Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ


 ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ
Κατάγεται από τις στέπες και τις σαβάνες της Αυστραλίας. Η Αυστραλία είναι η πρώτη πατρίδα των μικρών παπαγάλων. Εκεί ζουν σε μεγάλα σμήνη. Το 1840 ο Άγγλος φυσιοδίφης John Gould έφερε το πρώτο ζευγάρι στην Ευρώπη. Από τότε τα φιλικά πουλιά της οικογένειας των μικρών παπαγάλων απολαμβάνουν παγκοσμίως την αγάπη όλων των ανθρώπων. Τα ενήλικα παπαγαλάκια διακρίνονται εύκολα ως προς το φύλο τους, από το δέρμα του ράμφους. Στο αρσενικό το σημείο πάνω από το ράμφος (“κυρωμένο” δέρμα) έχει έντονο μπλε χρώμα, ενώ στο θηλυκό είναι ανοικτό μπεζ. Η διάκριση είναι λίγο δυσκολότερη στα πιο νεαρά πουλιά, επειδή και τα δύο φύλα έχουν ακόμη ένα ανοιχτό μπεζ ή ροζ δέρμα επάνω από το ράμφος τους. 
Το παπαγαλάκι είναι ένα «οικογενειακό πουλί», το οποίο φέρνει χαρά σε όλους με το ζωντανό του χαρακτήρα. Το παπαγαλάκι κάνει στενές φιλίες και με τα παιδία. Όταν ασχολείται κανείς μαζί του πάρα πολύ και έχει και λίγη υπομονή, το παπαγαλάκι του δείχνει πολύ γρήγορα εμπιστοσύνη και συχνά μαθαίνει να λέει κάποιες λέξεις. Η κατάλληλη φροντίδα, περιποίηση και διατροφή του εξασφαλίζουν μια μακρόχρονη και ευτυχισμένη ζωή.
Στην αγορά θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του, ότι τα νεαρά παπαγαλάκια εξημερώνονται γρηγορότερα από ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας. Διακρίνονται εύκολα από το κυματοειδές σχέδιο του κεφαλιού, που φτάνει έως και το σημείο πάνω από το ράμφος. Εκτός από αυτό, τα νεαρά παπαγαλάκια έχουν μόνο μαύρα ή/και κόκκινα μάτια χωρίς λευκή ίριδα. 
Η πρώτη μέρα στο καινούργιο σπίτι. Την πρώτη ημέρα το παπαγαλάκι θέλει ησυχία, για να συνηθίσει στο νέο του περιβάλλον. Όταν κάθεται κανείς κοντά του και του μιλάει πολύ ήσυχα, θα αισθανθεί γρήγορα πολύ καλά. 
Καλό είναι να ξέρετε ... Η καθημερινή περιποίηση του φτερώματος είναι ζωτικής σημασίας για τα παπαγαλάκια. Μόνον όταν το φτέρωμά τους είναι άθικτο, μπορούν να πετάνε και να προστατεύονται από το κρύο και την υγρασία.
Το τάισμα του θηλυκού από το αρσενικό έχει μεγάλη συναισθηματική αξία. Το αρσενικό αποδεικνύει με αυτό τον τρόπο την αφοσίωσή του και δείχνει ότι θέλει να φροντίσει για το ταίρι του και για τους μελλοντικούς του απογόνους. Το σιγανό τιτίβισμα και το χαρακτηριστικό νεύμα με το κεφαλάκι έχουν την εξήγησή τους στην ίδια αιτία.  
Συμβουλή. Η αναζήτηση τροφής στη φύση σημαίνει σκληρή εργασία.. Το παπαγαλάκι πρέπει να τσιμπολογάει, να τσιμπάει και να ροκανίζει για να επιβιώσει. Μόνο όταν μπορεί να ζήσει μ’ αυτόν τον τρόπο και στο σπίτι μας, θα αισθάνεται πραγματικά ευχάριστα. 
Δύο ή περισσότερα μαζί, είναι πιο ωραία. Το παπαγαλάκι έχει μία έντονη ανάγκη για κοινωνικότητα και προσέγγιση. Του αρέσει να του μιλάνε και να ασχολούνται πολύ μαζί του. Πιο ευτυχισμένο είναι ωστόσο, όταν έχει στο πλευρό του ένα ή περισσότερα παπαγαλάκια. Η αγάπη διαρκεί μια ολόκληρη ζωή. Όταν δύο παπαγαλάκια έχουν αποφασίσει ότι το ένα θέλει το άλλο, συχνά μένουν μαζί για ολόκληρη τη ζωή τους. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολλούς ενδιαφέροντες τρόπους συμπεριφοράς σε ένα ζευγάρι: καθημερινά αποδεικνύουν τη συμπάθειά τους, χαϊδεύοντας τα κεφάλια τους, ταΐζοντας και βοηθώντας το ένα το άλλο στην περιποίηση του φτερώματος.
Και ο άνθρωπος συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις γεμάτες αγάπη εκδηλώσεις περιποίησης. Το απαλό τσίμπημα στο χέρι ή στο αυτί σημαίνει: «σ’ αγαπώ».
Άλλωστε μπορεί κανείς να βάλει στο ίδιο κλουβί δύο παπαγαλάκια του ίδιου φύλου. Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα θα συμπεριφέρονται ακριβώς όπως κι ένα «πραγματικό» ζευγάρι. Το ένα από τα δύο αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του φύλου που λείπει.  
Πάντοτε στο επίκεντρο. Στο παπαγαλάκι αρέσει η συντροφιά και θέλει να έχει τη θέση του εκεί όπου κάθεται συχνότερα η υπόλοιπη «οικογένεια» του, δηλαδή στο σαλόνι. Μία φωτεινή και προστατευμένη γωνιά, που να του προσφέρει μια καλή εποπτεία του χώρου, είναι η ιδανική θέση για το κλουβί του.  
Συμβουλή. Τα πουλιά αντιλαμβάνονται συχνότητες τις οποίες δεν ακούμε εμείς οι άνθρωποι. Γι’ αυτό το λόγο, το παπαγαλάκι δεν θα πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στην τηλεόραση. Η απόσταση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία μέτρα.  
Το κλουβί. Ιδανικό για το παπαγαλάκι είναι ένα όμορφο, άνετο κλουβί με πολλές δυνατότητες για παιχνίδι. Οι βέργες θα πρέπει να έχουν διαφορετικό πάχος, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα γυμνάζονται οι μύες των ποδιών. Στα παπαγαλάκια αρέσει να σκαρφαλώνουν. Τα εγκάρσια πλέγματα τους προσφέρουν μια καλή δυνατότητα αναρρίχησης. 
Συμβουλή. Στα περισσότερα παπαγαλάκια αρέσει ιδιαίτερα η κούνια για να παίζουν. Όταν έχει κανείς δύο παπαγαλάκια θα πρέπει να κρεμάει στο κλουβί μία για το καθένα. 
Το παπαγαλάκι ψάχνει το βράδυ το δικό του χώρο για ύπνο. Για να κοιμηθεί, φουσκώνει λίγο το φτέρωμά του, σηκώνει το ένα πόδι και γυρίζει το κεφαλάκι στην πλάτη. Βάζει το ράμφος του βαθιά μέσα στο φτέρωμα της πλάτης. Για να προστατεύεται κάπως από το περιβάλλον, τοποθετούμε ένα λεπτό πανί επάνω από το κλουβί.  
Τακτική περιποίηση σώματος και καθαρισμός. Το παπαγαλάκι δεν χρειάζεται κανονικά καμία υποστήριξη κατά την περιποίηση του σώματός του. Κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας, όταν έχει ανανεωθεί πλήρως το φτέρωμα, έχει αυξημένες ανάγκες λήψης βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Για το ακόνισμα του ράμφους και για να λαμβάνει σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, το παπαγαλάκι χρειάζεται μία πέτρα ακονισμού. Το ακόνισμα χρησιμεύει στον καθαρισμό και την περιποίηση του ράμφους.
Το κλουβί και τα εξαρτήματά του θα πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα: Μία φορά την εβδομάδα πρέπει να πλένετε με καυτό νερό τη βάση και να τη γεμίζετε με καθαρή άμμο. Καθαρίζετε τις βέργες και τα παιχνίδια με μία βούρτσα ή ένα βρεγμένο πανί και πλένετε τα δοχεία τροφής και νερού πολύ καλά με καυτό νερό. Μία φορά το μήνα πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά ολόκληρο το κλουβί. Μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά καθαρισμού για το σπίτι!
Στη φύση, αρέσει στα παπαγαλάκια να κάνουν μπάνιο ή να δροσίζονται με σταγόνες από τα χόρτα ή τα φύλλα. Και στο σπίτι μας, τους αρέσει μια μικρή «βροχή».
Το πέταγμα διασκεδάζει… Το ελεύθερο πέταγμα στο δωμάτιο αυξάνει τη χαρά στη ζωή, αναζωογονεί την κυκλοφορία και δυναμώνει τους μυς. Το παπαγαλάκι ψάχνει συχνά ένα ψηλό μέρος για να καθίσει: από εκεί μπορεί να παρατηρεί τα πάντα με ακρίβεια. Και μην ξεχνάτε: πριν από την «απογείωση», κλείνετε πόρτες και παράθυρα! 
Τα παπαγαλάκια τρώνε σπόρους. Στην πρώτη πατρίδα τους, την Αυστραλία, οι πρόγονοι των παπαγάλων πρέπει να διανύουν συχνά μεγάλες αποστάσεις, για να βρουν τις κατάλληλες πηγές τροφής. Η βασική τους τροφή αποτελείται από σπόρους διαφορετικών ειδών φυτών, των οποίων αφαιρούν το κέλυφος με τη βοήθεια του ράμφους. Στο μενού υπάρχουν επίσης φρούτα, λαχανικά και φρέσκο χορτάρι και βότανα.  
Η φύση καθορίζει τις ανάγκες διατροφής. Και τα παπαγαλάκια μας πρέπει να τρέφονται σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες τους. Το πρότυπο είναι πλούσια προσφορά τροφής της φύσης. Γι’ αυτό το λόγο ένα ισορροπημένο μίγμα από διάφορους σπόρους και ικανά να βλαστήσουν σπόρια αποτελεί τη βάση για μια κατάλληλη διατροφή. Με αυτό τον τρόπο τα πουλιά λαμβάνουν όλες τις ζωτικές βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις αναδομητικές ουσίες, που χρειάζονται για μια ευτυχισμένη ζωή γεμάτη υγεία.
Σημαντικό. Τα παπαγαλάκια πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ιώδιο, για την προστασία από τις παθήσεις του θυρεοειδούς.
Ένα παπαγαλάκι που τιτιβίζει χαρούμενα αισθάνεται ευχάριστα. Για να παραμείνει έτσι σε όλη του τη ζωή, χρειάζεται μια διατροφή, η οποία να είναι προσαρμοσμένη στις ειδικές απαιτήσεις του. Όταν το παπαγαλάκι έχει σωστή διατροφή και φροντίδα είναι πάντα υγιές, γεμάτο ενέργεια και ζωντάνια!
ΠΗΓΗ:INTERPET

Συνεχίζονται τα δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού στην Λάρισα

Μεγάλη η συμμετοχή γυναικών στην πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Λάρισας

Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο  αριθμός των έγκυων γυναικών που παρακολουθούν τα δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού που πραγματοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Από την αρχή του έτους 80 γυναίκες συμμετείχαν στα μαθήματα που πραγματοποιούνται από τις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λάρισας.

Τα μαθήματα για τις έγκυες, αλλά και η μετέπειτα κατ΄ οίκον υποστήριξης σε λεχωϊδες είναι δωρεάν, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα, για όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, και αποτελούν μια σημαντική προσφορά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στη μέλλουσα μητέρα και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Οι έγκυες, όπως τονίζουν οι μαίες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα κ. Γεωργία Ντέλλα και Τένια Κουλακίδου, παρακολουθώντας τα μαθήματα, προετοιμάζονται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.
Ψυχολογικά βοηθούμε κάθε γυναίκα να καταλάβει ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία είναι μια περίοδος στη ζωή της που θα πρέπει να την περνά συνειδητά, συμμετέχοντας ενεργητικά, λογικά και ψύχραιμα.
Έτσι αποκτούν αυτοπεποίθηση, σιγουριά, ηρεμία, ασφάλεια και μπορούν να συνεργάζονται σωστά με το γιατρό τους και τις μαίες.
Η παθητική άβουλη συμμετοχή θα τις παρέχει μόνο ανασφάλεια, φόβο, θλίψη και μερικές φορές ψυχική κατάπτωση στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.

Πρόγραμμα Μαθημάτων
Από την 28η – 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης περίπου, ξεκινά το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει 8-10 μαθήματα.

- Αρχικά οι γυναίκες ενημερώνονται για τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων, του αναπαραγωγικού κύκλου μέχρι τη σύλληψη, με προβολή διαφανειών. Ακολουθεί ενημέρωση για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης όσον αφορά τις αλλαγές του σώματος και τις διαδοχικές φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου.

- Τα μαθήματα συνεχίζονται με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις γίνονται για να ξεκουράσουν τους μύες από την ακινησία και την λανθασμένη στάση του σώματος ώστε να μειώνονται οι κράμπες και η εγκυμονούσα μαθαίνει να κοντρολάρει και να εξουσιάζει τη λειτουργία των μυών της, που έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

- Οι γυναίκες μαθαίνουν επίσης ορισμένους τρόπους ειδικών αναπνοών, τους οποίους χρησιμοποιούν στα στάδια του τοκετού. Εξασκούνται να χαλαρώνουν, να αυτοσυγκεντρώνονται για να ανακτούν δυνάμεις.

Μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύουν σ’ ένα δικό τους προσωπικό και μοναδικό τοκετό, όπου η κάθε γυναίκα είναι η πρωταγωνίστρια που θα διεκδικήσει το βραβείο των κόπων και των προσπαθειών της: Να δει το μωρό της υγιές, να το ακούσει, να το χαϊδέψει και να το φιλήσει.

- Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει οδηγίες και συμβουλές για την διατροφή της εγκύου και  της λεχωϊδας, αλλά  και την περιποίηση του βρέφους. Με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, οι μέλλουσες μητέρες και μπαμπάδες μαθαίνουν ότι αφορά την φροντίδα του νεογέννητου διότι αυτή είναι μια δουλειά που απαιτεί προσοχή, κόπο αλλά και πολλή υπομονή και αγάπη.

Στόχος μας είναι να προάγουμε το μητρικό θηλασμό, γι’ αυτό δίνουμε πληροφορίες για τα πλεονεκτήματά του και με τη χρήση έντυπου υλικού.

Επιμένουμε στη σωστή προετοιμασία για να δεχθούν το θηλασμό σαν το θεμέλιο της σχέσης τους με το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο και βρισκόμαστε κοντά τους όταν χρειαστούν τη βοήθειά μας τόσο για το θηλασμό όσο και για την περιποίηση του βρέφους.
Έτσι, οι μαίες πραγματοποιούν δωρεάν επισκέψεις κατ΄ οίκον προκειμένου να βοηθήσουν τις νέες μητέρες που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες στην εκμάθηση του νέου τους ρόλου αλλά και σε καθημερινά πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με το θηλασμό και τη φροντίδα του μωρού γενικότερα.
Για συμμετοχή και παρακολούθηση των μαθημάτων  ανώδυνου τοκετού, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται  στις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε.  Λάρισας  τηλ.: 2413-506290      .


http://onlarissa.gr

Εθελοντές εκπαιδευτικοί προσφέρουν δωρεάν μαθήματα

 
Το Τutorpool είναι μία ομάδα εκπαιδευτικών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μαθητές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα ολοένα αυξανόμενα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων και μαθημάτων. Μέχρι στιγμής στην ομάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή 562 εκπαιδευτικοί και 321 μαθητές.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ομάδας σκοπός τους είναι να προσφέρουν στους μαθητές «αυτό που η πολιτεία αδυνατεί να προσφέρει ή δεν έχει σκοπό να προσφέρει: τις ίσες ευκαιρίες για κάθε μαθητή, όσο αυτό είναι δυνατό εντός του παρόντος εκπαιδευτικού συστήματος».

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας, ιδιωτικής και φροντιστηριακής εκπαίδευσης, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και αδιόριστοι, φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί, αλλά και επαγγελματίες εκτός του εκπαιδευτικού χώρου, άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, του πολιτισμού και του αθλητισμού που θεωρούν ότι το δικαίωμα στην παιδεία είναι θεμελιώδες και αποφάσισαν να συγκροτήσουν από κοινού με τους μαθητές και τους γονείς ένα δίκτυο αλληλεγγύης και εθελοντισμού για την παιδεία.
  
 

Όπως εξηγούν αιτία της απόφασής τους είναι η δεινή κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό σύστημα υγείας. «Ζούμε μία περίοδο όπου η δημόσια εκπαίδευση και οι λειτουργοί της απαξιώνονται με κάθε τρόπο, όπου η δημόσια και δωρεάν παιδεία παραμένει ανεκπλήρωτο κοινωνικό δικαίωμα. Σχολικές μονάδες καταργούνται, άλλες συγχωνεύονται, και όλες υπολειτουργούν. Μαθητές κάνουν μάθημα χωρίς σχολικά εγχειρίδια. Δάσκαλοι και καθηγητές αγωνίζονται να παράσχουν γνώση, χωρίς στήριξη από την κεντρική διοίκηση, δεδομένου του γεγονότος ότι προγράμματα όπως η ενισχυτική διδασκαλία έχουν καταργηθεί. Γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες των παιδιών τους, όπως αυτές διαμορφώνονται από το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα» σημειώνουν.

Οι εθελοντές που συμμετέχουν στο Τutorpool παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο στις περιπτώσεις που η έμμισθη διδασκαλία εκ των πραγμάτων δεν υφίσταται ως επιλογή. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν προσπαθεί να υποκαταστήσει το ρόλο της ιδιωτικής και φροντιστηριακής εκπαίδευσης. «Ίσα - ίσα ευελπιστούμε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας για να θέσουμε όλοι εαυτούς αλληλέγγυους προς τους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στην ενισχυτική διδασκαλία» παρατηρούν.

Χρήσιμες ερωτήσεις

Πόσο θα κοστίσει;

Απολύτως τίποτα. Οι διδάσκοντες που συμμετέχουν στην προσπάθεια έχουν δηλώσει και δεσμευτεί για την εθελοντική και δωρεάν διάθεση της γνώσης και του χρόνου τους. Οποιαδήποτε (άμεση ή έμμεση) αναφορά σε οικονομική συναλλαγή ακυρώνει αυτομάτως την συμμετοχή τους στο Τutorpool και θα πρέπει να αρνηθείτε.

Είμαι ενήλικας, χρειάζομαι μαθήματα, μπορώ να συμμετέχω;

Οι μαθητές σχολείου και οι υποψήφιοι εξετάσεων έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Για ενήλικες που χρειάζονται απαραιτήτως κάποιο μάθημα και ανάλογα με τις ανάγκες που θα διατυπωθούν, το Τutorpool θα προσπαθήσει να βοηθήσει (ειδική προτεραιότητα π.χ. για μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες, μετανάστες και παλιννοστούντες).

Πού θα γίνονται τα μαθήματα;
Ιδιαίτερα μαθήματα: Το Τutorpool διευκολύνει την επαφή των δύο πλευρών προτείνοντας τα μαθήματα να γίνονται στο σπίτι του μαθητή υπό την επίβλεψη του γονέα. Οι διδάσκοντες δηλώνουν πως είναι απόλυτα σύμφωνοι με αυτό. Σε περίπτωση που γονείς /κηδεμόνες και καθηγητές αποφασίσουν από κοινού πως προτιμούν άλλο χώρο διδασκαλίας, αυτό δεν αφορά το Τutorpool το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει για την επιλογή του χώρου των μαθημάτων.

Ομαδικά μαθήματα: Μαθήματα σε γκρουπ θα πραγματοποιούνται στο μέλλον σε αίθουσες προσφερόμενες από διάφορους φορείς.

Τηλεδιδασκαλία: Κατά προτεραιότητα, οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της τηλεδιδασκαλίας μέσω διαδικτύου, με μέσα τα οποία θα διαθέτουν οι ίδιοι ή εθελοντές του δικτύου. Το Τutorpool εργάζεται για την πραγματοποίηση των μαθημάτων αυτών, αλλά δεν μπορεί να τα εγγυηθεί.

Ποια μαθήματα περιλαμβάνονται και σε ποιες περιοχές;
Ανάλογα με τη συμμετοχή των εθελοντών δασκάλων στο Τutorpool θα προσφέρονται μαθήματα που περιλαμβάνονται στο σχολικό πρόγραμμα διδασκαλίας, στις ώρες και μέρες που θα είναι διαθέσιμοι. Υπάρχει στην ιστοσελίδα του Τutorpool ειδικός χάρτης όπου μπορεί κανείς να δει την προσφορά σε μαθήματα ανά περιοχή. Θα δοθεί δυνατότητα και για μαθήματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως ζωγραφική, μουσική, χορός, αθλητισμός, webdesign, κα.

Πώς δηλώνω συμμετοχή;
Στην ιστοσελίδα του #tutorpool εγγράφονται μόνο οι διδάσκοντες και οι γονείς (ή ενήλικες). Αν είσαι γονιός ή ενήλικος/η μαθητής/μαθήτρια μπορείς να εγγραφείς ώστε να αναζητήσεις μαθήματα ακολουθώντας τις οδηγίες . Όμοια, αν θέλεις να διδάξεις κάποιο μάθημα θα πρέπει να εγγραφείς και να το δηλώσεις ακολουθώντας τις οδηγίες.
Οι μαθητές (κάτω των 18) δεν εγγράφονται στην ιστοσελίδα, αλλά μπορούν να εγγραφούν στο forum, όπου μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους και με τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου.

Πώς έρχομαι σε επικοινωνία;
Αν θέλετε να στείλετε μήνυμα στους συντονιστές του Τutorpool μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας.

Δεν υπάρχει το μάθημα που χρειάζεστε ή δεν έχει στην περιοχή σας. Τι κάνετε;
Αν το μάθημα που σας ενδιαφέρει δεν υπάρχει στη λίστα ή δεν προσφέρεται στην περιοχή σας, ζητήστε το. Γράψε στο Τutorpool και εκείνοι θα αναζητήσουν κάποιον εθελοντή στην περιοχή σας.

Τούρτα Γενεθλίων


Τούρτα Γενεθλίων

 

Χρόνος Προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα και 10 λεπτά
Χρόνος Ψυγείου: 6 ώρες
Για 8-10 κομμάτια

Υλικά:

Για τη βάση
 2 κομμάτια έτοιμο παντεσπάνι

Για το γλάσο βουτύρου
 370 γραμμάρια βούτυρο
 360 γραμμάρια άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
 2 κουτάκια smarties

Για την κρέμα
 480 ml γάλα Neslac® σε έτοιμη για κατανάλωση μορφή
 1/2 κουταλάκι γλυκού βανίλια (εκχύλισμα)
 30 γρ. κορνφλάουρ
 110 γραμμάρια ζάχαρη
 2 αβγά
 50 γρ. βούτυρο
 1 φύλλο ζελατίνη, μουλιασμένη σε κρύο νερό

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το γάλα. Με 2 κουταλιές από το γάλα διαλύετε το κορν φλάουρ. Σε μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και το 1/3 της ποσότητας του Neslac® ανακατεύοντας σταθερά. Προσθέτετε τα αβγά στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα και κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο, τη βανίλια, τη ζελατίνη και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και τοποθετείτε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Για το γλάσο, χτυπάτε το βούτυρο με την άχνη, στο μίξερ, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Τοποθετείτε το ένα παντεσπάνι της βάσης σε φόρμα που αφαιρείται ο πάτος, γεμίζετε με την κρύα κρέμα και τοποθετείτε το 2ο κομμάτι παντεσπάνι. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο για 2-2,5 ώρες και 10-15 λεπτά στην κατάψυξη και ξεφορμάρετε την τούρτα. Όσο η τούρτα είναι κρύα απλώνετε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια και την πλαϊνή. Στολίζετε με τα smarties ή γράφετε το όνομα του παιδιού. Αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά και σερβίρετε.
ΠΗΓΗ: NESTLE