Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ- ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ


ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ


ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ- ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ- ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ


ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ- ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ


ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ- ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ


ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ- ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ


ΝΕΟ ΤΕΤΡΑΔΥΝΑΜΟ ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΚΟΚΟ

Το Neisseria meningitidis

είναι η συνηθέστερη αιτία

βακτηριακής μηνιγγίτιδας

και είναι το μόνο παθογόνο

του μηνιγγιτιδόκοκκου

που είναι γνωστό ότι προκαλεί επιδημία.

 


Αποικεί στο ρινοφάρυγγα και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή με τις αναπνευστικές εκκρίσεις ή τον σίελο ή με αερογενή σταγονίδια. Το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου βρίσκεται μόνο πάνω στους ανθρώπους, ενώ δεν προσβάλλονται αντικείμενα ή ζώα από τον εν λόγω ιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου κάποιος να κολλήσει τον ιό από κάποιο άλλο άτομο που ήδη νοσεί θα πρέπει να είναι σε επαφή μαζί του για πάνω από 5-8 ώρες.
Η Ελληνική Εταιρεία Αθηνών πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τη νόσο της μηνιγγίτιδας και τους τρόπους πρόληψής της. Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο δρ Δ. Καφετζής, καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθη επίσης και ο δρ Heinz-Josef Schmitt, καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Gutenberg, Mainz, Γερμανίας. Πρόκειται για μια κεραυνοβόλο και καταστρεπτική νόσο που πλήττει κυρίως βρέφη και παιδιά (έως 4 ετών) καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενηλίκους (15-24), με υψηλό ποσοστό περιστατικών-θνησιμότητας (7-14%), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες, σοβαρές αναπηρίες σε έως και 1 στους 5 επιζήσαντες, όπως είναι η κώφωση, η δημιουργία ουλών στο δέρμα, η νεφρική ανεπάρκεια και ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.
Πλέον είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο, το οποίο ενδείκνυται για την ενεργή ανοσοποίηση εφήβων (ηλικίας άνω των 11 ετών) και ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στο Neisseria meningitidis οροομάδες Α, C, W-135, και Υ. Η τεχνολογία του εμβολίου διαφέρει από την αντίστοιχη άλλων συζευγμένων εμβολίων για το μηνιγγιτιδόκοκκο. Σε αντίθεση με τα εμβόλια από πολυσακχαρίτη, τα συζευγμένα εμβόλια δημιουργούν ανοσολογική μνήμη που παρέχει αναμνηστική επίδραση στους επόμενους εμβολιασμούς ή όταν το άτομο έρθει σε επαφή με τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια.