Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει διαφορετική εξέλιξη στα παιδιά

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί μεγαλύτερη απομυελίνωση, αλλά πιο ήπια συμπτώματα και λιγότερη ανικανότητα στα παιδιά.

Οι μαγνητικές τομογραφίες που ελήφθησαν στο πλαίσιο της μελέτης έδειξαν ότι οι παιδιατρικοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσίαζαν σε μεγαλύτερο βαθμό απομυελίνωση (περισσότερες αλλοιώσεις) παρά το γεγονός ότι καθυστερούσαν σχεδόν 10 έτη να φθάσουν στο επόμενο στάδιο ανικανότητας.

«Τα ευρήματα αυτά μάς προκάλεσαν έκπληξη, καθώς είχαμε υποθέσει ότι τα παιδιά διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα επιδιόρθωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος», δήλωσε η Dr. Bianca Weinstock-Guttman από το Πανεπιστήμιο του Buffalo, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, δείχνει ότι τα παιδιά ενδέχεται να έχουν καλύτερη δυνατότητα λειτουργικής προσαρμογής από τους ενήλικες, αλλά μειωμένη δυνατότητα επαναμυελίνωσης, εύρημα που τονίζει την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης στα παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ερευνητές εξέτασαν παιδιατρικούς ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (17 παιδιά που είχαν λάβει διάγνωση σκλήρυνση κατά πλάκας δύο έως τρία έτη πριν την έναρξη της μελέτης και 33 νέους ενήλικες που είχαν λάβει διάγνωση της νόσου 20 έτη πριν) και μεσήλικες ασθενείς που είχαν λάβει διάγνωση ως ενήλικες (81 με διάγνωση δύο έως τρία έτη πριν και 300 ενήλικες που είχαν λάβει διάγνωση 20 έτη πριν).

Πηγή: http://www.healthview.gr/node/15045

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου