Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Εμφανή μέσα υποστήριξης και εμπειρίες τοκετού



Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μετατρέψετε τον τοκετό σε θετική εμπειρία είναι να έχετε μαζί σας δικούς σας ανθρώπους που να καλύπτουν τις σωματικές και συναισθηματικές σας ανάγκες, δηλαδή η συνεχής επαγγελματική στήριξη. Αυτοί μπορεί να είναι ο σύντροφός σας, η μητέρα σας ή η καλύτερή σας φίλη. Παρόλα αυτά, θα χρειαστείτε κι ένα άτομο έξω από το περιβάλλον σας που θα μείνει μαζί σας και θα σας παράσχει επαγγελματική υποστήριξη. Τα Πλεονεκτήματα της Συνεχούς Επαγγελματικής Στήριξης. Τι Κάνουν οι Μαίες. Ανέκαθεν οι μέλλουσες μητέρες είχαν κάποιες γυναίκες που τις βοηθούσαν στη διάρκεια της γέννας και του τοκετού. Πρόσφατες μελέτες σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν αυτό που οι γυναίκες γνωρίζουν όλους αυτούς τους αιώνες: η υποστήριξη στον τοκετό βοηθά τόσο τις μητέρες όσο και τα βρέφη. Μερικά από τα οφέλη που προσφέρει είναι: συντομότερος τοκετός, λιγότερο άγχος και ένταση, μικρότερη ανάγκη για παυσίπονα ή αναισθησία, λιγότερες επιπλοκές, μικρότερη ανάγκη για επεμβάσεις όπως χρήση εμβρυουλκού ή καισαρική, πιο θετικά συναισθήματα για τον τοκετό, περισσότερη αυτοπεποίθηση και αίσθημα ελέγχου και τέλος δυνατότερος δεσμός μεταξύ της μητέρας και του βρέφους. Τι κάνουν οι μαίες. Μία καλή μαία υποστηρίζει τις επιθυμίες σας για τη διαδικασία του τοκετού και της γέννας. Κατανοεί τη σωματική αλλά και τη συναισθηματική πλευρά του τοκετού και σας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες καθ’ όλη τη διαδικασία του τοκετού. Σας παρέχει στοργή και παρηγοριά και γνωρίζει καλά τις τεχνικές που θα βοηθήσουν στη μείωση του πόνου του τοκετού. Για παράδειγμα, μπορεί να προτείνει μια πιο βολική στάση, να σας κάνει μασάζ ή να σας καθοδηγήσει σε ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως οι συστηματικές αναπνοές. Το πιο σημαντικό στον τοκετό είναι να έχετε κάποιον κοντά σας από την αρχή ως το τέλος. Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι αυτός, φτάνει να μπορεί να σας καθησυχάζει με την παρουσία του. Κατά την επίσκεψή σας στο μαιευτήριο ρωτήστε σχετικά με την υποστήριξη τοκετού που προσφέρουν και επιμείνετε στο ότι θέλετε να έχετε συνεχή στήριξη από τη μαία σας αν αυτό είναι δυνατόν. Θυμηθείτε πως η μαία δεν αντικαθιστά το σύντροφο ή τη φίλη σας, αλλά παρίσταται και αυτή μαζί τους. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι παρών, αυτού του είδους η στήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά είναι επίσης πολύτιμη και για τις γυναίκες που έχουν την οικογένειά τους δίπλα τους και σε όλες τις εμπειρίες τοκετού.

ΤΕΣΤ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ

 Η εξέταση για την διαπίστωση της παθολογικής παρέκκλισης  της σπονδυλικής στήλης είναι παρά πολύ απλή και μπορεί να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους ίδιους τους γονείς αλλά και κατά το μάθημα της γυμναστικής από τους γυμναστές.  Η εξέταση διαρκεί δύο λεπτά μόνο. Αποτελείται από δύο επί μέρους εξετάσεις. Την Παρατήρηση του σώματος του παιδιού γυμνού ή με ένα εφαρμοστό φανελάκι σε όρθια θέση από εμπρός και από πίσω και από το τεστ Επικύψεως.  
1- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΟΡΘΙΑ ΣΤΑΣΗ 


  ΟΡΘΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΙΣΩ 
  Στην Όρθια στάση πίσω μπορούμε διακρίνουμε τα εξής σημεία:
1- Εάν οι ώμοι βρίσκονται στην ίδια ευθεία ή ο ένας είναι χαμηλότερα  από τον άλλο
2- Εάν οι ωμοπλάτες είναι στο ίδιο ύψος
3- Ελέγχουμε την κλίση της λεκάνης με την παρατήρηση των δύο υποθετικών τριγώνων που σχηματίζονται  από το σώμα του παιδιού και τα χέρια του.Τα τρίγωνα αυτά πρέπει να είναι ίσια και συμμετρικά. Το αντίθετο σημαίνει κλίση της λεκάνης

ΟΡΘΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΜΠΡΟΣ
    
Στην Όρθια στάση εμπρός παρατηρούμε:

1- Την συμμετρία του στήθους

2-Εάν προβάλει το ένα στήθος  περισσότερο

3- Εάν προβάλλει η μια μεριά των πλευρών περισσότερο 
 

2- ΤΕΣΤ ΕΠΙΚΥΨΗΣ
Το παιδί σε στάση προσοχής με τις παλάμες ενωμένες τα γόνατα τεντωμένα και το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια χωρίς να ανασηκώνει τους ώμους σκύβει εμπρός ώστε να σχηματίσει μια σχεδόν ορθία γωνία. παρατηρούμε το παιδί και προσπαθούμε να διακρίνουμε εάν υπάρχει μια ασυμμετρία στην πλάτη του.
ΑΡΝΗΤΙΚΟ                                                           ΘΕΤΙΚΟ

http://www.spondylos.eu/Contents.aspx?CatId=43 



Γρίπη και εποχική γρίπη


Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης από την εβδομάδα 4/2012 (23/1/2012), η οποία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Τα επικρατώντα στελέχη του ιού γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι μέχρι τώρα ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και ο τύπος Β.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. 

Υπ. Παιδείας: Έως 16/3 η υποβολή δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις



Στις 15 Φεβρουαρίου το υπουργείο Παιδείας κάλεσε με Δελτίο Τύπου τους υποψήφιους με σοβαρές παθήσεις και θέλουν να εισαχθούν σε Σχολές ή Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ορισμένο αριθμό θέσεων, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3794/2009, ΦΕΚ 156/Α/4-9-2009), να απευθυνθούν σε μία από τις ειδικές επταμελείς Επιτροπές, που έχουν συσταθεί στα δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου να αποκτήσουν τοΠιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησής τους.

Υποψήφιοι μπορεί να είναι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, κάτοχοι τίτλου απόλυσης Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της ημεδαπής ή Έλληνες κάτοχοι τίτλου απόλυσης ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της αλλοδαπής.
Οι υποψήφιοι καταθέτουν στις Επταμελείς Επιτροπές Νοσοκομείων 2012 τα ακόλουθα δικαιολογητικά στην αποκλειστική προθεσμία μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 2012 και 16 Μαρτίου 2012:
  1. Αίτηση (υπόδειγμα αίτησης υπάρχει στο www.disabled.gr, ενότητα «Εκπαίδευση», και στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.minedu.gov.gr)
  2. Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα
  3. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
Τα δικαιολογητικά μπορεί να υποβληθούν από τον ίδιο τον υποψήφιο ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Επίσης μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά. Το εμπρόθεσμο της αίτησης στην περίπτωση αυτή, κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις των παθήσεων που απαιτούν διαπίστωση συγκεκριμένου ποσοστού αναπηρίας (π.χ. υποψήφιοι με μειωμένη οπτική οξύτητα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%, υποψήφιοι με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%), οι υποψήφιοι συνυποβάλλουν τη σχετική γνωμάτευση από ΚΕΠΑ, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας τους. Όσοι είναι κάτοχοι σχετικής γνωμάτευσης από Α/θμια ή Β/θμια Υγειονομική Επιτροπή και είναι σε ισχύ, θα χρησιμοποιήσουν τη γνωμάτευση αυτή.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:
1.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν.) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
2.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»
3.Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
4.Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
5.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
6.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΛΑΡΙΣΑΣ
7.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΠΑΤΡΩΝ
8.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
9.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
10.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
11.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ»
12.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
13.Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο ΆΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
14.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Σημείωση: οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθύνονται σε ένα και μόνο Νοσοκομείο από τα αναφερόμενα για την διαπίστωση και έκδοση των πιστοποιητικών.
Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που έχουν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης από τις ειδικές επταμελείς Επιτροπές των προαναφερομένων Νοσοκομείων, το οποίο αναγράφει επακριβώς και ολογράφως την πάθηση του υποψηφίου, όπως αυτή αναφέρεται ακριβώς στο άρθρο 35 του Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156/Α/2009) και με τον αντίστοιχο κωδικό (όπως αναγράφεται στον επισυναπτόμενο πίνακα), δε χρειάζεται να προσέλθουν εκ νέου στις εν λόγω επιτροπές αλλά θα χρησιμοποιήσουν το πιστοποιητικό που ήδη κατέχουν.
Μετά την απόκτηση του πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο προτιμήσεων για να συμμετάσχουν στην επιλογή εισαγωγής σε Σχολές ή Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ειδική κατηγορία των ατόμων με σοβαρές παθήσεις. Η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων-μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθεί με νεότερη εγκύκλιο η οποία θα αποσταλεί στα σχολεία και θα αναρτηθεί προς ενημέρωση στο διαδίκτυο.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας (ΥΠΔΒΜΘ), Διεύθυνση Οργάνωσης & Διεξαγωγής Εξετάσεων είναι:             210-3442100      , 3442101, 3442703, 3442705, 3442099.