Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Οι γυναίκες γεννιούνται συνήθως με περισσότερα από 200.000 ωοθυλάκια σε κάθε μία από τις δύο ωοθήκες τους. Αυτά τα ωοθυλάκια παραμένουν αδρανή στις ωοθήκες μέχρι την εφηβεία. Από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση τα ωοθυλάκια ωριμάζουν και δίνουν ωάρια, με ρυθμό περίπου ένα σε κάθε κύκλο περιόδου.
Η Διάρκεια του κύκλου
Ο κύκλος της γυναίκας ξεκινά την 1η ημέρα της περιόδου (αιμορραγίας) και τελειώνει μία ημέρα πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου. Η διάρκεια του κύκλου ποικίλλει. Μερικές γυναίκες έχουν κύκλο που διαρκεί 21 ημέρες και άλλες φτάνουν μέχρι τις 40 ημέρες. Ο μέσος όρος διάρκειας του γυναικείου κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά και αυτό μπορεί να αλλάξει από κύκλο σε κύκλο. 

Από πού προέρχεται το αίμα της περιόδου
Ο κύκλος σου ξεκινάει με την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Κάθε ωοθυλάκιο περιέχει ένα ανώριμο ωάριο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του κύκλου, ένα από τα ωοθυλάκια κυριαρχεί των άλλων, με την επίδραση των οιστρογόνων, και ωριμάζει
Περίπου στη μέση του κύκλου παράγεται μία άλλη ορμόνη που ονομάζεται Ωχρινοτρόπος (LH) και πυροδοτεί την απελευθέρωση του ωαρίου στις σάλπιγγες.
Η απελευθέρωση του ωαρίου ονομάζεται ωορρηξία και γίνεται  12-16 ημέρες πριν την έναρξη της επομένης περιόδου. Μετά την απελευθέρωση του ωαρίου, το ωοθυλάκιο παράγει μία άλλη ορμόνη που ονομάζεται προγεστερόνη και προετοιμάζει το ενδομήτριο για  πιθανή εγκυμοσύνη.

Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τα επίπεδα της προγεστερόνης πέφτουν ξανά και το ενδομήτριο απομακρύνεται από την μήτρα, δηλαδή αρχίζει η περίοδος. Στη διάρκεια της  κανονικής περιόδου αποβάλλεται μία σχετικά μικρή ποσότητα αίματος (μισό μικρό φλιτζανάκι του καφέ). Το αίμα σταματά φυσιολογικά σε 5-7 ημέρες. Στη συνέχεια  το ενδομήτριο ετοιμάζεται  ξανά για μία νέα, πιθανή εγκυμοσύνη (διογκώνεται).



Καθυστέρηση περιόδου ή απώλεια περιόδου
Ο πιο συνηθισμένος λόγος καθυστέρησης ή απώλειας της περιόδου είναι η εγκυμοσύνη. Αν μείνεις έγκυος, το επίπεδο προγεστερόνης συνεχίζει να ανεβαίνει μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Έτσι το ενδομήτριο δεν πέφτει για να δούμε αίμα.
Υπάρχουν πολλοί  άλλοι λόγοι που προκαλούν καθυστέρηση της περιόδου. Αναφέρουμε μερικούς από αυτούς:
  • Έντονα ψυχολογικά προβλήματα
  • Υπερβολική σωματική άσκηση
  • Ανορεξία nervosa
  • Νηστεία η υπερβολή δίαιτα
  • Ορμονικές διαταραχές (πχ.παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα)
  • Παθήσεις του υποθαλάμου του εγκεφάλου
Σημείωσε ότι:
Μπορείς να αναβάλεις την περίοδο σου αν το επιθυμείς με τη σωστή χρήση αντισυλληπτικού χαπιού (δες: μετάθεση περιόδου)

Δυσμηνόρροια ή Πόνοι περιόδου
Σχεδόν όλες οι γυναίκες βιώνουν κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας της περιόδου μία μικρή ενόχληση, αλλά δεν είναι λίγες και αυτές που παραπονιούνται για υπερβολικό πόνο. Η αιτία του πόνου βρίσκεται στις έντονες συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εάν υποφέρεις πολύ κατά τη διάρκεια της περιόδου δοκίμασε να γυμναστείς ελαφρά (γιόγκα, διατάσεις, ασκήσεις χαλάρωσης).
Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι όπως βότανα, μεταλλοστοιχεία, ρεφλεξολογία κλπ που μπορούν με φυσικό τρόπο να σε βοηθήσουν . Όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις και παυσίπονα, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού. Τα ζεστά μπάνια και επιθέματα απαγορεύονται κατά την περίοδο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το αντισυλληπτικό χάπι 4ης γενιάς μπορεί να κάνει πιο εύκολη την περίοδο σας, μιας και μειώνει του πόνους της περιόδου κατά την διάρκεια της χρήσης

Αιμορραγία κατά την διάρκεια του κύκλου
Καμιά φορά εμφανίζεται αίμα κατά τη διάρκεια του κύκλου και εκτός περιόδου, χωρίς να το περιμένουμε. Αυτό οφείλεται συνήθως στην αυξομείωση των ορμονών. Αν είναι περιστασιακό, δε χρειάζεται να κάνετε κάτι. Αν όμως είναι συχνό, συμβουλέψου  το γιατρό σου.

Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο
Ο όρος «προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο» χαρακτηρίζει την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνει η γυναίκα (φυσιολογικά και ψυχολογικά) μετά την ωορρηξία και μέχρι την έναρξη της περιόδου. Αν και δεν έχουμε σαφή επιστημονικά στοιχεία, πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στην αυξομείωση των επιπέδων των ορμονών μέσα στον κύκλο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
  • Χαμηλή αυτοπεποίθηση
  • Αϋπνία
  • Υπερβολικό άγχος
  • Πρησμένο και επώδυνο στήθος
  • Πονοκέφαλος
  • Κατακράτηση υγρών
Αν υποφέρεις από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο δοκίμασε να μειώσεις τον καφέ και το αλκοόλ και πρόσθεσε στην διατροφή σου πιο πολλούς υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, πατάτες κλπ.)
Χρησιμοποίησε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη Β6 ή και Evening Primrose Oil, (βιταμίνη Ε).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Ρώτα τον γιατρό σου για τη χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων 4ης γενιάς, γιατί βοηθούν στη μείωση των πόνων της περιόδου και τη βελτίωση της όλων των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυασιακού συνδρόμου όπως της ψυχικής διάθεσης πρίν την περίοδο.

Περίοδοι με πολύ αίμα
Οι πρώτες ημέρες της περιόδου έχουν συνήθως πολύ αίμα. Αν όμως αυτό συνεχιστεί για πολλές ημέρες η γυναίκα αισθάνεται  αδύναμη, ενώ αν αυτό γίνεται σε κάθε περίοδο, τότε μπορεί να εμφανισθεί αναιμία.
Οι «βαριές» περίοδοι οφείλονται συνήθως στις αλλαγές της ορμονικής αλυσίδας που ελέγχει τον κύκλο και έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του όγκου του αίματος που απομακρύνεται από τη μήτρα. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο για τις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, γιατί το ενδομήτριο γίνεται πιο παχύ, προκαλώντας μεγαλύτερη απώλεια αίματος κατά την απομάκρυνσή του τις ημέρες της περιόδου. Άλλοι λόγοι που προκαλούν βαρύτερη περίοδο.
  • Ινομυώματα: είναι τοπικές υπερπλασίες των μυών της μήτρας. Είναι καλοήθεις καταστάσεις, πολύ συνηθισμένες και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται θεραπεία αλλα μόνο παρακολούθηση. Αν όμως δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, απομακρύνονται με χειρουργική επέμβαση.
  • Προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα: Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να δημιουργήσει περιστασιακά «βαρύτερες» περιόδους. Χρειάζεται έλεγχος από ενδοκρινολόγο σε συνεργασία με το γυναικολόγο σου.
  • Ενδομήτρια σπειράματα: Μπορεί να αυξήσουν τον όγκο του αίματος κατά την περίοδο, τους δύο πρώτους μήνες από την τοποθέτησή τους.
http://www.antisyllipsi.org.gr/htm/index.aspx?pageid=9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου