Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού Θανάτου

Ερευνητές αναφέρουν ότι πάνω από το ήμισυ των περιστατικών αιφνίδιου βρεφικού θανάτου που εξετάσθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης τους συνέβησαν όταν τα μωρά βρίσκονταν ξαπλωμένα στο κρεβάτι ή στον καναπέ με έναν από τους γονείς τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, έδειξε επίσης αυξημένη συχνότητα του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου όταν ο ενήλικας που κοιμόταν μαζί με το βρέφος είχε καταναλώσει προηγουμένως αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες.
Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου εισήχθη στο ιατρικό λεξικό περίπου πριν από 40 έτη για να περιγράψει τα περιστατικά στα οποία μωρά, ηλικίας κυρίως 2-6 μηνών, απεβίωσαν χωρίς να μπορούν να εξηγηθούν τα αίτια. Έκτοτε, η έρευνα έχει δείξει ότι αρκετοί παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο σχετίζονται με τη συμπεριφορά των ατόμων που φροντίζουν τα βρέφη. Για παράδειγμα, οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου είναι πολύ πιο αυξημένες όταν το βρέφος κοιμάται μπρούμυτα και όχι ανάσκελα ή όταν στο κρεβάτι του υπάρχουν μαλακά αντικείμενα όπως μαξιλάρια.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν οδηγήσει σε πάνω από 50% μείωση των ποσοστών θανάτου -από περίπου 1 / 800 γεννήσεις ζώντων βρεφών σε 1 / 2.000- αλλά τα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια των θανάτων αυτών παραμένουν.
Προσπαθώντας να βρει απαντήσεις, μία ομάδα Βρετανών ερευνητών μελέτησε τα 80 περιστατικά ανεξήγητου συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου που καταγράφηκαν στη νοτιοδυτική Αγγλία από το 2003 έως το 2006, σε σύγκριση με δύο ομάδες βρεφών ελέγχου.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι 54% των βρεφών που είχαν καταγραφεί ως περιστατικά συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου απεβίωσαν ενώ κοιμόνταν μαζί με έναν από τους γονείς τους. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι σε 25% των περιστατικών οι γονείς τύλιγαν τα βρέφη με υφάσματα (φάσκιωμα) και σε 20% των περιστατικών υπήρχε στο κρεβάτι του βρέφους μαξιλάρι, ποσοστά που ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά στις ομάδες ελέγχου.
Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι το σύνδρομο μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί, κατέληξαν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση των γονέων.
Πηγή: Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου