Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Οδηγίες για Ιατρικές εξετάσεις

Οδηγίες για εξετάσεις


Β Ι Ο Χ Η Μ Ι Κ Ε Σ   Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
ΓΛΥΚΟΖΗ (GLU: απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ (TG: απαιτείται 12ωρη νηστεία και αποχή από αλκοολούχα ποτά πριν την αιμοληψία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΟΛΙΚΗ (T-CHO), HDL,LDLVLDL : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία (επιτρέπεται μόνο νερό και καφές χωρίς ζάχαρη).
ΣΙΔΗΡΟΣ (Fe) : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία χωρίς να λαμβάνονται βιταμίνες.
ΑΜΜΩΝΙΑ : απαιτείται 8ωρη νηστεία και να μην έχει καπνίσει ο εξεταζόμενος πριν την αιμοληψία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΛΙΚΟ (Ca) : η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΙΣΟΕΝΖΥΜΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗΣ (LDHI ) : ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία και να απείχε από αλκοολούχα ποτά.
ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ : απαιτείται 2ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΕΣ (SGOTSGPT) : ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία.
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ : απαιτείται 8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

Ο Ρ Μ Ο Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ε Σ   Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH) : απαιτείται 8ωρη νηστεία και 30 λεπτά ακινησία πριν την αιμοληψία.
ΡΕΝΙΝΗ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ (ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΥΠΤΙΑ) : 24 ώρες πριν την εξέταση απαγορεύεται η λήψη καφεϊνης, διουρητικών και αντιϋπερτασικών.
ΓΑΣΤΡΙΝΗ : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ : 15-35 μέρες πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να γίνει λήψη διουρητικών και αντιϋπερτασικών. Πρέπει για 3 εβδομάδες να γίνει δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h).
Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ (Δ4Α ) : η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πρωινές ώρες λόγω της ημερήσιας διακύμανσης των επιπέδων.
TG : πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση, βιοψία, σπινθηρογράφημα και θεραπεία με radioidine.
Αιμοληψία για έλεγχο του θυρεοειδούς (T3, T4, TSHFT3, FT4, ANTI-TG,ANTI-TPO) : Αν λαμβάνετε χάπι, εκείνη την ημέρα δεν πρέπει να το πάρετε – μπορείτε να κάνετε την αιμοληψία και απόγευμα.
ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ : απαιτείται νηστεία και απαγόρευση του καπνίσματος για 4 ώρες πριν την αιμοληψία.
ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (ADH ): απαιτείται 8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (PTH) : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΦΛΟΙΟΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (ACTH) : απαιτείται νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ   Ο Υ Ρ Ω Ν
ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ: συλλέξτε ούρα (πρωινά κατά προτίμηση) από το μέσο της ούρησης στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Τα ούρα πρέπει να παραδοθούν στο εργαστήριο εντός μιας ώρα από την λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια μέχρι να δοθούν στο εργαστήριο.  Η καλλιέργεια ούρων πρέπει να πραγματοποιείται πριν την λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Εάν έχει γίνει λήψη αντιβιοτικού ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης ημέρας δεν συλλέγεται. Από την δεύτερη ούρηση μέχρι και την πρώτη ούρηση της δεύτερης ημέρας συλλέγονται όλες στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερο δοχείο. Δεν πρέπει να παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Κατά την διάρκεια της συλλογής και μέχρι να τα φέρετε στο εργαστήριο τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ:  Απαιτείται νηστεία από τις 9 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. Πραγματοποιείται η πρώτη πρωινή ούρηση. Στην συνέχεια ο εξεταζόμενος πίνει 1-2 ποτήρια νερό. Τις επόμενες 2 ώρες από την πρώτη πρωινή ούρηση συλλέγονται.
Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Ε Σ
 Καλλιέργεια κολπικού : Να μην είστε αδιάθετη. Να μην κάνετε εσωτερικά ή εξωτερικά πλύσιμο με αντισηπτικό. Πλύσιμο με σαπούνι μόνο εξωτερικά. Όχι υπόθετα – κολπικά. Όχι σεξουαλική επαφή.
Καλλιέργεια ουρηθρικού : Όχι σεξουαλική επαφή, όχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση.
Καλλιέργεια προστατικού υγρού : Οχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση.
Καλλιέργεια κοπράνων, παρασιτολογική κοπράνων : Μικρή ποσότητα δείγματος, όποτε μπορεί ο ασθενής.
Mayer κοπράνων : Δεν επιτρέπεται ο ασθενής να παίρνει σίδηρο, ασπιρίνη ή να έχει φάει κρέας για τρεις ημέρες.
Καμπύλη σακχάρεως : Νηστικοί παίρνουμε αίμα, δίνουμε γλυκόζη σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, μετά ανά ½ ή 1 ώρα παίρνουμε αίμα. Διαρκεί από 1 ώρα μέχρι 2 ½ έως 3 ώρες. Συστήνουμε ο ασθενής να συνοδεύεται.

Σπερμοδιάγραμμα : Αποχή για τέσσερις με έξι ημέρες.  Μόνο καθημερινές (όχι Σάββατο): το πρωί πρέπει μέσα σε μία ώρα να έχει έρθει το δείγμα στο ιατρείο (να μην το φέρετε απόγευμα γιατί το δείγμα παρακολουθείται ανά 1η, 2η, 3η, 6η και 12η ώρα).
Test PAP : Τέσσερις ημέρες αποχή πριν από την εξέταση, μετά τη 10η ημέρα της περιόδου (από την 1ηημέρα που βλέπετε αίμα).

Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;


Ο ύπνος, ή καλύτερα η στέρηση ύπνου,  αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων μεταξύ γονιών, αλλά και μεταξύ γονιών και γιατρών. Οι νέοι γονείς, λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση, ανακαλύπτουν  την αξία του ύπνου και αισθάνονται πόσο η έλλειψή του στο παιδί επηρεάζει  τη δική τους καθημερινότητα.
Δυστυχώς, ο αγώνας για τον ύπνο δεν τελειώνει κάνοντας υπομονή μέχρι να μεγαλώσει λίγο το παιδί, και να πάει από την κούνια στο κρεβάτι του. Το πρόβλημα συνεχίζεται αλλάζοντας χαρακτηριστικά, και αντί για κλάματα αρχίζουν οι δικαιολογίες και τα πείσματα,  αντί το παιδί να θέλει φαγητό στις 3 τα ξημερώματα αρχίζει να έχει εφιάλτες και να ζητάει νερό.
Όμως, πόσος ύπνος είναι αρκετός; …και  πως μπορούμε  να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη;
Πόσος ύπνος είναι αρκετός;
Όλα εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού. Οι αριθμοί που εκφράζουν ώρες ύπνου αναφέρονται στο μέσο όρο και κατά συνέπεια υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται έξω από τα πλαίσια αυτά και για τα παιδιά αυτά θα συζητήσουμε.   Πρόβλημα δημιουργείται όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται σταθερά συγκεκριμένες ώρες του 24ώρου ή δεν συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ώρες ή συνήθως και τα δύο.
Η έλλειψη του ύπνου στα παιδιά δεν έχει μια σταθερή επίδραση στη συμπεριφορά τους.  Κατά κανόνα,  όταν τα παιδιά δεν έχουν κοιμηθεί καλά  ποιοτικά αλλά  και ποσοτικά, έχουν δηλαδή αυτό που λέμε «κακό ύπνο», βρίσκονται σε συνεχή υπερδιέγερση, έχουν τα μεγαλύτερα παραλογές απαιτήσεις  ή  παράξενη συμπεριφορά ή συμπεριφορά που διαφέρει από τη συνηθισμένη και δεν δείχνουν διάθεση να συμμορφωθούν ούτε στα αυτονόητα. Τα μικρότερα εκφράζουν αυτή την έλλειψη με συνεχή γκρίνια,  κλάμα και παράλογες απαιτήσεις. Κυρίως αρνούνται να κάνουν αυτά που εμείς επιθυμούμε περισσότερο, όπως να φάνε, να πλυθούν, να φορέσουν ένα ρούχο κ.τ.λ.
Νεογνική και 1η βρεφική ηλικία (γέννηση έως 6 μηνών)
Για τα νεογέννητα δεν υπάρχουν κανόνες μια και ο βιολογικός τους ρυθμός δεν είναι ακόμη προσαρμοσμένος στο 24ωρο. Γενικά κοιμούνται ή νυστάζουν για 16 με 20 ώρες το 24ωρο, περίπου ίσα κατανεμημένες ανάμεσα σε μέρα και νύχτα. Ας συγκρατήσουμε όμως ότι  μέρα και  νύχτα για τα νεογνά είναι το ίδιο  και όποιος αντέχει.
Τα νεογνά πρέπει να ξυπνούν κάθε 3-4 ώρες μέχρι να δούμε ότι το βάρος τους αυξάνεται ικανοποιητικά δηλαδή για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Μετά από αυτή τη χρονική περίοδο  και αφορά τα τελειόμηνα, μπορούν να κοιμούνται λίγο περισσότερο, όμως δεν παύουν να ξυπνούν συχνά γιατί  ξυπνούν για να φάνε.
Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες, τα μωρά μπορούν να κοιμούνται για 4-5ώρες και αυτό εξαρτάται από το  πόσο συχνά πεινάνε. Εάν κοιμηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη νύχτα, πιθανόν να χρειάζεται να σιτίζονται συχνότερα την ημέρα.
Κάποια στιγμή και  ενώ οι γονείς θεωρούν ότι ο νυκτερινός ύπνος είναι ένα χαμένο παιχνίδι, ξαφνικά το μωρό  αρχίζει να προτιμά για ύπνο τις βραδινές ώρες, εισάγοντας  ρυθμούς και  τρόπο ζωής  ενηλίκων.
Σε ηλικία 3 μηνών ένα μωρό κοιμάται περίπου 13 ώρες το 24ωρο μοιρασμένο περίπου σε 4-5 ώρες στη διάρκεια της ημέρας και 8-9 ώρες το βράδυ με 1-2 διακοπές. Περίπου το 90% των βρεφών μπορεί ναι κοιμάται 5-6 συνεχόμενες ώρες τη νύχτα.
Να σημειώσουμε όμως ότι τα μωρά δεν είναι πάντα ξύπνια όταν κάνουν ήχους που φαίνεται ότι έχουν ξυπνήσει! Μπορούν να κλαίνε ή να κάνουν ένα σωρό άλλους ήχους κατά τη διάρκεια του ελαφρού τους ύπνου. Ακόμη και αν ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα, μπορεί να παραμείνουν ξύπνια μόνο για λίγα λεπτά και να ξανακοιμηθούν μόνα τους πάλι.
Εάν ένα μωρό κάτω των 6 μηνών συνεχίζει να κλαίει πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα στο κάλεσμα του. Πιθανόν να νοιώθει από κάτι άβολα, να πεινάει, να είναι βρεγμένο, να κρυώνει ή ακόμη να είναι άρρωστο. Όμως οι κινήσεις μας της νύχτα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ήρεμες και ήσυχες. Μην προκαλείτε περιττές διεγέρσεις, όπως ομιλίες, παιχνίδια, ή άνοιγμα φώτων. Ενθαρρύνετε την ιδέα ότι η νύχτα είναι για ύπνο. Πρέπει να του το διδάξετε αυτό γιατί για το παιδί προτεραιότητα του έχουν οι ανάγκες του και όχι το τι ώρα είναι.
Ιδανικά το μωρό πρέπει να τοποθετείται στην κούνια του πριν το πάρει ό ύπνος. Και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αποκτήσει καλές συνήθειες ύπνου (όμως μην αργείτε και μην το βγάζετε από τα ωράρια και τις συνήθειες με μεγάλη ευκολία). Η ρουτίνα πρέπει να αποτελείται από εφησυχαστικές, σταθερές και επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Το παιδί θα συνδέσει αυτή τη ρουτίνα με τον ύπνο και θα κοιμάται εύκολα και γρήγορα.
Προσοχή! Μην το κοιμίζετε στην αγκαλιά σας κουνώντας το. Κοιμάται με ναυτία και εκτός τούτου σε λίγους μήνες θα είναι 8 κιλά.
Ο στόχος είναι τα παιδιά να τα παίρνει ο ύπνος ανεξάρτητα από την παρουσία σας και να μπορούν να νανουρίζουν τον εαυτό τους, εάν ξυπνήσουν κάποια στιγμή στη μέση της νύχτας.
2η Βρεφική ηλικία (6-12 μηνών)
Σε αυτή την ηλικία ένα μωρό μπορεί να κοιμάται 9-11 ώρες για βράδυ και περίπου 3 ώρες στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης είναι μια ηλικία όπου οι γονείς μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα-κλάμα του μωρού τη νύχτα, δίνοντας στα μωρά λίγο παραπάνω χρόνο για να ηρεμούν μόνα τους και να ξανακοιμούνται. Εάν δεν γίνεται αυτό, ηρεμήστε το χωρίς να το πάρετε αγκαλιά, μιλώντας του σιγανά και χαϊδεύοντας του την πλάτη και μετά αφήστε το πάλι μόνο του, εκτός και αν φαίνεται άρρωστο, οπότε και θα πρέπει να το φροντίσετε άμεσα. Εάν δεν φαίνεται άρρωστο και συνεχίζει να κλαίει, μπορείτε να περιμένετε λίγο περισσότερο και μετά να επαναλάβετε όπως και προηγουμένως ένα νέο γύρο με σιγανά λόγια και χάδια χωρίς αγκαλιά.
Στην ηλικία των 6-12 μηνών τα βρέφη βιώνουν το άγχος αποχωρισμού που είναι μια φυσιολογική φάση στην ανάπτυξη του παιδιού. Αλλά οι κανόνες για τα νυκτερινά ξυπνήματα είναι οι ίδιοι μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Προσπαθήστε να μην παίρνετε αγκαλιά του μωρό, να μην ανάβετε φώτα, να μην μιλάτε, τραγουδάτε, παίζετε ή  ταϊζετε το παιδί. Όλες αυτές οι δραστηριότητες εμποδίζουν το παιδί να μάθει να κοιμάται από μόνο του και  το κάνουν να συνεχίσει να ξυπνάει τη νύχτα.
Μην δείχνετε πανικό και μην εκνευρίζεστε, για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Κυρίως μην αρχίσετε παροχές νυχτιάτικα. Κάθε νύχτα θα αυξάνει τις απαιτήσεις του, έως ότου σας αναγκάσει να το πηγαίνετε βόλτα με το αυτοκίνητο στις 3 το πρωί!
Νηπιακή ηλικία (1 έως 3 ετών)
Από την ηλικία του ενός έτους έως και 3 ετών, τα περισσότερα νήπια κοιμούνται περίπου 10-13 ώρες. Το άγχος αποχωρισμού, ή και η απλή επιθυμία του παιδιού να μείνει λίγο ακόμη με τη μαμά και τον μπαμπά, μπορεί να το κάνει να μην θέλει να κοιμηθεί.
Οι γονείς μερικές φορές κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι το παιδί θα κοιμηθεί ευκολότερα αν είναι εξουθενωμένο. Στην πραγματικότητα αν τα παιδιά είναι εξ­­­­ουθενωμένα κοιμούνται πιο δύσκολα. Αυτό που χρειάζονται είναι καλές συνήθειες ύπνου τόσο στη διάρκεια της νύκτας όσο και στη διάρκεια της ημέρας. Εάν στη διάρκεια της ημέρας κάποια φορά δεν θέλει να κοιμηθεί δεν χρειάζεται να επιμείνουμε αλλά η ώρα κοινής ησυχίας στο σπίτι πρέπει να διατηρηθεί ακόμη και αν δεν θα κοιμηθεί κάποια φορά.
Τα παιδιά που έχουν καλές συνήθειες ύπνου όταν πλησιάσει η ώρα του ύπνου χαλαρώνουν και είναι έτοιμα για το κρεβάτι τους. Για τα νήπια η ρουτίνα πρέπει να έχει διάρκεια από 15 με 30 λεπτά και μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες χαλάρωσης όπως διάβασμα, μπάνιο ή και άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής.
Η νυκτερινή τελετουργία καλό θα είναι να μην είναι πολύ πολύπλοκη ή μεγάλης διάρκειας και να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να έχει κάποιες μικρές επιλογές, όπως ποιά πυτζάμα θα φορέσει ή ποιό αρκουδάκι θα κρατάει ή ποιά μουσική θα ακούσει. Αυτό δίνει την αίσθηση στο παιδί ότι έχει τον έλεγχο της ρουτίνας.
Ακόμη όμως και τα πιο βολικά παιδιά μπορεί περιστασιακά να ξυπνούν κάποιες φορές την νύχτα. Η οδοντοφυία και τα όνειρα μπορεί να ξυπνούν το παιδί. Τα όνειρα ξεκινούν σ’ αυτή την ηλικία και στα πολύ μικρά παιδιά τα όνειρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικά και δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από την πραγματικότητα. Γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθούν κυρίως πριν τον ύπνο,  όπως για παράδειγμα εκείνα τα «εκπληκτικά» παραμύθια με τον κακό το λύκο που κατάπιε τη γιαγιά, τη γριά μάγισσα, την πριγκίπισσα που την κυνηγάει ο δράκος που βγάζει φωτιές από το στόμα κ.ο.κ
Κρατήστε αγκαλιά και βοηθείστε το παιδί να νοιώσει ασφάλεια. Αφήστε το να σας μιλήσει για τα όνειρα που είδε και μείνετε μαζί του μέχρι να ηρεμήσει.
Προσοχή! Όταν το παιδί πηγαίνει για ύπνο, από την ηλικία αυτή, το σπίτι πρέπει να ησυχάζει και να δίνει την εντύπωση ότι όλοι ετοιμάζονται να κοιμηθούν. Κάποιες φράσεις του τύπου «δώσε στο μπαμπά ένα φιλάκι και πήγαινε να κοιμηθείς», ενώ ο μπαμπάς βλέπει ένα συναρπαστικό έργο, πρέπει να λείψουν. Στην καλύτερη περίπτωση πρέπει ο μπαμπάς να καταλάβει ότι την ώρα που του δίνει η κόρη του το φιλάκι, πρέπει  ανταποκρίνεται με μια ζεστή αγκαλιά και όχι να παραμερίζει το κεφάλι του παιδιού μην τυχόν και χάσει καμιά σκηνή από το έργο!
Προσχολική ηλικία
Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία κοιμούνται περίπου 10-12 ώρες το βράδυ. Τα παιδιά που ξεκουράζονται καλά τη νύχτα δεν έχουν ανάγκη να κοιμούνται την ημέρα, παρόλα αυτά λίγη ώρα ηρεμίας είναι βασική. Εάν δεν κοιμούνται στη διάρκεια της ημέρες τότε είναι πιθανό να κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ. Να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι ξεκούραση για όλους και μάλιστα αυτή η ιδιότητα κληρονομείται.
Σχολική ηλικία - Προεφηβεία
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 10-12 ώρες ύπνου τη νύχτα. Οι δραστηριότητες του παιδιού (διάβασμα, αθλήματα κ.α.) αλλά και οι υποχρεώσεις της οικογένειας μπορεί να μην επιτρέπουν στο παιδί να κοιμάται αρκετά.
Η στέρηση ύπνου μπορεί να δημιουργήσει ευερεθιστότητα, διαταραχές στη συμπεριφορά αλλά και στη συγκέντρωση του παιδιού στο σχολείο. Είναι σημαντικό να είναι σταθερή η ώρα ύπνου ειδικά όταν την άλλη μέρα έχει σχολείο. Δώστε του χρόνο να χαλαρώσει πριν κλείσουν τα φώτα  και προ παντός κλείστε την τηλεόραση και  παρακαλέστε το να μην ανοίξει τον υπολογιστή.
Εφηβεία
Οι έφηβοι χρειάζονται 8,5 με 9,5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Λόγω όμως του επιβαρυμένου τους προγράμματος δεν το πετυχαίνει πάντοτε. Το πρόγραμμα ξεκινά με το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο και συνεχίζεται με φροντιστήρια, αθλητισμό,  έξοδο με τους φίλους  και αρκετή δόση έρωτα, που είναι ότι ωραιότερο, όμως είναι σαν να ήπιε τρεις καφέδες. Έτσι απώλεια 1 ώρας ύπνου κάθε μέρα, οδηγεί σε απώλεια 1 ολόκληρης νύχτας στο τέλος της εβδομάδας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει:
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Μείωση της πρόσφατης μνήμης
  • Ασυνέπεια στις υποχρεώσεις
  • Μειωμένη ικανότητα αντίδρασης
  • Παραμέληση του εαυτού του
Όλα αυτά δημιουργούν κακή διάθεση, προβλήματα στο σχολείο και το σημαντικότερο, συχνά αντικοινωνική  συμπεριφορά.
Οι έφηβοι θέλουν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ και να ξυπνούν αργά την άλλη μέρα το πρωί. Αυτό δεν μπορούν να το πετύχουν τις εργάσιμες μέρες με το σχολείο. Με τον τρόπο αυτό χάνονται ώρες ύπνου που προσπαθούν να αναπληρώσουν το σαββατοκύριακο αναστατώνοντας ακόμη περισσότερο τη πρόγραμμα τους. Για να τηρηθεί το πρόγραμμα θα πρέπει ο έφηβος να πέφτει για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνά την ίδια ώρα κάθε πρωί, εξασφαλίζοντας 8-9 ώρες ύπνου.
Οι ανάγκες ύπνου των παιδιών μπορεί να ακολουθούν κάποιες γενικές αρχές αλλά όπως όλες οι ανάγκες εξατομικεύονται για το κάθε παιδί χωριστά. Πάντως, άσχετα από την ηλικία του παιδιού οι καλές συνήθειες ύπνου βοηθούν στην καλή σωματική και ψυχική υγεία όλης της οικογένειας.
Τελειώνοντας, η τάξη στην οικογένεια βοηθάει το παιδί να βάλει σε τάξη τη ζωή του και μεταξύ αυτών  και τον ύπνο του. Να μην θεωρούμε ότι το παιδί, όποιας ηλικίας, είναι ένας αυθύπαρκτος οργανισμός που μπορεί να κινείται και να ζει αυτόνομα και εμείς δεν έχουμε καμιά ευθύνη για αυτό  που  είναι!

ΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ


Tο φθινόπωρο, με την έναρξη της σχολικής περιόδου, αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα υγείας των μαθητών, με τις λοιμώδεις αρρώστιες. H συχνότητα τους αυξάνει το χειμώνα και την άνοιξη. O κλειστός χώρος μιας σχολικής αίθουσας και η στενή επαφή των παιδιών στο χώρο αυτό ευνοεί την εμφάνιση και τη μετάδοση διαφόρων λοιμογόνων παραγόντων.

Λοίμωξη είναι η εκδήλωση αρρώστιας, για την οποία ευθύνεται ένας μικροοργανισμός (ο λοιμογόνος παράγων). Συχνότεροι είναι οι ιοί και τα μικρόβια. Συνήθως προσβάλλουν το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα.
H μετάδοση γίνεται από το ένα άτομο στο άλλο με σταγονίδια που εκπέμπονται με το βήχα, το φτάρνισμα ή την ομιλία, αλλά και με μολυσμένα χέρια και αντικείμενα.

Tα συμπτώματα είναι ανάλογα με την εντόπιση της λοίμωξης:
1. Aνώτερο αναπνευστικό σύστημα (ρινίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, παραρινοκολπίτιδα, λαρυγγίτιδα): Kαταρροή (συνάχι), φτάρνισμα, πονόλαιμος, πόνος στο αυτί, βήχας, βραχνή φωνή, πυρετός.
2. Kατώτερο αναπνευστικό σύστημα (λάρυγγο-τραχειο-βρογχίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία, πνευμονία):Eπίμονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, βράσιμο και πόνος στο στήθος ή στην πλάτη, πόνος στην κοιλία, πυρετός.
3. Πεπτικό σύστημα (γαστρίτιδα, εντερίτιδα, γαστρεντερίτιδα): Eμετοί, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, ανορεξία, πυρετός.
Αντιμετώπιση
Oι λοιμώξεις αυτές είναι κατά 80% ιογενείς (ιώσεις). Άρα δεν χορηγούνται φάρμακα, εκτός από αντιπυρετικά (όταν ο πυρετός φθάσει περίπου 38,5ο C) και φυσιολογικό ορό, για πλύσιμο της μύτης. Tα διάφορα αποχρεμπτικά σιρόπια δεν φαίνεται να βοηθούν ουσιαστικά, ενώ τα αποσυμφορητικά μπορεί να βάλουν το παιδί σε περιπέτειες. Aντιβίωση χορηγείται μόνο σε μικροβιακές λοιμώξεις και πάντα με την συμβουλή του γιατρού.
Bοηθούν: H παραμονή του παιδιού σε ήσυχο και ζεστό περιβάλλον, η άφθονη λήψη υγρών (νερό, γάλα, πορτοκαλάδα, ή άλλος χυμός), το χλιαρό μπάνιο.
Επιτρέπεται να τρώει ό,τι θέλει, ακόμα και αυγό όταν έχει πυρετό, δεν απαγορεύεται τίποτα (μιλάμε, φυσικά, πάντα για ένα υγιεινό διαιτολόγιο).
Eάν υποψιαζόμαστε λαρυγγίτιδα (παρουσιάζεται τις νυκτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες με βήχα ερεθιστικό-βαρύ, με βραχνή φωνή και δυσκολία στην αναπνοή) μέχρι να εξετασθεί το παιδί από γιατρό (η εξέταση πρέπει να γίνει σύντομα), θα πρέπει να το διατηρήσουμε ήρεμο, χωρίς να κλαίει, χρησιμοποιούμε υδρατμούς και αερίζουμε το χώρο, είτε είναι το δωμάτιό του, είτε ένα αυτοκίνητο που το μεταφέρει σε νοσοκομείο.
Όλες oι ιώσεις είναι απλές;
Tις πιο πολλές φορές οι ιώσεις προκαλούν αρρώστια ελαφράς ή μέτριας βαρύτητας, αλλά υποχωρούν σε 3-4 ημέρες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Mερικές φορές όμως:
Mπορεί να παρουσιασθούν ορισμένες επιπλοκές εξαιτίας ενός μικροβιακού λοιμογόνου παράγοντα, καθώς το αμυντικό σύστημα βρίσκεται εξασθενημένο (τότε τα συμπτώματα αλλάζουν και το παιδί παρουσιάζει επιδείνωση).
Yπάρχουν ιοί που από την αρχή δημιουργούν σοβαρότερα προβλήματα, όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα ή ιογενή μηνιγγίτιδα (τα φαινόμενα από την αρχή είναι θορυβώδη).
Mπoρoύμε να διακρίνoυμε την ιoγενή απo την μικρoβιακή λoίμωξη;
Eίναι απαραίτητο να γίνει αυτή η διάκριση, γιατί η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Mερικές φορές η διάκριση αυτή δεν είναι εύκολη και μπορεί να ζητηθεί εργαστηριακός έλεγχος.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι:
Eπί ιογενούς λοίμωξης (ίωσης):
H γενική κατάσταση του παιδιού είναι καλή.
O πυρετός αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα.
Yπάρχει διάθεση για φαγητό και παιχνίδι (όταν είναι απύρετο).
Eπί μικροβιακής λοίμωξης:
O πυρετός είναι υψηλός, με ρίγος και αντιμετωπίζεται δύσκολα.
Tο παιδί έχει κακή διάθεση.
Aρνείται τροφή και υγρά.
H συμπεριφορά του είναι διαφορετική (ευερέθιστο, γκρινιάρικο, θέλει να είναι στο κρεβάτι) ακόμα και όταν ο πυρετός υποχωρεί.

Πότε θα πρέπει το παιδί να εξετασθεί από παιδίατρο;
Aπό τις πρώτες κιόλας ώρες όταν:
  1. Tα συμπτώματα είναι έντονα και θορυβώδη και η γενική κατάσταση του παιδιού είναι άσχημη.
  2. O πυρετός είναι υψηλός με ρίγος και δύσκολα υποχωρεί στη σωστή δόση αντιπυρετικού.
  3. Παρουσιάζει πόνο στον αυχένα, κεφαλαλγία, υπνηλία, διέγερση, εμέτους.
  4. Παρουσιάζει εξάνθημα.
  5. Παραπονείται για πόνο στο λαιμό, με έντονη δυσκολία στην κατάποση.
  6. Aναφέρει πόνο στο θώρακα ή στην κοιλιά που επιμένει.
  7. Παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή, βήχα συνεχή και ερεθιστικό, βραχνή φωνή (Bραχνή φωνή ή αφωνία, δυσκολία στην κατάποση, σιελόρροια και υψηλός πυρετός, σημαίνει επείγουσα ιατρική εξέταση).
Eφ' όσον η αρχική εικόνα είναι ήπια, η εξέταση από παιδίατρο θα γίνει όταν:
  1. Tα συμπτώματα επιμένουν πέραν των 4-5 ημερών.
  2. Παρουσιάζεται σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων που ήδη υπάρχουν και αύξηση του πυρετού.
  3. Παρουσιάσει νέα συμπτώματα.
  4. Εφόσον ο πυρετός συνεχίζεται για τρίτο 24ωρο, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, το παιδί πρέπει να εκτιμηθεί πάλι από παιδίατρο.
Πρόληψη
Tα προβλήματα δεν εξαφανίζονται αλλά μειώνονται αν τηρηθούν τα ακόλουθα
  1. Συχνό πλύσιμο των χεριών στη διάρκεια του 24ωρου.
  2. Σωματική καθαριότητα.
  3. Kαλή στοματική υγιεινή.
  4. Aερισμός των χώρων διαμονής του παιδιού (αίθουσες διδασκαλίας, δωμάτια σπιτιού).
  5. Λιγότερο ή καθόλου κάπνισμα στο σπίτι, καθαρή ατμόσφαιρα.
    (Tα πολλά ρούχα δεν βοηθούν αλλά, αντίθετα, επιβαρύνουν το παιδί).
  6. Kανονικοί εμβολιασμοί, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού (τετάνου- κοκκύτου-διφθερίτιδος, πολυομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουέντζας, ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, ηπατίτιδας.
Tο εμβόλιο της γρίπης γίνεται μόνο σε παιδιά με ειδικά προβλήματα από το αναπνευστικό ή κυκλοφοριακό σύστημα.
H ψύχραιμη στάση σας απέναντι στο πρόβλημα βοηθά στη σωστότερη αντιμετώπιση του παιδιού σας και στην καλή ενημέρωση (όποτε χρειασθεί) του παιδιάτρου.
Γεώργιος Γλυνός
Παιδίατρος