Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Αιμορροφιλία Α μια σπάνια γενετική διαταραχή που προσβάλλει κυρίως άνδρες


 Αιμορροφιλία Α


Η αιμορροφιλία είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή της πήξης του αίματος που προσβάλλει κυρίως τους άνδρες. Οι άνθρωποι με αιμορροφιλία δεν έχουν αρκετή ποσότητα ή τους λείπει μία από τις πρωτεΐνες πήξης του αίματος που φυσιολογικά υπάρχει στο αίμα. Δύο από τις πιο συνηθισμένες μορφές αιμορροφιλίας είναι η Α και η Β. Στους ανθρώπους με αιμορροφιλία Α, ο Παράγοντας Πήξης VIII (FVIII) δεν υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες ή απουσιάζει, ενώ στην αιμορροφιλία Β η έλλειψη αφορά τον παράγοντα ΙΧ (FIX)
Οι άνθρωποι με αιμορροφιλία δεν αιμορραγούν πιο έντονα ή πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, αιμορραγούν όμως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιπολασμός και ποιος προσβάλλεται:
·        Η αιμορροφιλία προσβάλλει κυρίως άνδρες
·        Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αιμορροφιλία
·        Κατά προσέγγιση 800 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν αιμορροφιλία

Σχετικά με τους παράγοντες πήξης
Οι παράγοντες πήξης, οι οποίοι προσδιορίζονται με ρωμαϊκούς αριθμούς (Ι, ΙΙ, V, VII, VIII, ΙΧ, Χ, ΧΙ και ΧΙΙΙ), είναι πρωτεΐνες που τις συναντάμε στο αίμα και οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα θρόμβο αίματος. Οταν το σώμα εντοπίσει μια αιμορραγία, τότε οι παράγοντες πήξης ενεργοποιούνται με μια συγκεκριμένη σειρά, ενεργοποιώντας ο κάθε ένας από αυτούς τον επόμενο, στην «αλληλουχία ενεργειών για την πήξη του αίματος», ώστε τελικά να σχηματιστεί ένας θρόμβος ινώδους. Ο θρόμβος ινώδους δρα σαν ένα δίχτυ, συγκρατώντας τα αιμοπετάλια, για να δημιουργηθεί ένας σταθερός θρόμβος αίματος.2
Ο FVIII είναι μία πρωτεΐνη που ανήκει στους παράγοντες πήξης και βοηθάει να σχηματιστεί ο θρόμβος ινώδους. Στους ανθρώπους με αιμορροφιλία Α, ο οργανισμός τους δεν παράγει επαρκείς ποσότητες FVIII στο αίμα, με αποτέλεσμα να μη σχηματίζεται στην πληγή σταθερός θρόμβος αίματος και η αιμορραγία να μη σταματάει εύκολα. Χωρίς αρκετό παράγοντα VIII, οι ασθενείς μπορούν να πάθουν αυτόματη ανεξέλεγκτη εσωτερική αιμορραγία, η οποία είναι επώδυνη, προκαλεί εξασθένηση, είναι επιβλαβής για τις αρθρώσεις και μπορεί να αποβεί μοιραία.
Ενα ελαφρύ χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αιμορραγία στον εγκέφαλο ή μεταξύ του εγκεφάλου και του κρανίου, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Οι ασθενείς με βαριάς μορφής αιμορροφιλία Α, εφόσον δεν τους χορηγηθεί θεραπεία, έχουν σημαντικά μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Σημεία και συμπτώματα

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη της αιμορροφιλίας συχνά περιλαμβάνουν:
·        Μεγάλους μώλωπες
·        Αιμορραγία στους μυς και στις αρθρώσεις, ειδικότερα στα γόνατα, στους αγκώνες και στους αστραγάλους. Οι επανειλημμένες αιμορραγίες σε μία άρθρωση, οδηγούν σε καταστροφή της άρθρωσης, βαριά αιμορροφιλική αρθροπάθεια και αναπηρία.
·        Αυτόματη αιμορραγία
·        Αιμορραγία για πολλή ώρα μετά από κοψίματα, εξαγωγή δοντιών ή σε χειρουργική επέμβαση
·        Σοβαρή εσωτερική αιμορραγία σε ζωτικά όργανα, συνηθέστερα μετά από σοβαρό τραύμα

Θεραπευτική αγωγή
Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για την αιμορροφιλία. Ωστόσο, οι άνθρωποι με αιμορροφιλία αντιμετωπίζονται με θεραπεία έγχυσης ή αλλιώς θεραπεία υποκατάστασης παράγοντα, μέθοδος ασφαλής και αποτελεσματική. Η θεραπεία αυτή λειτουργεί υποκαθιστώντας τον παράγοντα πήξης που απουσιάζει ή δεν λειτουργεί. Οταν χορηγείται παράγοντας πήξης μετά από τραυματισμό, το σώμα τον χρησιμοποιεί για να σχηματίσει ένα θρόμβο. Αυτή η θεραπευτική αγωγή δεν αποτελεί θεραπεία για την αιμορροφιλία, αλλά πρόκειται για μια προσωρινή θεραπεία υποκατάστασης που χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα συμπτώματα της αιμορροφιλίας. Με τον ίδιο τρόπο η θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να χορηγηθεί για να προλάβει κάποια αιμορραγία και τότε αναφέρεται σαν «προφυλακτική θεραπεία».

Παράγοντες κινδύνου

Η αιμορροφιλία είναι μια γενετική πάθηση που μεταφέρεται με το Χ χρωμόσωμα και έτσι μεταδίδεται από τις μητέρες φορείς στα αγόρια τους.
Μια γυναίκα φορέας της αιμορροφιλίας έχει μια πιθανότητα 25% σε κάθε εγκυμοσύνη της να γεννήσει ένα αγόρι με αιμορροφιλία. Μια και το γονιδίωμα του πατέρα καθορίζει το φύλο του μωρού, όλες οι κόρες ενός άνδρα με αιμορροφιλία θα είναι φορείς της ασθένειας, μεταφέροντας την ασθένεια στο Χ χρωμόσωμα, ενώ αντίστοιχα δεν θα πάσχει κανένας από τους γιους του.2
Σε περίπου 30% των περιπτώσεων δεν υπάρχει ιστορικό της αιμορραγικής διαταραχής στην οικογένεια και η ασθένεια οφείλεται σε αυτόματη γενετική μετάλλαξη.2
Σχεδόν μόνον άνδρες πάσχουν από βαριές μορφές αιμορροφιλίας. Αν και εξαιρετικά σπάνιο, μια γυναίκα μπορεί να έχει αιμορροφιλία εφόσον ο πατέρας της έχει αιμορροφιλία και η μητέρα της είναι φορέας. Πολλές γυναίκες που είναι φορείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα ήπιας αιμορροφιλίας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=150704


ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Παιδική κακοποίηση 

 

Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν προβληματικό ενήλικο. Δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, τα οποία δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν τάση προς καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη. Επίσης, οι άνθρωποι που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών όταν ενηλικιωθούν.

Είδη παιδικής κακοποίησης

Παραμέληση:

η παραμέληση συνίσταται στη σωματική (έλλειψη τροφής, ένδυσης, στέγης, καθαριότητας και υγιεινής, καθώς και επιτήρησης), εκπαιδευτική (όταν ο γονιός/ κηδεμόνας δεν γράφει το παιδί στο σχολείο, στερώντας το από την απαραίτητη εκπαίδευση), συναισθηματική (όταν το παιδί γίνεται μάρτυρας οικογενειακής βίας ή όταν οι γονείς / κηδεμόνες του το αγνοούν, αλλά και όταν το υποτιμούν, το απορρίπτουν, δεν του δείχνουν στοργή, το απομονώνουν, το τρομοκρατούν ή το εξωθούν σε εγκληματικές ή ταπεινωτικές συμπεριφορές) και στην ιατρική (όταν οι γονείς / κηδεμόνες δεν παρέχουν στο παιδί την απαραίτητη ιατρική βοήθεια, με κίνδυνο αυτό να ασθενήσει, να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και να πεθάνει. Ένα παιδί που παραμελείται από τους γονείς / κηδεμόνες του διακρίνεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: είναι λιποβαρές και κουρασμένο, συνήθως μόνο του ακόμα και νυχτερινές ώρες, η εξωτερική του εμφάνιση είναι ατημέλητη και η σωματική του υγιεινή κακή, ενδεχομένως πάσχει από χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζονται, και επιδεικνύει προβλήματα συμπεριφοράς, αντικοινωνικές τάσεις, καθώς και δυσκολίες παρακολούθησης στο σχολείο. Παραμέληση παρατηρείται συνήθως σε μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με πολύ νέους γονείς ή με πολλά παιδιά στην εφηβεία, με γονείς άνεργους ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, χρήστες ουσιών, με προβλήματα ψυχικής υγείας ή συναισθηματικά προβλήματα (χαμηλή αυτοεκτίμηση, γονείς που είχαν οι ίδιοι κακή σχέση με τους δικούς τους γονείς, κ.τ.λ.). Για την αντιμετώπιση της παραμέλησης απαιτείται εκπαίδευση των γονέων ως προς τη σωστή διαχείριση του ρόλου τους, αλλά και υποστήριξη από την πολιτεία που θα βασίζεται στην κοινωνική πολιτική.

Συναισθηματική κακοποίηση:

η μορφή αυτή κακοποίησης εμφανίζεται όταν οι γονείς / κηδεμόνες αγνοούν το παιδί τους, το μειώνουν, το τρομοκρατούν ή το θέτουν σε κίνδυνο. Μπορεί να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από αυτό και να το κατηγορούν όταν δεν ανταποκρίνεται σε αυτές ή να το κάνουν να αισθάνεται ότι δεν αξίζει την αγάπη τους. Τέτοιες συμπεριφορές παρατηρούνται, βάσει ερευνών, σε οικογένειες που παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι επιπτώσεις της συναισθηματικής κακοποίησης είναι εξίσου σοβαρές με εκείνες της σωματικής –τα μωρά που δεν δέχονται αγάπη και συναισθηματική κάλυψη εμφανίζουν αναπτυξιακά προβλήματα. Τα παιδιά που υπόκεινται σε τέτοιου είδους κακοποίηση εμφανίζουν ορισμένες φορές νευρωτική συμπεριφορά, στοιχεία παλινδρόμησης (όπως είναι το ρούφηγμα του αντίχειρα), βίαιη συμπεριφορά (π.χ. βασανίζουν ζώα), ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και τάση για καταχρήσεις. Ωστόσο, η συναισθηματική κακοποίηση δεν εμφανίζει πολύ εμφανή συμπτώματα, γι’ αυτό και είναι δυσκολότερο να ανιχνευτεί.

Σωματική κακοποίηση:

η σωματική κακοποίηση συνίσταται σε κάθε είδους σωματική επίθεση και κακομεταχείριση (ξύλο, δυνατό τράνταγμα, εγκαύματα που προκαλούνται επίτηδες κ.τ.λ.). Μεγάλο ποσοστό παιδιών υφίστανται τέτοιου είδους κακοποίηση, καθώς οι γονείς / κηδεμόνες τους δεν είναι πολύ συχνά σε θέση να ξεχωρίσουν τα όρια του θεμιτού και επιτρεπτού όταν τιμωρούν τα παιδιά ή δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις σωματικές τους αντιδράσεις. Γονείς μικρής ηλικίας, με άγνοια των γονικών τους καθηκόντων, με κακές εμπειρίες από τη δική τους σχέση με τους γονείς τους ή οι οποίοι κάνουν χρήση ουσιών ενδέχεται να προβούν σε τέτοιου είδους συμπεριφορά. Τα παιδιά που υφίστανται σωματική κακοποίηση φέρουν κακώσεις και μελανιές στο σώμα τους, παραπονιούνται συχνά για πόνους, εμφανίζουν τάσεις φυγής ή αυτοκαταστροφικές τάσεις, μειωμένη κοινωνικότητα και φόβο απέναντι στην προοπτική της επικοινωνίας του γιατρού ή του σχολικού συμβούλου με τους γονείς / κηδεμόνες τους. Σύμφωνα με έρευνες, οι πιθανότητες που έχουν τα άτομα που έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση να κακοποιήσουν τα δικά τους παιδιά ανέρχονται σε ποσοστό 30%, ενώ έχει αποδειχτεί ότι η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει τη συνέχιση της θλιβερής αυτής συμπεριφοράς.

Σεξουαλική κακοποίηση:

αυτό το είδος κακοποίησης συμβαίνει συχνότερα από όσο θεωρούν οι περισσότεροι, καθώς πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται στις αρχές. Η σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει κάθε είδους ερωτικής φύσης θωπείες και εξαναγκαστική σωματική επαφή του παιδιού με κάποιον άλλο ή ακόμα και επίδειξη στα παιδιά πορνογραφικού υλικού, καθώς και χρησιμοποίηση των παιδιών στην παραγωγή αυτού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θύτης μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι κάποιος γνωστός του παιδιού, ένα πρόσωπο ισχύος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται. Η σεξουαλική κακοποίηση έχει καταστροφικές συνέπειες για το παιδί που παγιδεύεται ανάμεσα στην επιθυμία του να σταματήσει η κακοποίησή του και στο αίσθημα αφοσίωσης προς το άτομο που του την επιβάλλει.

Αν το παιδί σας κακοποιεί ή κακοποιείται από τρίτους

 • Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής, αντιδράστε αμέσως. Μιλήστε του, ακούστε το και κινητοποιηθείτε άμεσα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η κακοποίηση και το παιδί σας θα έχει πιθανότητες να συνέλθει από τις τραυματικές αυτές εμπειρίες.
 • Αν το παιδί σας έχει πέσει θύμα βίας ή εκφοβισμού στο σχολείο, συζητήστε μαζί του και προσπαθήστε να του δείξετε με ποιον τρόπο θα υψώσει το ανάστημά του και θα δείξει στους διώκτες του ότι δεν ανέχεται τέτοια συμπεριφορά. Εάν το πρόβλημα παραμένει, ενημερώστε κάποιον δάσκαλο. Σε καμία περίπτωση μην αγνοήσετε το πρόβλημα, θεωρώντας ότι θα λυθεί από μόνο του.
 • Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα ρατσισμού ή άλλων διακρίσεων, μιλήστε του κι εξηγήστε του ότι το πρόβλημα δεν το έχει το ίδιο αλλά αυτοί που το κατηγορούν. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, απευθυνθείτε σε κάποιον δάσκαλο. Αν αντιθέτως, διαπιστώσετε ότι το παιδί σας είναι εκείνο που ασκεί τέτοιες συμπεριφορές, εξηγήστε του για ποιους λόγους οι απόψεις και η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτες. Αποτελέστε παράδειγμα προς μίμηση με τη δική σας συμπεριφορά.

Συμβουλές προς τους γονείς


 • Μην κατακρίνετε το παιδί σας, αλλά τη συμπεριφορά του, όταν κάνει κάτι κακό. Τιμωρήστε το στερώντας του κάποιο προνόμιο (π.χ. να δει τηλεόραση το βράδυ) και όχι με σωματική βία. Μην του αποδίδετε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς («είσαι ηλίθιος / άχρηστος / δεν κάνεις τίποτα σωστά») που υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή του.
 • Ζητήστε του συγνώμη όταν νιώθετε ότι το αδικήσατε ή ότι ξεπεράσατε τα όρια. Επιβραβεύστε το όταν δείχνει καλή συμπεριφορά.
 • Μην αφήνετε τον εαυτό σας να χάσει τον έλεγχο. Όταν νιώσετε ότι φτάνετε στα όριά σας, απομακρυνθείτε, μετρήστε μέχρι το 10 ή αναθέστε τη φύλαξη του παιδιού για λίγο στο σύντροφό σας και βγείτε για μια βόλτα, κάντε γυμναστική ή οτιδήποτε σας ηρεμεί.
 • Εάν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

 • Συμβουλές προς τρίτους

  Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι κάποιο παιδί στο περιβάλλον σας υφίσταται κακοποίηση:
  • Ακούστε το. Ενθαρρύνετέ το να μιλήσει ανοιχτά, αλλά χωρίς να το πιέζετε να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Μην είστε αρνητικοί και δύσπιστοι. Μην υποτιμάτε και μη μειώνετε τα συναισθήματα και τους φόβους του. Βεβαιώστε το ότι δεν φταίει αυτό για ό,τι του συμβαίνει. Πείτε του ότι έκανε καλά που σας μίλησε. Μην αντιδράσετε υπερβολικά, γιατί ενδέχεται να το τρομάξετε και να το αποτρέψετε από το να σας μιλήσει ξανά στο μέλλον. Μην κατηγορείτε τον δράστη –το παιδί μπορεί, παρά την κακοποίηση που υφίσταται, να τρέφει αισθήματα αγάπης γι’ αυτόν. Μην του δείχνετε οίκτο –αντιμετωπίστε το σαν όλα τα άλλα παιδιά. Προσπαθήστε να αποκαταστήσετε την καλή του εικόνα για τον εαυτό του, επιβραβεύστε και επαινέστε το –χτίζοντας την αυτοπεποίθησή του, αυξάνετε τις αντοχές του.
  • Ενεργήστε άμεσα. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του παιδιού, όπως ένα δάσκαλο ή το σχολικό σύμβουλο. Μη διστάσετε να καταγγείλετε την κακοποίηση στις αρχές, ακόμα και διατηρώντας την ανωνυμία σας.

  Συμβουλές προς τα παιδιά

  Αν έχεις πέσει θύμα κακοποίησης:
  • Μίλησε σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης σου, στο γονιό σου, κάποιο συγγενή που εμπιστεύεσαι, το δάσκαλό σου, το σχολικό σύμβουλο ή όποιον άλλο νιώθεις κοντά σου. Αν δεν σε πιστέψει, συνέχισε να μιλάς μέχρι να βρεθεί κάποιος που θα σε πιστέψει.
  • Τηλεφώνησε σε κάποια γραμμή βοηθείας. Οι άνθρωποι που θα απαντήσουν θα σε καθοδηγήσουν υπεύθυνα και θα σου πουν τι πρέπει να κάνεις στη συνέχεια.
  • Μη φοβηθείς γι’ αυτά που θα συμβούν στους δικούς σου, εξαιτίας της καταγγελίας σου. Οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας προσπαθούν όσο το δυνατόν περισσότερο να κρατήσουν την οικογένεια ενωμένη και να εξαλείψουν τους λόγους που οδηγούν στην κακοποίηση. Από την άλλη πλευρά, αν η παραμονή σου στο σπίτι είναι επικίνδυνη για την υγεία ή τη ζωή σου, θα σε βοηθήσουν να απομακρυνθείς από αυτό. Θα μπορέσεις, ωστόσο, να επιστρέψεις όταν εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις που εγγυώνται την ασφάλειά σου.
   http://www.e-child.gr/
  Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

  ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποια τα ασφαλή και ποια τα επικίνδυνα παιχνίδια για τα παιδιά μας

  Ασφαλή παιχνίδια


  Λίγα πράγματα κάνουν ένα παιδί πιο ευτυχισμένο απ’ όσο το κάνει ένα καινούργιο παιχνίδι, μερικές φορές, όμως, μια φαινομενικά ακίνδυνη διασκέδαση μπορεί να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό. Παρά το γεγονός ότι, χάρη στους αυστηρούς κρατικούς κανονισμούς και τις προσπάθειες των κατασκευαστών για έλεγχο των προϊόντων, τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι ασφαλή, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν ατυχήματα που σχετίζονται με τη χρήση παιχνιδιών. Γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε παιχνίδια και εφαρμόζοντας μερικούς απλούς κανόνες ασφαλούς χρήσης, μπορείτε συχνά να προλάβετε κάποια προβλήματα πριν να δημιουργηθούν.

  Πώς τραυματίζονται τα παιδιά

  Παρ’ όλο που οι περισσότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με τα παιχνίδια είναι ασήμαντα κοψίματα, γδαρσίματα και μώλωπες, τα παιδιά μπορούν μερικές φορές να τραυματιστούν σοβαρά, ακόμη και να σκοτωθούν από τη χρήση επικίνδυνων παιχνιδιών ή την κακή χρήση απλών παιχνιδιών. Μερικές συνηθισμένες αιτίες τραυματισμού είναι:

  Κακή ή λανθασμένη χρήση παιχνιδιών. Το να πετάνε τα παιδιά τα παιχνίδια, να πηδάνε επάνω τους ή να τα διαλύουν σε κομμάτια μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Όταν ένα παιχνίδι σπάει, μένουν μερικές φορές εκτεθειμένα κάποια αιχμηρά κομμάτια του, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Κάτι που φαίνεται απόλυτα αθώο, όπως μια κούκλα ή ένα αρκουδάκι, μπορεί να μετατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε πηγή κινδύνου, αν το παιδί τού αφαιρέσει ένα μάτι, ένα κουμπί ή αποκαλύψει μια αιχμηρή άκρη του.
  Μικρά, λασκαρισμένα ή σπασμένα παιχνίδια και εξαρτήματα. Ένα μικρό παιχνίδι ή ένα μικρό εξάρτημα ενός παιχνιδιού μπορεί εύκολα να εισαχθεί στο αυτί, στη μύτη ή στο λαιμό ενός παιδιού. Τα παιδιά μπορούν να τραυματισθούν σοβαρά ή και να πεθάνουν ρουφώντας ή καταπίνοντας αντικείμενα όπως γυάλινους βόλους, μικρές μπάλες, εξαρτήματα παιχνιδιών ή μπαλόνια. Τα μικρά παιχνίδια και τα εξαρτήματα παιχνιδιών που προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας επίσης είναι υπεύθυνα για θανάτους λόγω πνιγμού βρεφών που μόλις ξεκινούσαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
  Χαλαρά κορδόνια, σκοινιά, κορδέλες ή καλώδια. Αυτά τα αντικείμενα μπορούν εύκολα να τυλιχθούν γύρω από το λαιμό του παιδιού και να το πνίξουν. Τα αιωρούμενα αντικείμενα, όπως τα παιχνίδια που κρέμονται στις κούνιες των νηπίων, μπορεί να αποβούν μοιραία αν το παιδί μπερδευτεί στα σκοινιά που τα συγκρατούν. Τα ελεύθερα ή μακριά κορδόνια των ρούχων, όπως είναι τα κορδόνια στις κουκούλες, επίσης μπορούν να πνίξουν το παιδί στην περίπτωση που μπερδευτούν ή πιαστούν σε κάποια παιχνίδια, ενώ ακόμη και τα κορδόνια που είναι δεμένα στις πιπίλες θεωρούνται υπεύθυνα για πολλούς θανάτους από στραγγαλισμό στα μικρά παιδιά. Όπλα-παιχνίδια. Πολλοί τραυματισμοί στα μάτια οφείλονται σε παιχνίδια που εκτοξεύουν πλαστικά ή άλλα αντικείμενα. Τα βέλη και οι μπαλίτσες που περιλαμβάνονται σε μερικά παιχνίδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν πνιγμό, ενώ ο πολύ δυνατός θόρυβος κάποιων παιχνιδιών-όπλων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ακοή. Τα «καψούλια» αποτελούν πηγή κινδύνου για τα παιδιά όταν χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι ή σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατοστών από τα αυτιά τους.
  Παιχνίδια που ιππεύουν τα παιδιά και οχήματα-παιχνίδια.

  Μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί όχι μόνο από ενδεχόμενη πτώση των παιδιών, αλλά και όταν ανεβαίνουν πάνω τους ενώ βρίσκονται σε ένα δρόμο που έχει κίνηση, κοντά σε πισίνες ή στην παραλία.

  Παιχνίδια για την παραλία και την πισίνα.


  Συνήθως τα παιχνίδια αυτά δεν έχουν εγγύηση για το αν επιπλέουν ή όχι, γι’ αυτό ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς συνεχή επίβλεψη κοντά σε μια πισίνα, μια λιμνούλα ή στην παραλία. Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για να πνιγεί ένα παιδί, ακόμη και σε πολύ ρηχό νερό.

  Ηλεκτρικά παιχνίδια με πρίζες.


  Ακόμη και αν η ετικέτα γράφει ότι το παιχνίδι είναι ασφαλές, μπορεί να προκληθούν εγκαύματα και ηλεκτροπληξίες από φθαρμένα καλώδια, λανθασμένη ή παρατεταμένη χρήση του.

  Σετ χημείας και άλλων χόμπι.

  Τα σετ αυτά μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, εκρήξεις ή δηλητηρίαση. Μπορεί να περιέχουν χημικά η κατάποση των οποίων προκαλεί δηλητηρίαση, αλλά και να πάρουν φωτιά ή να εκραγούν, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμό στα μάτια.

  Συσκευασίες παιχνιδιών και άλλα κουτιά αποθήκευσης.

  Τα κουτιά των παιχνιδιών μπορούν να τρυπήσουν, να προκαλέσουν μώλωπες ή ακόμη και να σπάσουν μικρά δάχτυλα και χέρια αν το καπάκι τους κλείσει απότομα. Στην περίπτωση που ένα βαρύ καπάκι χωρίς υποστηρικτικό αρμό (μεντεσέ) ασφαλείας πέσει με δύναμη πάνω σε ένα μικρό παιδί που κοιτά το περιεχόμενο του κουτιού μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατό του. Ένας άλλος κίνδυνος που κρύβουν τα κουτιά των παιχνιδιών είναι αυτός της ασφυξίας, αν κάποιο παιδί παγιδευτεί μέσα, γι’ αυτό και οι ανοιχτές συσκευασίες χωρίς καπάκια είναι πιο ασφαλείς για τη φύλαξη των παιχνιδιών. Παρ’ όλο που στα παιδιά μπορεί να αρέσει να παίζουν μόνα τους, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει επαρκής επίβλεψη. Τα μικρά παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο να διασκεδάσουν παρά να είναι ασφαλή. Επειδή, ωστόσο, το παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, η κατάλληλη επίβλεψη και η διδασκαλία του παιδιού για το πώς να παίζει με ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά θέματα. Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας χωρίς επίβλεψη.

  Λίγα λόγια για τα... όπλα-παιχνίδια

  Έχει αποδειχθεί ότι τα παιχνίδια που είναι αντίγραφα όπλων, ιδιαίτερα αυτά που εκτοξεύουν μικρές μπαλίτσες ή άλλα αντικείμενα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ή μοιραίο τραυματισμό των παιδιών. Επιπλέον, αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια θέτουν ερωτήματα για την επίδραση που έχει η χρήση παιχνιδιών που είναι αντίγραφα πυροβόλων όπλων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Το παιχνίδι με αντίγραφα όπλων μπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα και τη βίαιη συμπεριφορά μερικών παιδιών, καθώς και να διευκολύνει τη σύγχυση ενός αληθινού όπλου με το παιχνίδι.

  Συμβουλές για την αγορά παιχνιδιών

  Χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες οδηγίες για να επιλέξετε τα κατάλληλα και ασφαλή παιχνίδια για το παιδί σας.

  Διαβάστε την ετικέτα πριν αγοράσετε το παιχνίδι. Οι προειδοποιητικές ετικέτες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού, τις ηλικίες για τις οποίες είναι ασφαλές και για το αν απαιτείται η επίβλεψη ενός ενηλίκου. Δείξτε στο παιδί σας πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι.
  Να σκέφτεστε γενναιόδωρα όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε παιχνίδια. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιχνίδια και τα εξαρτήματά τους είναι μεγαλύτερα από το στόμα του παιδιού σας και αποφύγετε τα μικρού μεγέθους παιχνίδια που έχουν σχεδιασθεί για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού.
  Αποφύγετε τα παιχνίδια που εκσφενδονίζουν μικρά αντικείμενα στον αέρα. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς των οφθαλμών ή πνιγμό.
  Αποφύγετε τα παιχνίδια με δυνατό ή διαπεραστικό θόρυβο για να προστατεύσετε την ακοή του παιδιού σας. Δοκιμάστε το παιχνίδι στο κατάστημα, ελέγχοντας την ένταση του ήχου που βγάζει. Μην αγοράζετε παιχνίδια που μπορεί να είναι πολύ θορυβώδη για την ευαίσθητη ακοή του παιδιού σας.
  Προσέξτε να είναι σταθερή η κατασκευή του παιχνιδιού. Όταν αγοράζετε ένα μαλακό ή ένα λούτρινο παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι τα μάτια, η μύτη και γενικά όλα τα μικρά τμήματά του δεν αφαιρούνται εύκολα, καθώς και ότι πλένεται στο πλυντήριο. Ελέγξτε τις ενώσεις και τις άκρες του παιχνιδιού και, αν έχει ελεύθερες κορδέλες και κορδόνια, αφαιρέστε τα, για να αποφύγετε τον κίνδυνο στραγγαλισμού. Αποφύγετε τα παιχνίδια που περιέχουν μικρές μπαλίτσες ή γέμιση που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή ασφυξία αν το παιδί την καταπιεί.
  Προσέξτε αν υπάρχουν αιχμηρά σημεία ή άκρες και αποφύγετε τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό πλαστικό ή γενικά υλικό που είναι εύκολο να σπάσει. Μην αγοράζετε μεταλλικά παιχνίδια για ένα μωρό ή νήπιο. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και παίζει παιχνίδια με βελάκια ή βέλη, βεβαιωθείτε ότι οι άκρες τους είναι από μαλακό καουτσούκ ή εύκαμπτο πλαστικό και δεν αφαιρούνται.
  Αποφύγετε τα τοξικά αντικείμενα και υλικά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αναζητήστε στα καταστήματα υλικά ζωγραφικής, χρώματα και μαρκαδόρους που γράφουν στην ετικέτα τους ότι δεν είναι τοξικά. Οι μικρές μπαταρίες που συνήθως υπάρχουν στα παιχνίδια όχι μόνο είναι τοξικές, αλλά μπορούν και να προκαλέσουν πνιγμό αν το παιδί τις καταπιεί.
  Αποφύγετε τα σετ χημείας και άλλων χόμπυ για παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Αν τα σετ αυτά προορίζονται για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά (12 έως 15 ετών), βεβαιωθείτε ότι η επίβλεψη είναι επαρκής και φροντίστε να τα αποθηκεύετε σε χώρο όπου δεν έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά.
  Τα ηλεκτρικά παιχνίδια θα πρέπει να έχουν την ένδειξη «UL Approved» ή «Εγκεκριμένα από την ΕΕ». Ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι εγκεκριμένο.
  Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε παιχνίδια για την κούνια του νηπίου. Τα κορδόνια που κρέμονται πάνω από την κούνια πρέπει να έχουν μικρό μήκος, καθώς, όταν το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει ή να στέκεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στραγγαλισμού. Βγάλτε τα παιχνίδια που κρέμονται πάνω από την κούνια όταν το παιδί αρχίσει να σηκώνεται στηριζόμενο στα χέρια και τα γόνατά του.
  Επιλέξτε το κουτί αποθήκευσης των παιχνιδιών με προσοχή. Αναζητήστε ένα κιβώτιο με στρογγυλεμένες άκρες, που να μην είναι από τοξικό υλικό. Αν έχει καπάκι, βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερό, με στηρίγματα που ασφαλίζουν και γερές συνδέσεις. Θα πρέπει να μένει ανοιχτό και οι συνδέσεις δεν θα πρέπει να έχουν αιχμές που μπορεί να τρυπήσουν το παιδί. Το κουτί θα πρέπει επίσης να διαθέτει ανοίγματα εξαερισμού για την πρόληψη της ασφυξίας σε περίπτωση που παγιδευτεί το παιδί μέσα. Το καλύτερο βέβαια είναι να πάρετε ένα κουτί ή καλάθι χωρίς καπάκι.
  Ένδειξη ηλικίας για την οποία είναι κατάλληλο το παιχνίδι

  Η ένδειξη της ηλικίας για την οποία είναι κατάλληλο το παιχνίδι στη συσκευασία του είναι πολύ σημαντική, καθώς αντανακλά το πόσο ασφαλές είναι τελικά, με βάση τέσσερις παραμέτρους:

  Το βαθμό ασφαλείας του παιχνιδιού και τους πιθανούς κινδύνους πνιγμού.
  Την ικανότητα του παιδιού να παίξει με το παιχνίδι.
  Την ικανότητα του παιδιού να κατανοήσει τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού.
  Τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης του παιδιού.
  Οι ενδείξεις αυτές βασίζονται στα γενικά αναπτυξιακά στάδια κάθε ηλικίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί διαφέρει από τα άλλα και αυτό που είναι καλό για ένα παιδί μπορεί να μην είναι κατάλληλο για τις ικανότητες και τις ανάγκες ενός άλλου. Καλό είναι να αγοράζετε παιχνίδια που ταιριάζουν στις ικανότητες του παιδιού σας, καθώς, αν του πάρετε ένα παιχνίδι που είναι πολύ περίπλοκο ή πολύ απλό, αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο κακής χρήσης του, που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

  Ποια παιχνίδια να αποφύγετε

  Στα βρέφη και στα νήπια που μόλις αρχίζουν να περπατούν δεν θα πρέπει ποτέ να δίνονται παιχνίδια με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  Τμήματα που μπορούν να αφαιρεθούν και/ή να χωρέσουν στο στόμα, τη μύτη ή το αυτί ενός παιδιού
  Εκτεθειμένα καλώδια και εξαρτήματα που υπερθερμαίνονται
  Χρώματα που περιέχουν μόλυβδο
  Τοξικά υλικά
  Εύθραυστα τμήματα
  Αιχμηρά σημεία ή άκρες
  Γυάλινα ή λεπτά εξαρτήματα
  Ελατήρια, γρανάζια ή συνδέσεις που θα μπορούσαν να τρυπήσουν τα δάχτυλα ή να μπερδευτούν στα μαλλιά του παιδιού.
  Για να ελέγξετε αν ένα παιχνίδι είναι ασφαλές ή να αναφέρετε έναν τραυματισμό που προκλήθηκε από ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, τηλεφωνήστε στο ΙΝΚΑ στον αριθμό 1721.

  Πώς θα προλάβετε πιθανούς τραυματισμούς

  Εφαρμόστε τις ακόλουθες οδηγίες για να είναι το παιδί σας ασφαλές:

  Επιβλέπετε πάντα το παιδί σας όταν παίζει

  Παρά τις προσπάθειές σας να επιλέξετε τα πιο ασφαλή παιχνίδια για το παιδί σας, υπάρχει πάντα κίνδυνος τραυματισμού του. Η επίβλεψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τα ατυχήματα.

  Μην δίνετε στο παιδί σας παιχνίδια με μικρά εξαρτήματα, μέχρι να μάθει να μην τα βάζει στο στόμα του, συνήθως στην ηλικία των 5 ετών.
  Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να παίζει με παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά. Παρακολουθείτε και τα μεγαλύτερα παιδιά όταν παίζουν, καθώς μπορεί να βάλουν διάφορα πράγματα στο στόμα ενός μικρότερου παιδιού.
  Κρατάτε τα ξεφούσκωτα και σπασμένα μπαλόνια μακριά από τα παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς κρύβουν σοβαρό κίνδυνο πνιγμού. Όταν ένα παιδί προσπαθεί να φουσκώσει ένα μπαλόνι, μπορεί εύκολα να το καταπιεί. Επίσης, ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας να βάλει ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι στο στόμα του.
  Για να προλάβετε πιθανούς τραυματισμούς, μην αφήνετε το παιδί σας να παίζει ριψοκίνδυνα ή ακατάλληλα για την ηλικία του παιχνίδια, καθώς και να παίζει κοντά σε σκάλες, στο δρόμο όταν κινούνται αυτοκίνητα ή σε πισίνες.
  Σωστή αποθήκευση των παιχνιδιών

  Βάζετε τα παιχνίδια σε ένα ράφι ή σε ένα μεγάλο κιβώτιο. Δεν θα πρέπει να βρίσκονται σκορπισμένα στο πάτωμα όπου μπορεί να τα πατήσετε ή να σκοντάψετε πάνω τους. Τα παιχνίδια που έχουν σχεδιασθεί για μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος που δεν μπορεί να τα φτάσει ένα περίεργο νήπιο που κάνει τα πρώτα του βήματα.
  Μαθαίνοντας το παιδί να μαζεύει και να τοποθετεί τα παιχνίδια του στο κουτί, θα το βοηθήσετε να μάθει να είναι υπεύθυνο για τα πράγματα που του ανήκουν.
  Ποτέ μην βάζετε ένα παιχνίδι στην αρχική του συσκευασία, καθώς μπορεί το παιδί να κοπεί από τα συρραπτικά που υπάρχουν στο κουτί, ενώ η πλαστική ταινία μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό ή ασφυξία. Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς, όταν παίρνετε ένα καινούργιο παιχνίδι, καλό είναι να πετάτε πρώτα τη συσκευασία του και μετά να το δίνετε στο παιδί.
  Διατηρείτε τα παιχνίδια σε καλή κατάσταση

  Ελέγχετε τακτικά τα παιχνίδια του παιδιού σας, κοιτώντας για κατεστραμμένα ή σπασμένα εξαρτήματα που μπορεί να κρύβουν κίνδυνο για την υγεία του. Ελέγξτε τα ξύλινα παιχνίδια για αγκίδες, τις κούκλες για μάτια ή μικρά κομμάτια που δεν είναι σταθερά, τα ζώα με γέμιση για σκισίματα ή σύρματα που είναι εκτεθειμένα και τα μεταλλικά παιχνίδια για σκουριά.
  Ποτέ μην αφήνετε μεταλλικά παιχνίδια έξω από το σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ή βροχή, το χιόνι ή ακόμη και η υγρασία μπορεί να τα σκουριάσουν. Επιδιορθώστε ή αντικαταστήστε τα σπασμένα τμήματα.
  ν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλεια ενός παιχνιδιού, πετάξτε το.
  Η ώρα του παιχνιδιού πρέπει να είναι διασκεδαστική... και ασφαλής

  Το παιχνίδι αποτελεί σημαντικό τμήμα της παιδικής ανάπτυξης. Η προσεκτική επιλογή των παιχνιδιών θα εξασφαλίσει ότι το παιχνίδι ως διαδικασία θα προσφέρει στο παιδί εκπαίδευση, διασκέδαση και κυρίως ασφάλεια. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείτε να προλάβετε πιθανούς τραυματισμούς την ώρα του παιχνιδιού. Στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια ή το σωστό τρόπο χρήσης ενός παιχνιδιού, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή. Ο παιδίατρος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια παιχνίδια είναι ασφαλή και κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας.

  Τα κατάλληλα για κάθε ηλικία παιχνίδια

  Ο κατάλογος που ακολουθεί περιέχει τα παιχνίδια που προτείνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία για κάθε ηλικία. Έχετε κατά νου τις συστάσεις αυτές όταν αγοράζετε παιχνίδια, αλλά να θυμάστε ότι δεν είναι παρά μόνο γενικές οδηγίες. Όλα τα παιχνίδια μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά ή όταν είναι σε κακή κατάσταση. Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν να μην δίνουν στα παιδιά τους μη εγκεκριμένα παιχνίδια και να τα έχουν πάντα υπό την επίβλεψή τους.

  Νεογέννητα έως βρέφη 1 έτους

  Επιλέξτε ελαφρά παιχνίδια με ζωντανά χρώματα που έλκουν το βλέμμα, την ακοή και την αφή του παιδιού.

  Βιβλία με μεγάλες εικόνες, από ύφασμα, πλαστικό ή πεπιεσμένο χαρτί
  Μεγάλα ξύλινα ή πλαστικά κομμάτια
  Δοχεία και κύπελλα
  Κουδουνίστρες
  Μαλακά ζωάκια, κούκλες ή μπάλες, που πλένονται
  Φωτεινά, κινούμενα αντικείμενα, τα οποία δεν φτάνει όμως το μωρό
  Πίνακες δραστηριοτήτων
  Παιχνίδια που επιπλέουν στο μπάνιο
  Παιχνίδια που πιέζονται (όταν το μωρό τα πιέζει βγάζουν ήχο)
  Νήπια 1 έως 2 ετών

  Τα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να είναι ασφαλή και ικανά να αντέξουν την περιέργεια του νηπίου χωρίς να διαλυθούν.

  Βιβλία με μεγάλες εικόνες, από ύφασμα, πλαστικό ή πεπιεσμένο χαρτί
  Κούκλες γερής κατασκευής
  Παιδικά αυτοκίνητα
  Μουσικές πλατφόρμες
  Κομμάτια που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο
  Παιχνίδια που τα παιδιά σπρώχνουν και τραβούν (όχι με μακριά κορδόνια)
  Παιχνίδια που σχηματίζουν στοίβες
  Παιχνίδια-τηλέφωνα (χωρίς καλώδια)
  Παιδιά 2 έως 5 ετών, προσχολικής ηλικίας

  Τα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορούν να είναι δημιουργικά ή να μιμούνται τις δραστηριότητες των γονιών και των μεγαλύτερων παιδιών.

  Βιβλία (σύντομες ιστορίες ή ιστορίες δράσης)
  Μαυροπίνακας και κιμωλία
  Τουβλάκια
  Μπογιές, μη τοξικές δαχτυλομπογιές, πηλός
  Παιχνίδια που αποτελούνται από ένα σφυρί και μια επιφάνεια όπου το παιδί εφαρμόζει κομμάτια
  Παιχνίδια οικοκυρικών
  Παιχνίδια εξωτερικού χώρου: κουτί με άμμο (με καπάκι), τσουλήθρα, κούνια, σπιτάκι
  Παιχνίδια-μεταφορικά μέσα (τρίκυκλα, αυτοκίνητα, βαγόνια)
  Κασετόφωνο ή μαγνητόφωνο
  Απλά παζλ με μεγάλα κομμάτια
  Ρούχα μεταμφίεσης
  Παιχνίδια-σκεύη κουζίνας
  Παιδιά 5 έως 9 ετών

  Τα παιχνίδια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να βοηθούν το παιδί να αναπτύξει νέες επιδεξιότητες και τη δημιουργικότητά του.

  Ψαλίδια με αμβλυμμένες άκρες, σετ ραπτικής
  Παιχνίδια με κάρτες
  Βαλιτσάκια γιατρού και νοσοκόμας
  Μαριονέτες
  Μπάλες
  Ποδήλατο με κράνος
  Αεροπλάνα
  Ηλεκτρικά τρένα
  Κούκλες από χαρτί
  Σχοινάκι
  Πατίνια με προστατευτικό εξοπλισμό
  Αθλητικός εξοπλισμός
  Επιτραπέζια παιχνίδια
  Αγόρια και κορίτσια 10 έως 14 ετών

  Ιδανικά γι’ αυτές τις ηλικίες είναι τα διάφορα χόμπυ και οι επιστημονικές ενασχολήσεις.

  Παιχνίδια στους υπολογιστές
  Ραπτική, πλέξιμο, κέντημα
  Μικροσκόπια/τηλεσκόπια
  Επιτραπέζια παιχνίδια
  Αθλητικός εξοπλισμός
  Συλλογές
   
   http://www.healthview.gr/
  Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας