Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΠΠΥ : ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ ANA NOMO


ΕΟΠΠΥ : ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ (ANA NOMO)

Για να δείτε και να κατεβάσετε το σχετικό αρχείο πατήστε εδώ

Βλαβερές ουσίες σε παιδικές τροφές
Άσχημα νέα για όσους έχουν υιοθετήσει «γρήγορες λύσεις» σε παιδικές τροφές. Σε τεστ που έκανε ο γερμανικός οργανισμός Öko Test τον Απρίλιο του 2009 βρέθηκε βενζόλιο και φουράνιο σε βαζάκια με λαχανικά για μωρά. Και οι δύο ουσίες ειναι καρκινογόνες. 
Οι ποσότητες βενζολιόυ ήταν μέχρι και  2,8 μικρογραμμάρια το κιλό όταν το αντίστοιχο όριο για το πόσιμο νερό είναι 1 μικρογραμμάριο ανα κιλό- Βρέθηκε λοιπόν σχεδόν η τριπλάσια ποσότητα! Σε χυμούς καρότων παραγμένους  ειδικά για μωρά, βρέθηκαν μέχρι και 6 μικρογραμμάρια!
Το τεστ εφαρμόστηκε σε δεκατέσσερα βιολογικά βαζάκια διαφορετικών γνωστών κατασκευαστών, δώδεκα  από τα δεκατέσσερα περιείχανε ποσότητες βενζολίου.
Το βενζόλιο είναι μία τοξική χημική ένωση και  όταν βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ζαλάδα, ταχυκαρδία, τάση για εμετό, σπασμούς, ακόμη και θάνατο.  Φυσικές ουσίες (όπως η β- καροτίνη) κάτω απο υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μετατραπούν σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες και ένας απο αυτούς ειναι το βενζόλιο.
Το φουράνιο είναι μια  καρκινογόνα ουσία που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων, και σχηματίζεται σε ποικιλία τροφίμων που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (όπως οι βρεφικές τροφές).

Αν και οι ποσότητες βενζολιου και φουρανίου που βρέθηκαν είναι μικρές, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι η υγεία των παιδιών δεν επιβαρύνεται  (μπορεί να υπάρξουν συνέπειες μακροπρόθεσμα).
Οι κατασκευαστές των προϊόντων δηλώνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουν το βενζόλιο γιατί κατα την παραγωγή οι φυσικές ουσίες θερμαίνονται.

Τι μας μενει λοιπον να κάνουμε. Η χρήση των εν λόγω προϊόντων σε μια περίπτωση «ανάγκης» δεν προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Είναι προφανές όμως ότι σε συχνή βάση καλό είναι να αποφεύγονται τα έτοιμα σκευάσματα παιδικών τροφών.  Το σπιτικό φαγητό παραμένει σταθερή αξία και ειδικά για τα πρώτα χρόνια του παιδιού είναι πολύ σημαντικό. Μπορείτε να μαγειρεύετε ανά δύο μέρες. Φροντίστε να μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία. Δεν αξίζει κάποιος να αγοράσει βαζάκι που περιέχει καρότο-πατάτα, όταν υπάρχει μεγάλη ευκολία στο να το μαγειρέψει κανείς.
Πλύνετε καλά λαχανικά της επιλογής σας (κατά προτίμηση βιολογικά), ψιλοκόψτε τα, βράστε τα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά) και μετά πολτοποιήστε τα με το νερό τους. Στην εν λόγω…συνταγή μπορείτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού να προσθέσετε κρέας ή ψάρι (θέλουν περισσότερο βράσιμο).
Προσθέστε λίγο ωμό ελαιόλαδο-μέχρι να γίνει το μωρό ενός έτους μην βάζετε αλάτι- και έτοιμο το δικό σας σπιτικό βαζάκι!.