Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ



Και τώρα οι δυο σας… Με το μωρό στην αγκαλιά και τον τίτλο της «νέας μαμάς», ανοίγευε υπερήφανα την πόρτα του σπιτιού χαμογελώντας ανέμελα στην καινούρια σας ζωή! Πολύ γρήγορα συνειδητοποιείτε πως η νέα σας ιδιότητα σημαίνει, και ευθύνες τις οποίες πρέπει να φέρετε εις πέρας με επιτυχία. Η αλήθεια είναι, όμως, πως είναι η πρώτη φορά που ενσαρκώνετε το ρόλο της μαμάς και αγχώνεστε για το αν θα τα καταφέρετε. Όλα θα πάνε καλά αρκεί να αποφύγετε τις συνηθισμένες γκάφες των νέων μαμάδων. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι για να ξέρετε…

ΞΥΠΝΑΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ

Ενώ κοιμάται γαλήνιο στην κούνια του έπειτα από μία κουραστική μέρα γεμάτη αγκαλιές και παιχνίδια, το χαϊδεύετε γλυκά – γλυκά στην πλάτη για να ξυπνήσει. Έχει περάσει πολλή ώρα από τον τελευταίο θηλασμό και σίγουρα θα πεινάει. Άλλωστε, κάθε 2 – 3 ώρες δεν πρέπει να θηλάζουν τα βρέφη;
Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς:
Από φόβο μήπως το αγγελούδι σας αφυδατωθεί αν μείνει νηστικό αρκετές ώρες ή μήπως πεινάει και δεν το καταλαβαίνει, το ξυπνάτε με το ζόρι για να το θηλάσετε. Ξέροντας πως το γάλα σας δεν είναι αρκετά πηχτό, πιστεύετε πως είναι αδύνατο να κρατήσει χορτάτο το μωρό σας κατά τη διάρκεια ενός ύπνου 4 – 5 ή και παραπάνω ωρών.
Η συμβουλή μας:
Σεβαστείτε όλες τις ανάγκες του μωρού σας. Και όταν λέμε όλες, εννοούμε όλες: αν διαμαρτύρεται επειδή λέρωσε την πάνα του, δεν έχετε παρά να την αντικαταστήσεττε, αν θέλει να φάει, πρέπει να το ταΐσετε και αν θέλει να κοιμηθεί, αφήστε το να κοιμηθεί (εσάς πως θα σας φαινόταν αν σας ξύπναγε κάποιος για να σας ταΐσει;). Από τη στιγμή που ο θηλασμός πηγαίνει καλά και το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά, δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε. Μπορεί να είναι τόσο δα μικρούλι, αλλά να είστε σίγουρη πως όταν αρχίσει να πεινάει, θα σας το δείξει: θα ξυπνήσει μόνο του, θα το δείτε να βγάζει έξω τη γλώσσα του, να φέρνει τη γροθιά του στο στόμα ή να γυρίζει το κεφάλι στο πλάι ψάχνοντας την πηγή του φαγητού (τη θηλή). Μέχρι τότε, όμως, αφήστε το να χαλαρώσει στην αγκαλιά του Μορφέα!

ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ

Στις 14.00 το μωρό σας πρέπει να έχει φάει το μεσημεριανό του, για να χωνέψει και γύρω στις 14.30 να είναι στο κρεβατάκι του ώστε να κοιμηθεί μέχρι τις 17.00. Λίγα λεπτά αφού ξυπνήσει, τρώει την απογευματινή του κρέμα και παίζει με τα παιχνίδια του μέχρι τις 20.00, όπου αρχίζει η ρουτίνα του ύπνου: μπανάκι, φαγητό, ύπνος.
Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς:
Θέλετε όλα να είναι υπό έλεγχο, γι’ αυτό και έχετε επιλέξει να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, δε χρειάζεται να μαντεύετε κάθε φορά από τι έχει ανάγκη ο άγγελός σας. Αυτό ίσως που δεν έχετε σκεφτεί είναι πως το αυστηρό πρόγραμμα μπορεί εύκολα να…αναστατωθεί και να αγχώσει το μωρό σας αν κάτι τύχει ξαφνικά (π.χ. ένας καλεσμένος). Επίσης, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε πως με αυτό τον τρόπο σέβεστε μόνο τις ανάγκες του και ελάχιστα (ή μήπως καθόλου;) τις δικές σας.
Η συμβουλή μας:
Τηρείτε μία καθημερινή ρουτίνα γιατί έτσι ικανοποιείτε μία από τις βασικότερες ανάγκες του μωρού σας, την ασφάλεια. Θυμηθείτε: Το παιδί θέλει να ξλερει τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά το φαγητό για παράδειγμα ή ποια δραστηριότητα προηγείται του φαγητού. Λαμβάνοντας λοιπόν, υπόψη τις βασικές του ανάγκες (π.χ. φαγητό, μπάνιο, ύπνος), την προσωπικότητά του (π.χ. διασκεδάζει όταν έχετε κόσμο στο σπίτι; Τρομάζει με τις φωνές τους;) και τις δικές σας επιθυμίες (π.χ. σας αρέσει να βγαίνετε 1 – 2 φορές την εβδομάδα) οργανώστε την ιδανική για εσάς ρουτίνα. Το πρόγραμμα της ημέρας πρέπει να είναι χαλαρό, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος για τα απρόοπτα (π.χ. φιλοξενείτε ένα φίλο) αλλά και για τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν καθώς μεγαλώνει (π.χ. περισσότερο παιχνίδι και λιγότερες ώρες ύπνου, ένα αδερφάκι).

ΒΑΖΕΤΕ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ ΤΟΥ

Το παίρνετε αγκαλιά, του τραγουδάτε, μιμείστε το σκυλακι, βγαίνετε βόλτα στο μπαλκόνι… Χρησιμοποιείτε κάθε μέσο για να κάνετε το μωρό σας να ηρεμήσει από το σπαρακτικό του κλάμα την ώρα που λίγη ζαχαρη στην πιπίλα του είναι αρκετή γι ανα επικρατήσει ησυχία. Πώς δεν το είχατε σκεφτεί νωρίτερα;
Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς:
Είχατε σχεδόν απογοητευτεί ψάχνοντας έναν τρόπο που θα μπορεί να σταματά το κλάμα του μωρού σας και τότε σας ήρθε στο μυαλό η συμβουλή της μαμάς σας… από τη στιγμή λοιπόν που βουτήξατε  την πιπίλα του στο βάζο με τη ζάχαρη και του την προσφέρατε, το ανήσυχο μωρό σας μετατράπηκε σε αρνάκι! Δεν είναι όμως η καλύτερη ιδέα αφού ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας στα πρώτα νεογιλά δόντια παραμονεύει.
Η συμβουλή μας:
Αν είστε σίγουροι πως δεν πεινάει, δεν έχει λερωθεί και δεν είναι κουρασμένο, δοκιμάστε να το χαλαρώσετε με ένα μπάνιο και μετά να του κάνετε μασάζ στο πρόσωπο την πλάτη και τα πόδια. αν το κλάμα επιμένει, ξαπλώστε στο κρεβάτι και ακουμπήστε μπρούμυτα πάνω στο στήθος σας, ώστε να ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας, κάτι που σίγουρα θα το καθησυχάσει. Αποφεύγετε τη ζάχαρη ή το μέλι για ν ακάνετε πιο ελκύστικη την πιπίλα και φροντίζετε από τώρα για τη στοματική του υγιεινή: καθαρίζετε με μία γάζα ή ένα βρεγμένο μαλακό πανί τα ούλα και αργότερα τα πρώτα του δοντάκια, κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΕ ΜΕΡΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ

Από το σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας και τη βόλτα στα μαγαζιά, μέχρι το πάρτυ γενεθλίων του αγαπημένου σας ανιψιού και το γάμο της κολλητής σας, εσείς και το μωρό σας πάτε παντού και πάντα μαζί! αυτό δεν εννοούν όσοι υποστηρίζουν πως μαμά και μωρό μέχρι τα 3 χρόναι πρέπει να είναι «αυτοκόλλητοι»;
Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς:
Από τη μία δε θέλετε να αποχωρίζεστε στιγμή το μωρό σας και από την άλλη σκέφτεστε πως καλό είναι να ξεσκάει που και που. Κρατώντας λοιπόν, τον άγγελό σας αγκαλιά αγκαλιά τακτοποιείτε όλες τις εξωτερικές σας δουλειές και δέχεστε χωρίς δεύτερη σκέψη κάθε πρόσκληση που σας κάνουν. Αυτό, όμως, που δεν έχετε σκεφτεί είναι πως σε αυτές τις βόλτες είναι πιθανό το μωρό σας να κολλήσει κάποιον ιό και να αρρωστήσει, κατάσταση που τις περισσότερες φορές απαιτεί νοσοκομειακή φροντίδα.
Η συμβουλή μας:
Αποφεύγετε να βρίσκεστε με το βρέφος σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο (που πιθανότατ καπνίζουν), αφού έτσι θέτετε σε κίνδυνο την υγεία του. Και όσον αφορά τις εξωτερικές δουλειές, αναθέστε τες στο σύντροφό σας. Πρέπει να ξέρετε πως όταν βγαίνετε έξω με το μωράκι σας, εκτός από τις πιθανότητες να αρρωστήσει, η φασαρία που βασιλεύει σε κεντρικούς δρόμους, τράπεζες, κοινωνικές εκδηλώσεις κ.λ.π., του προκαλεί φόβο γιατί βρίσκεται μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού  και ανησυχία που εκδηλώνεται με κλάμα (συνήθως απαρηγόρητο!). Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να είστα κλεισμένη με το μωρό στους τέσσερεις τοίχους. Επιλέξτε, όμως, πιο ήρεμες βόλτες (π.χ. στην πλατεία ή στο κοντινό πάρκο) προτιμώντας τις δροσερές ώρες της ημέρας.

KOIMAΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

Όσο ακόμα θηλάζετε το μωρό, δεν έχετε σκοπό να το αποχωριστείτε από το διπλο σας κρεβάτι… Αμέσως μόλις ξυπνήσει το θηλάζετε και, χορτάτο όπως είναι, ξανακοιμάται στο λεπτό! Άλλωστε, όταν σας βλέπει δίπλα του, κοιμάται πιο πολλές ώρες.
Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς:
είναι πράγματι πολύ πιο πρακτικό για έσας να κοιμάστε με το αγγελούδι σας στο διπλό κρεβάτι αφού έτσι ηρεμεί και κοιμάται γρηγορότερα, δε χρειάζεται να σηκωθείτε μόλις κλάψει, το ταΐζετε αμέσως μόλις πεινάσει ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ελέγχετε ανά πάσα στιγμή την αναπνοή του (τόσα έχετε ακούσει για τη βρογχιολίτιδα). Εκτός όμως από το πρακτικό της υπόθεσης, έχετε υπόψη σας πως η συγκεκριμένη συνήθεια δε θεωρείται ασφαλής για την υγεία του.
Η συμβουλή μας:
Μάθετε το μωρό να κοιμάται στην κούνια του, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελέι το πιο ασφαλές μέρος για τον ύπνο του. Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς ενοχοποιήσει τον ύπνο του μωρού μαζί με τους γονείς στο διπλο κρεβάτι για σοβαρούς τραυματισμούς από πτώσεις και κυρίως από ασφυξία: ο μπαμπάς ή η μαμά στον ύπνο τους δεν ελέγχουν τις κινήσεις τους, ενώ είναι πολύ πιθανό τη νύχτα το σεντόνι να παγιδεύσει το κεφαλάκι του. Βάλτε το λοιπόν στο κρεβατάκι του, το οποίο τους πρώτους μήνες πρέπει να είναι δίπλα στο δικό σας, ωστέ να ανταποκρίνεστε αμέσως στο κλάμα του και να ικανοποιείτε τις ανάγκες του. Όσο για την ιδανική θέση ύπνου, είναι η πλάγια και η ανάσκελη (η θέση μπρούμυτα έχει συνδεθεί με το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αλλά και με την ασφυξία).

ΤΟ ΚΡΑΤΑΤΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η αγκαλιά σας είναι το μόνο μέρος που το πλασματάκι σας ηρεμεί. Σε κάθε σας μετακίνηση, από το σπίτι σας  μέχρι το σπίτι της γιαγιάς αλλά και μέχρι το εξοχικό σας στην Εύβοια, το κρατάτε στα χέρια σας, για να μην κλαίει. Και για μεγαλύτερη ασφάλεια, έχετε μετακομίσει στο πίσω κάθισμα.
Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς:
Τρελαίνεστε μόλις ακούσετε το μωράκι σας να κλαίει και κάνετε τα πάντα για να σταματήσει. και να ζωγραφιστεί πάλι το χαμόγελο στπ προσωπάκι του. Ειδικά όταν είστε στο αυτοκίνητο, δεν μπορεί να ησυχάσει με τίποτα. Και τότε χρησιμοποιείτε τη δύναμη της αγκαλιάς σας που διώχνει μακριά τα δάκρυα και τη γκρίνια. Έχετε υπόψη σας όμως πως η αγκαλιά σας δεν είναι η ιδανική θέση για το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο, αφού στην πιθανότητα πρόσκρουσης δεν του εξασφαλίζει καμία απολύτως ασφάλεια.
Η συμβουλή μας:
Προμηθευτείτε ένα παιδικό καθισμάτακι και τοποθετήστε το στο αυτοκίνητό σας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Από το πολύωρο ταξίδι για τις διακοπές μέχρι την ολιγόλεπτη διαδρομή για το ψιλικατζίδικό της γειτονιάς, βάζετε πάντα σε αυτί τον μικρό ταξιδιώτη και στη συνέχεια εφαρμόζετε τη ζώνη. Έτσι, του προσφέρετε την ασφάλεια που έχει ανάγκη. Όσο για εσάς, κάθεστε πάντα στο πίσω κάθισμα για να κρατάτε απασχολημένο το μωρό με παιχνιδάκια που έχετε πάρει μαζί σας, τραγουδάκια κ.τ.λ.. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε ερκετές ώρες, κάνετε συχνές στάσεις για να κρατήσετε το βρέφος στην αγκαλιά σας ή να το αφήσετε να ξαπλώσει λίγο στο πίσω κάθισμα για να ξεμουδιάσει.

Μην υπερβάλλετε… δεν είστε η super γυναίκα!

Οι ώρες που το αγγελούδι σας κοιμάται είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σιδερώσετε εκείνη τη στοίβα των ρούχων που όσο πάει και ψηλώνει, να σφουγγαρίσετε το σπίτι, να ποτίσετε τα λουλούδια και αν προλάβετε να κάνετε και κανένα φαγάκι…
Η γκάφα της αγχωμένης μαμάς:
Νομίζετρε πως ακόμα και ως νέα μαμά μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε όλες τοις δολειές του σπιτιού με την ίδια αποτελεσματικότητα και στο ίδιο χρόνο όπως πριν από μερικούς μήνες. Λάθος! Γρήγορα θα διαπιστώσετε πως είναι αδύνατο να προλάβετε τα πάντα και να τα κάνετε όλα τέλεια, αφού η κούραση που συνεπάγεται ο νέος σας ρόλος είναι μεγαλύτερη απ’ ότι φανταζόσασταν.
Η συμβουλή μας:
Αποδεχτείτε πως δεν γίνεται να είστε και η φιλική μαμά που γεμάτη όρεξη θα παίζει με το μωρό της, και η στοργική μαμά που θα το φροντίζει – θηλάζει – κάνει μπάνιο – κοιμίζει αλλά και η μαμά – χαρωπή νοικοκυρά! Οι λίγες ώρες ξεκούρασης, το τρέξιμο της ημέρας και το άγχος να τα φέρετε όλα βόλτα και με επιτυχία, είναι οι αιτίες που αργά η γρήγορα οι αντοχές σας θα σας προδώσουν. Συζητήστε λοιπόν με τον σύντροφό σας και συμφωνείστε να αναλάβει κάποιες δουλειές του σπιτιού και μην ντραπείτε να ζητήσετε από τη μαμά σας να σας μαγειρεύει μερικές φορές την εβδομάδα. Εσείς αφοσιωθείτε όσο μπορείτε στο μωρό σας και προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατό πιο ξεκούραστη: όταν εκείνο κοιμάται, κοιμηθείτε και εσείς ή τουλάχιστον ξαπλώστε για να έχετε μετά κέφι για παιχνίδι και αντοχές για να το φροντίζετε σωστά και με ασφάλεια.
Πηγή: Παιδί & νέοι γονείς – Σεπτέμβριος 2010 – Τεύχος 141
ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ,  ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΡΟΣΟΥ – ΑΓΑΚΙΔΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Α’ ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.