Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού


Πώς να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού
Καταρχήν θα πούμε για το περίφημο "κυκλάκι", αυτό που βλέπετε στα χέρια του Μαιευτήρα για τον υπολογισμό της ημερομηνίας τοκετού. Το κυκλάκι αυτό έχει εφαρμοσμένο επάνω του έναν απλό μαθηματικό κανόνα. Δηλαδή με βάση την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου υπολογίζουμε την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Πώς γίνεται αυτό; είναι απλό και δεν χρειάζεται καν το κυκλάκι. Προσθέτουμε 7 ημέρες στην ημερομηνία και αφαιρούμε 3 μήνες από τον μήνα και το βρίσκουμε.
Παράδειγμα: αν μία γυναίκα έχει τελευταία περίοδο (1η ημέρα της τελευταίας περιόδου) στις 14 Οκτωβρίου 2009 (14/10/2009). Στο 14 προσθέτουμε 7 και γίνεται 21. Από το 10 αφαιρούμε 3 και γίνεται 7. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι στις 21 Ιουλίου 2010 (21/7/2010). Δεν είναι πολύ εύκολο; Αν πέσουμε μία ημέρα έξω θα οφείλεται ίσως σε δίσεκτο έτος αλλά ελάχιστη σημασία έχει μία ημέρα.

Πότε αλλάζετε μήνα
Υπολογίστε την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας με βάση τις πράξεις παραπάνω. Αλλάζετε μήνα μόλις φτάνετε στην νέα ημερομηνία που προκύπτει από τον τύπο. Στο παράδειγμα παραπάνω η συγκεκριμένη γυναίκα αλλάζει μήνα κάθε 21. Απλό; Στις 21/7/2010 συμπληρώνει τον ένατο μήνα άρα εύκολα υπολογίζει ότι στις 21/6/2010 συμπληρώνει τον όγδοο κ.ο.κ.
 Σε τι χρησιμεύει το κυκλάκι
Λόγω του ότι έχει προσημειωμένο όλο τον χρόνο, μας επιτρέπει γρήγορα να βρίσκουμε τις εβδομάδες στις οποίες κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει να κάνει σημαντικές εξετάσεις που αφορούν τον προγεννητικό έλεγχο. Έτσι μπορούμε να κανονίσουμε τα ραντεβού του ελέγχου από πολύ νωρίτερα, να ενημερώσουμε και εσάς για να τα έχετε υπόψη σας μην τυχόν σας ξεφύγει κάποιο σημαντικό ραντεβού.

Ποια είναι η ημερομηνία σύλληψης
Όποιες προσπάθειες έγιναν απέτυχαν πλήρως. Το ωάριο ζει ένα 24ωρο, τα σπερματοζωάρια ζουν έως και 5 ημέρες, το γονιμοποιημένο ωάριο μπορεί να περιπλανιέται στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας άλλες 5 ημέρες μέχρι να εμφυτευτεί στην μήτρα... Όλες οι απόπειρες υπολογισμού κατέληξαν ότι το μόνο σίγουρο και σταθερό σημείο υπολογισμού είναι η τελευταία περίοδος της γυναίκας. Καλό είναι λοιπόν να τις σημειώνετε κάπου.

Διάρκεια μίας εγκυμοσύνης
Με βάση την τελευταία περίοδο και την πιθανή ημερομηνία τοκετού, η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες. Βέβαια επειδή λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό η τελευταία περίοδος και όχι η σύλληψη ή η εμφύτευση για αυτόν τον λόγο η διάρκεια φαίνεται μεγάλη. Το παιδί για να θεωρηθεί ότι είναι τελειόμηνο όταν γεννιέται πρέπει να έχει ηλικία μεγαλύτερη από 38 εβδομάδες. Ο λόγος είναι ότι στις 38 περίπου εβδομάδες το αναπνευστικό του σύστημα είναι ώριμο πλέον για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού.
Εάν δεν θυμάστε την τελευταία περίοδο
Τότε ο υπολογισμός της ηλικίας του εμβρύου γίνεται υπερηχογραφικά με βάση το πρώτο υπερηχογράφημα. Σε αυτό υπολογίζεται η εβδομάδα κύησης που διανύετε και με βάση αυτό το πρώτο εύρημα πορευόμαστε για όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ονομάζεται υπερηχογραφική ηλικία κύησης. Εάν θυμάστε την τελευταία περίοδο τότε διαθέτουμε και την ημερολογιακή ηλικία κύησης (σε εβδομάδες φυσικά) και την συγκρίνουμε με την υπερηχογραφική. Είναι ένα μέτρο και αυτό, σωστής ανάπτυξης του εμβρύου.
Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη
Πρόκειται για μία ορμόνη που απελευθερώνεται από τα κύτταρα του σχηματιζόμενου εμβρύου. Ανιχνεύεται πολύ νωρίς σε μία εγκυμοσύνη και θεωρείται ο πιο αξιόπιστος δείκτης εγκυμοσύνης. Το χαρακτηριστικό της ορμόνης αυτής είναι ότι σχεδόν διπλασιάζει την τιμή της κάθε περίπου 48 ώρες. Μία μέτρηση λοιπόν δείχνει ότι υπάρχει εγκυμοσύνη. Μία δεύτερη μέτρηση μας δείχνει ότι το έμβρυο αναπτύσσεται κανονικά. Από την 6η εβδομάδα και μετά δεν την μετράμε πλέον εκτός και αν υπάρχει κάποιος λόγος.
Το έμβρυο
Έμβρυο ονομάζεται ο αναπτυσσόμενος άνθρωπος. Είναι ένας όρος Ιατρικός και τίποτα παραπάνω. Δηλώνει τον άνθρωπο που αδυνατεί να στηρίξει από μόνος του τις λειτουργίες του και αυτό το κάνει μέσω της μητέρας του. Δεν είναι υποτιμητικό να το χαρακτηρίζουμε έμβρυο και όχι παιδί ή μωρό ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση. Το αναφέρουμε γιατί κάποιες γυναίκες το θεωρούν υποτιμητικό. Αν θεωρήσουμε αυτό υποτιμητικό, ας αναλογιστούμε τι σημαίνει η λέξη μωρό και από πού προέρχεται. Η λέξη έμβρυο τουλάχιστον έχει γίνει διεθνής λέξη και αποσκοπεί να χαρακτηρίσει μία ιδιαίτερη κατάσταση του ανθρώπου.
Το χλόασμα της εγκύου
Πρόκειται για ένα σημάδι σαν πεταλούδα που εμφανίζεται στο πρόσωπο μίας γυναίκας όταν είναι έγκυος. Της δίνει μία έντονη ρόδινη απόχρωση στο μέτωπο και στα μάγουλα και είναι πιο εμφανής όταν το δέρμα της είναι ανοικτόχρωμο
Ο προγεννητικός έλεγχος
Σίγουρα γίνεται κουραστικός. Αποτελεί όμως, μαζί με το προσωπικό σας ιστορικό, τον καλύτερο δείκτη για πιθανά προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Από αυτόν τον έλεγχο πολλές φορές διαφαίνεται αν η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί ομαλά. Έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να εξελιχθεί κάτι που θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη. Ο προγεννητικός έλεγχος είναι προκαθορισμένος και είναι κοινή άπόφαση να εκτελείται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις π.Χ. στις Βόρειες Ευρωπαϊκές υπάρχει η αντίληψη ότι οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν την εγκυμοσύνη σαν αρρώστεια. Έχουν διαφορετική φιλοσοφία δηλαδή αφήνουν την εγκυμοσύνη να εξελιχθεί ανεξάρτητα εάν υπάρξουν προβλήματα και είναι ικανοί να αφήσουν καταστάσεις χωρίς θεραπευτική αγωγή.
Εναλλακτικοί τρόποι τοκετού
Όπου εφαρμόζεται αυτό το είδος τοκετού, στο σπίτι ή σε πισίνα, εκτελείται σε άλλες χώρες από πτυχιούχο μαία και σε άλλες όπως η Ελλάδα από γιατρό. Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο είναι αυστηρές και αφορούν:
  • το παιδί να έχει την σωστή θέση στην λεκάνη (πύελο) της μητέρας του και να έχει εισέλθει σε αυτήν
  • το παιδί να έχει ιδανικό βάρος και θέση που να του επιτρέπει να γεννηθεί φυσιολογικά
  • η πύελος της μητέρας να έχει το ιδανικό σχήμα που θα επιτρέπει την άνετη γέννηση του παιδιού
  • η μητέρα να μην πάσχει από κάποιο νόσημα και να μην εμφανίζει καμμία επιπλοκή στην κύηση
Θα είναι αφέλεια να πιστεύετε ότι σε μία εποχή που στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα που οι νόμοι είναι πολύ αυστηροί, τελούνται με ευκολία τοκετοί στο σπίτι χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις οι οποίες είναι πολύ αυστηρές. Επιπλέον, οι γονείς οι οποίοι θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο ενημερώνονται για τους κινδύνους που υπάρχουν για ένα τοκετό που θα γίνει μακριά από την ασφάλεια ενός οργανωμένου Μαιευτηρίου και φυσικά υπογράφουν και την σχετική συγκατάθεση ότι γνωρίζουν όλους τους κινδύνους και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό. Δεν πιστεύουμε να πιστεύετε ότι στο εξωτερικό πάει ένα ζευγάρι και λέει σε γιατρό ή σε μαία ότι θέλει να γεννήσει στο σπίτι και αυτοί τους λένε: "ναι, βέβαια, κανένα πρόβλημα". Aν το πιστεύετε κάποιος θα σας πληροφόρησε λάθος.
Πρόωρος τοκετός
Στην περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί νωρίτερα, ο κίνδυνος για την χώρα μας είναι πλέον πολύ μικρός. Η φροντίδα πρόωρων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο εξέλιξης που ο κίνδυνος για την υγεία του παιδιού στατιστικά έχει ελαχιστοποιηθεί. Απλά θα παραμείνουν για φροντίδα στο Νοσοκομείο για όσο διάστημα κρίνει ο Παιδίατρος. Η προωρότητα δεν αποτελεί πρόβλημα όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Το κόστος μην σας ανησυχεί γιατί με απόφαση του Υπουργού Υγείας εδώ και περίπου 4 χρόνια η χρέωση καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και είναι ίδια είτε σε Ιδιωτικό είτε σε Δημόσιο Μαιευτήριο.
Το βάρος του παιδιού
Αυτό υπολογίζεται στατιστικά όσο το παιδί είναι στην κοιλιά της μητέρας του. Το στατιστικό βάρος υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένων μετρήσεων της κεφαλής, της κοιλίας και του μηριαίου οστού αλλά και την εβδομάδα κύησης. Λόγω του ότι είναι στατιστικό έχει διακύμανση της τάξης του 10% από το πραγματικό βάρος. Η αύξηση του βάρους του παιδιού ανά εβδομάδα είναι ένας δείκτης σωστής θρέψης και ανάπτυξης του παιδιού. Ο μέσος όρος βάρους γέννησης είναι περίπου 3,500 γραμμάρια και το ύψος του 50 εκατοστά. Διακυμάνσεις υπάρχουν αλλά αυτές είναι μικρές και δεν θεωρούνται σημαντικές εκτός και αν ξεφεύγουν πολύ από το κανονικό.