Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ-ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΔΡΑ


Γεννητικό σύστημα γυναίκας

Τα γυναικεία γεννητικά όργανα διακρίνονται σε εξωτερικά και εσωτερικά.

Στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ανήκουν:

Το αιδοίο, λέγεται το σύνολο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.
Εφηβαίο ή όρος της Αφροδίτης , ονομάζεται η σαρκώδης στρογγυλεμένη επιφάνεια που βρίσκεται μπροστά από την ηβική σύμφυση. Το δέρμα του εφηβαίου έχει ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες. Το σημείο που ενώνονται τα οστά της λεκάνης λέγεται ηβική σύμφυση. Κλειτορίδα, που αποτελείται από στητικό ιστό. Το κυρίως σώμα της κλειτορίδας είναι καλυμμένο και συνδέεται με τα εσωτερικά μικρά χείλη. Μεγάλα χείλη, τα οποία καλύπτουν τα μικρά χείλη. Μικρά χείλη, όπου πλαισιώνουν την είσοδο του κόλπου και αποτελούνται από στητικό ιστό, με άφθονες νευρικές απολήξεις. Παραουρηθρικοί αδένες, βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα. Το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται μεταξύ κλειτορίδας και κόλπου.

Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι:

Ο κόλπος, είναι ένας ινοελαστικός σωλήνας, εσωτερικά καλύπτεται από επιθήλιο οιστρογονοεξαρτώμενο. Το περιβάλλον του κόλπου είναι όξινο και χρησιμεύει για να προστατεύει τη γονιμότητα των σπερματοζωαρίων και να προφυλάσσει το κόλπο από μόλυνση. Ο κόλπος αρχίζει από το εσωτερικό του αιδοίου, ως γύρω από το τράχηλο της μήτρας.
Η μήτρα, βρίσκεται στο βάθος του κόλπου. Είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, σχήματος αχλαδιού με παχιά τοιχώματα και διαιρείται στο τράχηλο κάτω και σε σώμα πάνω από 9 αυτόν. Στο σώμα της μήτρας διακρίνεται το κυρίως σώμα και ο πυθμένας, ο οποίος καταλήγει στα κέρατα δεξιά και αριστερά. Στο ύψος των δύο κεράτων εισέρχονται στο σώμα της μήτρας οι δύο σάλπιγγες. Η μήτρα δρα ως επωαστήριο για το γονιμοποιημένο ωάριο και του επιτρέπει να εξελιχθεί.
Ο τράχηλος, έχει κυλινδρικό σχήμα, μήκος 2-4εκ. Ο τράχηλος διακρίνεται σε εξωτράχηλο και ενδοτράχηλο.
Οι σάλπιγγες ή ωαγωγοί, είναι δύο λεπτοί μυϊκοί σωλήνες, όπου εκτείνονται από τη μήτρα, ως τις ωοθήκες. Έχουν μήκος περίπου 11εκ. Κάθε σάλπιγγα έχει δύο στόμια, ένα μητρικό κι ένα στην περιτοναϊκή κοιλότητα που ονομάζεται κωδωνικό ή κοιλιακό στόμιο. Διαιρείται σε τέσσερα τμήματα, το ενδομήτριο, τον ισθμό, την λήκυθο και τον κώδωνα.
Οι ωοθήκες, έχουν σχήμα αμυγδάλου, μήκους 3-4εκ. και πάχους 1-3εκ. ανάλογα με τη λειτουργική τους κατάσταση. Βρίσκονται πλάγια της μήτρας και συγκρατούνται σταθερά στη θέση τους με συνδετικό ιστό. Παράγουν γεννητικά κύτταρα, τα ωάρια, μία φορά το μήνα και ορμόνες, τα οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Γεννητικό σύστημα άνδρα
Τα ανδρικά γεννητικά όργανα, δείχνουν ότι είναι πολύ διαφορετικά από τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Στη πραγματικότητα όμως, προέρχονται και μεγαλώνουν από τον ίδιο εμβρυικό ιστό και κάνουν λειτουργίες παρόμοιες.
Οι όρχεις, έχουν σχήμα ωοειδές και περικλείουν πολυάριθμους σωληνίσκους, τους σπερματοφόρους. Οι όρχεις παράγουν τα αρσενικά γεννητικά κύτταρα,  (σπερματοζωάρια) και εκκρίνουν αρσενικές ορμόνες, που τις ονομάζουμε ανδρογόνες, όπως είναι η τεστοστερόνη. Οι όρχεις αρχίζουν να παράγουν σπερματοζωάρια μετά την έναρξη της εφηβείας και η παραγωγή τους συνεχίζεται χωρίς διακοπή, ως τα γηρατειά.
Το σπερματοζωάριο, είναι το μικρότερο από τα ανθρώπινα κύτταρα. Aποτελείται από το κεφάλι, όπου περιέχει το πυρήνα και από μία πολύ μακριά ουρά που το βοηθά να μετακινείται. Τα σπερματοζωάρια συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αγωγό, με μήκος 10 περισσότερο από 5μέτρα κι ονομάζεται επιδυμίδα. Από εκεί φτάνουν στον εκφορητικό πόρο και στη συνέχεια συσσωρεύονται στη σπερματοδόχο κύστη, όπου δέχονται τις εκκρίσεις των διαφόρων αδένων, κυριότερος των οποίων είναι ο προστάτης. Σε περίπτωση που τα σπερματοζωάρια δεν αποβληθούν, μετά από τριάντα οχτώ ώρες περίπου πεθαίνουν και καταστρέφονται μέσα στους εκφορητικούς πόρους. Σπερματικοί πόροι, είναι σωληνίσκοι λεπτότατοι και τυλιγμένοι μεταξύ τους. Ρόλος τους είναι να οδηγούν το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος. Το πέος, είναι το όργανο από το οποίο απελευθερώνεται το σπέρμα.

Βιβλιογραφία
  • Γεωργακόπουλος Παναγιώτης Α., Επιτομή Μαιευτικής Γυναικολογίας και Νοσηλευτικής, Αθήνα 1993
  • Παπανικολάου Νίκος Α., Γυναικολογία Γ’ Έκδοση, Αθήνα 1994, Επιστημονικές εκδόσεις

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ 


Γενικά
Η αντισύλληψη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την εποχή μας. Από πολύ παλιά όλες οι ανθρώπινες φυλές και οι κοινωνίες χρησιμοποιούσαν μέσα και μεθόδους για να ελέγχουν την γονιμότητα τους, σύλληψη.
Βασική ερώτηση είναι τι σημαίνει αντισύλληψη. Ενδεικτικά, αντισύλληψη σημαίνει οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα ζεύγη να κάνουν παιδιά όποτε θέλουν και όσα  θέλουν και να απολαμβάνουν τις σεξουαλικές σχέσεις χωρίς το άγχος της αθέλητης και απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης.

Ιστορική αναδρομή
Ο έλεγχος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απασχόλησε τον άνθρωπο από πολύ παλιά. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν για να αποφύγουν ή να καταστρέψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ήταν αυτοσχέδιες ή εμπειρικές χωρίς επιστημονική βάση και γι’ αυτό τα αποτελέσματα πολλές φορές ήταν επικίνδυνα.
Τοποθετούσαν στον κόλπο πριν από την επαφή πώμα ή σπόγγο εμπλουτισμένο με ξύδι, λεμόνι, αλατόνερο και αργότερα με διάφορα αντισηπτικά, μεταγενέστερα χρησιμοποιούσαν coca-cola. Έτρωγαν ή μασούσαν διάφορους καρπούς, ρίζες ή βότανα. Έβαζαν καυτά επιθέματα στο υπογάστριο, σίδερα, τούβλα, θερμοφόρες.
Έκαναν υπερβολικά ζεστά λουτρά ή ποδόλουτρα και ακόμα έβαζαν μέσα στη μήτρα διάφορα αιχμηρά αντικείμενα, βελόνες πλεξίματος ή ξύλα με σκοπό να θανατώσουν το έμβρυο.
Η επιστήμη αδυνατούσε να καλύψει τις απαιτήσεις του ανθρώπου για ρύθμιση της γονιμότητας του, αργότερα όμως, δραστηριοποιήθηκε με έρευνες και σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αντισυλληπτικούς μεθόδους.
Δεν υπάρχει αντισυλληπτική μέθοδος που να είναι τέλεια. Σε κάθε αντισυλληπτική μέθοδο υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί υα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ευκολία χρήσεως.

Αποτελεσματικότητα: αυτή μπορεί να εκφρασθεί με μαθηματικό τρόπο. Ως ποσοστό αποτυχίας ορίζεται ο αριθμός των κυήσεων που αναμένονται στη διάρκεια ενός έτους μεταξύ 100 ζευγαριών τα οποία έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές και χρησιμοποιούν αποκλειστικά τη δεδομένη μέθοδο αντισύλληψης.
Αν 100 ζευγάρια έχουν συστηματικά σεξουαλικές επαφές για ένα χρόνο χωρίς να χρησιμοποιούν καμία αντισυλληπτική μέθοδο μέσα σε ένα χρόνο οι 80 γυναίκες θα είναι έγκυες (δείκτης γονιμότητας).
Ασφάλεια: γενικά οι προτεινόμενοι μέθοδοι αντισύλληψης δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ανασφαλή.
Ευκολία χρήσεως: η ευκολία χρήσεως της αντισυλληπτικής μεθόδου είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αντισύλληψη δεν συνταγογραφεί φάρμακα για κάποιο συμπτωματικό ασθενή αλλά προσφέρει κοινωνική βοήθεια, γι’ αυτό οφείλει να είναι βέβαιος ότι αυτό που προτείνει είναι αποδεκτό και κατανοητό από το ζευγάρι.

Μέτρα αντισύλληψης

Διακοπτόμενη συνουσία.
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σ’ όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται από πολλά ζευγάρια. Δεν συνιστάται η εφαρμογή της επειδή μπορεί να συμβεί πρόωρη εκσπερμάτωση ή κάποια σπέρματα να εγκαταλείψουν το πέος πριν από την κύρια εκσπερμάτωση. Αν και η απόσυρση είναι καλύτερη από την παντελή έλλειψη αντισύλληψης εμφανίζει υψηλά ποσοστά αποτυχίας (15-20 κυήσεις στα 100) και σε μερικές περιπτώσεις έχει ψυχοσεξουαλικές συνέπειες.
Μέθοδος ρυθμού.
Διακρίνεται ανάλογα με τον με τον τρόπο που προσδιορίζεται η ωορρηξία σε ημερολογιακή, θερμομετρική και ελέγχου της τραχηλικής βλέννας. Αυτή η μέθοδος συνιστάται στην αποφυγή συνουσίας κατά τον χρόνο της ωορρηξίας. Η μέθοδος
μπορεί να βελτιωθεί αν υπολογισθεί ο χρόνος της ωοθηλακιορρηξίας είτε με τη χρήση διαγράμματος βασικής θερμοκρασίας σώματος είτε με καθημερινή εξέταση τραχηλικής βλέννας από την ίδια την γυναίκα. Δείκτης γονιμότητας 15 κυήσεις σε 100 γυναίκες.
Κολπικές πλύσεις.
Οι κολπικές πλύσεις με διάφορα αντισηπτικά μετά την επαφή είναι άσκοπη και πολλές φορές φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Δείκτης γονιμότητας 30 κυήσεις σε 100 γυναίκες.
Ανδρικό προφυλακτικό.
Το πλέον διαδεδομένο ανδρικό αντισυλληπτικό. Εμφανίστηκε το 16ο αιώνα στην Αγγλία και κατασκευαζόταν από έντερο προβάτου ή άλλων ζώων. Το 19ο αιώνα αντικαταστάθηκαν από τα ελαστικά προφυλακτικά, τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά κι έτσι αποτυχίες λόγω ρήξεως είναι εξαιρετικά σπάνιες. Το ανδρικό προφυλακτικό είναι μέθοδος φτηνή και εύκολη
Εικόνα 2.3α (photobucket.com) στη χρήση, χωρίς παρενέργειες. Είναι η μόνη μέθοδος που προφυλάσσει από τη μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων καθώς και από αμοιβαία και επανειλημμένοι μόλυνση του ζεύγους.
Γυναικείο προφυλακτικό.
Το γυναικείο προφυλακτικό είναι σχεδιασμένο για να εφαρμόζει σ’ όλες τις γυναίκες και είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για μια αντισυλληπτική μέθοδο, που βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της γυναίκας. Το γυναικείο προφυλακτικό έχει μήκος 14 εκ., είναι κατασκευασμένο από πολυουρεθάνη, έχει μορφή κυλινδρικής θήκης που εφαρμόζει χαλαρά στο κόλπο κι έχει λιπαντική ουσία. Στο εξωτερικό μέρος βρίσκεται ένας μεγάλος εύκαμπτος δακτύλιος, ο οποίος καλύπτει το άνοιγμα του κόλπου και το αιδοίο. Το γυναικείο προφυλακτικό, δεν προκαλεί πόνο κατά την εισαγωγή ή την εξαγωγή του από το κόλπο, είναι ανθεκτικό και δεν έχει καμία μυρωδιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά την διάρκεια της περιόδου. Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί στο κόλπο ακόμη και οχτώ ώρες πριν από μία σεξουαλική επαφή. Προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στο κόλπο και το αιδοίο κι έτσι προστατεύει περισσότερο από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Όμως υπάρχουν και κάποια προβλήματα όπως, κατά τη διάρκεια της συνουσίας κάνει ένα θόρυβο, υπάρχει πιθανότητα να προς τα μέσα, εντός του κόλπου και τέλος είναι μέθοδος ακριβή γι αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένη.
Χημικά σπερματοκτόνα.
Είναι χημικές ουσίες που σκοτώνουν τα σπερματοζωάρια πριν φτάσουν στη μήτρα. Το 14ο αιώνα ερευνήθηκαν διάφορες σπερματοκτόνες ουσίες για κολπική χρήση. Τα σπερματοκτόνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται την δεκαετία 1930-1940, με αποτελέσματα συχνά απογοητευτικά. Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο, με διαφορετική σύσταση όπως, κρέμες, σπρέι , ζελέ, αλοιφές, χάπια, υπόθετα. Η χρήση τους είναι εύκολη και ακίνδυνη, εκτός αν υπάρχει ευαισθησία σε κάποιο συστατικό της σύνθεσής τους. Επίσης, είναι αποτελεσματικά αν χρησιμοποιηθούν σωστά και τη κατάλληλη ώρα. Τέλος, δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού για να αγοραστούν από το φαρμακείο.
Κολπικό διάφραγμα.
Ήταν το μόνο αντισυλληπτικό μέσο που χρησιμοποιούσαν οι Αγγλοσάξονες ως το 1960. Σήμερα, πολλές γυναίκες το προτιμούν επειδή δεν παρεμβαίνει σε καμία σωματική λειτουργία. Είναι η μόνη μέθοδος που εναπόθεσε τον έλεγχο της αντισύλληψης αποκλειστικά στη γυναίκα. Το διάφραγμα συνδέεται με χαμηλά ποσοστά κύησης, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.
Τραχηλικό διάφραγμα.
Είναι ένας λιγότερο συνηθισμένος τρόπος. Για την τοποθέτηση του, απαιτείται μεγάλη επιδεξιότητα και εξοικείωση της γυναίκας με την ανατομία του σώματος της. Το διάφραγμα συνδέεται με χαμηλά ποσοστά κύησης, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.  Όλα τα διαφράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί με μία σπερματοκτόνο αλοιφή ώστε να νεκρώνονται τα σπερματοζωάρια που μπορεί να παρακάμψουν το χείλος του. Μοναδική παρενέργεια του διαφράγματος είναι η περιστασιακή υπερευαισθησία στη σπερματοκτόνο αλοιφή.
Αντισυλληπτικά δισκία.
Τα αντισυλληπτικά δισκία αντιπροσωπεύουν τη δημοφιλέστερη γυναικεία μέθοδο αντισύλληψης. Παλαιότερα, υπήρχαν πολλές ανησυχίες για τις πιθανές επιπλοκές του χαπιού στο γυναικείο οργανισμό, σήμερα όμως, έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι γνώσεις μας για τον τρόπο δράσης τους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους. Παρ' όλα αυτά, η ανησυχία για το χάπι και τις εικόνα 2.3β (alithia.gr) επιπτώσεις της χρήσης του στον οργανισμό μας εξακολουθεί να υφίσταται.Τα αντισυλληπτικά δισκία πρόκειται για χάπια τα οποία περιέχουν είτε συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης είτε αποκλειστικά κάποιο προγεστερινοειδές. Κυκλοφορούν πολλά εμπορικά σκευάσματα με ποικίλη αναλογία και δόση ορμονών. Χρησιμοποιούνται για την αναστολή της ωορρηξίας μέσω καταστολής του ορμονικού άξονα εγκεφάλου-ωοθηκών. Έτσι, όταν δεν υπάρχουν κανονικοί ωορρηκτικοί κύκλοι, μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Τα αντισυλληπτικά δισκία χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και αφού προηγηθεί ο ενδεικνυόμενος εργαστηριακός έλεγχος της γυναίκας. Καθ' όλη τη διάρκεια λήψης τους οι γυναίκες χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτική μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης και σε επανάληψη ορισμένων αιματολογικών εξετάσεων. Μια γυναίκα που λαμβάνει το χάπι συνήθως ανακτά την ικανότητα να τεκνοποιήσει μέσα σε τρεις έως έξι μήνες από τη διακοπή του.
Πρέπει να αποφεύγεται η χορήγησή αντισυλληπτικών δισκίων σε γυναίκες με ημικρανίες και σε όσες υποφέρουν από πονοκεφάλους ή επιληψία. Επίσης, σε γυναίκες με ήπια υπέρταση, κιρσούς κάτω άκρων και ινομυώματα μήτρας. Ακόμα, αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη της εγκυμοσύνης ή το άτομο είναι ηλικίας άνω των 35 ετών και ιδίως αν καπνίζει. Τα αντισυλληπτικά αντενδείκνυνται στις γυναίκες που έχουν βαριά υπέρταση, σε όσες έχουν ιστορικό θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή εμφράγματος της καρδιάς, σε εκείνες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαταραχής του συστήματος πήξης και της ηπατικής λειτουργίας και σε όσες υπάρχουν υπερλιπιδαιμία και υποψία ή επιβαρημένο ιστορικό για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Τα αντισυλληπτικά νέας γενεάς περιέχουν μικρότερη ποσότητα οιστρογόνων και πιο καινούρια ανάλογα προγεστερόνης τα οποία ελαττώνουν τις παρενέργειες. Στα προγενεστεροειδή νοργεστιμάτη και δεσογεστρέλη, για παράδειγμα, οι πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών όπως η ακμή ή η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μικρές, σε σύγκριση με τα παλαιότερα. Βέβαια, υπάρχουν και μελέτες που υποστηρίζουν ότι αυτά τα νέα προγενεστεροειδή συνδυάζονται με αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, σε σχέση με το παλαιότερης γενιάς προγενεστεροειδές λεβονοργεστρέλη.
Τα αντισυλληπτικά είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέθοδος αντισύλληψης, με αποτελεσματικότητα περίπου 98%, αν χρησιμοποιούνται σωστά.
Ωστόσο, εκτός από τα αναμφίβολα οφέλη τους όσον αφορά στην αποφυγή μιας εγκυμοσύνης, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολλών γυναικολογικών προβλημάτων, όπως η ρύθμιση των μη σταθερών εμμηνορρυσιακών κύκλων και η αντιμετώπιση της αμηνόρροιας. Το χάπι κατευνάζει τους πόνους της περιόδου (δυσμηνόρροια) και ελαττώνει την ποσότητα αποβαλλόμενου αίματος σε κάθε εμμηνορυσιακό κύκλο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που η γυναίκα πάσχει από μηνορραγίες και έχει αναιμία. Επίσης, ελαττώνει τη βαρύτητα της συμπτωματολογίας καλοήθων νοσημάτων, όπως η ινοκυστική μαστοπάθεια και τα ιναδενώματα. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι το χάπι αποτρέπει τη δημιουργία κύστεων της ωοθήκης και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι.
Έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες για φάρμακα που θα ανέστειλαν την ανδρική γονιμότητα, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούν τέτοια. Τα οιστρογόνα θα ήταν αποτελεσματικά, αλλά θα επέφεραν ανάπτυξη θηλυκών χαρακτηριστικών. Στην Κίνα από το 1972 χρησιμοποιείται ένα φάρμακο (gossypol) που εξάχθηκε από βαμβακέλαιο. Είναι μια μη στεροειδής ένωση που αναστέλλει τη δράση της γαλακτικής δεϋδρογονάσης, ενός ενζύμου που υπάρχει στο σπέρμα και στα κύτταρα των όρχεων. Μετά το 1990 οι έρευνες σταμάτησαν να είναι εντατικές, γιατί διαπιστώθηκε ότι επιφέρει μόνιμη στειρότητα σε ένα ποσοστό 20% των ανδρών που την χρησιμοποίησαν.Όμως, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός ορμονικού σκευάσματος, το οποίο θα λαμβάνει ο άνδρας, μειώνοντας την ικανότητά του για γονιμοποίηση. Η αλήθεια, είναι ότι ένα τέτοιο χάπι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει αν δεν περάσουν τουλάχιστον έξι χρόνια έρευνας.
Στείρωση
Η στείρωση είναι μέθοδος που εφαρμόζεται στην γυναίκα και στον άνδρα.
Στις ΗΠΑ είναι νόμιμη με ορισμένες προϋποθέσεις για το άτομο που θα υποβληθεί στην επέμβαση (μεγάλη ηλικία, πολλά παιδιά). Η στείρωση σαν μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια. Μετά το 1965 εντυπωσιακή είναι η τεράστια αύξηση του αριθμού των ατόμων και μάλιστα των ανδρών που με τη θέληση τους υποβάλλονται σε επέμβαση στείρωσης.  
Το ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποιεί τη στείρωση ως αντισύλληψη ανήλθε από 22% το 1982 σε 28% το 1995. Η τεχνική της γυναικείας στείρωσης συνίσταται στην απολίνωση ή απόφραξη των σαλπιγγών με σκοπό να παρεμποδίσει την συνάντηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει γονιμοποίηση. Είναι μια μέθοδος αντισύλληψης με υψηλή αποτελεσματικότητα και η εφαρμογή της δεν είναι κατ' ανάγκη μόνιμη μιας και η λειτουργία των σαλπιγγών μπορεί να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό.
Παρόλα αυτά βέβαια συστήνεται σε γυναίκες που έχουν ήδη παιδιά και δεν επιθυμούν να αποκτήσουν άλλα, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει τη ζωή της γυναίκας. Συγκρίνοντάς την με την ανδρική στείρωση έχει υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας, με περισσότερες επιπλοκές και σαν διαδικασία είναι περισσότερο δαπανηρή. Σε περίπτωση αποτυχίας της μεθόδου αυξάνεται ο κίνδυνος για εξωμήτρια κύηση.
Η ανδρική στείρωση ονομάζεται βαζεοκτομή και αφορά την διατομή και απολίνωση των σπερματικών πόρων. Η ανδρική στείρωση είναι μόνιμη. Σύμφωνα με στατιστικές ένα ποσοστό 8-15% που έχουν υποβληθεί σε στείρωση, μετανιώνουν αργότερα, ενώ η πλειοψηφία την παραδέχεται σαν ιδανική λύση.
Θηλασμός. Οι περισσότερες γυναίκες δεν σκέπτονται την σεξουαλική επαφή κατά το χρονικό διάστημα αμέσως μετά τον τοκετό και συνεπώς δεν ζητούν αντισύλληψη. Αν και ο θηλασμός παρέχει αντισυλληπτική θεραπεία, δεν είναι απόλυτη. Το ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου αυτής φθάνει το 25%. Εφόσον η γυναίκα έχει σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να λαμβάνει κάποια μέθοδο αντισύλληψης.

 Βιβλιογραφία: «ο Τοκετός Είναι αγάπη» Συκάκη- Δούκα Αλέκα, Αθήνα 1988