρματα και εργάτες αμίαντου.
  8. Ατμοσφαιρική ρύπανση: είναι γνωστή η αύξηση της συχνότητας της νόσου στους πληθυσμούς που ζουν στις μεγάλες πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.


Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;


Συνήθως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ασυμπτωματικός (χωρίς συμπτώματα) στα αρχικά στάδια. Μερικές φορές ανακαλύπτεται τυχαία ύστερα από ιατρικό έλεγχο για άλλο λόγο. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο βήχας που εμφανίζεται, όταν ερεθίζεται ή πιέζεται κάποιος βρόγχος. Οι καπνιστές που έχουν το λεγόμενο "βήχα του καπνιστή" πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν αλλάζει ο χαρακτήρας του ή χειροτερεύει. Ο επίμονος θωρακικός πόνος είναι ένα σύμπτωμα που οδηγεί συχνά στη διάγνωση της νόσου.


Η δύσπνοια και οι συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις, τα αιμόφυρτα πτύελα, η αιμόπτυση, η βραχνάδα της φωνής και το οίδημα του προσώπου αποτελούν ειδικά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα. Η καταβολή, η ανορεξία, η απώλεια βάρους και ο πυρετός είναι γενικά συμπτώματα όλων των νεοπλασμάτων. Δεν είναι καθόλου σπάνιο, τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, να προέρχονται από τις μεταστάσεις, όπως οσφυαλγία στις οστικές μεταστάσεις ή ημιπληγία, ακόμα και κώμα από τις εγκεφαλικές μεταστάσεις και άλλα.


Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα;


Μια απλή ακτινογραφία θώρακος είναι συνήθως αρκετή για την αρχική διάγνωση. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία θώρακος δίνουν αρκετές πληροφορίες και με μεγαλύτερη ακρίβεια όσον αφορά στην ύπαρξη μεταστάσεων, την έκταση του όγκου και την πιθανή προσβολή μεγάλων αγγείων καρδιάς και θωρακικών τοιχωμάτων. Η βρογχοσκόπηση και η βιοψία του όγκου θέτουν την τελική κυτταρολογική διάγνωση, το βαθμό της κακοήθειας και τον τύπο του καρκίνου.


Έχει σημασία η προφύλαξη και έγκαιρη διάγνωση;


Η προφύλαξη είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πρώτο βήμα για την προφύλαξη από τη νόσο. Το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα δεν θα αντιμετώπιζε την πάθηση, αν δεν κάπνιζε. Οι καπνιστές πρέπει να ελέγχονται από τους γιατρούς τους συχνότερα.


Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα;


Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από την έκταση της νόσου. Γενικά, οι τρεις κλασικοί τρόποι θεραπείας (χειρουργική, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία) δίνουν πολλές φορές καλά αποτελέσματα μέχρι και πλήρη ίαση, όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικά στάδια.


Χειρουργική θεραπεία 

Η χειρουργική αφαίρεση τον όγκου παραμένει η πρώτη επιλογή για τον καρκίνο του πνεύμονα, όταν βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Όταν ο καρκίνος είναι σχετικά σε αρχικό στάδιο, αλλά είναι τοπικά προχωρημένος και η αφαίρεση του είναι δύσκολη, ξεκινά χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία προεγχειρητικά, έτσι ώστε να μικρύνει ο καρκίνος και να γίνει δυνατή η χειρουργική αφαίρεση. Η πλήρης ίαση επιτυγχάνεται σε μεγάλο ποσοστό των ασθενειών αυτών.


Ακτινοθεραπεία

  1. Προεγχειρητική ακτινοβολία: χρησιμοποιείται, όπως προαναφέρθηκε, για τη σμίκρυνση του όγκου, ώστε να γίνει η χειρουργική αφαίρεση του εύκολη.
  2. Μετεγχειρητική ακτινοβολία: εφαρμόζεται μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Η σκοπιμότητά της είναι η αποστείρωση της περιοχής από τυχόν υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα.
  3. 3. Σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία: η ακτινοβολία είναι πολύ χρήσιμη, όταν συνδυάζεται με τη χημειοθεραπεία, ιδίως σε άτομα που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.γ. Η χημειοθεραπεία Σε συνδυασμό με τις άλλες μεθόδους θεραπείας (χειρουργική-ακτινοθεραπευτική), παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου.


Σήμερα στη διάθεσή μας υπάρχουν πολλά καινούρια φάρμακα, που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα με μεγάλη επιτυχία. Προεγχειρητική χημειοθεραπεία: τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα προκαλούν σμίκρυνση του όγκου, ώστε η χειρουργική αφαίρεσή του να είναι εφικτή. Μετεγχειρητική χημειοθεραπεία: έχει σκοπό να λειτουργήσει συστηματικά και να καταστρέψει τυχόν υπολειμματική νόσο. Σε συνδυασμό με την ακτινοβολία: η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ακτινοβολία, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.


BeStrong.org.gr, 03/11/2011

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ


ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ


Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αξιοποιώντας τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΑΕΔ, υλοποίησε πρόγραμμα χορήγησης ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2012 σε 178.628 ανέργους, με αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών στην διεύθυνση κατοικίας τους από 10/2/2012.
Η χρονική διάρκεια ισχύος των βιβλιαρίων υγείας τους θα είναι από 1/3/2012 έως 28/2/2013.
Στο ανωτέρω πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι άνεργοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (1/1/2011 έως 31/12/2011) είχαν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ με τακτική επιδότηση για τουλάχιστον 90 ημέρες.
Επομένως δεν απαιτείται η προσέλευση των ανωτέρω δικαιούχων στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Μητρώου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.
Επίσης δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2012.



ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΑΜΕΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΑΜΕΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ


Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευόμενων στο πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης Α.με.Α. στις Νέες Τεχνολογίες, προχώρησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία στις Νέες Τεχνολογίες» του Υποέργου 1 «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για Άτομα με Αναπηρία». 
Η πρόσκληση αφορά αρκετές περιοχές της χώρας και προθεσμία υποβολής των αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα διαρκέσει λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ν.Π.Ι.Δ. - Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, καλεί τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων εκπαιδευομένων για την παρακολούθηση προγράμματος εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία στις Νέες Τεχνολογίες.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.


Read more: http://www.dikaiologitika.gr/

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ


Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθεις (ΚΠγ) είναι ένα σύστημα εξετάσεων που στοχεύει στην πιστοποίηση διαφορετικών επιπέδων «γνώσης» μιας ξένης γλώσσας, δηλαδή εξετάζει το βαθμό ικανότητας που έχει αναπτύξει κάποιος να κατανοεί και να παράγει γραπτό και προφορικό λόγο της γλώσσας αυτής.
-         Στις εξετάσεις έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα .
-          Οι εξετάσεις για το ΚΠγ ελέγχουν και αξιολογούν τη γνώση διαφόρων ξένων γλωσσών κυρίως από Έλληνες χρήστες. Για το λόγο αυτό, λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές συνθήκες χρήσης της γλώσσας και ελέγχουν επικοινωνιακές ικανότητες διαμεσολάβησης από την ελληνική στην ξένη γλώσσα, σε αντίθεση με άλλα συστήματα αξιολόγησης, τα οποία σχεδιάζουν τις εξετάσεις τους σε μία μόνο ξένη γλώσσα, ανεξάρτητα από τους χρήστες και το περιβάλλον χρήσης της.
-          Οι εξετάσεις αυτές σχεδιάστηκαν με βάση:
o   Ενιαίο πλαίσιο προγράμματος για όλες τις γλώσσες και 
o   Κοινές προδιαγραφές θεμάτων εξέτασης και οργάνων μέτρησης των ικανοτήτων κατανόησης και παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου
-         Το σύστημα αξιολόγησης σχεδιάστηκε με βάση τη διεθνή εμπειρία. Τα επίπεδα γνώσης που πιστοποιούνται προσδιορίστηκαν με βάση την κλίμακα επιπέδων γλωσσομάθειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως αυτά περιγράφονται στο Κοινό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες.
-          Το ΚΠγ «συναγωνίζεται» άλλα διεθνή συστήματα πιστοποίησης τα οποία χορηγούν πιστοποιητικά και στην Ελλάδα με πρωτοβουλία ξένων οργανισμών.
-          Το ΚΠγ, όμως, δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον και δε συνεπάγεται οικονομικά οφέλη. Δεν είναι σύστημα πιστοποίησης που αναπτύσσεται, προκειμένου να αποφέρει κέρδη. Υποστηρίζεται από την πολιτεία, η οποία το επιχορηγεί, έτσι ώστε το κόστος συμμετοχής για τους υποψηφίους να είναι συμβολικό.
-          Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει αναθέσει το σχεδιασμό, την προετοιμασία και την εποπτεία των εξετάσεων σε Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από έμπειρους και εξειεδικευμένους Πανεπιστημιακούς (μέλη ΔΕΠ). Η επιστημονική στήριξη των μέχρι τώρα εξεταζόμενων γλωσσών του ΚΠγ έχει ανατεθεί στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Την επιστημονική ευθύνη για τη σύνταξη των θεμάτων κάθε γλώσσας έχει αναλάβει ένα αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους μέλος ΔΕΠ των ανωτέρω Πανεπιστημίων.
-         Οι εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας οργανώνονται από τη Διεύθυνση Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και διεξάγονται δύο φορές το χρόνο (Μάϊο και Νοέμβριο), στηριζόμενες στον οργανωμένο και άρτια εξοπλισμένο μηχανισμό των εξετάσεων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-          Στην πρώτη φάση υλοποίησης του συστήματος (Απρίλιος 2003) σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για την πιστοποίηση του επιπέδου «καλή γνώση» (επίπεδο Β2 του Συμβουλίου της Ευρώπης) σε 4 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Το 2007 εξετάσθηκε το επίπεδο Β1 «μέτρια γνώση», ενώ το Μάιο 2008 εξετάσθηκαν σε ένα ενιαίο διαβαθμισμένο τεστ Α τα επίπεδα Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση». Το Νοέμβριο του 2008 θα εξετασθεί για πρώτη φορά το επίπεδο Β2 στην Ισπανική γλώσσα. Έχει, ήδη, σχεδιασθεί η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος έτσι ώστε σύντομα να εξετάζονται και να πιστοποιούνται όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας (δηλαδή και τα 6) σε διαβαθμισμένο τεστ.
-          Η επιστημονική και διοικητική στήριξη των εξετάσεων αυτών από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό συνετέλεσαν στην άμεση καταξίωση του νέου αυτού θεσμού, που θεωρείται, πλέον, ως ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης γλωσσομάθειας.
-          Έτσι, ήδη, αναγνωρίζεται ως τεκμήριο γνώσης της ξένης γλώσσας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
-          Περιλαμβάνεται στο «προσοντολόγιο» του ΑΣΕΠ.
-          Περιλαμβάνεται σε όλες τις διμερεις μορφωτικές συμφωνίες που συνάπτει το Υπουργείο.
-          Έχουν, επίσης, προγραμματισθεί συντονισμένες ενέργειες προβολής του ΚΠγ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ενημέρωση όλων των αρμοδίων φορέων τους.
Γλώσσες και Επίπεδα
Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας θεσμοθετήθηκε να πιστοποιεί τη γνώση της ξένης γλώσσας σε έξι επίπεδα, όπως έχουν προσδιορισθεί με βάση την κλίμακα επιπέδων γλωσσομάθειας του Συμβουλίου της Ευρώπης και περιγράφονται στο Κοινό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες.
Στην παρούσα χρονική στιγμή πιστοποιούνται τα ακόλουθα  επίπεδα :
1.    Επίπεδο Α1 «Στοιχειώδης γνώση της ξένης γλώσσας»
2.    Επίπεδο Α2 «Βασική γνώση της ξένης γλώσσας»
3.    Επίπεδο Β1 «Μέτρια γνώση της ξένης γλώσσας »
4.    Επίπεδο Β2 «Καλή γνώση της ξένης γλώσσας »
5.    Επίπεδο Γ1 «Πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας »
ενώ οι γλώσσες που εξετάζονται είναι :
o   Αγγλική γλώσσα
o   Γαλλική γλώσσα
o   Γερμανική γλώσσα
o   Ιταλική γλώσσα
o   Ισπανική γλώσσα και
o   Τουρκική γλώσσα
Η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος θα ολοκληρωθεί σύντομα με την εξέταση του επιπέδου Γ2 «΄Αριστη γνώση», του οποίου ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από τα προαναφερόμενα επίπεδα, τα Α1 και Α2 εξετάζονται με ένα κοινό διαβαθμισμένο τεστ Α και το ίδιο θα ισχύει για τα επίπεδα Β1 και Β2 από τις εξετάσεις Μαΐου 2011οπότε και θα εξετάζονται με ένα κοινό διαβαθμισμένο τεστ Β.

Διαδικασίες Συμμετοχής
     Με απόφαση του Υπουργού  Παιδείας  δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προκηρύσσονται οι εξετάσεις του ΚΠγ που πραγματοποιούνται:
o   δύο φορές το χρόνο, το πρώτο 20ήμερο Μαΐου και Νοεμβρίου, αντίστοιχα, για τα επίπεδα Β(Β1 & Β2) και Γ1 των Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών και Ισπανικών.
o   μία φορά το χρόνο  το πρώτο 20ήμερο Μαΐου για τα επίπεδα Α(Α1 & Α2) των Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών και Ιταλικών καθώς και για τα επίπεδα Β(Β1 & Β2)  των Τουρκικών
     Στην προκήρυξη καθορίζεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων η οποία συνήθως είναι 2-3 μήνες πριν από τις εξετάσεις.
     Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στις Δ/νσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ανάλογα με τον τόπο κατοικίας των υποψηφίων. Καταθέτοντας την αίτησή του ο υποψήφιος, λαμβάνει το Δελτίο Εξεταζομένου, με όλα τα προσωπικά του στοιχεία και τον κωδικό του. Στις εξετάσεις προσέρχεται με το Δελτίο Εξεταζομένου και την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο του.
     Το κόστος συμμετοχής στις εξετάσεις καταβάλλεται με παράβολο του δημοσίου το οποίο ο υποψήφιος προμηθεύεται από οποιαδήποτε εφορία, διαφοροποιείται δε ανάλογα με το επίπεδο και ορίζεται ως εξής:

o   60 ευρώ για το επίπεδο Α(Α1-Α2) σε ένα ενιαίο διαβαθμισμένο τέστ
o   80 ευρώ για το επίπεδο Β(Β1-Β2) σε ένα ενιαίο διαβαθμισμένο τέστ
o   80 ευρώ για το επίπεδο Γ1

     Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώνεται εγκαίρως στα ΜΜΕ, στις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας καθώς και στην ιστοσελίδα του ΚΠγ, οι εξετάσεις – για τη διευκόλυνση των υποψηφίων - πραγματοποιούνται Σαββατοκύριακο. Μία ημέρα πριν από τις εξετάσεις καταρτίζεται από τα Εξεταστικά κέντρα ειδικό πρόγραμμα εξέτασης της προφορικής δοκιμασίας.
     Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένα Εξεταστικά Κέντρα, επιλεγμένα από Δημόσια σχολεία με άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων καθορίζεται με βάση τον αριθμό υποψηφίων και τις γεωγραφικές / συγκοινωνιακές συνθήκες της κάθε περιφέρειας. Εξεταστικά κέντρα ορίζονται σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε περιοχές με μικρό αριθμό υποψηφίων.
      Για τη μετάδοση των θεμάτων στα Εξεταστικά κέντρα χρησιμοποιείται η υλικοτεχνική υποδομή των πανελληνίων εξετάσεων, τα δε θέματα μεταδίδονται μέσω του συστήματος VBI την ημέρα και ώρα της εξέτασης, διασφαλίζοντας έτσι το απόρρητο των θεμάτων.
     Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, όλα τα έντυπα δοκιμασιών και απαντήσεων των υποψηφίων παραδίδονται στα ορισμένα Βαθμολογικά Κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης για την αξιολόγησή τους.
     Τα έντυπα δοκιμασιών και απαντήσεων αξιολογούνται και εισάγονται στο αυτοματοποιημένο σύστημα βαθμολόγησης (σύστημα ΟpticalMarkReader).
     Η έκδοση αποτελεσμάτων γίνεται με πίνακα επιτυχίας ο οποίος κυρώνεται από τον Υπουργό  Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Με βάση τον πίνακα αυτό, χορηγείται στους επιτυχόντες το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Η παραλαβή του γίνεται από τη Δ/νση / Γραφείο Β/θμιας Εκπαίδευσης όπου ο υποψήφιος είχε υποβάλει την αίτησή του.
     Οι υποψήφιοι ενημερώνονται για την αναλυτική και συνολική τους βαθμολογία από τις Δ/νσεις / Γραφεία Β/θμιας Εκπαίδευσης όπου είχαν υποβάλει την αίτησή τους ή από την ιστοσελίδα του ΚΠγ με τη χρήση κωδικού πρόσβασης.

Νομοθετικό Πλαίσιο
Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας θεσμοθετήθηκε το 1999 με το Νόμο 2740/99 (ΦΕΚ 186/16-9-99/τ.Α΄), ορισμένα άρθρα του οποίου τροποποιήθηκαν το 2003 με το Νόμο 3149/03 (ΦΕΚ 141/2003/τ.Α’). Οι παραπάνω νόμοι καθώς και οι λοιπές Υπουργικές Αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία του ΚΠγ είναι οι εξής :


Πως μπορώ να συμμετέχω;
Οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, το πρώτο 20ήμερο Μαΐου και Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Με Δελτίο Τύπου, το οποίο εγκαίρως αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΚΠγ, ανακοινώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων, η οποία ορίζεται 2 -3 μήνες πριν από τις εξετάσεις.
Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις υποβάλλονται στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του υποψηφίου.
Τα δικαιολογητικά που προσκομίζει είναι τα παρακάτω :
  1. Έντυπο αίτησης συμμετοχής το οποίο ο υποψήφιος μπορεί να προμηθευτεί από τις, κατά τόπους, Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και από την ιστοσελίδα του ΚΠγ
  1. Μία φωτογραφία μικρού μεγέθους
  1. Παράβολο δημοσίου. Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθευτεί τα προβλεπόμενα παράβολα από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) το ύψος των οποίων, για κάθε επίπεδο, ανέρχεται σε :
    α.      60 ευρώ για το επίπεδο Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση» σ’ ένα ενιαίο διαβαθμισμένο test)
    β.      80 ευρώ για το επίπεδο  Β (Β1 «μέτρια γνώση» και Β2 «καλή γνώση» σ’ ένα ενιαίο διαβαθμισμένο test)
    γ.      80 ευρώ για το επίπεδο Γ1 «πολύ καλή γνώση» 
    Τα παράβολα εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου , ΚΑΕ 3741.
  1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (σελίδες που αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και η φωτογραφία) ή άλλο νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης)
  2. Φωτοτυπημένο αντίγραφο της άδειας παραμονής (για τις κατηγορίες των αλλοδαπών υποψηφίων που απαιτείται)
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εξετασθούν με την ειδική κατηγορία ατόμων με ειδικές δεξιότητες (ΑΜΕΕΑ) πρέπει να προσκομίσουν, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών και τα εξής :
     α.  Οι υποψήφιοι με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων (προβλήματα όρασης ή ακοής ή λόγου) θα πρέπει να υποβάλουν – εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά - και βεβαίωση δημοσίου νοσοκομείου, από την οποία να προκύπτει η συγκεκριμένη πάθηση την οποία επικαλούνται, καθώς και η αδυναμία τους να εξετασθούν με άλλους υποψηφίους.
     β.  Οι υποψήφιοι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κτλ) θα πρέπει να υποβάλουν – εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά – και ειδική διαγνωστική έκθεση από Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) ή από Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας που έχει πιστοποιηθεί από το ΥΠΕΠΘ.
Καταθέτοντας την αίτησή του ο υποψήφιος λαμβάνει το Δελτίο Εξεταζόμενου, με όλα τα προσωπικά του στοιχεία και τον Κωδικό Υποψηφίου, με το οποίο προσέρχεται στις εξετάσεις.
Η υποβολή αίτησης συμμετοχής για περισσότερες από μία γλώσσες ή επίπεδα, στην ίδια εξεταστική περίοδο, γίνεται με ατομική ευθύνη του υποψηφίου καθώς υπάρχει πιθανότητα, οι εξετάσεις να συμπίπτουν χρονικά ή οι επιμέρους γλώσσες ή επίπεδα να εξετάζονται σε διαφορετικά εξεταστικά κέντρα.


Έντυπο αίτησης υποψηφίου
Κατεβάστε την αίτηση υποψηφίου για τις εξετάσεις ΚΠγ περιόδου Νοεμβρίου 2011