Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Αμυγδαλες και κρεατακια

Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι όργανα από αδενοειδή ιστό, που μοιάζει με τον ιστό των λεμφαδένων του λαιμού, της βουβωνικής χώρας και της μασχάλης.
Οι αμυγδαλές είναι δυο όργανα που τα βρίσκουμε σαν δυο μορφώματα σε σχήμα αμύγδαλου στα πλάγια του φάρυγγα, στο οπίσθιο μέρος του στόματος εκεί όπου αρχίζει ο φάρυγγας. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις(κρεατάκια) βρίσκονται ψηλά στο λαιμό, στα όρια μύτης και επιφάρυγγα, πίσω από την μαλακή υπερώα και δεν φαίνονται από το στόμα χωρίς τη χρήση ειδικών εργαλείων.

Λειτουργία

Tonsilitis-Causes-and-Adenoid-removal
Αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται στην αρχή της αναπνευστικής οδού την οποία και θωρακίζουν, συλλαμβάνοντας εισερχόμενα με την αναπνοή ή τις τροφές μικρόβια και ιούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Κατά κάποιο τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι κάνουν δειγματοληψία βακτηριδίων και ιών για λογαριασμό του ανοσοποιητικού συστήματος και μάλιστα κατά τη διαδικασία αυτή, μπορεί να μολυνθούν και να εμφανίσουν λοίμωξη.
Θεωρείται ότι λειτουργούν ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, "φιλτράροντας" μικροοργανισμούς που προσπαθούν να προσβάλουν τον οργανισμό και ότι βοηθάνε στην ανάπτυξη αντισωμάτων για τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς – εισβολείς.
Η δράση τους φαίνεται να ασκείται κυρίως τα πρώτα χρόνια της ζωής ενώ χάνει τη σημασίας της όσο μεγαλώνουμε.
Παιδιά που υποβάλλονται σε αδενοτομή – αμυγδαλεκτομή δεν χάνουν την αμυντική τους απάντηση στις λοιμώξεις και δεν γίνονται πιο ευάλωτα σε αυτές.

Τι επηρεάζουν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια

Τα προβλήματα που συνήθως προκαλούνται από τις φλεγμονές αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι οιυποτροπιάζουσες λοιμώξεις του λαιμού και των αυτιών.
Επίσης, η σημαντική αύξηση του μεγέθους των προκαλεί προβλήματα αναπνοής και κατάποσης.
Ιοί και βακτήρια μπορεί να προσβάλουν τον αδενοειδή ιστό και να προκαλέσουν οξεία ή χρόνια αμυγδαλίτιδα και αδενοειδίτιδα.
Επίσης μπορεί να προκληθούν περιαμυγδαλικές φλεγμονές και αποστήματα. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούνοίδημαπόνοδυσκαταποσία και πυρετό.
Φλεγμονές των κρυπτών που φυσιολογικά συναντώνται στον αμυγδαλικό ιστό και προκαλούν κακοσμία από τυρώδεις μάζες-υπολείμματα τροφών, δημιουργούν τοπικά ενοχλήματα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα.

Κρεατάκια και αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα φαίνεται συχνά να οδηγεί σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων στα παιδιά και να επιδεινώνεται η συμπτωματολογία της με ένα επιπλέον αποφρακτικό παράγοντα της ρινικής αναπνοής.
Σπάνια αναπτύσσονται όγκοι στον αμυγδαλικό ιστό ή τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Πότε θα επισκεφθείτε τον λαρυγγολόγο σας

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον λαρυγγολόγο σας όταν εσείς ή το παιδί σας, παρουσιάζετε τα συνήθη συμπτώματα από τη φλεγμονή ή τη διόγκωση των αμυγδαλών ή των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Ειδικά μάλιστα αν η κατάσταση υποτροπιάζει ή επιμένει.

Ο λαρυγγολόγος σας

Εκτιμώντας την κατάσταση θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες
  • Θα πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό
  • Θα κάνει τυπική ΩΡΛ εξέταση
  • Θα πάρει καλλιέργεια από επίχρισμα φάρυγγα αμυγδαλών
  • Θα παραγγείλει: Αιματολογικές –βιοχημικές εξετάσεις
Ενδεχομένως προχωρήσει σε Video-ενδοσκόπηση της μύτης-επιφάρυγγα για να εκτιμήσει το μέγεθος που έχουν τα κρεατάκια. Ειδικά για τους μικρούς ασθενείς, εάν ή ενδοσκόπηση δεν είναι εφικτή, η παλιά μέθοδος της διαστοματικής δακτυλικής εξέτασης του επιφάρυγγα, αν και λίγο άκομψη, δίνει πληροφορίες για το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Σήμερα φαίνεται να ενεργοποιείται και πάλι η εξέταση αυτή, αφού κοινή είναι πλέον η αποδοχή να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία των παιδιών και ο ακτινογραφικός έλεγχος.

Τι περιμένουμε από τις εξετάσεις

Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις για πιθανά προβλήματα σχετικά με την μύτη, το λαιμό και τα αυτιά. Θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση του λαιμού και του τραχήλου. Θα χρησιμοποιήσει μικρούς καθρέπτες ή ενδοσκοπικά εργαλεία με φως για να ελέγξει πλήρως αυτές τις περιοχές.
Επίσης θα χρησιμοποιήσει τους τονοδότες (διαπασών) για να ελέγξει την ακοή ή θα προχωρήσει στη λήψη ακοογράμματος και αντικειμενικού ελέγχου της ακοής. Η καλλιέργεια έχει σημασία για την διάγνωση ορισμένων λοιμώξεων του λαιμού και μάλιστα στρεπτοκοκκικών. Οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις δίνουν πληροφορίες για την γενική κατάσταση του οργανισμού και βοηθάν στη διαφορική διάγνωση από άλλα νοσήματα, όπως την λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Πώς θεραπεύονται τα νοσήματα αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων

Βακτηριακές λοιμώξεις των αμυγδαλών και ιδιαίτερα οι στρεπτοκοκκικές, θεραπεύονται κατά πρώτο σκοπό με αντιβιοτική αγωγή.
Όταν συνυπάρχει αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, η συστηματική χρήση ρινικού σπρέι υπέρτονου διαλύματος, όπως είναι το osmoclean, πολλές φορές την ημέρα, σε συνδυασμό με σπρέιγλυκοκορτικοστεροειδούς και η σύγχρονη χορήγηση αντισταμινικού, πάντα με ιατρική παρακολούθηση, προκαλεί σημαντική υποχώρηση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων και περιορίζει αξιοσημείωτα το σύμπτωμα της ρινικής απόφραξης.
Ειδικά στα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, η αντιαλλεργική θεραπεία μπορεί να είναι μια εναλλακτική πρόταση στην χειρουργική αφαίρεση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η αφαίρεση των αμυγδαλών, των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή και των δυο.
Κύριες ενδείξεις αμυγδαλεκτομής – αδενοτομής, αποτελούν:
  • Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις παρά την συστηματική αντιβιοτική αγωγή.
  • Η αναπνευστική δυσχέρεια λόγω μεγέθους των αμυγδαλών ή και των αδενοειδών εκβλαστήσεων.
Το αναπνευστικό κώλυμα που προκαλούν αμυγδαλές και κρεατάκια, οδηγεί στο ροχαλητό, την υπνική άπνοια , τον διαταραγμένο ύπνο, με αποτέλεσμα υπνηλία την ημέρα για τους ενήλικες, διαταραχή της συμπεριφοράς για τα παιδιά. Οι ορθοδοντικοί ισχυρίζονται ότι η χρόνια στοματική αναπνοή εξ αιτίας μεγάλων αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων, προκαλεί δυσμορφία του προσώπου και ατελή σύγκλιση των δοντιών.

Χρόνιες φλεγμονές των αδενοειδών εκβλαστήσεων

images
Οι χρόνιες φλεγμονές κυρίως των αδενοειδών εκβλαστήσεων, μπορεί να προσβάλλουν και την ευσταχιανή σάλπιγγα που συνδέει τον επιφάρυγγα (στο πίσω μέρος της μύτης) με το μέσο αυτί και εξυπηρετεί τον αερισμό και την αποσυμπίεση του. Έτσι μπορεί να έχουμε επανειλημμένες – υποτροπιάζουσες μέσες ωτίτιδες, επίμονη ορώδη ωτίτιδα και πιθανή διαταραχή της ακουστικής ικανότητας.
Έρευνες δείχνουν ότι η αδενοτομή έχει συνήθως ευεργετικές επιπτώσεις στη θεραπεία της επίμονης ορώδους ή εκκριτικής ωτίτιδας ή της υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας με υγρό στο μέσο αυτί. Σε ορισμένα περιστατικά η αδενοτομή συνδυάζεται με την παρακέντηση του τυμπανικού υμένα ή την τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού για την θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας που επιμένει.
Στους ενήλικες η πιθανότητα καρκίνου ή άλλης νεοπλασματικής νόσου μπορεί να είναι λόγος αφαίρεσης αμυγδαλών ή αδενοειδών εκβλαστήσεων. Σε ορισμένους ασθενείς, ειδικότερα σε εκείνους με λοιμώδη μονοπυρήνωση, η σοβαρή διόγκωση αμυγδαλών και κυρίως αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της αναπνευστικής οδού και εδώ αποδεικνύεται αποτελεσματική η χορήγηση κορτιζόνης.

Συμπτώματα αμυγδαλίτιδας

Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή της μιας ή των δυο αμυγδαλών. Σταθερό σύμπτωμα είναι το τοπικό οίδημα.
Άλλα συμπτώματα είναι:
  • Η έντονη ερυθρότητα των αμυγδαλών αλλά και των παρίσθμιων (του ιστού που περιβάλει την αμυγδαλή ).
  • Λευκή ή κίτρινη επικάλυψη των αμυγδαλών συνήθως κατά τόπους (βύσματα)
  • Ελαφρά αλλαγή στη φωνή από το οίδημα
  • Πονόλαιμος
  • Δυσκαταποσία ή επώδυνη κατάποση
  • Οίδημα λεμφαδένων του λαιμού
  • Πυρετός
  • Κακοσμία

Συμπτώματα υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων

Εάν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι υπερτροφικές, τότε ίσως υπάρχει δυσκολία αναπνοής από τη μύτη. Ενώ είναι εύκολο το παιδί να ρουφήξει τη μύτη του, είναι σχεδόν αδύνατο να τη φυσήσει.
Άλλα συμπτώματα είναι:
  • Σχεδόν σταθερή και επίμονη στοματική αναπνοή
  • Κλειστή ρινολαλιά (ο χαρακτηριστικός ήχος της φωνής όταν η μύτη είναι κλειστή).
  • Θορυβώδης αναπνοή κατά την ημέρα
  • Συχνές υποτροπιάζουσες ωτίτιδες
  • Ροχαλητό και μεγάλη κινητικότητα – ανησυχία κατά τον ύπνο
  • Σταμάτημα της αναπνοής για δευτερόλεπτα το βράδυ κατά την διάρκεια του ροχαλητού ή θορυβώδης αναπνοή. (υπνική άπνοια)
Η αντιμετώπιση είναι Χειρουργική
Το παιδί πριν την επέμβαση
Μιλήστε με το παιδί σας, αφήστε να εκφράσει τα συναισθήματα και τους ενδεχόμενους φόβους του. Καθησυχάστε το και στηρίξτε το, να αισθάνεται άνετα και ασφαλές γι αυτό που θα συμβεί. Περάστε του την ιδέα ότι η επέμβαση είναι ασφαλής και ανώδυνη και ότι μετά θα είναι υγιέστερο δεν θα έχει ανάγκη από φάρμακα και προφυλάξεις. Συντροφεύστε το, όσο γίνεται περισσότερο πριν και μετά την επέμβαση
Εξηγείστε του, ότι μετά την επέμβαση θα έχει για λίγες μέρες πονόλαιμο. Εξηγείστε του, ότι κατά την επέμβαση δεν θα του αφαιρέσουν κάτι σημαντικό από το σώμα του και ότι θα αισθάνεται το στόμα του όπως πριν. Εάν έχει φίλο που υποβλήθηκε σε επέμβαση ίσως βοηθάει να μιλήσει μαζί του γι αυτή την εμπειρία.
Προσοχή μη εκδηλώνετε την αγωνία σας για πιθανούς κινδύνους κατά την επέμβαση μπροστά του, συζητώντας με τα άλλα μέλη της οικογένειας ή τον γιατρό.

Οδηγίες για μικρούς και μεγάλους

adnenoidalfaciesc200pxw
Για δυο εβδομάδες πριν την επέμβαση, οι ασθενείς δεν πρέπει να πάρουν ασπιρίνη ή άλλο φάρμακο συγγενές προς την ασπιρίνη. (Στα παιδιά δεν δίνουμε ασπιρίνη γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν σύνδρομο Reye’s) Ο ΩΡΛ που θα κάνει την επέμβαση, πρέπει να ενημερωθεί, εάν ο ασθενής ή άλλα μέλη της οικογένειας του έχουν εκδηλώσει προβλήματα υγείας κατά την χορήγηση αναισθησίας στο παρελθόν.
Εάν ο/η ασθενής λαμβάνει κάποιο φάρμακο, πάσχει από δρεπανοκυτταρική αναιμία, έχει διαταραχή πήξεως του αίματος, είναι έγκυος, έχει αντιρρήσεις σε ενδεχόμενο μετάγγισης αίματος, ή έχει χρησιμοποιήσει στεροειδή το τελευταίο διάστημα, πρέπει να ενημερώσει το ΩΡΛ του πριν το χειρουργείο. Αιματολογικές, βιοχημικές εξετάσεις και εξέταση ούρων επιβάλλεται να γίνουν πριν το χειρουργείο. Όπως και καρδιογράφημα και παθολογική εξέταση. Σε γενικές γραμμές μετά τα μεσάνυχτα προ του χειρουργείου ο ασθενής δεν πρέπει να φάει και να πιεί τίποτε. Ακόμη ούτε τσίχλες, παστίλιες του λαιμού, στοματοπλύσεις, οδοντόκρεμα, νερό κλπ.
Οτιδήποτε υπόλοιπο στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει εμετό κατά την αναισθησία και αυτό δεν είναι επιθυμητό. Όταν ο ασθενής φθάσει στο Νοσοκομείο ή την κλινική, ο αναισθησιολόγος ή βοηθός του, μπορεί να τον συναντήσουν μαζί με την οικογένεια του για μια ανασκόπηση του ιατρικού του ιστορικού. Μετά ο ασθενής θα μεταφερθεί στη χειρουργική αίθουσα όπου θα του χορηγηθεί αναισθησία. Κατά και μετά την επέμβαση δίνεται ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο θάλαμο ανάνηψης μέχρι να συνέλθει πλήρως.
Ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση και ο χρόνος ανάνηψης έχει διακυμάνσεις. Οι περισσότεροι ασθενείς ανανήπτουν μετά 2 έως 10 ώρες. Μερικοί την επομένη ημέρα. Σε σπάνια επιλεγμένα περιστατικά μπορεί να απαιτηθεί θάλαμος εντατικής παρακολούθησης. Ο ΩΡΛ σας θα σας ενημερώσει για τις προ και μετά την επέμβαση λεπτομέρειες και θα απαντήσει σε κάθε άλλη ερώτηση που πιθανά σας απασχολεί.

Μετά το χειρουργείο

Υπάρχουν κάποια μετεγχειρητικά συμπτώματα που δεν εμφανίζονται πάντα και είναι άλλοτε άλλου βαθμού βαρύτητας και διάρκειας. Τέτοια είναι:
  1. Προβλήματα κατάποσης – Δυσκαταποσία
  2. Έμετοι
  3. Πυρετός
  4. Πονόλαιμος
  5. Πόνος στα αυτιά.
  6. Ενίοτε μπορεί να παρατηρηθεί αιμορραγία μετά το χειρουργείο.
Εάν ο ασθενής παρουσιάσει αιμορραγία, ο γιατρός του πρέπει να ενημερωθεί άμεσα. Τις πρώτες ημέρες και κυρίως μετά αμυγδαλεκτομή, ακολουθείται ειδικό διαιτολόγιο με μαλακές, κρύες ή αδιάφορης θερμοκρασίας τροφές, μη ερεθιστικές και με πολλά υγρά. Ο λαιμός, από τις πρώτες μετά την επέμβαση ώρες, πρέπει να είναι συνεχώς υγρός. Διαφορετικά ο μετεγχειρητικός πόνος επιδεινώνεται δραματικά. Εδώ ιδιαίτερα βοηθάει ο ψεκασμός του στόματος με ειδικά υδατικά σπρέι υψηλής γλοιότητας όπως είναι το xerogkelin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου