Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Πώς άνεργοι θα πάρουν επιταγή κατάρτισης 500 ευρώ


Άνεργοι: από σήμερα 09/04/2012  οι αιτήσεις για το επίδομα των 500 ευρώ


Από σήμερα Δευτέρα μπορούν να υποβάλουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, την αίτησή τους για να διεκδικήσουν τα 500 ευρώ μετρητά που θα καταβάλλει ο Οργανισμός ως επίδομα για την πιστοποίηση τους σε βασικές δεξιότητες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αλλά και το voucher των 700 ευρώ, για να πληρώσουν το ΚΕΚ που θα επιλέξουν για να τους «εκπαιδεύσει».

Αναλυτικότερα:
Δικαίωμα κατάρτισης με κουπόνι αξίας 700 ευρώ (500 ευρώ καθαρά κατ' άτομο) θα αποκτήσουν συνολικά 18.332 άνεργοι, εφόσον υποβάλλουν από τη Δευτέρα 9 Απριλίου έως την Παρασκευή 25 Απριλίου ηλεκτρονική αίτηση και επιλεγούν για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας 100 ωρών σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής και επικοινωνιών. Την εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για τους άνεργους (και για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα παρέχουν τις υπηρεσίες) ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα (το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ με 22 εκατ. ευρώ):

Κάθε άνεργος θα παραλαμβάνει επιταγή κατάρτισης οικονομικής αξίας 700 ευρώ, η οποία ενσωματώνει την αμοιβή του ΚΕΚ για τις υπηρεσίες που θα παρέχει και για την πιστοποίηση των γνώσεων. Μετά την ολοκλήρωση ο άνεργος θα εισπράττει εκπαιδευτικό επίδομα αξίας 500 ευρώ.

Οι άνεργοι θα επιλεγούν μέσω αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας και με συγκεκριμένα κριτήρια (ηλικία και διάρκεια ανεργίας) με προτεραιότητα στους ανέργους νέους και στους ανέργους άνω των 55 ετών.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση και εγγραφής στο Μητρώο των ωφελουμένων έχουν οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Αποκλείονται όσοι έχουν παρακολουθήσει ή παρακολουθούν το τελευταίο ημερολογιακό έτος άλλο πρόγραμμα κατάρτισης βασικών δεξιοτήτων ΤΠΕ.

ΠΗΓΗ: ΟΑΕΔ