Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Τι είναι ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας;



Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει τον τράχηλο, δηλ. το κατώτερο άκρο της μήτρας που οδηγεί στον κόλπο.
Είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών, αλλά προσβάλλει και μεγαλύτερες ηλικίες.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν είναι κληρονομικός.
Κύρια αιτία ανάπτυξής του είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, Human Papilloma Virus (HPV).

Η μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus - HPV) είναι το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του HPV και υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών έρχονται σε επαφή με τον ιό, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Αν και οι περισσότερες γυναίκες αναπτύσσουν αντισώματα και καταπολεμούν τις εκδηλώσεις της HPV λοίμωξης, ο ιός μπορεί να παραμείνει στο 20-30% των γυναικών και να δημιουργήσει προκαρκινικές βλάβες. Το 1% αυτών των βλαβών μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο, αρκετά χρόνια μετά την μόλυνση με HPV αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 550 νέες περιπτώσεις και 250 θανάτους απόκαρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

 

Είναι ο μόνος καρκίνος που μπορεί να προληφθεί 100% με τον εμβολιασμό και το Τεστ Παπανικολάου.

Τι είναι το εμβόλιο κατά του ιού HPV;
Με το εμβόλιο χορηγείται ένα τμήμα του ιού, που έχει δημιουργηθεί τεχνητά και μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη αντισωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, γυναίκες που έχουν αναπτύξει επίκτητη ανοσία με εμβόλια κατά του HPV δεν θα προσβληθούν από τον ιό και δεν θα κινδυνεύσουν να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου στο μέλλον.
Ο εμβολιασμός έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια 12-15 ετών μαζί με τα υπόλοιπα παιδιατρικά εμβόλια, αλλά και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες εμβολιαστούν στην ηλικά των 12-15 ετών.
Ο εμβολιασμός γίνεται ανεξάρτητα από την έναρξη ή όχι των σεξουαλικών επαφών.
Μακροχρόνιες μελέτες, διεθνώς, έδειξαν ότι ο εμβολιασμός προσφέρει έως και 100% προστασία από τους πιο συχνούς ογκογόνους τύπους του  ιού HPV, όταν χορηγείτι σε έφηβες και πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.
Η διεθνής εμπειρία από τη χρήση του εμβολίου έχει δείξει ότι είναι γενικά καλά ανεκτό και έχει ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Οι Αρχές Υγείας παγκοσμίως έχουν επίσημα τοποθετηθεί υπέρ της ασφάλειας και μαζικής χρήσης του εμβολίου.
Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις και ολοκληρώνεται σε διάστημα 6 μηνών.
Ο εμβολιασμός δεν αντικαθιστά το Pap test.

Το Pap test

Είναι μια απλή, ανώδυνη και αναίμακτη εξέταση.
Γίνεται μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας της γυναίκας, μεταξύ της 10ης και 20ης ημέρας του κύκλου, και σε συχνότητα που καθορίζει ο γιατρός.
Καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

 

Δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια, όταν δηλαδή η νόσος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
To Pap test μπορεί να διαγνώσει προκαρκινικές αλλοιώσεις και δυσπλασίες πολύ πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη γυναικολογική εξέταση για τον έλεγχο του ενδομήτριου, των ωοθηκών, του αιδοίου και του κόλπου, που δεν καλύπτονται από το Pap test.
Εκτός του τακτικού ετήσιου ελέγχου, μια γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον γυναικολόγο αν παρουσιάσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα :
  • Αιμορραγία εκτός περιόδου ή μετά την εμμηνόπαυση
  • Αιμορραγία μετά την σεξουαλική επαφή
  • Άφθονα και δύσοσμα κολπικά υγρά
  • Ξαφνική και γρήγορη διόγκωση της κοιλιάς, που μπορεί να συνοδεύεται από μη ειδικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, συχνουρία ή πόνο
  • Έντονος κνησμός (φαγούρα) στα γεννητικά όργανα, πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος ή εμφάνιση μιας ελκωτικής μάζας και εμορραγίας στη περιοχή του αιδοίου.
Θεραπεία  του Τραχήλου της Μήτρας

 

Είναι αναγκαία η επαρκής ενημέρωση όλων των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για την ασθένειά τους.
Η θεραπεία αποφασίζεται από τον θεράποντα γιατρό. Μπορεί να περιλαμβάνει :
  • Χειρουργική αφαίρεση
  • Ακτινοθεραπεία
  • Χημειοθεραπεία
  • ή συνδυασμό
Πηγή: http://www.oekk.gr/cervical-cancer-information/treatment-side-effects.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου