Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Η Γιορτή της μητέρας βέβαια έχει χάσει, όπως και όλες οι γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βλέπετε πρώτοι οι Αμερικάνοι, χωρίς να υστερούμε οι υπόλοιποι, ανακάλυψαν ότι παρ' όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητέρα σαν έννοια, ήταν παρόλα αυτά μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη του για την δική του μητέρα. Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.

 http://www.valentine.gr/mothersday_gr.php

ΣΟΚ: Μάνα με μωρό 6 μηνών μία ιερόδουλη με AIDS

Δεν έχει τέλος η λίστα με τις ιερόδουλες οι οποίες είναι προσβεβλημένες με AIDS. Άλλες πέντε ιερόδουλες διαπιστώθηκε ότι είναι HIV οροθετικές. Οι τρεις είναι Ελληνίδες, η μία Ρωσίδα και η άλλη Βουλγάρα.

Συνολικά δηλαδή έχουν βρεθεί 17 πόρνες οι οποίες σκορπούσαν τον θάνατο, ενώ εκατοντάδες είναι εκείνοι που τηλεφωνούν καθημερινά στην ΚΕΛΠΝΟ επειδή ζουν εφιαλτικές ώρες και ανησυχούν για την υγεία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία το 50% είναι παντρεμένοι.
Στο φως όμως ήρθε και μια άλλη δραματική είδηση μετά τους ελέγχους των αστυνομικών και της ΚΕΛΠΝΟ. Μία από τις ιερόδουλες που εξετάστηκαν είναι μητέρα ενός μωρού έξι μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα η οποία δεν γνωρίζει και τον πατέρα του μωρού της, πουλούσε το κορμί της για να παίρνει τη δόση της αφού ήταν μπλεγμένη στα δίχτυα της ηρωίνης.
Η ιερόδουλη μητέρα δεν είχε κάνει καμία εξέταση τα τελευταία χρόνια και δεν γνώριζε ότι έπασχε από AIDS. Το μόνο που την ένοιαζε ήταν να βγάλει χρήματα για να βρει τα ναρκωτικά στα οποία ήταν εθισμένη.
Όμως όταν έμαθε ότι είναι προσβεβλημένη στον ιό, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της και εκεί ψέλλισε ότι είναι μάνα ενός μωρού 6 μηνών. Αμέσως οι αστυνομικοί πήγαν σπίτι της από όπου πήραν το μωρό για εξετάσεις. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το μωράκι δεν πάσχει από AIDS

http://www.sigmalive.com/news/greece/486399

Στις 25 ανέρχονται οι ιερόδουλες φορείς του AIDSΣτις 25 ανέρχονται οι ιερόδουλες φορείς του AIDS Άλλη μία οροθετική ιερόδουλη εντοπίστηκε την Τρίτη στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των σχετικών ελέγχων που διενεργεί το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Τις τελευταίες δύο εβδομάδες που γίνονται οι έλεγχοι έχουν βρεθεί 25 εκδιδόμενες γυναίκες που είναι φορείς του ιού HIV.

Το σημερινό αλλά όχι και τελευταίο περιστατικό μολυσμένης με τον ιό HIV εκδιδόμενης γυναίκας, αφορά σε 31χρονη Ρουμάνα που εκδιδόταν σε «πιάτσα» του κέντρου της Αθήνας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασαν σήμερα εννέα εκδιδόμενα άτομα που είχαν προσαχθεί στο Κέντρο Αλλοδαπών (Πέτρου Ράλλη). Τονίζεται δε στην ανακοίνωση ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κατ’ εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων» προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
http://www.newsnow.gr

ΤΡΙΔΥΜΑ-ΤΡΙΔΥΜΑ