Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Οι θεραπείες με βότανα που αναφέρονται παρακάτω προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερα των δύο ετών.
Για να εφαρμόσετε μια θεραπευτική αγωγή με βότανα σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών, θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Το χαμομήλι και οι ευργετικές του ιδιότητες Το χαμομήλι είναι φαρμακευτικό φυτό. Τα άνθη του μαζεύονται και ξηραίνονται. Όταν τα βράσουμε, μας δίνουν ένα κιτρινωπό αφέψημα που είναι καταπραϋντικό για το νευρικό σύστημα και το στομάχι και θεραπευτικό για τα έντερα και τη διάρροια των παιδιών. Οι κομπρέσες με χαμομήλι είναι πολύ αποτελεσματικές για τη φλόγωση των ματιών.

Αν ζείτε με παιδιά, το φαρμακείο σας σίγουρα θα περιέχει αρκετά σιρόπια για το βήχα, αποσυμφορητικά, φάρμακα που καταπολεμούν τη διάρροια και ρίχνουν τον πυρετό.
Τέτοιου είδους συνταγολογημένα φάρμακα συχνά κάνουν σπουδαία δουλειά στο να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Δυστυχώς, όμως, μπορεί επίσης να δημιουργήσουν και δικά τους προβλήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Για παράδειγμα, τα αποσυμφορητικά συνήθως προκαλούν υπνηλία και ανησυχία ενώ, κάποιες φορές επαναφέρουν τη συμφόρηση. Τα αντιβιοτικά, όταν χορηγούνται σε υπερβολική δόση, μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη επικίνδυνων στελεχών κάποιων βακτηριδίων που είναι ανεχτικά σε αυτού του είδους τα αντιβιοτικά.
Για τις πιο συνηθισμένες αρρώστιες της παιδικής ηλικίας, οι θεραπείες με βότανα προσφέρουν ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση των φαρμακευτικών σκευασμάτων —χωρίς να έχουν καθόλου παρενέργειες.
Η πλειοψηφία των ασθενειών της παιδικής ηλικίας τείνει να έχει ήπια μορφή, και η καλύτερη θεραπεία που μπορείτε να παρέχετε είναι αυτή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας ανακουφίζοντας από τα δυσμενή συμπτώματα. Αυτό, σε συνδυασμό με την κατάλληλη ξεκούραση και την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και πολλών υγρών, θα βοηθήσει τα παιδιά σας να ανακτήσουν την υγεία τους.
Οι θεραπείες με βότανα που αναφέρονται παρακάτω προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερα των δύο ετών. Για να εφαρμόσετε μια θεραπευτική αγωγή με βότανα σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών, θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.
ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ
Ενώ βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη των ανοσοποιητικών τους συστημάτων, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα κρυολογήματα και τη γρίπη. Εάν το παιδί σας πάθει κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη, δοκιμάστε τις ακόλουθες θεραπείες για να το ανακουφίσετε από τα συμπτώματα και να έχει γρήγορη ανάρρωση.
ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΧΙΝΑΤΣΕΑ, ΚΑΡΠΟ ΣΑΜΠΟΥΚΟΥ, ΚΑΙ ΓΛΥΚΥΡΡΙΖΑ.
Στην πρώτη ένδειξη πονόλαιμου, συναχιού, ή κρυάδων, δοκιμάστε ένα μίγμα εχινάτσεας (Echinacea spp), καρπού σαμπούκου (Sambucus nigra), και γλυκύρριζας (Glycyrrhiza glabra). Η εχινάτσεα ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ο καρπός του σαμπούκου και η γλυκύρριζα   έχουν αντι-ιογενείς ιδιότητες. Συνδυάστε 1/2 ουγγιά εκχυλίσματος εχινάτσεας, 1 ουγγιά εκχυλίσματος από καρπό σαμπούκου, και 1/4 ουγγιά από ρίζα γλυκύρριζας. Δώστε στο παιδί σας 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού 4 φορές την ημέρα μέχρι και 10 ημέρες.
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΜΕ ΑΦΕΨΗΜΑ ΑΠΟ ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ.
Η πιπερόριζα (Zingiber officinale), το γλυκάνισο (Pimpinella anisum), και η ρίζα της γλυκύρριζας βοηθούν να μαλακώσουν οι βλέννες στην αναπνευστική οδό. Σιγοβράστε 2 φλυτζάνια νερού μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκια, ψιλοκομμένη ρίζα πιπερόριζας, 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους γλυκάνισου, και 1 κουταλάκι του γλυκού ρίζα γλυκύρριζας σε μια σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά. Σουρώστε, και αν θέλετε χρησιμοποιήστε κάποια γλυκαντική ουσία. Να δίνετε στο παιδί σας να πίνει 1/2 φλυτζάνι κάθε δύο ώρες, έως και 3 φλυτζάνια την ημέρα.
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ.
Τα αιθέρια έλαια του ευκάλυπτου (globulus Eucalyptus) και της μέντας (Mentha piperita) βοηθούν να ανοίξουν οι αναπνευστικές οδοί και καταπολεμούν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν τις μολύνσεις.
Συνδυάστε 10 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου και της μέντας μαζί με μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου ή αμυγδαλέλαιου και χρησιμοποιώντας ποσότητα ίση με ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κάντε εντριβή στο στήθος και στην πλάτη του παιδιού σας, περίπου δύο φορές την ημέρα.
ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΕΤΕ ΤΟ ΒΗΧΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΠΟ ΦΛΟΥΔΑ ΘΥΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΟΥ.
Η έντονη μυρωδιά από τα αιθέρια έλαια του θυμαριού (Thymus vulgaris) και της μέντας ανακουφίζουν από τη συμφόρηση και έχουν αντιμικροβιακές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Ο φλόμος (ή αλλιώς φλομόχορτο) (Verbascum thapsus) και η ρίζα της γλυκύρριζας καταπραΰνουν τις ενοχλήσεις της αναπνευστικής οδού, ενώ η φλούδα του αγριοκέρασου καταπραΰνει τον σπασμώδη βήχα. Αναμίξτε 1¼ φλυτζάνι νερού με 2 κουταλάκια του γλυκού από κάθε ένα από αυτά τα βότανα μέσα σε μία σκεπασμένη κατσαρόλα.
Αφήστε το μίγμα να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία, και σιγοβράστε το για 5 λεπτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και βάλτε το στο νερό για 30 λεπτά. Στραγγίξτε και προσθέστε 1/2 φλυτζάνι μέλι, ζεσταίνοντας, αν θέλετε, το αφέψημα έτσι ώστε το μέλι να λιώσει τελείως. Μπορείτε να δίνετε στο παιδί σας να πίνει ένα κουταλάκι του γλυκού όσο συχνά θέλετε.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ.
Τα παιδιά παθαίνουν διάρροια από πολλές αιτίες, μεταξύ των οποίων είναι και η υπερκατανάλωση τροφών (ειδικά λιπαρών τροφών, φρούτων, ή κρύων τροφών όπως το παγωτό), οι μολύνσεις, και οι τροφικές αλλεργίες. Τις περισσότερες φορές, η διάρροια σταματά από μόνη της μέσα σε μία ή το πολύ δύο ημέρες.  (Εάν δεν σταματήσει, ή αν συνοδεύεται και από πυρετό, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.) Σιγουρευτείτε, στο μεταξύ, ότι έχετε δώσει πολλά υγρά στο παιδί σας για την αποφυγή αφυδάτωσης, και δοκιμάστε τις παρακάτω θεραπείες με βότανα.
ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΦΕΨΗΜΑ ΑΠΟ ΓΛΗΧΩΜΑ ΓΑΛΕΟΦΙΛΟΥ (CATNIP), ΦΥΛΛΑ ΣΜΕΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ.
Το γλήχωμα του γαλεόφιλου (Catnip ή Nepeta cataria) χαλαρώνει τις κοιλιακές κράμπες, ενώ η μέντα βοηθά στην αποβολή των αερίων και ηρεμεί τους σπασμούς των εντέρων. Το φύλλο του σμέουρου (Rubus ideaus) περιέχει στυπτικές ενώσεις που ονομάζονται τανίνες, οι οποίες καταπραΰνουν την εντερική φλεγμονή. Φτιάξτε ένα αφέψημα ρίχνοντας 2 φλυτζάνια βραστού νερού σε 2 κουταλάκια του γλυκού από το γλήχωμα του γαλεόφιλου (catnip), της μέντας και το φύλλο του σμέουρου. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Στραγγίξτε, προσθέστε κάποια γλυκαντική ουσία, και δώστε στο παιδί σας να πίνει 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κάθε 30 λεπτά.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ, ΧΑΡΟΥΠΙ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ.
Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τις μπανάνες καθώς επίσης και το χαρούπι που έχει άρωμα σοκολάτας. Και τα δύο είναι πούσια σε πηκτίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να σφίγγει τα χαλαρά κόπρανα. Η κανέλα (Cinnamomum aromaticum) ανακουφίζει από τους πόνους των αερίων. Λιώστε μια μπανάνα μαζί με 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνης χαρουπιού και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κονιοποιημένης κανέλας.
ΠΥΡΕΤΟΣ
Ως μια από τις αρχικές άμυνες του σώματος ενάντια στους μολυσματικούς μικροοργανισμούς, ο πυρετός δεν θα πρέπει να πέσει πολύ εκτός και αν έχει αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι θεραπείες με βότανα μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις πολύ χαμηλού πυρετού όταν συνδυάζονται με την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης.
ΑΠΑΛΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΧΙΛΛΕΙΑ ΤΗ ΧΙΛΙΟΦΥΛΛΗ ΚΑΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.
Ένα χλιαρό μπάνιο ή ένα ντους με Αχίλλεια τη χιλιόφυλλη (Achillea millefolium) και χαμομήλι  (Matricaria recutita) ανακουφίζει τους πόνους των μυών και τις ενοχλήσεις που προέρχονται από τον πυρετό. Τόσο η αχίλλεια η χιλιόφυλλη όσο και το χαμομήλι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ το χαμομήλι έχει και την ικανότητα να χαλαρώνει.
Φτιάξτε ένα δυνατό αφέψημα με βότανα ρίχνοντας 1 τέταρτο του γαλονιού βραστό νερό σε 3 κουταλιές της σούπας από αποξηραμένη αχίλλεια τη χιλιόφυλλη και άνθη χαμομηλιού. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε τα να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Στραγγίξτε, και τρίψτε το παιδί σας με σφουγγάρι που έχετε εμποτίσει στο χλιαρό αφέψημα που φτιάξατε.
ΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ, ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΝΘΗ ΣΑΜΠΟΥΚΟΥ.

Ένα αφέψημα που φτιάχνεται από μέντα, σαμπούκο (Sambucus nigra), και πιπερόριζα θα σας βοηθήσει να ρίξετε τον πυρετό αυξάνοντας την εφίδρωση (ιδρώτα). Σιγοβράστε 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένης φρέσκιας ρίζας πιπερόριζας σε 2 φλιτζάνια νερού για 5 λεπτά σκεπάζοντας την κατσαρόλα. Προσθέστε από 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης μέντας και σαμπούκου. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να μουλιάσουν, για άλλα 10 λεπτά. Προσθέστε κάποια γλυκαντική ουσία, και δώστε στο παιδί σας να πίνει 1/4 φλυτζάνι του τσαγιού κάθε μισή ώρα, το πολύ μέχρι 4 φλυτζάνια την ημέρα.
ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΧΙΝΑΤΣΕΑ.
Η εχινάτσεα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει όλους τους  εισβάλλοντες μικροοργανισμούς που προκαλούν τον πυρετό. Δώστε στο παιδί σας από 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού βάμμα εχινάτσεας 4 φορές την ημέρα.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟ ΣΚΟΡΔΟΥ.
Το σκόρδο (Allium sativum) είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό που βοηθά στην καταπολέμηση της μόλυνσης όταν εφαρμόζεται κατευθείαν πάνω στο αυτί. Για να φτιάξετε το έλαιο του σκόρδου, ψιλοκόψτε έναν μεγάλο βολβό φρέσκου σκόρδου και τοποθετήστε το σε ένα βαρύ δοχείο με αρκετή ποσότητα ελαιόλαδου έτσι ώστε να καλυφθεί. Σκεπάστε το δοχείο και βάλτε το σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου για  μια ώρα. Αφήστε το να κρυώσει, στραγγίξτε το λάδι αρκετές φορές με ένα τουλπάνι, και βάλτε το στο ψυγείο μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι το πολύ για ένα μήνα. Για να χρησιμοποιήσετε το λάδι, ζεστάνετε μια μικρή ποσότητα σε ένα μεταλλικό κουτάλι πάνω από τη φλόγα ενός κεριού. Ελέγξτε τη θερμοκρασία, ρίξτε δύο σταγόνες του ελαίου κατευθείαν μέσα στο αυτί με ένα σταγονόμετρο και βουλώστε το αυτί με ένα βαμβακάκι. Επαναλάβετε το ίδιο όποτε το κρίνετε απαραίτητο.
ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ ΜΕ ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ ΑΠΟ ΛΕΒΑΝΤΑ.
Αν ακουμπήσετε ένα μπουκάλι ζεστό νερό πάνω στο αυτί του παιδιού σας θα ανακουφιστεί από τον έντονο πόνο που έχει προκληθεί από τη μόλυνση του μέσου ου. Μια κομπρέσα με λεβάντα (Lavendula angustifolia), η οποία έχει καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, θα καταστήσει τη θεραπεία πιο αποτελεσματική. Εμποτίστε ένα βαμβακερό πανί μέσα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό που να περιέχει 3 σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας. Στρίψτε ελαφρώς το πανί, εφαρμόστε το στο αυτί του παιδιού σας, και καλύψτε το με ένα μπουκάλι ζεστό νερό.
ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ
Συνήθως ο πονόλαιμος αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή της γρίπης. Εάν το παιδί σας έχει πονόλαιμο ο οποίος συνοδεύεται και με υψηλό πυρετό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Αν δεν συνοδεύεται, όμως, από υψηλό πυρετό, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω θεραπευτικές αγωγές με βότανα έτσι ώστε να ανακουφιστεί άμεσα από τις ενοχλήσεις.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ.
Το φασκόμηλο (Salvia officinalis) έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και περιέχει στυπτικές τανίνες που βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής. Ρίξτε 2 φλυτζάνια βραστού νερού σε 4 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένου φασκόμηλου. Καλύψτε το σκεύος, αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά, στραγγίξτε, και προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, το οποίο έχει ήπιες αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει γαργάρες με αυτό το ζεστό αφέψημα (χωρίς να το καταπίνει) κάθε μία ή δύο ώρες.
ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΕΤΕ ΤΗΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΜΕ ΑΛΘΑΙΑ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (ή αλλιώς ΝΕΡΟΜΟΛΟΧΑ) ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ.
Η άλθαια η φαρμακευτική ή αλλιώς νερομολόχα (Althea officinalis) περιέχει  υδατοδιαλυτές ίνες που κατευνάζουν τις ενοχλήσεις, ενώ η πιπερόριζα και η μέντα καταπραΰνουν τις φλεγμονές. Σιγοβράστε 1 κουταλιά της σούπας ρίζα αλθαίας της φαρμακευτικής ή νερομολόχας μαζί με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια, ψιλοκομμένη ρίζα πιπερόριζας σε 3 φλυτζάνια νερό μέσα σε σκεπασμένο σκεύος περίπου για 5 λεπτά. Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού μέντα, σκεπάστε το σκεύος, και αφήστε τα να μουλιάσουν για άλλα 10 λεπτά. Στραγγίξτε, προσθέστε κάποια γλυκαντική ουσία και δώστε στο παιδί σας να πίνει έως και 3 φλυτζάνια την ημέρα.
 

Δωρεάν εμβόλια για τα παιδιά των ανέργων δια χειρός Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών!

Δωρεάν εμβόλια για τα παιδιά των ανέργων δια χειρός Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών!


Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από την 1η Σεπτεμβρίου  2012. 
 

Σε 7 σημεία της Αθήνας - στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα 6 παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ν. Ηρακλείου, Περιστερίου και στη Μητρόπολη Περιστερίου θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους ανωτέρω εμβολιαστικούς σταθμούς. 
 
Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 27 Αυγούστου 2012 στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στο τηλέφωνο 801 - 11 - 90009 και στη διεύθυνση Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος
 
Οι ανασφάλιστοι γονείς θα μπορούν να επισκέπτονται τους εμβολιαστικούς σταθμούς από Δευτέρα 27 Αυγούστου έως Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012, προκειμένου να καταγραφούν τα εμβόλια που εκκρεμούν για τα παιδιά τους.
 
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού, η ταυτότητα του γονέα , το ΑΜΚΑ του γονέα ή το ΑΜΚΑ του παιδιού, και το βιβλιάριο ασφάλισης που έληξε (αν υπάρχει) ή εναλλακτικά η κάρτα ανεργίας (αν αυτό υπάρχει). 
 
Οι εμβολιασμοί θα διεξαχθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα 6 Παραρτήματα ΔΩΡΕΑΝ από 1η Οκτωβρίου, μετά την καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών.
Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο "catch up" στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του Βασικού Εμβολιασμού. 
 
Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη. Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.
 
Εμβολιαστικοί Σταθμοί:
Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής:
Σεβαστουπόλεως 113, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών Ωρες: 9-1
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Αυλωνίτη Κατερίνα – Τηλέφωνο 210 3847374
 
Νέο Ηράκλειο:
Διεύθυνση: ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - Κάτω από το Σταθμό ΗΣΑΠ -Νέο Ηράκλειο – Υπόγεια διάβαση
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Πλεξίδα Κατερίνα    Τηλέφωνο:  210 2717451     Ωρες: 9-1
 
Ίλιον:
Διεύθυνση: Δημοτικά Ιατρεία Αγ.Φανουρίου, Γρηγορίου Ε΄ 25, Ίλιον
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Αδάμ Ελένη            Τηλέφωνο: 2102624090         Ωρες: 9-1
 
Βούλα:
Διεύθυνση: Ζεφύρου 2, Βούλα
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Νικολάου Αδαμαντια         Τηλέφωνο: 2132020118   
και κα Χατζάτογλου Ιωάννα    Τηλέφωνο: 2132020113          Ωρες: 9-1
 
Ηλιούπολη:
Διεύθυνση:  Μαρ.Αντύπα 81-Ηλιούπολη (ΧΕΝ)
Διοικητική Υπευθυνη: κα Ρουκουνα Νίκη      Τηλέφωνο: 210 9970010         Ωρες: 9-1
 
Περιστέρι:
Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας - Πλ.Δημοκρατίας (Πλ. Δημαρχείου)
Διοικητικός Υπεύθυνος: Διάκονος Αλέξανδρος Ζαρίκος
Τηλέφωνο: 210 5711633 Ωρες: 9-12
 
ΚΑΙ Δημοτικά Καταστήματα, Πλ.Δημοκρατίας (Πλ. Δημαρχείου)
(δίπλα στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας)
Υπεύθυνη:  κα Καρποντίνη Ειρήνη    
Τηλέφωνο: 210 5743971        Ωρες: 9-11