Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Όταν το μητρικό ένστικτο δε λειτουργεί

Μία συγκλονιστική μαρτυρία από μία μητέρα η οποία παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν της άρεσε το παιδί της.
Για τις περισσότερες μητέρες η αγάπη προς τα παιδιά τους είναι άνευ όρων κι αν αυτό δε συνέβαινε λίγες θα τολμούσαν να το παραδεχτούν δημόσια. Γεγονός που εξηγεί απόλυτα γιατί η συγκεκριμένη γυναίκα σπάει το κοινωνικού ταμπού αλλά υπό τη χρήση ψευδώνυμου.
Η Jennifer Rabiner, μητέρα δύο κοριτσιών, ομολογεί πως ποτέ δεν κατάφερε να αγαπήσει το μεγαλύτερο παιδί της. Παραδέχεται ότι αγωνίστηκε να συνδεθεί συναισθηματικά με το κοριτσάκι της, χωρίς αυτό να γίνεται πραγματικότητα.
Περιγράφοντας την κόρη της δηλώνει ότι από την πρώτη ημέρα που την έφερε στον κόσμο ήταν αδύνατη και αδύναμη. Συνεχώς έκλαιγε, ούρλιαζε, δεν τη κοιτούσε, δεν απαντούσε στις ερωτήσεις της και δεν είχε φίλους.
Ένιωθε ενοχές και αισθανόταν την απόρριψη από το παιδί της. Δε μπορούσαν να αναπτύξουν το μαγικό δεσμό μητέρας-κόρης. Η ''χαριστική βολή'' στη μεταξύ τους σχέση δόθηκε όταν γεννήθηκε το δεύτερο παιδί της οικογένειας.
Για τη μητέρα ήταν το παιδί που είχε ονειρευτεί. Ήταν δυνατό, χαμογελαστό και πρόσχαρο. ''Την αγκάλιαζα και ένιωθα την καρδιά της να χτυπά με τη δική μου ταυτόχρονα'', δηλώνει η Jennifer.
Είχε φτάσει στο σημείο να βλέπει κάθε κίνηση της πρωτότοκης κόρης της, μέσα από ένα φακό αποτυχίας. Ήξερε ότι ήταν σκληρή και άδικη αλλά αδυνατούσε να σταματήσει.
Όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε ένα πρόβλημα με την ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο οφείλεται σε ανεπάρκεια μίας αυξητικής ορμόνης. Όταν το έμαθε, η μητέρα μετάνιωσε για τη συμπεριφορά της αλλά συνεχίζει να αισθάνεται ένοχη για τα προβλήματα του παρελθόντος.
Καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να βελτιωθεί και αναζητά τρόπους να καλύψει το συναισθηματικό κενό που προκάλεσε στην κόρη της.

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Επανάληψη γάμου λόγω πεθεράς

Η στιγμή που μια μάνα παντρεύει τον κανακάρη της… είναι ιερή. Τόσο, που αξίζει και μία επανάληψη!

pethera













Αυτό συνέβη στην περίπτωση μιας Βρετανίδας μητέρας που αποκλείστηκε στο αεροδρόμιο του Μαρόκου, λόγω της ηφαιστειακής σκόνης από την Ισλανδία, που παρέλυσε τις αερομεταφορές, και έχασε το γάμο του γιου της, Daniel, ο οποίος είναι στρατιωτικός. Τελικά, κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα της τέσσερις μέρες αργότερα από τη γαμήλια τελετή στο Σομερσέτ.Ωστόσο, την Κυριακή, η εκκλησία, όπου τελέστηκε το μυστήριο, δέχθηκε να επαναλάβει τη διαδικασία για τη μαμά του γιου! Έτσι, οι νεόνυμφοι αντάλλαξαν και πάλι όρκους, οι καλεσμένοι ήρθαν ξανά, ακόμα και η χορωδία ήταν στη θέση της.
Άλλωστε, μάνα είναι μόνο μία!

Πηγή: Zougla.gr


ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Τι έκρυβε η νύφη κάτω από την μπούρκα;

Οι πολέμιοι της μπούρκας, απέκτησαν ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα. Ένας άραβας πρέσβης είχε συμφωνήσει να παντρευτεί μια υπήκοο χώρας του Κόλπου, την οποία δεν είχε δει ποτέ.
mpourka
Ο πρέσβης για κακή του τύχη εμπιστεύθηκε τις φωτογραφίες που του είχε στείλει η οικογένεια της κοπέλας. Η οικογένεια βεβαίως είχε πάρει τα μέτρα της και έστελνε φωτογραφίες της αδερφής της υποψήφιας νύφης, διότι άλλο να έχεις δει και να ξέρεις και άλλο να είσαι στο σκοτάδι.
Στις ελάχιστες συναντήσεις του ζευγαριού πριν το γάμο, η κοπέλα φορούσε πάντα μπούρκα και έτσι ο πρέσβης δεν είχε δει τα… κάλλη της.
Μόλις όμως υπέγραψαν το συμφωνητικό γάμου και πήγε να τη φιλήσει, ήρθε αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Ο άτυχος πρέσβης διαπίστωσε ότι η νύφη είχε γενειάδα και ήταν και αλλήθωρη! Αμέσως υπέβαλε μήνυση για «εξαπάτηση» εναντίον των παραλίγο πεθερικών του και κατάφερε να πετύχει την έκδοση διαζυγίου. Η εθνικότητα του πρέσβη και της νύφης δεν έγιναν γνωστές.

Πηγή: News247.gr

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Επάγγελμα: νύφη

nifi
























 

Εξάμηνη φυλάκιση αντιμετωπίζει μια κυρία στη Νέα Υόρκη γιατί είχε μετατρέψει σε επάγγελμα το γάμο.

Η γυναίκα παντρεύτηκε συνολικά 27 φορές, για οικονομικούς λόγους. Οι γαμπροί όλων των γάμων της προέρχονταν από 8 τουλάχιστον χώρες μεταξύ των οποίων: Ισημερινός, Περού, Πακιστάν κ.α. Παντρευόταν όποτε είχε ανάγκη από χρήματα, κι αυτό κάποιες φορές γινόταν και δύο φορές σε ένα μήνα! Σύμφωνα με τον εισαγγελέα χρησιμοποιούσε το Δημαρχείο όπως κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το μηχάνημα ανάληψης χρημάτων. Βέβαια, και οι άνδρες τους οποίους παντρευόταν είχαν επίσης κάποιο όφελος: συνήθως ήταν η πράσινη κάρτα που τους επέτρεπε να παραμείνουν στις ΗΠΑ και να εργαστούν...
Πηγή: www.thelo.gr

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Βάπτισαν ομαδικά τα οκτώ παιδιά τους στο Αρκαλοχώρι

Μια πρωτόγνωρη βάπτιση πραγματοποιήθηκε στον άγιο Ανδρέα Αρκαλοχωρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, αφού στην κολυμπήθρα μπήκαν με τη σειρά ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά και τα οκτώ παιδιά της οικογένειας Μανουρά, ηλικίας από 2 μηνών έως 12 ετών. Το ζευγάρι όπως εξήγησε είχε κάνει τάμα να βαφτίσει όλα του τα παιδιά την ίδια ημέρα. Πιστοί στο ραντεβού ήταν οι νονές και οι νονοί, οι οποίοι βρέθηκαν γεμάτοι χαρά κοντά στα βαπτιστήρια τους, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους να γίνουν πνευματικοί γονείς. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά στα Ανώγεια, άλλα πέντε παιδιά, ξαδέλφια της οικογένειας Μανουρά βαπτίσθηκαν μαζί. Όσο για το γλέντι, οι δύο οικογένειες γιόρτασαν μαζί τη βάπτιση των 13 παιδιών.

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!

Γυναίκα παντρεύτηκε δελφίνι!!!

Μια γυναίκα από τη Μεγάλη Βρετανία παντρεύτηκε ένα δελφίνι που ζει στο Ισραήλ!!! 
Η Sharon Tendler από τη περιοχή Redbridge, φόρεσε ένα λευκό μεταξένιο νυφικό με ροζ στεφάνι στο κεφάλι και εμφανίστηκε στη γαμήλια τελετή που έλαβε μέρος στη περιοχή Eliat του Israel.

Dolphin
Η 41χρονη βρετανίδα επισκέπτονταν το δελφίνι, Cindy, τα τελευταία 15 χρόνια!!!
«Ο Cindy είναι 35 ετών και τον επισκέπτομαι τα τελευταία 15 χρόνια· είναι υπέροχος. Η ηρεμία και η αγάπη που μου δίνει μέσα στο νερό είναι ιδανική» είπε η νύφη. Όταν η τελετή έλαβε τέλος, η νύφη βούτηξε μέσα στο νερό και κολύμπησε με τον αγαπημένο της αφού τον φίλησε πρώτα!!!
«Είμαι η πιο ευτυχισμένη γυναίκα στο κόσμο» δήλωσε η 41χρονη νύφη.

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!

Δικαστήριο της Γαλλίας επέβαλε την πρώτη πρώτη καταδίκη σε γυναίκες που φορούσαν σε δημόσιο χώρο ενδυμασία που κρύβει πλήρως το πρόσωπο

Δύο γυναίκες που φορούσαν νικάμπ καταδικάσθηκαν  σε πρόστιμα από τη γαλλική δικαιοσύνη, στην πρώτη απόφαση αυτού του τύπου που εκδίδεται από δικαστήριο μετά την έναρξη, τον Απρίλιο, της ισχύος του νόμου που απαγορεύει τις ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο στους δημόσιους χώρους.

    Το δικαστήριο της πόλης Μο, περίπου 40 χλμ. ανατολικά του Παρισιού, επέβαλε πρόστιμο στην Χιν Αμάς, 32 χρόνων, και στην Νατζάτ Ναΐτ Αλί, 36 χρόνων, επειδή εμφανίσθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης φορώντας νικάμπ --ένα ένδυμα που καλύπτει τα μαλλιά και το πρόσωπο και αφήνει μια σχισμή για τα μάτια--, δήλωσε ο δικηγόρος τους Ζιλ Ντεβέρ.

    Ο Ντεβέρ είπε πως στην Αχμάς επιβλήθηκε πρόστιμο 120 ευρώ και στην Αλί πρόστιμο 80 ευρώ. Πρόσθεσε πως θα ασκήσουν έφεση σε βάρος της καταδίκης τους επειδή η απαγόρευση παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.

    "Το πρόβλημα δεν είναι το πρόστιμο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι γυναίκες βρίσκονται ουσιαστικά υπό κράτηση κατ' οίκον. Αυτή είναι η πραγματική τιμωρία", δήλωσε ο Ντεβέρ.

    Η Γαλλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε στους δημόσιους χώρους τις ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο, όπως το νικάμπ και η μπούρκα. Πολλές γυναίκες που τις φορούσαν είχαν ήδη δεχθεί συστάσεις στο δρόμο από αστυνομικούς, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που μια υπόθεση αυτού του τύπου κρίθηκε από δικαστήριο.

    Στην Αχμάς και την Αλί επιβλήθηκε πρόστιμο αφού εμφανίσθηκαν στις 5 Μαΐου στο δημαρχείο της Μο με μια τούρτα γενεθλίων για τον δήμαρχο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Ένωση για μια Λαϊκή Πλειοψηφία (UMP) του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

    Η τούρτα ήταν φτιαγμένη από αμύγδαλα --μια λέξη που στα γαλλικά είναι ομόηχη με τη λέξη πρόστιμο-- και η πρόθεση των δύο γυναικών ήταν να "πειράξουν" την κυβέρνηση για την άτολμη εφαρμογή της απαγόρευσης.

    Η Αχμάς έχει δηλώσει πως ήλπιζε να της επιβληθεί πρόστιμο, ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει το νόμο, για τον οποίο πιστεύει πως προσβάλλει τη θρησκευτική ελευθερία της, ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν οι εφέσεις της στη Γαλλία αποτύχουν.


ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Βάφτισαν το παιδί τους «Like»!

«Like» ονόμασε τη νεογέννητη κόρη τους ένα ζευγάρι από το Ισραήλ, προς τιμήν του Facebook!

Το ζευγάρι συνηθίζει να δίνει περίεργα ονόματα στα παιδιά του, σύμφωνα με συνέντευξή τους στο DPΑ. «Κάποτε οι γονείς έδιναν στα παιδιά τους βιβλικά ονόματα. Τώρα είναι πλέον στη μόδα σε όλο τον κόσμο αυτό το μοντέλο», δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Η οικογένεια αριθμεί άλλα δύο παιδιά που φέρουν τα ονόματα Dvash, που σημείνει μέλι και Pie, που σημαίνει πίτα!

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Βρέθηκε εξωγήινο μωρό στο Μεξικό;

εξωγήινο μωρό

Μια αλλόκοτη ιστορία, που φέρει την υπογραφή της γερμανικής εφημερίδας «Bild», κάνει τον γύρο του κόσμου και αφορά στην… ανακάλυψη ενός εξωγήινου μωρού το 2007 στο Μεξικό!
Πρόκειται για ένα περιστατικό που είχε απασχολήσει τη μεξικάνικη τηλεόραση πριν από 4 χρόνια, όταν ένας αγρότης βρήκε ένα περίεργο πλάσμα, το οποίο παραπέμπει σε κάτι μεταξύ… μεγάλου σαυροειδούς και εξωγήινου και… από τον φόβο του το έπνιξε σε μια λίμνη και το παρέδωσε στους επιστήμονες! Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δυσκολεύτηκε πολύ να πνίξει το πλάσμα, καθώς έφερε μεγάλη αντίσταση. Και αυτή του η ανακάλυψη έμελλε να του στοιχίσει τη ζωή: ο αγρότης σκοτώθηκε έπειτα από λίγες μέρες μυστηριωδώς, αφού κάηκε μέσα στο αμάξι του που ήταν παρκαρισμένο στην άκρη ενός δρόμου.
Σύμφωνα με ότι φημολογείται να αποτελεί… επιστημονικά ευρήματα, το πλάσμα είχε μεγάλο εγκέφαλο, ένδειξη ανώτερης ευφυΐας, καθώς και κάποια κόκαλα στον σκελετό του που είναι κοινά με αυτά ανθρώπου.
Στην περιοχή που βρέθηκε το πλάσμα, δε, υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για θεάσεις ΑΤΙΑ, γεγονός που προσδίδει μια ιδιαίτερη διάσταση στη συγκεκριμένη ιστορία.
Αναμένουμε… επίσημες ανακοινώσεις!

ΠΗΓΗ: Ζougla.gr

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Παιδί τρέφεται απευθείας από την αγελάδα!



Η εικόνα έκανε το γύρο του κόσμου. Άλλοι τη θεώρησαν τρυφερή, άλλοι αποκρουστική.
Ένας μπόμπιρας 20 μηνών, τον οποίο οι γονείς του άφησαν στους παππούδες του προκειμένου να βρουν δουλειά στη γειτονική Ταϊλάνδη, τρέφεται μόνο με αγελαδινό γάλα. Το οποίο θηλάζει απευθείας από την αγελάδα.
Ο μικρός Τα Σοφατ ζει σε μια επαρχία της Καμπότζης με τον παππού και τη γιαγιά του. Αρχικά, θέλησαν να του κόψουν την... περίεργη συνήθεια, αλλά το παιδί «κέρδισε» τη μάχη και πίνει ελεύθερα γάλα από την αγελάδα, δυο φορές την ημέρα.
Οι αρχές της χώρας έκριναν ότι το να τρέφεται το παιδί απευθείας από το ζώο δεν είναι υγιεινό. Η γιαγιά του μικρού πάντως, τονίζει ότι το παιδί είναι υγιέστατο και προτιμά να τον αφήνει να θηλάζει την αγελάδα από το να τον αφήσει να πεινάσει.

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Αντικατέστησε τα παιδιά της με κούκλες!

Καημό το είχε η Κάρολ Λάινγκ που τα παιδιά της μεγάλωσαν και δεν μπορούσε πια να τα φροντίζει. Η 47χρονη ήθελε να τα ταΐζει με το μπιμπερό, να τους φτιάχνει κρέμες και να τα παίρνει αγκαλιά.
Δυστυχώς για εκείνη, τα δυο της παιδιά είχαν μεγαλώσει και είχαν φύγει από το σπίτι, με αποτέλεσμα η γυναίκα να πέσει σε… στενοχώρια.
Έτσι σκέφτηκε να τα αντικαταστήσει με κούκλες. Μάλιστα, δεν αγόρασε κούκλες ό,τι και ό,τι, αλλά έδωσε ειδική παραγγελία στο μαγαζί, ώστε να είναι «φτυστές» τα παιδιά της, όταν ήταν μικρά!
Η παραγγελία πέτυχε και έτσι η 47χρονη έγινε τρισευτυχισμένη. Τώρα πλέον δεν γκρινιάζει στα παιδιά της, αφού όλη της η προσοχή εστιάζεται στις κούκλες.

ΠΗΓΗ: Zougla

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!!!!

Μωρό 18 μηνών με ποδοσφαιρικό συμβόλαιο.

Ένα νέο ταλέντο ανακάλυψε η ολλανδική ομάδα VVV Venlo και πιστεύει πολύ σε αυτό, με τη διαφορά ότι αυτό το ταλέντο παραείναι νέο!
Ανακάλυψαν μέσα από το Youtube ένα μωρό 18 μηνών που κλοτσά με ακρίβεια τη μπάλα, δείχνει να έχει τεχνική και θεωρούν πως μπορεί να γίνει ένας καλός ποδοσφαιριστής. Τον έκλεισαν λοιπόν με συμβόλαιο 10 χρόνων, ελπίζοντας κάποια στιγμή να είναι σημαντική επένδυση για την ομάδα.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Διατροφή στην εγκυμοσύνη
Εάν είστε έγκυος , μάλλον ήρθε η στιγμή, να αρχίσετε να προσέχετε λίγο περισσότερο την διατροφή σας. Να σκέφτεστε τι τρώτε και να προσαρμόσετε ανάλογα το διαιτολόγιο σας.
Ακόμη και αν δεν έχετε το χρόνο για μαγειρέμα, μπορείτε να ανακαλύψετε πώς μπορείτε να τρώτε υγιεινά και ποια προϊόντα θα είναι καλό να αποφύγετε.
Υγιεινή διατροφή σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να αυξήσετε τις ποσότητες που καταναλώνετε καθημερινά.
Χρειάζεστε γύρω στις 300 θερμίδες την ημέρα επιπλέον, ειδικά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το τι θα επιλέξετε να τρώτε.
  • Επιλέγοντας ποιοτικές τροφές συμβάλετε σημαντικά στην σωστή ανάπτυξη του μωρού σας και στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας.
  • Ξεκινήστε ενισχύοντας την διατροφή σας με τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σίδηρος κ.α.).m
  • Πληροφορηθείτε για τις 5 ομάδες τροφίμων ( Φρούτα Λαχανικά, Γαλακτοκομικά, Κρέας, Δημητριακά, Λίπη), και ισορροπήστε τα γεύματα σας καταναλώνοντας κάθε μέρα ποσότητες από κάθε ομάδα.
Όταν μείνετε έγκυος δώστε στη διατροφή σας περισσότερη σημασία και βάλτε την σε προτεραιότητα. Συμβουλευτείτε επίσης το γιατρό σας για τις τροφές που είναι καλές για την ανάπτυξη του μωρού σας και για τον εαυτό σας.
Οι διατροφικές σας ανάγκες και προτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν μέσα σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως ορισμένοι γενικοί κανόνες και οδηγίες οι οποίοι είναι σημαντικό να τηρηθούν σε όλη τη διάρκεια των 9 μηνών

Οι βασικοί κανόνες της διατροφής

Ότι τρώτε και πίνετε στην εγκυμοσύνη είναι η κύρια πηγή της διατροφής του μωρού σας. Υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας του μωρού και της διατροφής σας και η σχέση αυτή είναι πιο ισχυρή από ότι είχε υποστηριχτεί τις περασμένες δεκαετίες. Για αυτό το λόγο π.χ. οι γιατροί σήμερα συμβουλεύουν να μην καταναλώνεται καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το επιπλέον φαγητό, δεν πρέπει να είναι «άδειο» σε θρεπτικά συστατικά (όπως το άσπρο ψωμί) ή να περιέχει βλαβερές θερμίδες (ζάχαρη, σοκολάτα γάλακτος, γλυκά). Επίσης πρέπει να επιλέγετε το είδος των λιπών που καταναλώνετε (μονοακόρεστα , πολυακόρεστα και όχι κορεσμένα).
Τα λιπαρά δεν είναι γενικώς κακά. Η προέλευσή τους είναι σημαντική και δεν πρέπει να προέρχονται από κακές πηγές όπως π.χ. τα πατατάκια, fast food, έτοιμα γεύματα κτλ. Σας κάνουν να παχαίνετε και δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για το μωρό σας. Πιθανόν και να το βλάπτουν.
Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για ένα υγιές και ευτυχισμένο μωρό και ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να είναι και η μαμά υγιείς και ευτυχισμένη. Ανεξάρτητα με το εαν είστε έγκυος ή όχι μία υγιής δίαιτα-διατροφή συμπεριλαμβάνει:
·         Άφθονες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά
·         Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη (π.χ. Ελαιόλαδο, Καρδαμέλαιο, τα οποία δεν κάνει να θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες)
·         Άφθονο νερό καλής ποιότητας
·         Πρωτεΐνες που προέρχονται από πηγές με λίγο λίπος και χωρίς ορμόνες
·         Λίγους υδατάνθρακες
Το εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών διαθέτει, οδηγίες διατροφής που θα σας βοηθήσουν να μάθετε την ποσότητα που χρειάζεστε από το κάθε είδος φαγητού καθημερινά, δηλαδή την συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ).
Το να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών στις ποσότητες που αναφέρονται είναι ένα πολύ καλό βήμα για να παραμείνετε υγιείς.
Οι ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε μπορούν να σας παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για για τα είδη και την ποσότητα των συστατικών που υπάρχουν μέσα σε αυτά. Τα γράμματα ΣΗΔ που συναντάτε στις συσκευασίες των προϊόντων σημαίνουν την συνιστώμενη ημερήσια δόση ή την ποσότητα που είναι κατάλληλη προς κατανάλωση για την καθημερινή σας διατροφή.
Όταν είστε έγκυος η ΣΗΔ για τα περισσότερα συστατικά είναι αυξημένη.

Βασικά συστατικά της Διατροφής

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τα βασικά συστατικά που χρειάζεστε στη διατροφή σας για μία ομαλή και υγιή ανάπτυξη του μωρού σας και τις τροφές που τα περιέχουν.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΧΡΗΣΗ
ΠΗΓΗ
Πρωτεΐνες
Ανάπτυξη των κυττάρων και παραγωγή αίματος
Άπαχο κρέας, ψάρι και γενικά ψαρικά, πουλερικά, ασπράδι του αυγού, φασόλια,
Υδατάνθρακες
Καθημερινή παραγωγή Ενέργειας
Ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, φρούτα και λαχανικά
Ασβέστιο
Δυνατά οστά και δόντια, σύσπαση των μυών, λειτουργία του νευρικού συστήματος
Γάλα, τυρί και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα, σαρδέλες, σπανάκι, σουσάμι, τόφου, αμύγδαλα, αποξηραμένα σύκα
Μαγνήσιο
Κατασκευή των οστών, απελευθερώνει την ενέργειας στους μύες
Λάδι απο φύτρες σιταριού, φιστίκια, φασόλια. τόφου, γιαούρτι, μπανάνα, αποξηραμένα βερίκοκα, σουσάμι
Σίδηρος
Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (πρόληψη αναιμίας)
Άπαχο κόκκινο κρέας, σπανάκι, ψωμί ολικής άλεσης δημητριακά, κουάκερ, σόγια, αποξηραμένα βερίκοκα
Ψευδάργυρος
Ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών, μαζί με την ινσουλίνη ρυθμίζουν την ποσότητα της ζάχαρου στο αίμα, υποστηρίζει την επεξεργασία της βιταμίνης Α
Γαλοπούλα, Μοσχάρι, ρέγκα, λάδι απο φύτρες σιταριού, Γιαούρτι
Βιταμίνη Α
Υγιές δέρμα, καλή όραση, ανάπτυξη των οστών, βασικές λειτουργίες των κυττάρων και σημαντική για την ανάπτυξή τους. Προσοχή στην εγκυμοσύνη. Υπάρχει περίπτωση υπερδοσείας που μπορεί να βλάψει σημαντικά το μωρό.
Καρότα, πράσινες σαλάτες και λαχανικά, γλυκοπατάτα, ιχθυέλαιο, μάνγκο, αποξηραμένα βερίκοκα, Συκώτι (Να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!)
Βιταμίνη C
Υγιείς ούλα, δόντια και οστά, βοηθεί στη απορρόφηση του σιδήρου, την χρειάζεστε κάθε μέρα
κίτρο, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, σπαράγγια, ντομάτες, φρεσκοστημένους χυμούς, παπάγια, βερύκοκα, καρπούζι,μανταρίνι.
Βιταμίνη B6
Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων; Βοηθάει στην αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πρωτεϊνών υδατανθράκων και λιπών.
δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνα, αβοκαντο, λάδι απο φύτρες σιταριού
Βιταμίνη B12
Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, παραγωγή DNA, απαραίτητη για το νευρικό σύστημα.
Κρέας, Ψάρι, Πουλερικά, Γάλα (Αν δεν τρώτε κρέας ρωτήστε το γιατρό σας για συμπληρώματα με Βιταμίνη Β12)
Βιταμίνη D
Υγιή οστά και δόντια, υποστηρίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό
σαρδέλες σε κονσέρβα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης,φρέσκος χυμός πορτοκάλι. Η ηλιοθεραπεία (πολύ λίγο) αρκεί για να παράγει ο οργανισμός μόνος του βιταμίνη
Φολικό οξύ
παραγωγή αίματος και πρωτεϊνών, υποστηρίζει την effective enzyme function
Μαγιά μπύρας, πράσινα λαχανικά/μαρούλι, φρούτα και λαχανικά , φασόλια, μαυρομάτικα φασόλια, ξηροί καρποί.
Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη
Αποθήκες ενέργειας του οργανισμού, Σωστή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων
καρύδια, αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο (βιολογικής προέλευσης) ελαιόλαδο (σε σαλάτες χωρίς μαγείρεμα) Ψάρι: σολωμός, σαρδέλες, ρέγκα, πέστροφα.


Φολικό οξύ

Με σιγουριά η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μωρού ακόμη και πριν μείνετε έγκυος. Έρευνες δείχνουν ότι το φολικό οξύ είναι μία πολύ καλή λύση για την πρόληψη επιπλοκών ειδικά στις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης (π.χ. μπορεί να αποφευχθούν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα).
Είναι λοιπόν σημαντικό να παίρνετε αρκετές ποσότητες ακόμη και πριν μείνετε έγκυος και κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Το φολικό οξύ θεωρείται τόσο σημαντικό που πολλές φορές, αν και οι αναγκαίες ποσότητες μπορούν να καλυφθούν μέσω της διατροφής, ειδικά με δημητριακά, πολλοί γιατροί ενθαρρύνουν τις εγκύους να παίρνουν συμπληρώματα.

Τροφές και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

Αποφεύγετε να καταναλώνετε αλκοόλ. Ακόμη και οι ελάχιστες ποσότητες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού σας.
Παίρνετε συμπληρώματα διατροφής; Μιλήστε με το γιατρό σας και σιγουρευτείτε για την ποιότητά τους και ότι δεν βλάπτουν το έμβρυο.
Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 φλυτζάνια καφέ φίλτρου την ημέρα (ή αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη), ίσως θα ήταν καλύτερο στην εγκυμοσύνη να αποφύγετε εντελώς την καφεΐνη.
Είναι σημαντικό αν αποφεύγετε ορισμένες τροφές οι οποίες αυξάνουν το κίνδυνο για τοξοπλάσμωση και άλλες παθήσεις που μπορεί να είναι και θανατηφόρες για το μωρό σας. Αποφεύγετε λοιπόν,
  • Όλα τα «μαλακά» τυριά όπως την φέτα και το κατσικίσιο τυρί
  • Μη παστεριωμένο γάλα
  • Ωμά αυγά ή φαγητά και επιδόρπια που περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. μους σοκολάτας)
  • Ωμό ή ημι- μαγειρεμένο κρέας & ψάρι,
  • Επεξεργασμένα κρέατα όπως hot dogs, ή γύρος, μπιφτέκι (όλα να είναι καλά ψημένα)
Μη τρώτε συκώτι. Υπάρχει κίνδυνος υπερβιταμίνωσης με βιταμίνη Α με σοβαρές επιπλοκές στην ανάπτυξη του μωρού. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις απαραίτητες ποσότητες Βιταμίνης Α που χρειάζεστε.
Αποφεύγετε τα ψάρια όπως ο καρχαρίας, ξιφίας, ο κολιός (το είδος king mackerel ) και το ψάρι tilefis γιατί περιέχουν ψηλά επίπεδα μεθυλικού υδραργύρου.
Αν καταναλώσετε κάτι από τις παραπάνω τροφές μην ανησυχείτε. Προσπαθήστε να μην το επαναλάβετε στο υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.

Λιγούρες...

Ίσως να έχετε ακούσει πως κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια τις εγκυμοσύνης να επιθυμούν ιδιαίτερα κάποια φαγητά ή ίσως ακόμη έχετε και κάποια προσωπική εμπειρία.
Κατά καιρούς έχουν γίνει σχετικές έρευνες με τις οποίες θέλησαν να ανακαλύψουν το μυστικό αυτού του φαινομένου και αν έχει σχέση ότι η έγκυος χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά, παρόλα αυτά η εξήγηση δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.
Σε πολλές περιπτώσεις οι έγκυες γυναίκες έχουν την επιθυμία για σοκολάτα, άλλες προτιμούν ξινά φρούτα και σε άλλες αρέσουν οι καυτερές λιχουδιές. Όσο παράξενο και εαν ακούγεται, μερικές γυναίκες έχουν όρεξη για πράγματα που δεν είναι τροφές, όπως ωμές πατάτες, πηλός, κιμωλία κ.α. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται pica και θεωρείται διατροφική διαταραχή. Σε μια τέτοια περίπτωση επιβάλετε να ενημερώσετε το γιατρό σας.
Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης μειώνονται σιγά σιγά έπειτα απο τους πρώτους 3 μήνες...

Πότε να προλάβω;

Μπορείτε να προμηθευτείτε κρέας και ψάρι σε μεγάλες ποσότητες το οποίο μπορείτε να το μαγειρέψετε και να το καταψύξετε σε μικρές ποσότητες τις οποίες θα χρησιμοποιήστε σε κάθε γεύμα μαζί με φρέσκα λαχανικά.
Διάφορα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτελούνται από φρούτα.
Προμηθευτείτε κατεψυγμένα λαχανικά τα οποία διατηρούν σημαντικό κομμάτι των βιταμινών γιατί συνήθως συσκευάζονται μόνο μερικές ώρες μετά τη συλλογή τους. Κατεψυγμένα λαχανικά δεν χρειάζονται κόψιμο και μεγάλη προετοιμασία και σας εξοικονομούν χρόνο.
Δώστε προσοχή κατά την αγορά κατεψυγμένων προϊόντων αν οι συσκευασίες είναι εντάξει και αν τα ψυγεία λειτουργούν σωστά. Π.χ. αν υπάρχει πολύ πάγος στο ψυγείο μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι οι ιδανικές θερμοκρασίες διατήρησης δεν τηρούνται. Το ίδιο ισχύει αν ο καταψύκτης είναι γεμάτος περισσότερο από το κανονικό. (Ενημερωθείτε για τις δυνατότητες του ψυγείου σας και τη διάρκεια διατήρησης των προϊόντων.)

Πίνετε πολλά υγρά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται η ποσότητα του αίματος και των υγρών του σώματος. Για αυτό το λόγο πρέπει να πίνετε πολλά υγρά για να κρατήσετε τα νεφρά σας και το μεταβολισμό σας σε φόρμα.
Αποφεύγετε τα αναψυκτικά με πολλές θερμίδες (με ζάχαρη), τον καφέ και μην πίνετε ποτέ αλκοόλ.
Ορισμένα αφεψήματα έχουν τη δράση φάρμακου αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες (π.χ χαμομήλι)
Η καλύτερη λύση είναι συνδυασμός μεταξύ νερού, φυσικών χυμών, και γάλακτος. Χρειάζεστε γύρω στα 8 ποτήρια την ημέρα.

Διατροφή on the road

Για το διάστημα που περνάτε στο γραφείο ή στο δρόμο, μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας:
Νερό και χυμούς που δεν περιέχουν ζάχαρη, πράσινο τσάι, το αγαπημένο σας γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά (π.χ. πιπεριά, καρότα), σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης. Στο συρτάρι του γραφείου σας ή στην τσάντα σας μπορείτε να έχετε μπισκότα ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς.

Το ψάρι μειώνει την πιθανότητα αποβολής

Σας αρέσει να τρώτε ψάρι; Έρευνες στην Δανία ανακάλυψαν ότι οι έγκυες γυναίκες που τρώνε ψάρι μια φορά την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα αποβολής σε σύγκριση με γυναίκες που δεν καταναλώνουν ψάρι.
Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 9000 γυναίκες οι οποίες έδωσαν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Το αποτέλεσμα: 7% των γυναικών που δεν συνήθιζαν να τρώνε ψάρι είχαν μία αποβολή ενώ μόνο 1,9% των γυναικών που τρώνε συχνά ψάρι είχαν αποβάλει.

Προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξωσωματική γονιμοποίηση(IVF), τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

 Προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξωσωματική γονιμοποίηση(IVF), τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

 Στο κείμενο που ακολουθεί, περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξωσωματική γονιμοποίηση(IVF), τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τη συχνότητα με την οποία μπορεί να επαναληφθεί η διαδικασία, καθώς και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται προκειμένου να συνταγογραφηθούν τα φάρμακα που απαιτούνται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

  Α. Προϋποθέσεις για εξωσωματική γονιμοποίηση

  Στη συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να προσφύγουν προκειμένου να αποκτήσουν παιδί, έγγαμες γυναίκες, ηλικίας 23 έως 45 χρόνων.

  Β. Διαδικασίες

  H ασφαλισμένη θα πρέπει να προσφύγει σε γυναικολόγο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για έλεγχο των προϋποθέσεων και σχηματισμό του σχετικού φακέλου για παραπομπή σε ειδική επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ειδική επιτροπή θα εγκρίνει τελικά την ένταξη της ασφαλισμένης σε πρόγραμμα εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

  Οι Επιτροπές εξωσωματικής Γονιμοποίησης είναι δύο για όλη την Ελλάδα.

·  1η Επιτροπή εξωσωματικής ΑΘΗΝΑΣ (Πλ. Θεάτρου 18- Αθήνα τηλ.:210-3222923). Καλύπτει όλες τις ασφαλισμένες εκτός εκείνων της Β. Ελλάδας.
·  2η Επιτροπή εξωσωματικής ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριστοτέλους 19 - Η επιτροπή συνεδριάζει κάθε Πέμπτη, κατόπιν ραντεβού - Τηλ. 2310-254320, 2ος όροφος, γραφείο 205). Καλύπτει τις ασφαλισμένες της Β. Ελλάδας.

Γ. Δικαιολογητικά για την επιτροπή

  Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την Επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι:

  
Παραπεμπτικό (προς την επιτροπή) από γυναικολόγο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και υποβολή του συνημμένου ειδικού εντύπου, αφού προηγηθεί έλεγχος των εξετάσεων που αναφέρονται σ' αυτό από τον γυναικολόγο του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο οποίο υπάγεται η ασφαλισμένη.

  
Βιβλιάριο υγείας με ασφαλιστική ικανότητα και ληξιαρχική πράξη γάμου τελευταίου εξαμήνου.

  
Αστυνομική ταυτότητα.

  
Δύο πλήρη σπερμοδιαγράμματα του συζύγου που πρέπει να έχουν γίνει με μεσοδιάστημα 3 μηνών το ένα από το άλλο και το ένα τουλάχιστον να έχει γίνει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα δύο σπερμοδιαγράμματα θα πρέπει να υπογράφονται από ιατρό μικροβιολόγο- βιοπαθολόγο ή και βιολόγο, αλλά όχι από ιατρό γυναικολόγο του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Σε περίπτωση
παθολογικού σπερμοδιαγράμματος, εκτός περιπτώσεων με σπέρμα κάτω του 1.000.000/ml έως και αζωοσπερμία, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση ενδοκρινολόγου ή ουρολόγου για τα πιθανά αίτια της νόσου, η θεραπευτική προσπάθεια που έγινε και αν αυτή είχε και ποια αποτελέσματα.

  
Μία σαλπιγγογραφία, η οποία πρέπει να έχει γίνει μέσα στην τελευταία 5ετία, ή εναλλακτικά, γνωματευμένη λαπαροσκόπηση και υποβάλλεται μαζί με το εξιτήριο του νοσοκομείου ή της κλινικής που έγινε, ή με την ένδειξη της νοσοκομειακής περίθαλψης στο βιβλιάριο υγείας και γενικά σε έντυπο σφραγισμένο από κρατικό ή ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

  Χωρίς σαλπιγγογραφία, ή λαπαροσκοπική έκθεση δεν γίνεται δεκτή η αίτηση της ενδιαφερόμενης. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά η υστεροσκόπηση την σαλπιγγογραφία η την λαπαροσκόπηση.

  Εάν υπάρχει πλήρης απόφραξη σαλπίγγων,
δεν απαιτείται σπερμοδιάγραμμα και βέβαια σε περίπτωση αποδεδειγμένης με νοσηλεία άμφω χειρουργικής εξαίρεσης σαλπίγγων, δεν απαιτείται ούτε σαλπιγγογραφία.

  
Υπερηχογράφημα τελευταίου εξαμήνου με έκθεση υπογεγραμμένη από γυναικολόγο ή ακτινολόγο.

  
Η επιτροπή έχει δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις στις εξής περιπτώσεις:

·  Σε περιπτώσεις ανωμαλιών ή ευρημάτων από την ενδομητρική κοιλότητα (βάσει της σαλπιγγογραφίας), οπότε απαιτείται υστεροσκόπηση ή θεραπεία και επανεξέταση του θέματος μετά από 6 μήνες, δηλαδή μετά την αποκατάσταση του προβλήματος.
·  Σε ενδομητριωσικές κύστες μεγαλύτερες των 3 εκ., οπότε απαιτείται να προηγηθεί της εξωσωματικής θεραπευτική αντιμετώπιση και επανεξέταση του θέματος μετά από 6 μήνες.
·  Απαραιτήτως, σε όλες τις ασφαλισμένες άνω των 39 ετών, απαιτείται έλεγχος FSH,E2,PRL 2ης - 6ης ημέρας κύκλου, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήριο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή Κρατικού Νοσοκομείου, ή ιδιωτικό εργαστήριο, υπογεγραμμένος από μικροβιολόγο.

 Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, κάθε γυναίκα δικαιούται να υποβληθεί στη μέθοδο, μέχρι τέσσερις φορές συνολικά και ανά τετράμηνο τουλάχιστον.

  Η κρίση της επιτροπής θα αφορά δύο προσπάθειες οι οποίες δεν μπορούν να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 4 μήνες ούτε περισσότερο από έτος. Εννοείται ότι η ασφαλισμένη θα ξαναπεράσει από επιτροπή για τις υπόλοιπες δύο προσπάθειες, καθώς επίσης και ότι περνάει κάθε φορά από επιτροπή όταν οι προσπάθειες γίνονται ανά έτος.

  Η ασφαλισμένη θα παρίσταται αυτοπροσώπως στην Επιτροπή και θα υποβάλλεται σε γυναικολογική εξέταση.

  Μετά την έκδοση της γνωμάτευσης, η ασφαλισμένη
θα πρέπει να προχωρήσει στη προσπάθεια μέσα σε τρεις (3) μήνες τουλάχιστον.

  Εάν δεν χορηγηθεί παραπεμπτικό για την επιτροπή, λόγω αντίρρησης επιστημονικά τεκμηριωμένης και αναγραφόμενης στο βιβλίο ασθενών από τον γυναικολόγο, η ασφαλισμένη δικαιούται εντός 48ώρου να ζητήσει την
επανεξέτασή της από την Α.Υ.Ε του Υποκαταστήματος στο οποίο υπάγεται (παρουσία γυναικολόγου), η οποία και θα κρίνει για την παραπομπή ή όχι της ασφαλισμένης στην επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Μετά την γέννηση ακολουθεί υπεύθυνη δήλωση της ασθενούς όταν θα λαμβάνει το επίδομα τοκετού, εάν η σύλληψη ήταν IVF, σε ποιο κέντρο πραγματοποιήθηκε και αν χρησιμοποίησε όλα τα φάρμακα που της δόθηκαν.

  Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης της επιτροπής εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ασφαλισμένη μπορεί να ζητήσει νέο ραντεβού μετά από 6 μήνες.

  Εάν η επιτροπή εξωσωματικής κρίνει από την εξέταση των παραστατικών, ότι πρέπει να γίνει
διέγερση ωοθηκών ή και ενδομητρική σπερματέγχυση, έχει το δικαίωμα να ζητήσει να γίνουν έως 4 προσπάθειες διέγερσης ωοθηκών ή και ενδομητριακής σπερματέγχυσης.

  
Δ. Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας

  Για να συνταγογραφηθούν από τον γυναικολόγο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα φάρμακα που απαιτούνται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, η ασφαλισμένη έχει την υποχρέωση να προσκομίσει τα εξής δικαιολογητικά:

·  υπερηχογράφημα
·  σπερμοδιάγραμμα από μικροβιολόγο και
·  γνωματευμένη σαλπιγγογραφία τελευταίας διετίας όπου θα φαίνεται ότι δεν υπάρχει σαλπιγγικός παράγων (Δεν νοείται πρόκληση και πιθανόν σπερματέγχυση με σπερμοδιάγραμμα κάτω των 1.000.000/ml ή με κλειστές σάλπιγγες).

 Στην συνταγή επισυνάπτεται η έκθεση της σαλπιγγογραφίας και το υπερηχογράφημα, καθώς και η γνωμάτευση του ιατρού. Εάν υπάρχει άρνηση του γυναικολόγου να αναγράψει φάρμακα πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας, αυτή πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη, εκτός εάν υπάρχει απόφαση της επιτροπής εξωσωματικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

  Οι συνταγές θα ελέγχονται ως προς την τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων και θα θεωρούνται από ελεγκτή γιατρό.

  
Ε. Παροχές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κάθε προσπάθεια εξωσωματικής - Χορήγηση φαρμάκων.
·  Για κάθε προσπάθεια εξωσωματικής (τέσσερις (4) συνολικά) το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλει το προβλεπόμενο από το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα ποσό των 352,16 Ευρώ (120.000 δρχ).
·  Καλύπτονται όλες οι εξετάσεις που είναι αναγκαίο να προηγηθούν του σχηματισμού του φακέλου παραπομπής της ασφαλισμένης στην Επιτροπή.
·  Καλύπτονται πλέον και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, για την πραγματοποίηση σπερματέγχυσης και για την πρόκληση ωορρηξίας (πλην των ARVEKAP 0,1mg, PREGNYL, PROFASΙ, UTROGESTAN, DARONDA 2,8m1 SUPREFACT Amp 2Χ7 και Ναsα1 Spray).

Τα φάρμακα χορηγούνται από τα Φαρμακεία του Ιδρύματος και συγκεκριμένα:

·  Από το Κεντρικό Φαρμακείο (Αγ. Κων/νου 16-18, Αθήνα, τηλ.: 210-5200022, 5222605)
. Από το Ογκολογικό Νοσοκομείο (Ασωπίου 4 & Παράσχου, Γκύζη, τηλ.: 210-6495236 & 210-6495237 - 6495246)
·  Από το Β΄ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Νικ.Πλαστήρα 22, Ν. Κρήνη, τηλ.:2310-465892 & 2310-451241 - 9 (τηλ.κέντρο), εσωτ. 1643).

  ΣΤ. Δικαιολογητικά πληρωμής της ασφαλισμένης

  Μετά το πέρας κάθε προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να εισπράξει η ασφαλισμένη το ποσό που προβλέπεται, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής της στην οποία θα επισυνάπτονται:

·  Γνωμάτευση της Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
·  Βεβαίωση του Κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην οποία θα αναφέρονται: η πραγματοποίηση της εξωσωματικής, καθώς και η ολοκλήρωση της προσπάθειας μέχρι και το στάδιο της εμβρυομεταφοράς, δεδομένου ότι σε περίπτωση μη πραγματοποίησης της εμβρυομεταφοράς και κατά συνέπεια μη ολοκλήρωσης της προσπάθειας αποδίδεται το ήμισυ του προβλεπομένου ποσού της Κρατικής διατίμησης.
·  Βιβλιάριο Ασθενείας

ΠΗΓΗ: http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/kind/exgon.cfm