Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

https://sites.google.com/site/manouleskaimorakia/

https://sites.google.com/site/manouleskaimorakia/


http://www.manouleskaipaidakia.blogspot.com/

http://www.manouleskaipaidakia.blogspot.com/

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΩΡΑ- ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!

Η άφιξη του μωρού στο σπίτι

Η άφιξη του μωρού σας στο σπίτι είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός είτε πρόκειται για το πρώτο, είτε για το δεύτερο ή ακόμη περισσότερο και για το τρίτο σας παιδί. Για τους περισσότερους γονείς και ιδιαίτερα για τις μαμάδες οι πρώτες μέρες είναι συχνά και οι πιο δύσκελες ημέρες της ζωής τους.


Πιθανόν να αισθάνεστε έντονα κουρασμένοι, με έντονη σωματική ψυχολογική και συναισθηματική κόπωση. Το πιθανότερο είναι να έχετε εξουθενωθεί από το λιγοστό ύπνο σας. Το να φροντίζεις προσωπικά ένα νεογέννητο είναι μια διαδικασία γεμάτη ευθύνες. Οι πρώτες βδομάδες ζωής του, απαιτούν από τους γονείς έντονη προσαρμοστική ικανότητα και συχνά εξουθενώνονται από τη φροντίδα του νέου τους παιδιού.


Βοηθείστε ο ένας τον άλλο σ ’αυτές τις πρώτες βδομάδες του μωρού σας.
Σχεδιάστε από νωρίτερα ανθρώπους που θα θέλατε να είναι κοντά σας τούτες τις μέρες. Ίσως  οι γιαγιάδες να είναι η καλύτερη επιλογή. Ασχοληθείτε εσείς με το μωρό και αφήστε σε αυτές τις δουλειές του σπιτιού σας.


Η θέση του πατέρα

Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι αποτελεί μια αλλαγή καθεστώτος. Μερικές φορές μάλιστα μια επανάσταση, η οποία μπορεί να φέρει κρίση ανάμεσα στο ζευγάρι. Όλες οι μέριμνες της μητέρας καθιστούν το μωρό τον απόλυτο κυρίαρχο. Αυτόν τον τόσο στενό δεσμό ο πατέρας τον νοιώθει ως αποκλεισμό. Νοιώθει ότι περισσεύει. Ο αποκλεισμός του πατέρα και η διατήρηση μιας σχέσης συγχώνευσης ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό ενέχει κινδύνους όσον αφορά στην εξέλιξη του παιδιού.

Είναι εξαιρετική σημασίας τόσο για την εξέλιξη και ανάπτυξη του παιδιού, όσο και για την πορεία της σχέση του ζευγαριού και ολόκληρης της οικογένειας να υπάρξει χώρος και για τον πατέρα. Και το χώρο αυτό πρέπει να τον δώσει η γυναίκα στον άντρα της. Τόσο η γυναίκα-μητέρα, όσο και το παιδί έχουν ανάγκη και τη φροντίδα του άντρα-πατέρα. Μόνο έτσι θα υπάρξει μια υγιή ανάπτυξη όλων: του παιδιού, της μητέρας, του πατέρα, του ζευγαριού, της οικογένειας.

Στις μέρες μας ο πατέρας έχει πλέον έντονα ενεργό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού του. Υποστηρίζει ψυχολογικά και συναισθηματικά την σύντροφό του και βοηθά ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού του. Ταΐζει το μωρό, το αλλάζει, το κρατά αγκαλιά, το νανουρίζει, το κοιμίζει.


Όταν ο πελαργός έρχετε για πρώτη φορά
Κανένα γεγονός στη ζωή μας δεν μπορεί να συγκριθεί με το ανάμικτο συναίσθημα, χαρά και φόβο, να γίνεσαι γονιός για πρώτη φορά. Θα βρεθείτε μερικές φορές αντιμέτωποι με ένα νευρικό, ιδιότροπο, γκρινιάρικο μωρό και δεν θα γνωρίζετε με πιο τρόπο μπορείτε να το ηρεμήσετε. Κανείς δεν σας έχει προετοιμάσει για αυτό το ρόλο. Ηρεμήστε είναι κάτι παροδικό. Σε 2-3 βδομάδες θα νοιώθετε εντελώς διαφορετικά. Θα έχετε γνωριστεί με τις ανάγκες του παιδιού σας και όλα θα πάνε καλά. Ποτέ μην προσπαθείτε για το τέλειο. Είσαστε ο πιο καλός γονιός και θα γίνεται ακόμη καλύτερος σε μερικές εβδομάδες. Μην συγκρίνετε το παιδί σας με κανένα άλλο. Να ξέρετε το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.


Πως να ανακτήσετε τις χαμένες σας δυνάμεις

Η αρχική συγκίνηση και ο ενθουσιασμός πρέπει να μετατραπούν σταδιακά σε υπομονή και αντοχή, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός νεογέννητου παιδιού. Οι περισσότεροι γονείς πιθανόν να δοκιμάσουν διάφορες τακτικές και θα κάνουν λάθη. Η άφιξη του μωρού απαιτεί σωματική και συναισθηματική προσαρμοστική ικανότητα. Το να ταΐζεις, να κρατάς και να φιλάς ένα μωρό είναι δεσμοί ιδιαίτερα σημαντικοί στην πρώτη περίοδο της ζωής του.


Οι περισσότεροι γονείς νοιώθουν πιο ασφαλείς όταν γνωρίζουν τι περιμένει απ αυτούς το νεογέννητο μωρό τους και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και καταστάσεις που τους είναι καινούργιες. Το να αποκτάς παιδί είναι το συναρπαστικότερο δώρο που θα μπορούσε κάποιος να έχει στη ζωή του. Το να είσαι καλός γονιός όμως είναι μια πρόκληση. Ευθύνη σας τώρα είναι να έχετε ένα υγιές και ασφαλές μωρό. Κατά το μεγάλωμα του να έχετε πάντοτε σαν οδηγό τη κοινή σας λογική, να είστε ήρεμοι και να εμπιστεύεστε την ικανότητα σας να μεγαλώσετε ένα παιδί. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση σας θα του χαρίσει μια υγιή, χαρούμενη και ασφαλή παιδική ηλικία. Μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα, οι γονείς παρά τις καινούριες τους ευθύνες και τις γεμάτες στρες περιόδους, τυπικά έχουν αποκτήσει αρκετή αυτοπεποίθηση και είναι ικανοί πλέον να χαρούν το παιδί τους. Άγχος, ελαφρά κατάθλιψη και τυχόν αισθήματα ανεπάρκειας θεωρήστε τα απόλυτα φυσιολογικά.
Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για το εαυτό σας και συνεχίστε να νοιάζεστε για το σύντροφό σας.
Μην ξεχνάτε τη φροντίδα των μεγαλυτέρων παιδιά σας και δώστε τους χρόνο και χώρο για τη φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας τους.