Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Σύλληψη & γονιμοποίηση



http://www.antisyllipsi.org.gr/htm/index.aspx?pageid=11
Σύλληψη & γονιμοποίηση

Μία επιτυχής εγκυμοσύνη προϋποθέτει τη γονιμοποίηση του ωαρίου από τα σπερματοζωάρια και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο. Η γονιμοποίηση συνδυάζει το γενετικό υλικό που μεταφέρει το σπερματοζωάριο με αυτό του ωάριου, για τη δημιουργία εμβρύου. Φυσιολογικά η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα στη σάλπιγγα (in vivo) αλλά έξω από αυτή δηλαδή στο εργαστήριο (in vitro). Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Γονιμοποίηση


Η σωστή χρονική στιγμή για την ερωτική επαφή παίζει σημαντικό ρόλο στην γονιμοποίηση. Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί για 18-24 ώρες μετά την ωορρηξία, άρα το σπέρμα πρέπει να είναι παρόν στις σάλπιγγες κατά τον χρόνο της ωορρηξίας.


Το σπέρμα ζει συνήθως 3-5 ημέρες και άρα οι γόνιμες μέρες σου είναι περίπου 5-6 σε κάθε κύκλο. Το maximum τη γονιμότητας περιορίζεται σε 2 με 3 ημέρες.  Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής εκατομμύρια σπερματοζωάρια απελευθερώνονται στο κόλπο. Όσο πλησιάζει η ωορρηξία, η τραχηλική βλέννα γίνεται πιο υδαρής, επιτρέποντας στο σπέρμα να κολυμπήσει από τον κόλπο και να μπει στον τράχηλο της μήτρας. Σε άλλη φάση του κύκλου η βλέννα γίνεται εχθρική για το σπέρμα. Μόνο 2000 σπερματοζωάρια είναι αρκετά δυνατά για να περάσουν τη μήτρα και να φτάσουν στις σάλπιγγες. Για να γίνει η γονιμοποίηση πρέπει ένα από αυτά να διαπεράσει τα τοιχώματα του ωαρίου.


Εμφύτευση


Το γονιμοποιημένο ωάριο ταξιδεύει μέσα από τη σάλπιγγα, προς τα κάτω. Το ταξίδι αυτό διαρκεί μερικές μέρες. Όταν φτάσει στη μήτρα προσκολλάται στον ενδομήτριο (εμφυτεύεται) και αρχίζει να μεγαλώνει. Από αυτή τη στιγμή ξεκινά η εγκυμοσύνη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου