Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 

Το μέλι, παρά τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες του για τον ανθρώπο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πρόβληματα, εάν καταναλωθεί απο βρέφη ηλικίας έως 12 μηνών.

Οι παιδίατροι προειδοποιούν τους γονείς να μη δίνουν μέλι στα μωρά τους, επειδή το - ακόμα - ευαίσθητο στομαχάκι τους είναι ευάλωτο στη βακτηριακή λοίμωξη. Αν το μικρόβιο εισέλθει στο έντερο του μωρού, ενδέχεται να αναπτυχθεί και να παράγει μια τοξίνη ή δηλητήριο, που οδηγεί σε βρεφική αλλαντίαση. Πρόκειται για μια σπανιότατη νόσο, που προκαλείται από μικρόβιο, το οποιο ζει συνήθως σε λανθάνουσα μορφή στο έδαφος και τη σκόνη και περιστασιακά, στο μέλι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, λήθαργο, δυσκολίες σίτισης και αδύναμο κλάμα.
Το μέλι είναι ασφαλές για τα παιδιά ηλικίας από 12 μηνών και πάνω , αλλά σε μικρότερης ηλικίας μωρά το έντερο δεν είναι επαρκώς αναπτυγμένο, ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια. Για τον λόγο αυτο, οι γονείς δε πρέπει να δίνουν μέλι έως ότου το μωρό γίνει ενός έτους.
Σε μικρότερα μωρά, η μητέρα μπορεί να δώσει - αντι για μέλι  και ζάχαρη, το σιρόπι ενός μήλου, για να «γλυκάνει» μια κρεμούλα του.

1 σχόλιο:

  1. Ναι είναι σημαντικό, αλλά μην το παρακάνει το παιδί γιατί μπορεί να προκύψουν προβλήματα εκ των υστέρων. Εμένα του προέκυψε ένα πρόβλημα στα αυτιά του και τρέχαμε να βρούμε ΩΡΛ στην Παλλήνη. Ευτυχώς βρήκα αυτό. το website που έχει γιατρούς για όλες τις ειδικότητες και κλείνεις αμέσως ραντεβού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή