Tι είναι τα προκλητά δυναμικά ;
Τα προκλητά δυναμικά αποτελούν νευροφυσιολογικές εξετάσεις που καταγράφουν την αντίδραση του εγκεφάλου σε εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. οπτικά, αισθητικά, ακουστικά).
Τα προκλητά δυναμικά αποτελούν νευροφυσιολογικές εξετάσεις που καταγράφουν την αντίδραση του εγκεφάλου σε εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. οπτικά, αισθητικά, ακουστικά).
Ποια είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προκλητά δυναμικά ;
Τα κλινικώς πιο σημαντικά προκλητά δυναμικά είναι τα:
1) Οπτικά Προκλητά Δυναμικά (VERs – Visual Evoked Pesponses), τα οποία ανιχνεύουν την αντίδραση της οπτικής οδού, ύστερα από οπτικό ερεθισμό του αμφιβληστροειδούς με τη χρήση ασπρόμαυρων τετραγωνιδίων δίκην σκακιέρας.
2) Στελεχιαία Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά (BSAERs – Brain Stem Acoustic Evoked Pesponses), τα οποία ανιχνεύουν την αντίδραση της ακουστικής οδού μετά από επαναλαμβανόμενο ηχητικό ερέθισμα.
3) Τα Σωματοαισθητικά Προκλητά Δυναμικά (SSERs – Somatosensory Evoked Potentials), τα οποία ανιχνεύουν την αντίδραση της αισθητικής οδού ύστερα από ερεθισμό περιφερικών αισθητικών νεύρων.
4) Τα κινητικά προκλητά δυναμικά (MEP – Motor evoked Potentials), τα οποία ανιχνεύουν την αντίδραση της κινητικής οδού ύστερα από διακρανιακό ερεθισμό του εγκεφάλου με ειδικό μαγνήτη.
Πότε χρησιμοποιoύνται τα προκλητά δυναμικά ;
Τα προκλητά δυναμικά χρησιμοποιούνται για την εργαστηριακή επιβεβαιωση μίας κλινικά διαγνωσθείσας βλάβης, όπως επίσης και για την ανίχνευση υποκλινικών (“βουβών”) βλαβών της οπτικής, ακουστικής, αισθητικής ή κινητικής οδού στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Στη σημερινή εποχή, βρίσκουν ευρεία εφαρμογή στη διαγνωστική των απομυελινωτικών βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως της Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
4. Πόσο διαρκεί η εξέταση και τι χρειάζεται να κάνει ο ασθενής;
Η εξέταση διαρκεί συνήθως μερικά λεπτά. Απαραίτητη είναι η συνεργασία του ασθενούς κατά τη διάρκεια του οπτικού, ακουστικού, μαγνητικού ή αισθητικού ερεθισμού. Φρόνιμη είναι η καθαριότητα του τριχωτού της κεφαλής (χωρίς λάκ ή ζελέ στα μαλλιά) για να επιτευχθεί όσο γίνεται καλή επαφή των ηλεκτροδίων με το δέρμα της κεφαλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου