Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Γόνιμες ημέρες & ωορρηξία

Ο κύκλος σου ξεκινάει με την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις ωοθήκες σου. Κάθε ωοθυλάκιο περιέχει ένα ανώριμο ωάριο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του κύκλου, ένα από τα ωοθυλάκια κυριαρχεί των άλλων, υπό την επίδραση των οιστρογόνων και ωριμάζει. Περίπου στη μέση του κύκλου, παράγεται μία άλλη ορμόνη που ονομάζεται ωχρινοτρόπος (LH) και πυροδοτεί την απελευθέρωση του ωαρίου στις σάλπιγγες.
Η απελευθέρωση του ωαρίου ονομάζεται ωορρηξία και συμβαίνει 12-16 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου που ακολουθεί. Μετά την απελευθέρωση του ωαρίου, το ωοθυλάκιο παράγει μίαν άλλην ορμόνη που ονομάζεται προγεστερόνη και προετοιμάζει το ενδομήτριο για μίαν πιθανή εγκυμοσύνη. Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τα επίπεδα της προγεστερόνης πέφτουν ξανά και το ενδομήτριο απομακρύνεται από τη μήτρα, δηλαδή αρχίζει η περίοδος

Οι γόνιμες ημέρες
Για να γονιμοποιηθεί το ωάριο, απαιτείται η παρουσία σπέρματος στις σάλπιγγες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.Ο σωστός χρόνος της παρουσίας του σπέρματος στις σάλπιγγες έχει ζωτική σημασία γιατί το ωάριο ζει μόνο 24 ώρες (περίπου) και το σπέρμα του άντρα  ζει μέσα στο σώμα της γυναίκας όχι πάνω από 3-5 ημέρες.Αυτό σημαίνει ότι οι γόνιμες ημέρες στης γυναίκας είναι περίπου 5-6 σε κάθε κύκλο.

Η γονιμότητα σου ελέγχεται από μία ομάδα ορμονών που περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Λίγο πριν την ωορρηξία, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται. Αυτή η αύξηση πυροδοτεί την απότομη αύξηση μίας άλλης ορμόνης που ονομάζεται ωχρινοτρόπος η LH. Αυτή καθ' εαυτή, ή αυξομείωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης, προκαλεί την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη προς την σάλπιγγα (την ωορρηξία), όπου αναμένει το ραντεβού της ζωής: το σπέρμα για να το γονιμοποιήσει.

Ο συνδυασμός του χρόνου ζωής του σπέρματος (± 76 ώρες) και του ωραρίου (± 36 ώρες) μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γόνιμες ημέρες του κύκλου είναι περίπου 5, από τις οποίες μόνο οι τρείς έχουν το maximum της γονιμότητας.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρεις τις γόνιμες ημέρες σου στο σπίτι (με τεστ ωορρηξίας) ή στο νοσοκομείο (ανίχνευση της LH, ή με υπερηχογράφημα των ωοθηκών).

http://www.antisyllipsi.org.gr/htm/index.aspx?pageid=10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου