Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τι σχέση έχει το ύψος με τον καρκίνο των ωοθηκών

Τι σχέση έχει το ύψος με τον καρκίνο των ωοθηκών;

Πηγή: BBC



Ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών έχουν οι πιο ψηλές γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άλλος ένας παράγοντας που σχετίζεται με τον καρκίνο των ωοθηκών [στις γυναίκες που δεν έχουν λάβει ποτέ HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης)], είναι η παχυσαρκία. 

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει κάποια σχέση μεταξύ ύψους και καρκίνου των ωοθηκών, ωστόσο τα ευρήματα δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν, καθώς υπήρχαν αντικρουόμενα στοιχεία. 


Η πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Medicine, βασίστηκε σε στοιχεία από 14 χώρες. Οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψη τους 47 επιδημιολογικές μελέτες, που αφορούσαν περίπου 25.000 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και 80.000 γυναίκες χωρίς. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας (στα αγγλικά) ΕΔΩ. Η επικεφαλής ερευνήτρια καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε στο BBC, ότι αν ενώσεις τα στοιχεία από διάφορες έρευνες ανά τον κόσμο, υπάρχει μία σαφής σχέση του καρκίνου των ωοθηκών με το ύψος. 

Επίσης, στις γυναίκες που δεν έχουν λάβει ποτέ HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), υπάρχει σχέση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου με την παχυσαρκία. 

Η Σάρα Γουίλιαμς από το βρετανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (Cancer Research UK) συμφώνησε ότι οι έρευνες δείχνουν πως ο σωματικός όγκος επηρεάζει την εμφάνιση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου και επεσήμανε ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες με το να διατηρούν ένα υγιές βάρος. Τόνισε ότι όσες θέλουν να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε υγιεινά, μικρότερες ποσότητες και να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. 

Σχολιάζοντας ο Δρ. Πολ Φαρόα, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τόνισε ότι το ύψος αυξάνει πολύ λίγο τις πιθανότητες. Όπως λέει στις πιο κοντές γυναίκες οι πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου είναι 16 στις 1000 και στις ψηλότερες 20 στις 1000.
 http://www.skai.gr