Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Προγεννητικός έλεγχος πριν την εγκυμοσύνη

Έλεγχος πριν την σύλληψη
Σήμερα ο έλεγχος των μελλοντικών γονιών θεωρείται απαραίτητος γιατί αντιμετωπίζονται πολλές καταστάσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Ο προγεννητικός έλεγχος που πραγματοποιείται και στους δύο συζύγους μπορεί να ανακαλύψει πολλές παθήσεις που θέλουν ειδική αντιμετώπιση, πριν ακόμα την πραγματοποίηση της σύλληψης. Είναι γεγονός ότι καταστάσεις ενώ πριν από μια εγκυμοσύνη αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται σχετικά εύκολα, όταν έχουμε την δημιουργία ενός νέου οργανισμού, μας προβληματίζουν αφάνταστα μια και η θεραπευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει, αυτή η ίδια, κάποια βλάβη στο έμβρυο.

Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων που σκόπιμο είναι να αναφέρουμε και να εξηγήσουμε την χρησιμότητα τους. Η γενική αίματος πιθανά να αποκαλύψει κάποια αναιμία της γυναίκας ή άλλη πάθηση του αίματος που θα ήταν καλλίτερα να αντιμετωπιστεί πριν τη σύλληψη.

Η εξέταση του Σακχάρου αίματος, δείχνει αν υπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης ή προδιάθεση για Σ. Διαβήτη στην κύηση. Σε περίπτωση που η γυναίκα πάσχει από την πάθηση αυτή θα πρέπει να  ρυθμιστεί σωστά πριν την σύλληψη. Όπως θα εξηγήσω σε ειδικό άρθρο για το θέμα αυτό έχει σημασία η σωστή αντιμετώπιση της νόσου μια και εμφανίζεται αυξημένη συχνότητα επιπλοκών στην εγκυμοσύνη όπως συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, προεκλαμψία, υδράμνιο, μεγάλο σε βάρος παιδί κλπ.

Η Ηλεκτροφόρηση της Αιμοσφαιρίνης και το test Δρεπανώσεως θα δείξει αν κάποιος από το ζευγάρι ή και οι δύο έχουν το στίγμα της Β΄μεσογειακής αναιμίας ή το στίγμα της Δρεπανοκυτταρικής.Ειναι πιο ευκολο σε αυτή   τη φαση να αποκαλυφθει ένα [κρυφο] στιγμα και να γινουν οι απαραιτητες μοριακες τεχνικες για αξιολογηση του. Επίσης ελέγχεται η γυναίκα αν έχει Ανοσία ή αν πάσχει από διάφορες αρρώστειες όπως η Ερυθρά ή αν έχει προσβληθεί  από Τοξόπλασμα, Λιστέρια, CΜV,ερπητα γενν.οργανων,χλαμυδια κλπ. Σε περίπτωση που δεν έχει ανοσία στην Ερυθρά, είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί πρίν την επίτευξη εγκυμοσύνης και να περιμενει ένα τριμηνο για τη συλληψη.

Ο έλεγχος συνεχίζεται για την διαπίστωση διαφόρων παθήσεων όπως της Σύφυλης, Ηπατίτιδας Β και C, HIV ενώ εξετάζονται και τα κολπικά υγρά για την διαπίστωση κολπίτιδων (Μύκητες, τριχομονάδες) και τραχηλίτιδων (Χλαμύδια-Μυκόπλασμα).Απαραιτητος πλεον θεωρειται και ο ελεγχος του θυρεοειδους αδενος.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πιο εύκολη όπως προανέφερα, όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, με πιο ισχυρά και ειδικά φάρμακα ενώ μετά την σύλληψη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το  test Παπανικολάου είναι απαραίτητη εξέταση σε αυτή την φάση και μαζί με την Γυναικολογική εξέταση,το ενδοκολπικο υπερηχογραφημα και την εξεταση του μαστου  συμπληρώνει τον έλεγχο των γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Η ομάδα αίματος και το Rhesus oλοκληρώνουν τον προγεννητικό έλεγχο. Σε Rh αρνητικές γυναίκες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ολοκληρώνοντας το άρθρο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει να ξεφύγουν της προσοχής του Γιατρού παθήσεις όπως οι Καρδιοπάθειες, η Υπέρταση, οι Νευροπάθειες, βαριές λοιμώξεις ,Ρευματοπαθειες ,βαριες Αναιμιες κλπ γιατί οι παθήσεις αυτές πιθανά  να βάλουν σε κίνδυνο την κύηση ή ακόμα η εγκυμοσύνη να επιβαρύνει την υγεία της εγκύου που πάσχει. Σε αυτές τις καταστάσεις η συνεργασία και άλλων ειδικών (όπως καρδιολόγου, διαβητολόγου, πνευμονολόγου κλπ) είναι απαραίτητη.
 
 http://www.drmetaxas.gr/steps2.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου