Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΒΗΜΑΤΑ


Τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς το τέλος του πρώτου έτους της ζωής τους, μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών. Μην ανησυχήσετε αν το μωρό σας αργήσει λίγο. Πολλά παιδιά δεν περπατάνε μέχρι να κλείσουν τον 16 με 17 μήνα. Αν πιστεύετε ότι το μωρό σας καθυστερεί παραπάνω, πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας.
Πώς αναπτύσσεται
Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν με το μπουσούλημα αν και κάποια παραλείπουν αυτό το στάδιο και ξεκινάνε κατευθείαν με το περπάτημα. Αν το μωρό σας μπουσουλάει εδώ και καιρό, μπορεί να θέλει να δοκιμάσει πιο δύσκολες δοκιμασίες όπως να ανέβει τη σκάλα μπουσουλώντας. Αν και το σκαρφάλωμα μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει το ύψος και το βάθος και να αναπτύξει ένα αίσθημα ισορροπίας, για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να εγκαταστήσετε κάγκελα στις σκάλες ώστε να μην μπορεί να τις ανέβει χωρίς την επίβλεψή σας.
Τα πολύ ευκίνητα μωρά στην επόμενη προσπάθειά τους σηκώνονται και κάνουν μερικά βήματα ενώ κρατιούνται από κάποια έπιπλα. Όταν το μωρό σας γίνει πιο θαρραλέο, γρήγορα θα μάθει πώς να κινείται μέσα στο δωμάτιο χρησιμοποιώντας έπιπλα για να κρατήσει την ισορροπία του. Μαθαίνοντας πώς να κινείται κατά αυτό τον τρόπο κατακτά και το τελευταίο στάδιο πριν αρχίσει να περπατάει χωρίς να κρατιέται. Ενθαρρύνετέ το να κινείται και τελικά να περπατήσει κρατώντας το χέρι σας. Δείξτε του πώς να λυγίζει τα γόνατά του για να μπορεί να καθίσει. Όταν βρει το αγαπημένο του παιχνίδι και προσπαθήσει να περπατήσει στο δωμάτιο για να το πιάσει, μην ξεχάσετε να το επιβραβεύσετε.
Μόλις το μωρό σας αποκτήσει μεγαλύτερη ευκινησία, σιγουρευτείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές για το μωρό σας. Ένα μωρό που μπουσουλάει ή περπατάει μπορεί να πάθει πολλά ατυχήματα. Επίσης, όταν το μωρό σας χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια και τις πατούσες του για να κινηθεί λερώνεται πολύ πιο εύκολα, το δέρμα του μπορεί να αφυδατωθεί από τη πίεση που χρησιμοποιεί όταν περπατάει και μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε γδαρσίματα και κοψίματα.

ΠΗΓΗ: mybabysworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου