Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Παιδί και Ναρκωτικά

Παιδί και Ναρκωτικά           

1. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Χρήστες ναρκωτικών δεν είναι μόνο τα άτομα που κινούνται στον υπόκοσμο αλλά και άτομα που προέρχονται από μεσαίες και ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Τα ναρκωτικά βλέπετε δεν κάνουν διακρίσεις. Εκείνο που ενδιαφέρει στην διακίνηση των ναρκωτικών, είναι να υπάρχει μεγάλο πελατολόγιο. Δεν έχει σημασία αν αυτοί οι άνθρωποι γίνουν άβουλα όντα που μπορούν να πουλήσουν και το σώμα τους ή να γίνουν βαποράκια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την δόση τους. Βέβαια υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο. Για να πληρώσουν την δόση τους, φτάνουν στο έγκλημα αδιαφορώντας για τις μετέπειτα συνέπειες.

Άρα λοιπόν οι άνθρωποι που πίστεψαν ότι θα κέρδιζαν τον χαμένο παράδεισο μέσα από μια ναρκωτική ουσία, αποδεικνύεται αυταπάτη που τους τυλίγει και τους σπρώχνει στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, χωρίς ίχνος λογικής και κριτικής σκέψης. 
 
2. ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Το κάθε άτομο είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και έχει τους δικούς του ιδιαίτερους λόγους που καταφεύγει στα ναρκωτικά. Οι γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ναρκωτικών πρέπει να προσέχουν να μη βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα.

Μερικοί συνηθισμένοι λόγοι είναι:

α.Απλή δοκιμή.

β.Απάντηση στην έλλειψη μοναξιάς και αυτοπεποίθησης. Οι γονείς να δείχνουν στα παιδιά την ανησυχία τους με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο. Όταν ένας νέος δοκιμάσει ένα ναρκωτικό, δεν σημαίνει ότι έγινε και ναρκομανής. Μια συζήτηση μαζί τους είναι ότι καλύτερο για αυτούς. Παρορμητικές αντιδράσεις από τους γονείς μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση του παιδιού. Μην πανικοβάλλεστε από πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες. Πριν μιλήσετε στο παιδί, βεβαιωθείτε.
 
γ.Η χρήση ναρκωτικών μπορεί να θεωρηθεί ως συναρπαστική και τολμηρή πράξη και ο νέος αντί να αποτραπεί από τις προειδοποιήσεις των ενηλίκων για τον κίνδυνο, μπορεί να δοκιμάσει για τους κινδύνους που εμπεριέχει.

δ.Τα οικογενειακά προβλήματα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι ωθούν τους νέους να χρησιμοποιήσουν ναρκωτικά για να καλύψουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

ε.Η συνεχής χρήση ναρκωτικών προσωρινά λύνει τα προβλήματά τους (ξεχνώντας τα) στην ουσία όμως τα κάνει χειρότερα και αυτό το διαπιστώνουν αργότερα. Σημαντικό είναι να τους υπενθυμίζεται ότι τα ναρκωτικά δεν βοηθούν, αντιθέτως κάνουν τα πράγματα χειρότερα και σκοτώνουν.

στ.Τονίστε στα παιδιά σας σε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται, πως έχουν την αγάπη σας και θα την έχουν για οτιδήποτε συμβεί.

3. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τα ακόλουθα "σήματα κίνδυνου", που εμφανίζονται στο αρχικό στάδιο και επομένως επιτρέπουν αποτελεσματική αντιμετώπιση:

α.Αλλαγή στο χαρακτήρα. Το παιδί αλλάζει ξαφνικά συνήθειες. Παύει να ασχολείται με τα αγαπημένα του παιχνίδια και χόμπι, αδιαφορεί για τους φίλους του και δημιουργεί νέες παρέες, που δεν τις παρουσιάζει στους δικούς του.

β.Αλλαγές στο σώμα. 

γ.Ωχρό πρόσωπο, συνάχι που δεν περνάει εύκολα, όρεξη για γλυκίσματα, κόκκινα και υγρά μάτια, διαστολή στην κόρη των ματιών, συχνό ίδρωμα που το διαδέχεται από ανατριχιάσματα, γενική αδιαθεσία, κόψιμο, πληγές, απώλεια βάρους.

δ.Απότομες αλλαγές στην ψυχική διάθεση.

ε.Το παιδί που παίρνει ναρκωτικά παρουσιάζει ξαφνικές και αδικαιολόγητες μεταπτώσεις στη συμπεριφορά του. Την μια είναι κακόκεφο και ευέξαπτο και την άλλη υπερβολικά καλό, και ευγενικό. Είναι επίσης ευαίσθητο στους θορύβους και τρομάζει με τον παραμικρό κρότο. Στο σχολείο πέφτει η απόδοσή του ραγδαία, ιδιαίτερα στα θετικά μαθήματα, φυσική και χημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη συγκέντρωση. Όσοι παίρνουν ηρωίνη φορούν ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια για να κρύβουν τα σημάδια από τις ενέσεις. Όταν δείτε το παιδί σας να επιμένει στα μακριά μανίκια μέσα στο καλοκαίρι, ελέγξτε αν έχει ίχνη από τρυπήματα βελόνας στα χέρια. Επίσης κρύβουν τα τρυπήματα με διάφορα τατουάζ στο σώμα τους.

στ.Κλοπή αντικειμένων.

ζ.Όταν σας λείπουν χρήματα ή χρυσαφικά, ρολόγια κλπ. μικροαντικείμενα υπάρχει περίπτωση το παιδί να τα έχει πουλήσει για να εξασφαλίσει την δόση του.

η.Αλλαγή στο λεξιλόγιο. Έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιούνται συνθηματικές λέξεις για τα ναρκωτικά και ότι έχει σχέση με αυτά. Όταν ακούσετε το παιδί σας να λέει ακαταλαβίστικες για εσάς λέξεις, μπορείτε να υποψιασθείτε ότι πίσω από τους "κωδικούς" κρύβεται κάποια ύποπτη συνεννόηση.

http://www.cyprusdetectives.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου