Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Προγεννητικός έλεγχος πριν την εγκυμοσύνη

Έλεγχος πριν την σύλληψη
Σήμερα ο έλεγχος των μελλοντικών γονιών θεωρείται απαραίτητος γιατί αντιμετωπίζονται πολλές καταστάσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Ο προγεννητικός έλεγχος που πραγματοποιείται και στους δύο συζύγους μπορεί να ανακαλύψει πολλές παθήσεις που θέλουν ειδική αντιμετώπιση, πριν ακόμα την πραγματοποίηση της σύλληψης. Είναι γεγονός ότι καταστάσεις ενώ πριν από μια εγκυμοσύνη αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται σχετικά εύκολα, όταν έχουμε την δημιουργία ενός νέου οργανισμού, μας προβληματίζουν αφάνταστα μια και η θεραπευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει, αυτή η ίδια, κάποια βλάβη στο έμβρυο.

Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων που σκόπιμο είναι να αναφέρουμε και να εξηγήσουμε την χρησιμότητα τους. Η γενική αίματος πιθανά να αποκαλύψει κάποια αναιμία της γυναίκας ή άλλη πάθηση του αίματος που θα ήταν καλλίτερα να αντιμετωπιστεί πριν τη σύλληψη.

Η εξέταση του Σακχάρου αίματος, δείχνει αν υπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης ή προδιάθεση για Σ. Διαβήτη στην κύηση. Σε περίπτωση που η γυναίκα πάσχει από την πάθηση αυτή θα πρέπει να  ρυθμιστεί σωστά πριν την σύλληψη. Όπως θα εξηγήσω σε ειδικό άρθρο για το θέμα αυτό έχει σημασία η σωστή αντιμετώπιση της νόσου μια και εμφανίζεται αυξημένη συχνότητα επιπλοκών στην εγκυμοσύνη όπως συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, προεκλαμψία, υδράμνιο, μεγάλο σε βάρος παιδί κλπ.

Η Ηλεκτροφόρηση της Αιμοσφαιρίνης και το test Δρεπανώσεως θα δείξει αν κάποιος από το ζευγάρι ή και οι δύο έχουν το στίγμα της Β΄μεσογειακής αναιμίας ή το στίγμα της Δρεπανοκυτταρικής.Ειναι πιο ευκολο σε αυτή   τη φαση να αποκαλυφθει ένα [κρυφο] στιγμα και να γινουν οι απαραιτητες μοριακες τεχνικες για αξιολογηση του. Επίσης ελέγχεται η γυναίκα αν έχει Ανοσία ή αν πάσχει από διάφορες αρρώστειες όπως η Ερυθρά ή αν έχει προσβληθεί  από Τοξόπλασμα, Λιστέρια, CΜV,ερπητα γενν.οργανων,χλαμυδια κλπ. Σε περίπτωση που δεν έχει ανοσία στην Ερυθρά, είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί πρίν την επίτευξη εγκυμοσύνης και να περιμενει ένα τριμηνο για τη συλληψη.

Ο έλεγχος συνεχίζεται για την διαπίστωση διαφόρων παθήσεων όπως της Σύφυλης, Ηπατίτιδας Β και C, HIV ενώ εξετάζονται και τα κολπικά υγρά για την διαπίστωση κολπίτιδων (Μύκητες, τριχομονάδες) και τραχηλίτιδων (Χλαμύδια-Μυκόπλασμα).Απαραιτητος πλεον θεωρειται και ο ελεγχος του θυρεοειδους αδενος.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πιο εύκολη όπως προανέφερα, όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, με πιο ισχυρά και ειδικά φάρμακα ενώ μετά την σύλληψη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το  test Παπανικολάου είναι απαραίτητη εξέταση σε αυτή την φάση και μαζί με την Γυναικολογική εξέταση,το ενδοκολπικο υπερηχογραφημα και την εξεταση του μαστου  συμπληρώνει τον έλεγχο των γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Η ομάδα αίματος και το Rhesus oλοκληρώνουν τον προγεννητικό έλεγχο. Σε Rh αρνητικές γυναίκες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ολοκληρώνοντας το άρθρο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει να ξεφύγουν της προσοχής του Γιατρού παθήσεις όπως οι Καρδιοπάθειες, η Υπέρταση, οι Νευροπάθειες, βαριές λοιμώξεις ,Ρευματοπαθειες ,βαριες Αναιμιες κλπ γιατί οι παθήσεις αυτές πιθανά  να βάλουν σε κίνδυνο την κύηση ή ακόμα η εγκυμοσύνη να επιβαρύνει την υγεία της εγκύου που πάσχει. Σε αυτές τις καταστάσεις η συνεργασία και άλλων ειδικών (όπως καρδιολόγου, διαβητολόγου, πνευμονολόγου κλπ) είναι απαραίτητη.
 
 http://www.drmetaxas.gr/steps2.php

Προωθούνται προβλήματα οικογενειών με τρίδυμα στην Κύπρο

 Προωθούνται προβλήματα οικογενειών με τρίδυμα
 


Στην παραγωγική επίλυση ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των οικογενειών με τρίδυμα στοχεύει ο «Σύνδεσμος Οικογενειών με Τρίδυμα και άνω» που ιδρύθηκε πρόσφατα στη Λεμεσό και στεγάζεται στην οδό Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της πόλης. Επίσης θα επιδιώξει την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, τακτικής επικοινωνίας και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ των μελών του, ενώ παράλληλα θα απευθυνθεί και στην πολιτεία ζητώντας να προστατέψει τις οικογένειες αυτών των παιδιών από την κοινωνική περιθωριοποίηση και συνειδητά και οργανωμένα να βελτιώσει και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βαγγέλης Μαλάς ανέφερε συγκεκριμένα: «Εχουμε την πεποίθηση ότι η πολιτεία και η κοινωνία γενικότερα δεν απαλλάσσονται με μια εφάπαξ βοήθεια στις οικογένειες που αποκτούν τρίδυμα, καθώς πέρα από θείο δώρο της γέννησης δημιουργούνται με μιας υποχρεώσεις εις τριπλούν».
Συνεχίζοντας εξήγησε πως όταν υποχρεωτικά ένας από τους δύο γονείς παραμένει στο σπίτι προκειμένου να φροντίσει τα τρίδυμα, αυτονόητα συνεπάγονται μειωμένα έσοδα, οικονομική συρρίκνωση και κατά κάποιο τρόπο κοινωνική περιθωριοποίηση.
 

http://www.haravgi.com.cy

Τα μανιτάρια κατά του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου

Εάν είστε από τις γυναίκες που υποφέρουν από Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο, ίσως ανακουφιστείτε, αν προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερα μανιτάρια!
 


Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι γυναίκες, η διατροφη των οποίων είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12), περιορίζουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου κατά 35%!
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο χτυπάει περίπου 5-10 ημέρες πριν την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας και υποχωρεί τις πρώτες μέρες του κύκλου. Πονοκέφαλος, ακμή, αϋπνία, αύξηση της όρεξης, πόνος στο στήθος, αυξημένη εφίδρωση, εκνευρισμός, άγχος, εύκολο κλάμα, είναι μερικά απο τα συμπτωματα, απο τα οποια πληττονται πολλες γυναικες.

Τα μανιτάρια, που περιέχουν περισσότερες πηγές ριβοφλαβίνης είναι τα μανιτάρια cremini, αλλά γενικά το μανιτάρι, μεταξυ άλλων, είναι μία εξαιρετική τροφή, πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και πολύ χαμηλή σε θερμίδες.

Προσθέστε τα στη σαλάτα σας, στο sandwich, στην pizza, στα κρεατικά ή τα ζυμαρικά σας και είναι πιθανόν να μειώσετε ή να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου, που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εφ'όσον όμως δεν σας αρέσει η γεύση του μανιταριού, μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και το σπανάκι, το γάλα και το κρέας ελαφιού, που επίσης περιέχουν σε ικανοποιητική ποσότητα τη ριβοφλαβίνη.
http://www.mother.gr/

ΜΑΜΑ ΖΩ ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ!!!

  
ΜΑΜΑ ΖΩ ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ!!!

 ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ....



http://www.youtube.com/watch?v=7bmOnAMdQuY&feature=youtube_gdata



Η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει διαφορετική εξέλιξη στα παιδιά

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί μεγαλύτερη απομυελίνωση, αλλά πιο ήπια συμπτώματα και λιγότερη ανικανότητα στα παιδιά.

Οι μαγνητικές τομογραφίες που ελήφθησαν στο πλαίσιο της μελέτης έδειξαν ότι οι παιδιατρικοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσίαζαν σε μεγαλύτερο βαθμό απομυελίνωση (περισσότερες αλλοιώσεις) παρά το γεγονός ότι καθυστερούσαν σχεδόν 10 έτη να φθάσουν στο επόμενο στάδιο ανικανότητας.

«Τα ευρήματα αυτά μάς προκάλεσαν έκπληξη, καθώς είχαμε υποθέσει ότι τα παιδιά διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα επιδιόρθωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος», δήλωσε η Dr. Bianca Weinstock-Guttman από το Πανεπιστήμιο του Buffalo, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, δείχνει ότι τα παιδιά ενδέχεται να έχουν καλύτερη δυνατότητα λειτουργικής προσαρμογής από τους ενήλικες, αλλά μειωμένη δυνατότητα επαναμυελίνωσης, εύρημα που τονίζει την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης στα παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ερευνητές εξέτασαν παιδιατρικούς ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (17 παιδιά που είχαν λάβει διάγνωση σκλήρυνση κατά πλάκας δύο έως τρία έτη πριν την έναρξη της μελέτης και 33 νέους ενήλικες που είχαν λάβει διάγνωση της νόσου 20 έτη πριν) και μεσήλικες ασθενείς που είχαν λάβει διάγνωση ως ενήλικες (81 με διάγνωση δύο έως τρία έτη πριν και 300 ενήλικες που είχαν λάβει διάγνωση 20 έτη πριν).

Πηγή: http://www.healthview.gr/node/15045

Παιδί και Ναρκωτικά

Παιδί και Ναρκωτικά           

1. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Χρήστες ναρκωτικών δεν είναι μόνο τα άτομα που κινούνται στον υπόκοσμο αλλά και άτομα που προέρχονται από μεσαίες και ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Τα ναρκωτικά βλέπετε δεν κάνουν διακρίσεις. Εκείνο που ενδιαφέρει στην διακίνηση των ναρκωτικών, είναι να υπάρχει μεγάλο πελατολόγιο. Δεν έχει σημασία αν αυτοί οι άνθρωποι γίνουν άβουλα όντα που μπορούν να πουλήσουν και το σώμα τους ή να γίνουν βαποράκια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την δόση τους. Βέβαια υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο. Για να πληρώσουν την δόση τους, φτάνουν στο έγκλημα αδιαφορώντας για τις μετέπειτα συνέπειες.

Άρα λοιπόν οι άνθρωποι που πίστεψαν ότι θα κέρδιζαν τον χαμένο παράδεισο μέσα από μια ναρκωτική ουσία, αποδεικνύεται αυταπάτη που τους τυλίγει και τους σπρώχνει στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, χωρίς ίχνος λογικής και κριτικής σκέψης. 
 
2. ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Το κάθε άτομο είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και έχει τους δικούς του ιδιαίτερους λόγους που καταφεύγει στα ναρκωτικά. Οι γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ναρκωτικών πρέπει να προσέχουν να μη βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα.

Μερικοί συνηθισμένοι λόγοι είναι:

α.Απλή δοκιμή.

β.Απάντηση στην έλλειψη μοναξιάς και αυτοπεποίθησης. Οι γονείς να δείχνουν στα παιδιά την ανησυχία τους με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο. Όταν ένας νέος δοκιμάσει ένα ναρκωτικό, δεν σημαίνει ότι έγινε και ναρκομανής. Μια συζήτηση μαζί τους είναι ότι καλύτερο για αυτούς. Παρορμητικές αντιδράσεις από τους γονείς μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση του παιδιού. Μην πανικοβάλλεστε από πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες. Πριν μιλήσετε στο παιδί, βεβαιωθείτε.
 
γ.Η χρήση ναρκωτικών μπορεί να θεωρηθεί ως συναρπαστική και τολμηρή πράξη και ο νέος αντί να αποτραπεί από τις προειδοποιήσεις των ενηλίκων για τον κίνδυνο, μπορεί να δοκιμάσει για τους κινδύνους που εμπεριέχει.

δ.Τα οικογενειακά προβλήματα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι ωθούν τους νέους να χρησιμοποιήσουν ναρκωτικά για να καλύψουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

ε.Η συνεχής χρήση ναρκωτικών προσωρινά λύνει τα προβλήματά τους (ξεχνώντας τα) στην ουσία όμως τα κάνει χειρότερα και αυτό το διαπιστώνουν αργότερα. Σημαντικό είναι να τους υπενθυμίζεται ότι τα ναρκωτικά δεν βοηθούν, αντιθέτως κάνουν τα πράγματα χειρότερα και σκοτώνουν.

στ.Τονίστε στα παιδιά σας σε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται, πως έχουν την αγάπη σας και θα την έχουν για οτιδήποτε συμβεί.

3. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τα ακόλουθα "σήματα κίνδυνου", που εμφανίζονται στο αρχικό στάδιο και επομένως επιτρέπουν αποτελεσματική αντιμετώπιση:

α.Αλλαγή στο χαρακτήρα. Το παιδί αλλάζει ξαφνικά συνήθειες. Παύει να ασχολείται με τα αγαπημένα του παιχνίδια και χόμπι, αδιαφορεί για τους φίλους του και δημιουργεί νέες παρέες, που δεν τις παρουσιάζει στους δικούς του.

β.Αλλαγές στο σώμα. 

γ.Ωχρό πρόσωπο, συνάχι που δεν περνάει εύκολα, όρεξη για γλυκίσματα, κόκκινα και υγρά μάτια, διαστολή στην κόρη των ματιών, συχνό ίδρωμα που το διαδέχεται από ανατριχιάσματα, γενική αδιαθεσία, κόψιμο, πληγές, απώλεια βάρους.

δ.Απότομες αλλαγές στην ψυχική διάθεση.

ε.Το παιδί που παίρνει ναρκωτικά παρουσιάζει ξαφνικές και αδικαιολόγητες μεταπτώσεις στη συμπεριφορά του. Την μια είναι κακόκεφο και ευέξαπτο και την άλλη υπερβολικά καλό, και ευγενικό. Είναι επίσης ευαίσθητο στους θορύβους και τρομάζει με τον παραμικρό κρότο. Στο σχολείο πέφτει η απόδοσή του ραγδαία, ιδιαίτερα στα θετικά μαθήματα, φυσική και χημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη συγκέντρωση. Όσοι παίρνουν ηρωίνη φορούν ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια για να κρύβουν τα σημάδια από τις ενέσεις. Όταν δείτε το παιδί σας να επιμένει στα μακριά μανίκια μέσα στο καλοκαίρι, ελέγξτε αν έχει ίχνη από τρυπήματα βελόνας στα χέρια. Επίσης κρύβουν τα τρυπήματα με διάφορα τατουάζ στο σώμα τους.

στ.Κλοπή αντικειμένων.

ζ.Όταν σας λείπουν χρήματα ή χρυσαφικά, ρολόγια κλπ. μικροαντικείμενα υπάρχει περίπτωση το παιδί να τα έχει πουλήσει για να εξασφαλίσει την δόση του.

η.Αλλαγή στο λεξιλόγιο. Έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιούνται συνθηματικές λέξεις για τα ναρκωτικά και ότι έχει σχέση με αυτά. Όταν ακούσετε το παιδί σας να λέει ακαταλαβίστικες για εσάς λέξεις, μπορείτε να υποψιασθείτε ότι πίσω από τους "κωδικούς" κρύβεται κάποια ύποπτη συνεννόηση.

http://www.cyprusdetectives.net