Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ψυχολογία και εγκυμοσύνη


Η καλή ψυχική διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ  σημαντική τόσο για τη μέλλουσα μητέρα και για το έμβρυο. Δυστυχώς όμως, πολλές γυναίκες στην αρχή της κύησεως τους «μπαίνουν» σε μια κατάσταση η οποία δεν είναι υγιής.
Οι μέλουσσες μητέρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτές που έχουν θετικά και αυτές που έχουν αρνητικά συναισθήματα.

Κάποιες γυναίκες επηρεάζονται από το βάρος που παίρνουν και αυτό συβαίνει επειδή στη σημερινή κοινωνία οι γυναίκες επιβάλλεται να είναι νέες, λεπτές, δραστήριες και γεμάτες ζωντάνια, πρότυπο που συνήθως ανατρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ενώ αυτές που έχουν θετικά συναισθήματα, δεν δίνουν σημασία σε κάτι τέτοιο αλλά τους ενδιαφέρει μόνο το πως θα εξελειχθει  η εγκυμοσύνη.
Συγκεκριμένα υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες, αισθάνονται πολύ κουρασμένες, παίρνουν περισσότερο βάρος από όσο πρέπει και βασανίζονται ψυχολογικά από τις φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα τους, για τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.
Για άλλες γυναίκες όμως, η εγκυμοσύνη, είναι η πιο όμορφη περίοδος της ζωής τους, αισθάνονται ότι κουβαλούν μια νέα ζωή, είναι χαρούμενες και γεμάτες ζωντάνια, υγιείς  και επιπλέον, ακτινοβολούν και πλέουν σε πελάγη ευτυχιάς.

Τι συμβαίνει φυσιολογικά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως έχουμε αλλαγή στην εικόνα της γυναίκας. Επίσης, κατά το  πρώτο τρίμηνο υπάρχουν ναυτίες και εμετοί, και σίγουρα δεν έχουν καλή διάθεση.
Στο δεύτερο τρίμηνο, αρχίζουν να νιώθουν τις κινήσεις του εμβρύου, και αλλάζει η διάθεσή τους και με τον τρόπο αυτό αλλάζει και ψυχολογία για το πως βλέπουν το σώμα τους.
Τέλος, στο τρίτο τρίμηνο, η πιθανή αναπνευστική δυσφορία και οι δυσκολίες στον ύπνο ενδέχεται να επηρεάσουν την ψυχική τους διάθεση. Πολλές μέλουσσες μητέρες νιώθουν άσχημες, αδέξιες και παραμορφωμένες.
Όλες αυτές οι αλλαγές στο σώμα, έχουν σαν φυσικό επακόλουθο και τις αντίστοιχες αλλαγές και διακυμάνσεις στη διάθεση και την ψυχολογική κατάσταση της εγκύου. O σύζυγος είναι ένα από τα άτομα που μπορούν να τη βοηθήσουν να νιώσει καλά με το σώμα της.
Συχνά, η έγκυος αισθάνεται ότι, εκτός από όλα τα σχόλια που αφορούν το σώμα και στο βάρος της, γίνεται το επίκεντρο της προσοχής, ότι η ιδιωτική της ζωή γίνεται δημόσια. Πιστεύει ότι οι γύρω δεν την αντιμετωπίζουν πλέον ως γυναίκα, αλλά ως αυτή που θα φέρει στον κόσμο το παιδί. Η προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των άλλων μπορεί να είναι δύσκολη και στρεσσογόνος γι' αυτή.

Κατάθλιψη, άγχος, ανησυχίες

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να εμφανιστούν κατάθλιψη, άγχος και ανησυχίες. Συχνά, αυτά τα συναισθήματα, προέρχονται ή και ενισχύονται από τις αμφιβολίες της εγκύου σχετικά με το αν αυτό είναι φυσιολογικό και με το αν θα γίνει καλή μητέρα.
Κατ' αρχάς, είναι φυσιολογικό να ανησυχεί και να θυμάται ή να αναλύει τη δική της παιδική ηλικία. Αλλωστε, όλοι οι άνθρωποι κουβαλούν τις παιδικές τους αναμνήσεις και εμπειρίες, καλές ή κακές, και ανησυχούν για το πώς αυτές θα επηρεάσουν την ενήλικη ζωή τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι καταφέρνουν να επεξεργαστούν αυτά τα ζητήματα και συνεχίζουν επιτυχώς τη ζωή τους. Ακατέργαστος πόνος από το παρελθόν και ανεπίλυτα ζητήματα ψυχολογικής φύσης ίσως περιοριστούν στο συναισθηματικό ντουλαπάκι μέχρι να συμβεί κάποιο γεγονός-ορόσημο και αναγκάσει τον άνθρωπο να έλθει αντιμέτωπος με τα θέματα του παρελθόντος.
Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα γεγονός-ορόσημο και μια μεταβατική περίοδο της ζωής της γυναίκας, που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τέτοια ζητήματα. Οι γυναίκες που είχαν τραυματικές εμπειρίες στη ζωή τους κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη κατά ή μετά την εγκυμοσύνη, επειδή είναι πιο ευάλωτες.