Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΥΦΛΩΝ


 Επίδομα Τυφλότητας
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς στην Ελλάδα οι τυφλοί και όσοι έχουν οπτική οξύτητα κάτω του ενός εικοστού (1/20) και στους δύο οφθαλμούς και μη ιάσιμη πάθηση (άρθρο 1 του Ν.958/79) δικαιούνται επίδομα τυφλότητας από την Κοινωνική Πρόνοια

Βήματα διεκδίκησης του επιδόματος τυφλότητας:
Απευθύνεστε στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του τόπου μόνιμης κατοικίας σας, προσκομίζοντας πρόσφατη φωτογραφία (μικρή) την αστυνομική σας ταυτότητα και ένα λογαριασμό ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή ΕΥΔΑΠ στο όνομα σας.
Ο υπεύθυνος για τα επιδόματα τυφλότητας θα σας δώσει την αίτηση και ένα έντυπο, πάνω στο οποίο θα βάλει την φωτογραφία. Το έντυπο αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί από οφθαλμίατρο κρατικού νοσοκομείου, βαθμίδας επιμελητή Α ή Διευθυντή οφθαλμολογικής κλινικής.
Η συμπλήρωση του εντύπου από τον οφθαλμίατρο περιλαμβάνει την καταγραφή της πάθησης των ματιών, και την διαβεβαίωση ότι ο ενδιαφερόμενος είναι με βάση τη νομοθεσία τυφλός {η οπτική οξύτητα κάτω του ενός εικοστού και μη ιάσιμη και στους δύο οφθαλμούς). Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει μαζί του και την αστυνομική του ταυτότητα. *Μην ξεχάσετε το γνήσιο της υπογραφής του οφθαλμίατρου, από το πρωτόκολλο του νοσοκομείου.
Καταθέτετε στον υπεύθυνο για τα επιδόματα τυφλότητας την αίτηση, το έντυπο και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που σας ζητήθηκαν. Εκείνος θα σας ενημερώσει για το ύψος και τον χρόνο επιδότησης σας. Μετά από αυτό θα παίρνετε το επίδομα κάθε δίμηνο με ταχυδρομική επιταγή και θα είστε εγγεγραμμένος στα μητρώα τυφλότητας της Πρόνοιας.
Κάρτα Ανεργίας του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι τυφλοί όπως και όλα τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, την οποία δεν ανανεώνουν κάθε μήνα.

Για την έκδοση της κάρτας χρειάζεστε:
Ποσοστό Αναπηρίας από Υγειονομική Επιτροπή ΑΜΕΑ του ΙΚΑ. Καταθέτετε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής σας αίτηση για εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή ΑΜΕΑ μαζί με γνωμάτευση για το πρόβλημα της όρασης σας και την οπτική σας οξύτητα από οφθαλμίατρο κρατικού νοσοκομείου, αναφέροντας τον λόγο που αιτείστε το ποσοστό αναπηρίας. Το ραντεβού ορίζεται μέρες και ώρες που συνέρχεται η επιτροπή ΑΜΕΑ. [ Δεν είναι απαραίτητο να είστε ασφαλισμένος του ΙΚΑ. ]
Βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου), εκδίδεται από την ΔΟΥ της περιοχής σας
Αστυνομική Ταυτότητα
Υπεύθυνη δήλωση ότι είστε άνεργος
Καταθέτετε τα δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ της περιοχής σας, στο τμήμα ΑΜΕΑ. Η συνηθέστερη διαδικασία μετά απ’ αυτό είναι να συνεργαστείτε με τον εργασιακό σύμβουλο της υπηρεσίας για την συμπλήρωση του εντύπου εξατομικευμένης παρέμβασης (περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις γνώσεις σας και τις δεξιότητες σας) και να ενημερωθείτε για τα τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης με αριθ.Φ.152/Β6?1504/23-5-2001 (ΦΕΚ 659 Τ.Β) οι τυφλοί και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% που είναι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ εγγράφονται στην σχολή ή το τμήμα της επιλογής τους χωρίς εξετάσεις σε ποσοστό θέσεων 3% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων των υποψηφίων σε σχολή ή τμήμα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχεί στο ανωτέρω ποσοστό η επιλογή γίνεται από την ίδια την σχολή με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου των υποψηφίων.

Δικαιολογητικά που απαιτούνται:
Γνωμάτευση γιατρού οφθαλμιάτρου μέλους ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) οποιουδήποτε Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος
Ποσοστό αναπηρίας βεβαιωμένο από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του οικείου νομού
Κατάθεση Αίτησης στις σχολές ενδιαφέροντος, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που καταθετουν οι νεοεισαγόμενοι φοιτητές καθώς και το ποσοστό αναπηρίας
Απολυτήριο Λυκείου ή ΤΕΕ
Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
            
Σχολή Τηλεφωνητών
Αφορά την δυνατότητα σας να παρακολουθήσετε την σχολή τυφλών τηλεφωνητών του ΟΕΕΚ στο ΙΕΚ Νέας Σμύρνης. Η διάρκεια σπουδών είναι ένα έτος και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Η ειδικότητα αυτή με τον τίτλο «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Άτομα με Προβλήματα Όρασης Χειριστές Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Πελατών» δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους τους να διεκδικήσουν θέσεις τυφλών τηλεφωνητών που προκηρύσσονται για δημόσιους φορείς μέσω ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις γίνονται στις αρχές κάθε εξαμήνου (Φθινοπωρινό και Εαρινό) με προθεσμίες που ανακοινώνει το ΙΕΚ Ν. Σμύρνης.
Δικαιολογητικά που απαιτούνται:
Απολυτήριο Λυκείου ή ΤΕΕ (επικυρωμένο φωτοτυπία)
Επικυρωμένη φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας
Απόκομμα επιδόματος τυφλότητας
Γνωμάτευση με το πρόβλημα της όρασης από οφθαλμίατρο Κρατικού Νοσοκομείου.
Ακουόγραμμα – ακουολογική εξέταση από Κρατικό Νοσοκομείο
Υπευθυνη Δήλωση ότι είναι άνεργος
Αίτηση (δίνεται από το ΙΕΚ ) στην οποία επισυνάπτονται τα παραπάνω
Κατά περίπτωση μπορείτε να καταθέσετε και άλλα δικαιολογητικά, όπως έγγραφα που αποδεικνύουν πολυτεκνία ή έγγραφα σχετικά με άλλο πρόσωπο της οικογένειας σας που είναι άτομο με αναπηρία. Η παρουσία του ίδιου του ενδιαφερόμενου είναι απαραίτητη.
Έκπτωση στο λογαριασμό ΟΤΕ
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι τυφλοί δικαιούνται έκπτωση μέχρι 2.000 μονάδες κάθε δίμηνο στον προσωπικό τους λογαριασμό σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης του ΟTE. Για να τύχετε της προαναφερθείσας έκπτωσης, καταθέστε στο υποκατάστημα του ΟΤΕ την σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από μια βεβαίωση ότι είστε εγγεγραμμένος στο μητρώο Τυφλότητος. Η βεβαίωση εκδίδεται από τη Δνση Προνοίας της περιοχής σας.
Κάρτα Απεριόριστων Διαδρομών
Αφορά την δωρεάν είσοδο σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπλε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό εντός των ορίων της Νομαρχίας που εκδίδει την κάρτα, καθώς και έκπτωση 50% σε υπεραστικές συγκοινωνίες και ΟΣΕ. Τα τυφλά άτομα δικαιούνται δύο ίδιες κάρτες ( η δεύτερη προορίζεται για τον συνόδό τους), οι οποίες εκδίδονται από την Νομαρχία στις αρχές του κάθε χρόνου.
 

Δικαολογητικά που απαιτούνται:
Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία)
Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας
Τελευταίο απόκομμα πληρωμής επιδόματος ή γνωμάτευση Α/θμιων Επιτροπής με ποσοστό παθολογο-ανατομικής αναπηρίας 67% τουλάχιστον.
Το Ασφαλιστικό Βιβλιάριο Υγείας
Δύο πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίεs (την πρώτη φορά)
Ατέλεια αυτοκινήτου
Αφορά την αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου με μειωμένους δασμούς. Στην Διεύθυνση Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής σας πρέπει να καταθέσετε τα εξής δικαιολογητικά:
Ιατρική Γνωμάτευση από Κρατικό Νοσοκομείο Ιατρού Οφθαλμιάτρου, υπογεγραμμένη από το Δ/ντη της κλινικής ή Επιμελητή Ά. Το γνήσιο της υπογραφής θεωρημένο από το Διοικητή του Νοσοκομείου.
Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι "Πρώτη φορά υποβάλλω αίτηση σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική επιτροπή προκειμένου να μου εκδοθεί απόφαση, που θα χρησιμοποιήσω για την αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου με μειωμένους δασμούς"
Λογαριασμό ΔΕΗ ΟΤΕ ή ΕΥΔΑΠ στο όνομα του ενδιαφερόμενου
Αστυνομική ταυτότητα και φωτοτυπία της ταυτότητας
Θα σας ορίσουν ραντεβού για να εξεταστείτε από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή. Δικαίωμα εξέτασης έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες από 4 - 70 ετών.
http://www.fte.org.gr/html/par.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου