Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Τι σημαίνει άνοια;

O όρος “άνοια” αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζουν συνήθως άτομα με νοσήματα του εγκεφάλου, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων. Η απώλεια των κυττάρων αυτών είναι μια φυσιολογι­κή διαδικασία, αλλά στα νοσήματα που οδηγούν σε άνοια αυτό εμφανίζεται με ταχύτερο ρυθμό και οδηγεί στο να μη λειτουργεί ο εγκέφαλος του ατόμου με φυσιολογικό τρόπο.
Τα συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν μια σταδιακή και αργή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί, που δε διορθώνεται. Η εγκεφαλική βλάβη προ­σβάλλει τη νοητική λειτουργία του ατόμου (μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση, γλώσσα, σκέψη κ.λπ.) και αυτό, με τη σειρά του, έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά. Η άνοια, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στους εκφυλιστικούς τύπους της νόσου. Αναφέρεται σ' ένα σύνδρομο που δεν ακολουθεί πάντα την ίδια πορεία εξέλιξης. Σε μερικές περι­πτώσεις, η κατάσταση του ασθενούς μπορεί να βελτιωθεί ή να παραμείνει σταθερή για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων άνοιας είναι θερα­πεύσιμες ή δυνητικά αναστρέψιμες, αλλά η πλειονότητα των περιπτώσεων οδηγεί στο θάνατο. Οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από “επιπλοκές”, όπως πνευμο­νία, παρά από την ίδια τη νόσο. Ωστόσο, εάν η άνοια ξεκινά πολύ αργά στη ζωή, οι επιπλοκές τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρές.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ παρατηρείται σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας. Η αμέσως επόμενη συχνή αιτία άνοιας είναι η αγγειακή άνοια. Αυτή προκα­λείται από μια σειρά μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων (έμφρακτα) που επηρεάζουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις άνοιας μπορεί να οφείλονται σε πολυάριθμα αίτια, π .χ. να είναι αποτέλεσμα Έιτζ, νόσου του Μπινσβάν­γκερ, νόσου του Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, κατάθλιψης, διάχυτης νόσου σωματίων του Λούι, συνδρόμου Ντάουν, συνδρόμου Γκέρστμαν-Στράουσλερ-Σάινκερ, νόσου του Χάντινγκτον, μεταβολικών νοσημάτων, νόσου του Πικ και νόσου του Πάρκινσον, καθώς και αποτέλεσμα χρήσης φαρμάκων.

Τι είναι νόσος του Αλτσχάιμερ;
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος, η οποία αργά και προοδευτικά καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα. Πήρε το όνομά της από τον Alois Alzheimer , έναν Γερμανό νευρολόγο, ο οποίος το 1907 πρώτος περιέγραψε τα συμπτώματα και τα νευ­ροπαθολογοανατομικά ευρήματα της νόσου, όπως είναι οι πλάκες και οι νευροϊνιδιακές εκφυλίσεις στον εγκέφαλο. Η νόσος προσβάλλει τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία (π.χ., σκέψη, ομιλία κ.λπ.), αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα, όπως σε σύγχυση, αλλαγές στη διάθεση και αποπροσανατολισμό σε χρόνο και χώρο.
Αρχικά, τα συμπτώματα όπως η διαταραχή στη μνήμη και η απώλεια των νοητι­κών λειτουργιών, μπορεί να είναι τόσο ήπια ώστε να περνούν απαρατήρητα, τόσο από το ίδιο το άτομο όσο και από την οικογένεια και τους φίλους του. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται ολοένα και πιο εμφανή και αρχίζουν να εμπλέκονται με την καθημερινή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Πρακτι­κές δυσκολίες με καθημερινές ασχολίες, όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο, η τουαλέτα προοδευτικά γίνονται τόσο σοβαρές ώστε, με την πάροδο του χρόνου, το άτομο εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι ούτε μολυσματική ούτε μεταδοτική. Είναι μια ανίατη νόσος, η οποία προκαλεί μια γενική αποδιοργάνωση στην υγεία. Ωστόσο, η πιο συχνή αιτία θανάτου είναι η πνευμονία, γιατί, καθώς η νόσος εξελίσσεται, το ανοσολογικό σύστημα αποδυναμώνεται, ενώ παρουσιάζεται απώλεια βάρους, που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανωτέρου και του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος.

Ποιος έχει πιθανότητα να προσβληθεί;
Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είναι πιθανότερο να αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η φυλή, το επάγγελμα, το επίπεδο της μόρφωσης, η γεωγραφική θέση και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση δεν είναι καθοριστικοί παρά­γοντες της νόσου. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα με υψηλότερο μορ­φωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο απ' αυτά με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
Συγκρίνοντας μεγάλες ομάδες ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ με άλλους που δεν έχουν τη νόσο, κάποιοι ερευνητές προτείνουν πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από άλλους να προσβληθούν από τη νόσο. Παρ' όλα αυτά, είναι απίθανο η ασθένεια να οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα. Είναι πιο πιθανό, ότι συνδυασμός παραγόντων (με διαφο­ρετική για τη νόσο βαρύτητα από άτομο σε άτομο) να οδηγεί στην εμφάνισή της.

Είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ κληρονομική;
Η νόσος του Αλτσχάιμερ συνήθως δεν είναι κληρονομική. Επομένως δεν προκαλείται από γονίδιο που παίρνει ένα άτομο από τους γονείς του. Ακόμη και αν αρκετά μέλη της οικογενείας σας έχουν διαγνωσθεί ότι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυτό δε σημαίνει ότι θα αναπτύξετε κι εσείς, καθώς η πλειο­νότητα των περιπτώσεων της νόσου δεν έχει γενετικό υπόβαθρο. Η νόσος είναι τόσο συχνή στους ηλικιωμένους, που δεν είναι σπάνιο δύο ή περισσότερα μέλη μιας οικο­γένειας, ηλικίας άνω των 65 ετών να πάσχουν από αυτήν.

Υπάρχει κάποια εξέταση που μπορεί να προβλέψει την νόσο του Αλτσχάιμερ;
Όχι, και δεν συνιστάται να χάνει κανείς χρόνο και χρήματα σε εξετάσεις. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς εάν ένα συγκεκριμένο άτομο θα αναπτύ­ξει τη νόσο.

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος του Αλτσχάιμερ;
Δεν υπάρχει μια και μοναδική εξέταση που θα καθορίσει εάν κάποιος πάσχει από Αλτσχάιμερ. Διαγιγνώσκεται μέσω μιας διαδικασίας αποκλεισμού, περισσότερο από μια προσεκτική εξέταση της φυσικής και διανοητικής κατάστασης του ατόμου, παρά από την ανεύρεση ενδεικτικών στοιχείων υπέρ της νόσου.
Δυνατή, πιθανή ή βέβαιη;
Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις διαγνώσεις: δυνατή, πιθανή ή βέβαιη νόσος του Αλτσχάιμερ. Η διάγνωση της δυνατής νόσου βασίζεται πάνω στην παρατήρηση των κλινικών συμπτωμάτων και την προσβολή δύο ή περισσότερων γνωστικών λειτουργιών (π.χ. μνήμη, λόγος ή σκέψη ), όταν είναι παρούσα μια δεύτερη νόσος, που δε θεωρεί­ται η αιτία της άνοιας, αλλά κάνει τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ λιγότερο βέβαιη. Η διάγνωση θεωρείται πιθανή, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, αλλά με την απουσία μιας δεύτερης νόσου. Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών πλακών και των νευροϊνιδιακών εκφυλίσεων στον εγκέφαλο είναι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσει κανείς τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Για τον λόγο αυτό, η τρίτη διάγνωση της βέβαιης νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να τεθεί μόνο μετά από νεκροτομή ή βιοψία.

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ;
Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή θεραπευτική αγωγή που να παρεμβαίνει στην εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόοδος στην ανάπτυξη χολινεργικών φαρμάκων τα οποία έχουν θετική επίδραση στα συμπτώματα της νόσου.
Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που υποφέρουν από τη νόσο έχουν ελαττωμένα επίπεδα ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή (χημική ουσία που είναι υπεύ­θυνη για τη μεταβίβαση μηνυμάτων από ένα κύτταρο σε άλλο) που παίζει ση­μαντικό ρόλο στη μνημονική διαδικασία. Έχουν παρασκευαστεί συγκεκριμένα φάρμακα που μπορούν ν' αναστείλουν το ένζυμο που αποδομεί την ακετυλοχο­λίνη. Σε ορισμένους ασθενείς, τα φάρμακα αυτά βελτιώνουν κυρίως τη μνήμη και τη συγκέντρωση αλλά και τις περισσότερες από τις λοιπές γνωστικές ικανότητες. Υπάρχουν επιπρόσθετες ενδείξεις ότι ορισμένα εξ αυτών έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών και να επιβραδύνουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Φάρμακα που αναστέλλουν το ένζυμο, αυτό που λέγεται ακετυλοχινεστεράση, υπάρχουν στη φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα:

1. Μνήμη
Πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια μνήμης
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε θετική στάση και να παρέχετε επιβεβαίωση.
  • Μην παίρνετε προσωπικά τη στάση του ασθενούς
  • Αποφεύγετε να εστιάζετε την προσοχή σε λάθη και προβλήματα
  • Δίνετε υπενθυμίσεις κατά διαστήματα και χρησιμοποιείτε σημάδια και γραπτές παραινέσεις
Πώς να προλάβετε προβλήματα που οφείλονται στην απώλεια μνήμης
  • Προσαρμόστε το περιβάλλον και αποφύγετε περιττές αλλαγές
  • Δημιουργήστε πρόγραμμα καθημερινών δραστηριοτήτων
  • Συμβουλευτείτε τα σχετικά κεφάλαια για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με
  • την αντιμετώπιση της απώλειας μνήμης σε συγκεκριμένες καταστάσεις
2. Επικοινωνία
Πώς να διευκολύνετε τη λεκτική επικοινωνία
  • Προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια θετική προσέγγιση
  • Καθίστε απέναντι από το άτομο με άνοια και προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να μιλήσει
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματα που εκφράζονται
  • Αποφύγετε να επισύρετε αναίτια την προσοχή σε λάθη
  • Προσφέρετε υποστήριξη
  • Προσαρμόστε το στυλ του λόγου και τη φωνή σας (χωρίς να ακούγεται αφύσικη)
  • Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν σωματικά προβλήματα που επηρεάζουν την επικοινωνία
3. ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ
Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μη λεκτική επικοινωνία
  • Προσπαθήστε να σιγουρευτείτε ότι δεν μεταδίδετε αντικρουόμενα μηνύματα
  • Προσπαθήστε να ερμηνεύσετε τη γλώσσα του σώματος του ατόμου με άνοια
  • Για να διευκολύνετε την ομιλία, προσπαθήστε να διατηρήσετε την οπτική επαφή όταν μιλάτε στο άτομο με άνοια και αγγίξτε το χέρι του, αν είναι απαραίτητο
  • Προσφέρετε επιβεβαίωση και υποστήριξη διαμέσου της σωματικής επαφής
4. ΑΝΑΓΝΩΣΗ, ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕIΚΟΝΕΣ/ ΣΥΜΒΟΛΑ
Πώς να χρησιμοποιήσετε την ανάγνωση, γραφή και τις εικόνες/σύμβολα
  • Ελέγχετε τακτικά, αν το άτομο με άνοια μπορεί ακόμη να διαβάσει και να καταλάβει το νόημα
  • Αφήστε μηνύματα για υπενθύμιση (περιοριστείτε σε ένα μήνυμα σε κάθε φύλλο χαρτιού)
  • Χρησιμοποιήστε σύμβολα που δεν είναι ιδιαίτερα αφηρημένα και συνδυάστε σύμβολα, εικόνες ή φωτογραφίες με το γραπτό λόγο, για να εξασφαλίσετε την κατανόηση
5. Αποπροσανατολισμός
Πώς να αντιμετωπίσετε τον αποπροσανατολισμό
  • Προσφέρετε εξασφάλιση
  • Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε το άτομο με άνοια να καταλάβει τον χρόνο
Πώς να προλάβετε προβλήματα που οφείλονται στον αποπροσανατολισμό
  • Δημιουργήστε συνήθειες
  • Προσαρμόστε το περιβάλλον στις ανάγκες του ατόμου με άνοια και μετά αποφύγετε τις αναίτιες αλλαγές
6. Επιθετική συμπεριφορά
Πώς να αντιμετωπίζετε την επιθετική συμπεριφορά
  • Παραμείνετε ήρεμοι και με αυτοκυριαρχία
  • Προσπαθήστε να αποσπάσετε τον ασθενή
  • Αποφύγετε να τον αντιμετωπίσετε ή προσπαθήστε να τον συγκρατήσετε
  • Φροντίστε για τη δική σας ασφάλεια (αφήνετε πάντα στον εαυτό σας μια έξοδο κινδύνου)
  • Βρείτε κάποιον εκπαιδευμένο να σας διδάξει πώς να αποφύγετε ένα δυνατό κράτημα
  • Μιλήστε για το τι συνέβη και για τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε
  • Συμβουλευτείτε ένα γιατρό
Πώς να εμποδίσετε την επιθετική συμπεριφορά
  • Προσπαθήστε να βρείτε την αιτία που προκάλεσε αυτήν την κατάσταση, ώστε να την εμποδίσετε να συμβεί πάλι στο μέλλον
7. Ανησυχία και νευρικότητα
Πώς να αντιμετωπίσετε την ανησυχία και τη νευρικότητα
  • Μείνετε ήρεμοι και μιλάτε ευγενικά
  • Δώστε στον ασθενή αρκετό χώρο για να μη νιώθει περιορισμένος Δώστε του κάτι για να παίζει, π.χ. ένα μαντίλι
  • Βρείτε κάτι χρήσιμο που μπορεί να κάνει, π.χ. να καθαρίσει πατάτες ή να διπλώνει πετσέτες
  • Λίγο νερό μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ηρεμήσει
  • Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας
Πώς να εμποδίσετε την ανησυχία και τη νευρικότητα
  • Κόψτε του τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη
  • Προσπαθήστε να απλοποιήσετε το περιβάλλον του
  • Συμβουλευτείτε έναν γιατρό, αν ο ασθενής είναι εξαιρετικά ανήσυχος
8. Θυμός
Πώς να αντιμετωπίσετε το θυμό
  • Μείνετε ήρεμοι και μην το παίρνετε προσωπικά
  • Μη νιώθετε άσχημα για το επεισόδιο, αφού ο ασθενής με άνοια μάλλον θα το ξεχάσει σε λίγο
Πώς να εμποδίσετε το θυμό
  • Προσπαθήστε να Βρείτε τι προκάλεσε το θυμό, ώστε να το αποφύγετε στο μέλλον
  • Προσπαθήστε να μην ανακατευτείτε, αν δε χρειάζεται, ή να υπερβάλλετε για τη σοβαρότητα των πραγμάτων
  • Προσπαθήστε να μην δείχνετε προστατευτικοί ή αυταρχικοί
9. Άγχος και φόβος
Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος και το φόβο
  • Καθησυχάστε το άτομο και προσπαθήστε να έχετε σωματική επαφή
  • Ανταποκριθείτε στα εκφραζόμενα αισθήματά του
  • Εάν είναι δυνατό, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή, ή απομακρύνετε την αιτία του άγχους
  • Εάν το πρόβλημα είναι πάρα πολύ έντονο, συμβουλευτείτε γιατρό
Πώς να εμποδίσετε την εμφάνιση άγχους και φόβου
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα σταθερό περιβάλλον και δημιουργήστε συνθήκες ρουτίνας (συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα)
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε πιθανές πηγές άγχους
  • Προσπαθήστε να έχετε καλή διάθεση
10. Απάθεια
Πώς να αντιμετωπίσετε την απάθεια
  • Μην εξαναγκάζετε το άτομο με άνοια να κάνει κάτι χωρίς τη θέλησή του
  • Ενθαρρύνετέ το να κάνει κάτι στο οποίο τα καταφέρνει
  • Συγχαρείτε το γι' αυτό που κατόρθωσε
  • Προσπαθήστε να κρατάτε σε εγρήγορση το μυαλό και το σώμα του
  • Αφήστε το να σταματήσει, μόλις κουραστεί ή το θελήσει
  • Προσπαθήστε να κινήσετε το ενδιαφέρον του (ευχάριστες δραστηριότητες, περίπατοι, μουσική κ.λπ.)
11. Απότομες αλλαγές της διάθεσης και υπερβολική θλίψη ή χαρά
Πώς να αντιμετωπίζετε τις απότομες αλλαγές της διάθεσης και την υπερβολική χαρά ή θλίψη
  • Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμος. Μην παίρνετε το επεισόδιο προσωπικά
  • Προσπαθήστε να καθησυχάσετε το άτομο που μπορεί να έχει αναστατωθεί
12. Προσκόλληση και παρακολούθηση
Πώς να αντιμετωπίσετε την παρακολούθηση και την προσκόλληση
  • Διαβεβαιώστε το άτομο με άνοια ότι θα επιστρέψετε σύντομα
  • Κανονίστε με κάποιον να μείνει μαζί του
  • Βρείτε του κάτι να ασχοληθεί, όσο θα λείπετε
  • Επικοινωνήστε με το γιατρό
13. Παράξενη συμπεριφορά -Συμπεριφορά που φέρνει αμηχανία
Πώς να αντιμετωπίσετε τις παράξενες συμπεριφορές και αυτές που δημιουργούν αμηχανία στους άλλους
  • Προσπαθήστε ώστε η αντίδρασή σας να μην είναι υπερβολική
  • Εάν το άτομο με άνοια συμπεριφέρεται ανάρμοστα, προσπαθήστε, χωρίς να το καταλά-βει, να το απομακρύνετε από τον συγκεκριμένο χώρο ή αποσπάστε του την προσοχή
  • Σκεφτείτε εάν πραγματικά χρειάζεται να σταματήσετε τη συμπεριφορά του αυτή
  • Συζητήστε τα συναισθήματα αμηχανίας που νιώθετε με άλλους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες
Πώς να εμποδίσετε την εμφάνιση αυτών των συμπεριφορών
  • Παρατηρήστε και κατανοήστε κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίζονται αυτές οι συμπεριφορές
14. Αδυναμία στην αναγνώριση προσώπων και αντικειμένων
Πώς να αντιμετωπίσετε την αδυναμία του ατόμου να αναγνωρίζει πρόσωπα και πράγματα
  • Εξηγήστε τι είναι ένα αντικείμενο ή ποιος είναι κάποιος, εάν νιώθετε ότι είναι απαραίτητο
  • Δώστε στο άτομο το κατάλληλο αντικείμενο εάν έχει κάνει λάθος
  • Σεβαστείτε την άποψη του ατόμου και αποφύγετε τις άσκοπες διορθώσεις
  • Μη δίνετε υπερβολική προσοχή στο λάθος που έκανε
  • Προσπαθήστε να μην πάρετε προσωπικά την αποτυχία του ατόμου να σας αναγνωρίσει
15. Νιώθοντας θλίψη / έχοντας κατάθλιψη
Πώς να αναγνωρίζετε την κατάθλιψη
  • Αναζητήστε σημάδια κατάθλιψης (δείτε παρακάτω λεπτομέρειες)
  • Αναζητήστε λόγους, που το άτομο θα μπορούσε να έχει κατάθλιψη
  • Αναζητήστε πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά και τη στάση του ατόμου, καταθλιπτικές εκδηλώσεις ή παραισθήσεις, και παραληρητικές ιδέες με περιεχόμενο ανάλογο προς την κατάθλιψη
Πώς να αντιμετωπίζετε την κατάθλιψη
  • Συμβουλευτείτε ένα γιατρό (ζητήστε φάρμακα ή άλλη θεραπεία)
  • Υποστηρίξτε και καθησυχάστε τον ασθενή
  • Προσπαθήστε να σπάσετε τον κύκλο της κατάθλιψης (δείτε παρακάτω)
16. Απογοήτευση
Πώς να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση
  • Μεταχειριστείτε το χιούμορ
Πώς να αποτρέψετε την απογοήτευση
  • Ενθαρρύνετε τα άτομα που πάσχουν από άνοια να κάνουν πράγματα μόνα τους
  • Δώστε τους περιορισμένο αριθμό επιλογών
17. Ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες (λανθασμένα “πιστεύω”)
Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψευδαισθήσεις και τις παρανοειδείς σκέψεις
  • Προσπαθήστε να εξηγήσετε και να επιβεβαιώσετε τον ασθενή σας, χωρίς να προκαλείτε τα “πιστεύω” του
  • Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του
  • Μη χρησιμοποιήσετε φυσικούς περιορισμούς (π.χ. δέσιμο)
  • Μην αμφισβητήσετε αμέσως τα “πιστεύω” του σε μερικές περιπτώσεις ίσως να είναι σωστά
Πώς να εμποδίσετε τις ψευδαισθήσεις και τις παραισθήσεις
  • Συμβουλευτείτε ένα γιατρό
  • Προσπαθήστε ν' ανακαλύψετε την αιτία και αλλάξτε το περιβάλλον
18. Κρύψιμο / χάσιμο αντικειμένων και άδικες κατηγορίες
Πώς να αντιμετωπίσετε το χάσιμο ή το κρύψιμο αντικειμένων και τις άδικες κατηγορίες
  • Καθησυχάστε τον ασθενή με άνοια και βοηθήστε τον να βρει το χαμένο αντικείμενο
  • Προσπαθήστε να μην παίρνετε προσωπικά τις κατηγορίες
Πώς να προλάβετε προβλήματα που προκαλούνται από το χάσιμο ή το κρύψιμο αντικειμένων
  • Προσπαθήστε να παρακολουθείτε πού φυλάσσονται διάφορα αντικείμενα και πού υπάρχει η τάση να κρύβονται
  • Κάντε αντίγραφα σημαντικών αντικειμένων (κλειδιών, γυαλιών, εγγράφων κ.λπ.)
  • Μειώστε τον αριθμό των πιθανών κρυψώνων και ελέγχετε τα καλάθια απορριμμάτων πριν τα αδειάσετε
  • Ψάξτε για κρυμμένα και “αποθηκευμένα” τρόφιμα
  • Προειδοποιήστε τους άλλους προκαταβολικά, να μην παίρνουν προσωπικά τις κατηγορίες

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ''Ε'' ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ



ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ “Ε” ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ

 Η παρακάτω είναι μια λίστα χρωστικών ουσιών και προσθέτων για τρόφιμα που εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο του CHAUMONT, FRANCE, βασισμένη σε πληροφορίες του ερευνητικού κέντρου VILLAJUIR, FRANCE, για να επιστηθεί η προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέσματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.
Ε100 Ακίνδυνο
Ε101 Ακίνδυνο
Ε102 Επικίνδυνο
Ε103 Απαγορευμένο
Ε104 Ύποπτο
Ε105 Απαγορευμένο
Ε110 Επικίνδυνο
Ε111 Απαγορευμένο
Ε120 Επικίνδυνο
Ε121 Απαγορευμένο
Ε122 Ύποπτο
Ε123 Πολύ Επικίνδυνο
Ε124 Επικίνδυνο
Ε125 Απαγορευμένο
Ε126 Απαγορευμένο
Ε127 Επικίνδυνο
Ε130 Απαγορευμένο
Ε131 Καρκινογόνο προϊόν
Ε132 Ακίνδυνο
Ε140 Ακίνδυνο
Ε141 Ύποπτο
Ε142 Καρκινογόνο προϊόν
Ε150 Ύποπτο
Ε151 Ύποπτο
Ε152 Απαγορευμένο
Ε153 Ύποπτο
Ε160 Ακίνδυνο
Ε161 Ακίνδυνο
Ε163 Ακίνδυνο
Ε170 Ακίνδυνο
Ε171 Ύποπτο
Ε173 Ύποπτο
Ε174 Ακίνδυνο
Ε175 Ακίνδυνο
Ε180 Ύποπτο
Ε181 Απαγορευμένο
Ε200 Ακίνδυνο
Ε201 Ακίνδυνο
Ε202 Ακίνδυνο
Ε203 Ακίνδυνο
Ε210 Καρκινογόνο προϊόν
Ε211 Καρκινογόνο προϊόν
Ε212 Καρκινογόνο προϊόν
Ε213 Καρκινογόνο προϊόν
Ε214 Καρκινογόνο προϊόν
Ε215 Καρκινογόνο προϊόν
Ε217 Καρκινογόνο προϊόν
Ε220 Καταστροφή Β12
Ε221 Εντερικές Διαταραχές
Ε222 Εντερικές Διαταραχές
Ε223 Εντερικές Διαταραχές
Ε224 Εντερικές Διαταραχές
Ε226 Εντερικές Διαταραχές
Ε230 Δερματικές Διαταραχές
Ε231 Δερματικές Διαταραχές
Ε232 Δερματικές Διαταραχές
Ε233 Δερματικές Διαταραχές
Ε236 Ακίνδυνο
Ε237 Ακίνδυνο
Ε238 Ακίνδυνο
Ε239 Καρκινογόνο προϊόν
Ε240 Ύποπτο
Ε241 Ύποπτο
Ε250 Διαταραχές Πίεσης
Ε251 Διαταραχές Πίεσης
Ε252 Διαταραχές Πίεσης
Ε260 Ακίνδυνο
Ε261 Ακίνδυνο
Ε262 Ακίνδυνο
Ε263 Ακίνδυνο
Ε270 Ακίνδυνο
Ε280 Ακίνδυνο
Ε281 Ακίνδυνο
Ε282 Ακίνδυνο
Ε300 Ακίνδυνο
Ε301 Ακίνδυνο
Ε302 Ακίνδυνο
Ε303 Ακίνδυνο
Ε304 Ακίνδυνο
Ε305 Ακίνδυνο
Ε306 Ακίνδυνο
Ε307 Ακίνδυνο
Ε308 Ακίνδυνο
Ε309 Ακίνδυνο
Ε311 Έκζεμα
Ε312 Έκζεμα
Ε320 Χοληστερίνη
Ε321 Χοληστερίνη
Ε322 Ακίνδυνο
Ε325 Ακίνδυνο
Ε326 Ακίνδυνο
Ε327 Ακίνδυνο
Ε330 Καρκινογόνο προϊόν
Ε331 Ακίνδυνο
Ε332 Ακίνδυνο
Ε333 Ακίνδυνο
Ε334 Ακίνδυνο
Ε335 Ακίνδυνο
Ε336 Ακίνδυνο
Ε337 Ακίνδυνο
Ε338 Πεπτική Διαταραχή
Ε339 Πεπτική Διαταραχή
Ε340 Πεπτική Διαταραχή
Ε341 Πεπτική Διαταραχή
Ε400 Ακίνδυνο
Ε401 Ακίνδυνο
Ε402 Ακίνδυνο
Ε403 Ακίνδυνο
Ε406 Ακίνδυνο
Ε407 Πεπτική Διαταραχή
Ε408 Ακίνδυνο
Ε410 Ακίνδυνο
Ε411 Ακίνδυνο
Ε413 Ακίνδυνο
Ε414 Ακίνδυνο
Ε420 Ακίνδυνο
Ε421 Ακίνδυνο
Ε422 Ακίνδυνο
Ε450 Πεπτική Διαταραχή
Ε461 Πεπτική Διαταραχή
Ε462 Πεπτική Διαταραχή
Ε463 Πεπτική Διαταραχή
Ε465 Πεπτική Διαταραχή
Ε466 Πεπτική Διαταραχή
Ε471 Ακίνδυνο
Ε472 Ακίνδυνο
Ε473 Ακίνδυνο
Ε474 Ακίνδυνο
Ε475 Ακίνδυνο
Ε477 Ύποπτο
Ε480 Ακίνδυνο
————————————————————————–
Σημειώσεις:

Απαγορευμένο : Από το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας 1/1/1977
Καρκινογόνο: Ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων
Ακίνδυνο: Ακίνδυνες ουσίες
Ύποπτο: Εξετάζονται παρενέργειες
Β12: Βιταμίνη που αφορά την ισορροπία του νευρικού συστήματος
Β123: Πολύ επικίνδυνο απαγορευμένο σε Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ.
Οι ουσίες αυτές επιτρέπονται προς το παρόν στη Γαλλία και στην Αγγλία υπό την προϋπόθεση να αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων. Περιορίστε τη χρήση τους διαλέγοντας τα προϊόντα που αγοράζετε.

Σκεφτείτε την υγεία των παιδιών. Χρησιμοποιείστε τη λίστα.
Τυπώστε αυτή τη σελίδα και μοιράστε τη. 
Κατεβάστε και ένα αναλυτικό αρχείο εδώ: http://users.hol.gr/~ccoboroz/FoodAdditives.pdf


ΛΙΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΠΩΝΥΜΙΑΔΙΕΥΘΥΝΣΗΤΗΛΕΦΩΝΟ
Δημόσιο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων ΘεσσαλονίκηςΓρ.Λαμπράκη13, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-202148
Θεαγένειο- Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ΘεσσαλονίκηςΑλ. Συμεωνίδη 2, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-898111
Ιπποκράτειο - Γενικό Νοσοκομείο ΘεσσαλονίκηςΑ. Παπαναστασίου 50,  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-89200
Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών ΝόσωνΔελφών 124, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-886300
Νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγιά»Ν. Πλαστήρα 22, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-479600
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ΘεσσαλονίκηςΚων/πόλεως 36, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-659512
«Γεώργιος Παπανικολάου» - Κεντρικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος ΒΕΕξοχή, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-357602-7
424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γρ. Λαμπράκη 5, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-894421
«Αγιος Δημήτριος»  - Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο ΘεσσαλονίκηςΕ. Ζωγράφου 2, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-203121
«Αγιος Παύλος» - Νομαρχιακό ΝοσοκομείοΕθν. Αντιστάσεως 161, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-493400
«ΑΧΕΠΑ» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΘεσσαλονίκηςΣ. Κυριακίδη 1, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-993111
Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Εθν.Αμύνης 41, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ2310-211221-2
Γενικό Νοσοκομείο Ατυχημάτων Θεσσαλονίκης  2310-228103

ΛΙΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


ΕΠΩΝΥΜΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΤΗΛΕΦΩΝΟ
«Αγία Σοφία» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΠαίδωνΘηβών & Τέρμα Μικράς Ασίας, ΑΘΗΝΑ210-7467000
«Αγία Ελένη» - Σπηλιοπούλειο Νομαρχ. Παθολ. ΝοσοκομείοΔημ. Σούτσου 21, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ210- 6410445
«Αγία Όλγα»- Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Νέας ΙωνίαςΑγ. Ολγας 3-5, Ν. ΙΩΝΙΑ210-2710023, 210-2776612
«Αγιοι Ανάργυροι» - Νομαρχιακό Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο ΚηφισιάςΚαλυφτάκι, ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ210-3501500
«Αγιος Παντελεήμων» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ΠειραιάΔ. Μαντούβαλου 3, ΝΙΚΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ210-4252850
«Αγιος Σάββας» - Περιφερειακό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό ΝοσοκομείοΛεωφ. Αλεξάνδρας 171, ΑΘΗΝΑ210-6430811-9
«Αγλαϊα Κυριακού» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΠαίδωνΘηβών και Λειβαδιάς, ΑΘΗΝΑ210-7775611-9
«Αιγινήτειο Νοσοκομείο», Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΒασ. Σοφίας 72, ΑΘΗΝΑ210-7220811-3
«Αλεξάνδρα» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΑθηνώνΒασ. Σοφίας 80 & Κ. Λούρου, ΑΘΗΝΑ210-7770501
«Αμαλία Φλέμιγκ» - Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών25ης Μαρτίου 14, ΜΕΛΙΣΣΙΑ210-8030303
«Αμαλία Φλέμιγκ» - Πτέρυγα «Ζωοδόχος Πηγή»Δημοκρατίας 4-6, ΜΕΛΙΣΣΙΑ210-8041091
«Ανδρέας Συγγρός» - ΝοσοκομείοΙ.Δραγούμη 5, ΑΘΗΝΑ210-7249021-6
Απολλώνειο Θεραπευτήριο Αντερσεν 1, Ν.ΨΥΧΙΚΟ210-6926501
«Αρεταίειο Νοσοκομείο», Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΒασ. Σοφίας 76, ΑΘΗΝΑ210-7286000
«Ασκληπιείο Βούλας» - Περιφερειακό Γενικό ΝοσοκομείοΒασ. Παύλου 1, ΒΟΥΛΑ210-8923000
Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής ΑττικήςΔωδεκανήσου 1, ΑΓ ΒΑΡΒΑΡΑ210-5301100
«Γ. Γεννηματάς» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΑθηνώνΛεωφ. Μεσογείων 154, ΑΘΗΝΑ210-7768000
Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας Αλκιβιάδου 4, ΑΘΗΝΑ210-8219391
«Δρομοκαϊτειο» ΘεραπευτήριοΙερά Οδός 343, ΧΑΪΔΑΡΙ210-5404100
«Ελπίς» - Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑθηνώνΔημητσάνης 7, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ210-6434000
«Ευαγγελισμός» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΑθηνώνΥψηλάντου 45-47, ΚΟΛΩΝΑΚΙ210-7220100
Ευρωκλινική Αθηνών - Διαγνωστικό Θεραπευτικό Χειρουργικό Κέντρο Αθανασιάδου 9, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 21210-6416600
Θεραπευτήριο Β Χρονίων Παθήσεων Παιδιών Παλάσκα 1, ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ210-5573561
Θεραπευτήριο Γ Χρονίων Παθήσεων Παιδιών Στρ. Θεολόγου 11, ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ210-5572939
Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παιδιών Λεωφ. Σχιστού 1 Ασπρόπυργος, ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ210-5573132
«Θριάσιο» Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Λεωφ. Γ. Γεννηματά, ΜΑΓΟΥΛΑ210-5534200
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Διστόμου 5-7, ΜΑΡΟΥΣΙ210-6898100-9
«Ιπποκράτειο» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΑθηνώνΒασ. Σοφίας 114, ΑΘΗΝΑ210-7483770
«ΚΑΤ» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΑττικήςΝίκης 2, ΚΗΦΙΣΙΑ210-6280000
«Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ" - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΑθηνώνΕρυθρού Σταυρού 1, ΑΘΗΝΑ210-6910512-4
«Λαϊκό» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΑθηνώνΑγ. Θωμά 17, ΑΘΗΝΑ210-7456000
Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου»Πλατ. Ελενας Βενιζέλου 2, ΑΘΗΝΑ210-6402000
Μαιευτήριο «Ηρα»Μεσογείων 264, ΧΟΛΑΡΓΟΣ210-6502000
Μαιευτήριο «Ιασώ»Κηφισίας 37-39, ΑΘΗΝΑ210-6184000
Μαιευτήριο «Μητέρα»Λ. Κηφισίας & Ερυθρού Σταυρού 6, ΑΘΗΝΑ210-6869000
Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών Δεινοκράτους 70, ΑΘΗΝΑ210-7261000
Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο ΠατησίωνΧαλκίδος 15-17, ΑΘΗΝΑ210-2502100
Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ)Μονής Πετράκη 10, ΑΘΗΝΑ210-7288001
Νοσοκομείο Παίδων ΠΙΚΠΑ ΠεντέληςΠαλαιά Πεντέλη, 152 36 ΠΕΝΤΕΛΗ210-8030402
Νοσοκομείο Σαλαμίνας «Ο Γλυκύς Ιησούς»Λεωφ. Ιπποκράτους 61, ΣΑΛΑΜΙΝΑ210-4677162
«Νταού» Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο ΑττικήςΔιασταύρωση, ΡΑΦΗΝΑ22940 - 77791
Οφθαλμιατρείο ΑθηνώνΕλ. Βενιζέλου 26α, ΑΘΗΝΑ210-3623191-2
«Παμμακάριστος» - ΝοσοκομείοΙακωβάτων 43, ΑΘΗΝΑ210-2284851
Πολυκλινική ΑθηνώνΠειραιώς 3, ΑΘΗΝΑ210-5244694-7
«Σισμανόγλειο» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΑττικήςΣισμανογλείου 1, ΑΘΗΝΑ210-8039911
«Σωτηρία» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος ΑθηνώνΜεσογείων 152, ΑΘΗΝΑ210-7778611
«Τζάνειο» - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ΠειραιάΖαννή & Αφεντούλη, ΠΕΙΡΑΙΑΣ210-4592000
«Υγεία» Διαγνωστικό Κέντρο Λ. Κηφισίας & Ερυθρού Σταυρού 4, ΦΙΛΟΘΕΗ210-6827940-9
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί)Λ. Αθηνών 374, ΧΑΪΔΑΡΙ210-5321714
«Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Λ. Συγγρού 356, ΚΑΛΛΙΘΕΑ210-9493000
1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ «Η Πεντέλη» (Παπαδημητρίου) Τέρμα Ζαΐμη, ΜΕΛΙΣΣΙΑ210-6103204
3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (Κλινική Παγώνη) Καποδιστρίου 4, ΑΘΗΝΑ210-3842191
6ο Νοσοκομείο ΙΚΑ «Γ.Γεννηματάς" Ασωπίου 4, ΑΘΗΝΑ210-6420875, 210-6431495
7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (Κλινική Ασκληπιός) Καυτατζόγλου 11, ΑΘΗΝΑ210-2128600
251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας Παν. Κανελλοπούλου 3, ΑΘΗΝΑ210-7463399
401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών Μεσογείων & Κατεχάκη 1, ΑΘΗΝΑ210-7494000
414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων (Σ.Ν.Ε.Ν.)  Πεντέλης Ταξίαρχου Βέλιου 6, ΠΕΝΤΕΛΗ210-8041158
 ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 
 166