Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ


Η τηλεόραση επηρεάζει αρνητικά την σωστή ανάπτυξη της ομιλίας των νηπίων. Αυτό κυρίως συμβαίνει διότι μειώνει τον δημιουργικό χρόνο που περνούν είτε με τους γονείς είτε με συνομηλίκους τους. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτού του είδους η αλληλεπίδραση επιβραδύνει την εξοικείωση τους με την γλώσσα καθώς μπροστά στην τηλεόραση γίνονται παθητικοί δέκτες. 
Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί με επικεφαλή τον επιστήμονα Δημήτρη Χρηστάκη,  η πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ομιλίας αλλά και την διάσπαση προσοχής. 
Για την υλοποίηση της παραπάνω έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν 329 παιδιά, ηλικίας από 2 ετών έως 4 χρονών. Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα συνδέονταν κάποιες μέρες τον μήνα με ψηφιακές συσκευές. Η έρευνα διήρκησε 2 χρόνια και οι συσκευές κατέγραφαν όλα όσα τα παιδιά άκουγαν ή έλεγαν τις συγκεκριμένες  ημέρες.
Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε ώρα που τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση άκουγαν τουλάχιστον 770 λέξεις λιγότερες συγκριτικά με αυτές που θα άκουγαν από την αλληλεπίδραση με τους γονείς τους. 
O Dr. Gross  επικεφαλής βρετανικής μελέτης, αποκάλυψε ότι το 22% των αγοριών και το 13% των κοριτσιών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη της ομιλίας τους  αλλά και στην κατανόηση. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των οικογενειών έχει ανοιχτή την τηλεόραση στο σπίτι είτε αρκετές ώρες είτε όλη μέρα.
Ο Διάλογος με τους γονείς διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ομιλίας των παιδιών και δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Οι γονείς είναι απαραίτητο να ασχολούνται δημιουργικά με τα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση ή να παίζουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Η κρίσιμη ηλικία για την ανάπτυξη της ομιλίας των παιδιών είναι από 1,5 ετών έως 5 ετών. Σε αυτό το διάστημα τα παιδιά πρέπει να δέχονται πληθώρα γλωσσικών ερεθισμάτων.
Από την πρώτη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί ο γονιός είναι απαραίτητο να του μιλάει έτσι ώστε να δημιουργηθεί στο παιδί το κίνητρο να μιμηθεί τους γονείς του.
Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί πολλές ώρες εκτεθειμένο στην τηλεόραση για να ηρεμ
ήσουμε εμείς... Αντιθέτως, παίζουμε με το παιδί, του διαβάζουμε βιβλία, πάμε βόλτες και συζητάμε μαζί του, το βοηθάμε να αναπτύξει όλες του τις δεξιότητες.

Ο χρόνος με το παιδί είναι πολύτιμος… μην τον αφήνετε να πηγαίνει χαμένος…

Κολοβέα Κέλλυ
Λογοθεραπεύτρια

ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ





Κάντε υπομονή: Εάν γεννήσατε πρόσφατα η βασική σας προτεραιότητα είναι να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανακάμψει από τον τοκετό.
Μην προσπαθήσετε να χάσετε απότομα βάρος με εξαντλητικές δίαιτες.Η υγεία σας είναι πιο πολύτιμη από την απώλεια βάρους. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους, όπως το να χάνετε 2 περίπου κιλά το μήνα. Μην ξεχνάτε πως το σώμα σας υπέστη μεγάλες σωματικές και ψυχικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρείτε ξανά τον παλιό σας εαυτό.
Επιμείνετε στον θηλασμό: Μελέτες έχουν δείξει πως ο θηλασμός για έξι τουλάχιστον μήνες μετά τη γέννα μειώνει την απόκτηση βάρους μέσα στα επόμενα χρόνια σας. Αν και ο θηλασμός μπορεί να σας ανοίξει την όρεξη, θα πρέπει να είσαστε πολύ προσεχτικοί στις επιλογές σας. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Όταν θηλάζετε οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθείτε το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, με 5 γεύματα ημερησίως + ένα μικρό σνακ (π.χ. 1 τοστ, 1 φρουτο, 1 γιαούρτι) και να μην κάνετε εξανλητικές δίαιτες.
Αποφύγετε τη ζάχαρη: Βρίσκεται σχεδόν παντού: στα γλυκά, στον καφέ, σε αναψυκτικά κ.λπ. Αντί για γλυκό επιλέξτε ένα γιαούρτι με μέλι ή ένα γλυκό φρούτο.
Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη: Θα τα βρείτε στο λίπος του κρέατος, στα πλήρη γαλακτοκομικά, στα συσκευασμένα γλυκά όπως μπισκότα, σοκολάτες κ.τλ.
Ασκηθείτε: Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα δεν αποτελεί εμπόδιο, ακόμη κι όταν θηλάζετε. Μην ξεχνάτε επίσης να πίνετε πολλά υγρά και νερό.
Προτεινόμενα γεύματα για απώλεια βάρους
Το παρακάτω διαιτολόγιο είναι ενδεικτικό και προτείνεται μόνον αν είστε ενήλικες, υγιείς και δεν βρίσκεστε σε περίοδο γαλουχίας.
Για πρωινό
Δημητριακά με ξηρούς καρπούς με ημιάπαχο γάλα
ή δημητρικά ολικής άλεσης με ημιάπαχο γάλα και μισή μπανάνα
ή ομελέτα με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Για γεύμα
Σούπα λαχανικων με ψωμί ολικής άλεσης
ή ψητό ψάρι με ρύζι και λαχανικά στον ατμό
ή πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο
Για βραδινό
Ζυμαρικά ολικής άλεσης με κιμά και σαλάτα εποχής
ή φιλέτο με βραστές πατάτες και σαλάτα εποχής
ή ψητό κοτόπουλο με πράσινη σαλάτα
Για σνακ
Μία χούφτα ωμούς ξηρούς καρπούς
ή ένα φρούτο
ή 2 κράκερ ολικής άλεσης με λίγο τυρί κότατζ
ή άπαχο γιαούρτι με σταφίδες και ωμά αμύγδαλα
Το μυστικό
Η συνιστώμενη εβδομαδιαία απώλεια βάρους είναι μισό έως ένα κιλό, που αντιστοιχεί σε 500 περίπου θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Μην ακολουθείτε δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στο μεταβολισμό σας. Άλλωστε, στις δίαιτες εξπρές αυτό που χάνετε δεν είναι λίπος, αλλά υγρά και μυϊκή μάζα.

ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ!!!!


Βάλτε τις μάσκες!
Επισκεφτείτε το βιβλιοπωλείο τις γειτονιάς και προμηθευτείτε όσα μπορεί να χρειαστείτε για να δημιουργήσετε υπέροχες, αποκριάτικες μάσκες. Πολύχρωμα χαρτόνια, κόλλες και ψαλίδια, μαρκαδόρους και glitter, τέμπερες, πινέλα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.
Τι θα ντυθούμε σήμερα; Χιονάτη; Σταχτοπούτα ή Ρομπέν των δασών; Πριν αποφασίσετε κάντε μια αναγνωριστική βόλτα στα… παραμύθια! Πού ξέρετε, μπορεί στις σελίδες ενός βιβλίου να κρύβεται ένας χαρακτήρας ο οποίος να μπορεί να «αποδοθεί» τέλεια από το μικρό σας. Ρίξτε μια ματιά στα βεστιάρια και πάρτε ιδέες για το πώς θα μπορούσε να είναι η φετινή στολή σας.
Μουσικές αναζητήσεις…Απόκριες χωρίς μουσική δεν γίνεται! Ανακατέψτε χαλικάκια, λίγο ρύζι, φακές και φασόλια και γεμίστε τενεκεδένια κουτάκια και πλαστικά ποτήρια. Χρωματίσετε με τέμπερες, μεταμορφώνοντάς τα σε υπέροχα μουσικά όργανα!

ΠΗΓΗ: paidinet.gr

Μεγαλώστε χαρούμενα και υγιή παιδιά


Η συνταγή για να μεγαλώσεις υγιή παιδιά, μπορεί στις μέρες μας να φαίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκη, στον κόσμο που ζούμε. Ένα κόσμο που έχει κυριευθεί από video games, fast food και τον χρόνο διαρκώς να μας κυνηγάει για να προλάβουμε να είμαστε εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις μας.
Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές αλλαγές, που αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να κάνουμε για να   καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και να βελτιώσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας.
Παίξτε με τα παιδιά σαςΤα παιδιά έχουν την ανάγκη να κινούνται διαρκώς κι αυτό τα εκτονώνει και τα κάνει πιο υγιή. Αυτή τους η ανάγκη, είναι η βασική αιτία που δεν χάνουν ποτέ το κέφι τους για παιχνίδι και ασταμάτητο τρεχαλητό.  Εάν προσπαθήσετε να τα μιμηθείτε, δεν φαντάζομαι ότι θα αντέξετε για πολύ να ακολουθήσετε τους ρυθμούς τους. Όμως, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε τα παιδιά σας, σωματικά δραστήρια, είναι να παίξετε μαζί τους. Δεν χρειάζεται να το κάνετε όλη τη μέρα, αλλά εάν παίξετε μαζί τους λίγο κυνηγητό γύρω από το σπίτι ή στην παιδική χαρά της γειτονιάς, θα νιώσουν υπέροχα. Εάν τώρα η φυσική σας κατάσταση και τα κουράγια σας το επιτρέπουν, λίγο ποδόσφαιρο με το μικρό σας “μπόμπιρα”, θα είναι ένα Θείο δώρο γι’ αυτόν. Επιπλέον, μπορείτε να προγραμματίσετε τα Σαββατοκύριακα, να βγαίνετε παρεούλα και περπατάτε ή ακόμα καλύτερα – αν οι συνθήκες το επιτρέπουν – να κάνετε κάποιες βόλτες με ποδήλατα.
Αυτές οι απλές αλλαγές, κατ’ αρχήν θα σας φέρουν πολύ κοντά με τα παιδιά σας, θα σπάσουν την μονοτονία της καθημερινότητας κι επιπλέον θα δώσουν μια ξεχωριστή ζωντάνια και σε σας τις ίδιες.
Περιορίστε την ώρα του υπολογιστή και της τηλεόρασης
Το να περνά το παιδί μας πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή και να παίζει βιντεοπαιχνίδια, δεν είναι μόνο σωματικά ανθυγιεινό, αλλά είναι και μια κατάσταση, που μπορεί επίσης να περιορίσει την κοινωνική του ανάπτυξη. Θα μου πείτε, ότι όταν το παιδί είναι κλεισμένο μέσα στο σπίτι, η τηλεόραση είναι μια λύση για να ξεχαστεί και να περάσει την ώρα του. Ναι, είναι μια λύση, αλλά αυτή η λύση είναι η “εύκολη λύση”. Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να επιτρέπετε στα παιδιά σας να ψυχαγωγούνται με ηλεκτρονικά πολυμέσα, όχι πάνω από μια ώρα ημερησίως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και μέχρι δύο ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύει το παιδί μπροστά στην οθόνη του βίντεο, τόσο περισσότερος χρόνος θα του μείνει για να τον αφιερώσει σε μια πιο υγιή δραστηριότητα.
Φροντίστε λοιπόν να βγείτε μαζί στα καταστήματα παιχνιδιών και βοηθήστε τα να στραφούν σε παιχνίδια που θα βελτιώσουν την φαντασία τους και θα αναπτύξουν τις επιδεξιότητές τους.
Οι λιχουδιές του ουράνιου τόξουΤο ουράνιο τόξο, είναι μια μαγική εικόνα για τα μάτια ενός παιδιού. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας, για να τρώει υγιεινά τρόφιμα και λαχανικά είναι να του προτείνετε να τρώει τρόφιμα, σε κάθε απόχρωση του ουράνιου τόξου.
Κι εδώ φυσικά, δεν εννοώ πολύχρωμες καραμέλες!
Πηγαίνετε μαζί του στο super-market και διαλέξτε μαζί τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα σε διάφορα χρώματα.  Επιστρέψτε μετά από τα ψώνια στο σπίτι, ξεπλύνετε τις νωπές τροφές παρέα, μιλώντας τους γι΄αυτές και αποθηκεύστε τις παρέα στο ψυγείο.
Η συμμετοχή του σ’ αυτό το παιχνίδι, σίγουρα θα το ευχαριστήσει και θα το βάλει πιο εύκολα στη λογική να τρέφεται με όλα όσα πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός του.
Ο ύπνος είναι βασική προτεραιότητα
Για να είναι το παιδί σας απόλυτα υγιές, χρειάζεται να κοιμάται σωστά, έτσι ώστε να ξυπνάει  χαρούμενο και ξεκούραστο. Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται το παιδί σας εξαρτάται από πολλά πράγματα. Σημαντικός βέβαια παράγοντας είναι η ηλικία του.
Οι ειδικοί, ανάλογα με την ηλικία που έχει το παιδί, προτείνουν:
Για τα νεογνά: 15 – 16 ώρες ύπνου την ημέρα
Για τα μωρά έως 1 έτους : 14 – 15 ώρες ύπνου την ημέρα
Από 1 – 3 ετών: 12 – 14 ώρες την ημέρα
Από 3 – 6 ετών: 10 – 12 ώρες την ημέρα
Από 7 – 12 ετών: 10 – 11 ώρες την ημέρα
Από 12 – 18 ετών: 8 – 9 ώρες την ημέρα
Εδώ, χρειάζεται να προσπαθήσετε να πείσετε το παιδί σας, για τη σημασία που έχει ο ύπνος για την ανάπτυξή του. Πείτε του ότι, όσο κοιμάται, το σώμα του παράγει αυξητική ορμόνη , πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλώνει όσο κοιμάται.
Η σχέση σας, θα πρέπει να είναι “ποιοτική”Βάλτε στόχο για να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας. Έχει ανάγκη την αγάπη, την καθοδήγησή σας. Όσο πιο στενή είναι η καθημερινή σας επαφή μιλώντας μαζί τους, τόσο πιο σημαντική θα είναι η σχέση που θα οικοδομήσετε μαζί του.  Είναι καλό να μιλάτε συνέχεια με το παιδί σας, καθημερινά. Μην περιμένετε να συμβεί κάτι σημαντικό, για να κουβεντιάσετε μαζί του. Δείξτε του, ότι πραγματικά σας ενδιαφέρουν όλα αυτά που το προβληματίζουν και προσπαθήστε συνειδητά να μπείτε στο μικρόκοσμό του. Συζητείστε για τα ενδιαφέροντά του, για τις σχέσεις του με τους φίλους του και μοιραστείτε μαζί του κοινά μυστικά, δείχνοντάς του ότι το εμπιστεύεστε και το αναγνωρίζετε σαν ισότιμο συνομιλητή.
Να θυμάστε,  οι υγιείς σχέσεις δημιουργούν υγιή μυαλά και οι σχέσεις δεν πέφτουν από τον ουρανό. Χτίζονται, μέσα από καθημερινή καλλιέργεια. Αν λοιπόν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, δεν σας δίνουν τη δυνατότητα να είσαστε πολλές ώρες πλάι στο παιδί σας, φροντίστε την ώρα που είσαστε μαζί, να έχετε ποιοτική επαφή.

Φροντίστε λοιπόν, κάθε μέρα να κάνετε πράξη τα πέντε σημεία αυτής της απλής συνταγής, για να μεγαλώσετε υγιή και ευτυχισμένη παιδιά. Μέσα απ’ αυτά, θα τους μάθετε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, που θα τα βοηθήσει να γίνουν υγιείς και ευτυχισμένοι ενήλικες.
Και πιστέψτε με, μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία το κέρδος θα είναι εξαιρετικά μεγάλο και για σας την ίδια!

ΠΗΓΗ: fe-mail.gr

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΒΗΜΑΤΑ


Τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς το τέλος του πρώτου έτους της ζωής τους, μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών. Μην ανησυχήσετε αν το μωρό σας αργήσει λίγο. Πολλά παιδιά δεν περπατάνε μέχρι να κλείσουν τον 16 με 17 μήνα. Αν πιστεύετε ότι το μωρό σας καθυστερεί παραπάνω, πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας.
Πώς αναπτύσσεται
Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν με το μπουσούλημα αν και κάποια παραλείπουν αυτό το στάδιο και ξεκινάνε κατευθείαν με το περπάτημα. Αν το μωρό σας μπουσουλάει εδώ και καιρό, μπορεί να θέλει να δοκιμάσει πιο δύσκολες δοκιμασίες όπως να ανέβει τη σκάλα μπουσουλώντας. Αν και το σκαρφάλωμα μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει το ύψος και το βάθος και να αναπτύξει ένα αίσθημα ισορροπίας, για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να εγκαταστήσετε κάγκελα στις σκάλες ώστε να μην μπορεί να τις ανέβει χωρίς την επίβλεψή σας.
Τα πολύ ευκίνητα μωρά στην επόμενη προσπάθειά τους σηκώνονται και κάνουν μερικά βήματα ενώ κρατιούνται από κάποια έπιπλα. Όταν το μωρό σας γίνει πιο θαρραλέο, γρήγορα θα μάθει πώς να κινείται μέσα στο δωμάτιο χρησιμοποιώντας έπιπλα για να κρατήσει την ισορροπία του. Μαθαίνοντας πώς να κινείται κατά αυτό τον τρόπο κατακτά και το τελευταίο στάδιο πριν αρχίσει να περπατάει χωρίς να κρατιέται. Ενθαρρύνετέ το να κινείται και τελικά να περπατήσει κρατώντας το χέρι σας. Δείξτε του πώς να λυγίζει τα γόνατά του για να μπορεί να καθίσει. Όταν βρει το αγαπημένο του παιχνίδι και προσπαθήσει να περπατήσει στο δωμάτιο για να το πιάσει, μην ξεχάσετε να το επιβραβεύσετε.
Μόλις το μωρό σας αποκτήσει μεγαλύτερη ευκινησία, σιγουρευτείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές για το μωρό σας. Ένα μωρό που μπουσουλάει ή περπατάει μπορεί να πάθει πολλά ατυχήματα. Επίσης, όταν το μωρό σας χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια και τις πατούσες του για να κινηθεί λερώνεται πολύ πιο εύκολα, το δέρμα του μπορεί να αφυδατωθεί από τη πίεση που χρησιμοποιεί όταν περπατάει και μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε γδαρσίματα και κοψίματα.

ΠΗΓΗ: mybabysworld.gr