Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Μεγαλώστε χαρούμενα και υγιή παιδιά


Η συνταγή για να μεγαλώσεις υγιή παιδιά, μπορεί στις μέρες μας να φαίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκη, στον κόσμο που ζούμε. Ένα κόσμο που έχει κυριευθεί από video games, fast food και τον χρόνο διαρκώς να μας κυνηγάει για να προλάβουμε να είμαστε εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις μας.
Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές αλλαγές, που αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να κάνουμε για να   καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και να βελτιώσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας.
Παίξτε με τα παιδιά σαςΤα παιδιά έχουν την ανάγκη να κινούνται διαρκώς κι αυτό τα εκτονώνει και τα κάνει πιο υγιή. Αυτή τους η ανάγκη, είναι η βασική αιτία που δεν χάνουν ποτέ το κέφι τους για παιχνίδι και ασταμάτητο τρεχαλητό.  Εάν προσπαθήσετε να τα μιμηθείτε, δεν φαντάζομαι ότι θα αντέξετε για πολύ να ακολουθήσετε τους ρυθμούς τους. Όμως, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε τα παιδιά σας, σωματικά δραστήρια, είναι να παίξετε μαζί τους. Δεν χρειάζεται να το κάνετε όλη τη μέρα, αλλά εάν παίξετε μαζί τους λίγο κυνηγητό γύρω από το σπίτι ή στην παιδική χαρά της γειτονιάς, θα νιώσουν υπέροχα. Εάν τώρα η φυσική σας κατάσταση και τα κουράγια σας το επιτρέπουν, λίγο ποδόσφαιρο με το μικρό σας “μπόμπιρα”, θα είναι ένα Θείο δώρο γι’ αυτόν. Επιπλέον, μπορείτε να προγραμματίσετε τα Σαββατοκύριακα, να βγαίνετε παρεούλα και περπατάτε ή ακόμα καλύτερα – αν οι συνθήκες το επιτρέπουν – να κάνετε κάποιες βόλτες με ποδήλατα.
Αυτές οι απλές αλλαγές, κατ’ αρχήν θα σας φέρουν πολύ κοντά με τα παιδιά σας, θα σπάσουν την μονοτονία της καθημερινότητας κι επιπλέον θα δώσουν μια ξεχωριστή ζωντάνια και σε σας τις ίδιες.
Περιορίστε την ώρα του υπολογιστή και της τηλεόρασης
Το να περνά το παιδί μας πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή και να παίζει βιντεοπαιχνίδια, δεν είναι μόνο σωματικά ανθυγιεινό, αλλά είναι και μια κατάσταση, που μπορεί επίσης να περιορίσει την κοινωνική του ανάπτυξη. Θα μου πείτε, ότι όταν το παιδί είναι κλεισμένο μέσα στο σπίτι, η τηλεόραση είναι μια λύση για να ξεχαστεί και να περάσει την ώρα του. Ναι, είναι μια λύση, αλλά αυτή η λύση είναι η “εύκολη λύση”. Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να επιτρέπετε στα παιδιά σας να ψυχαγωγούνται με ηλεκτρονικά πολυμέσα, όχι πάνω από μια ώρα ημερησίως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και μέχρι δύο ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύει το παιδί μπροστά στην οθόνη του βίντεο, τόσο περισσότερος χρόνος θα του μείνει για να τον αφιερώσει σε μια πιο υγιή δραστηριότητα.
Φροντίστε λοιπόν να βγείτε μαζί στα καταστήματα παιχνιδιών και βοηθήστε τα να στραφούν σε παιχνίδια που θα βελτιώσουν την φαντασία τους και θα αναπτύξουν τις επιδεξιότητές τους.
Οι λιχουδιές του ουράνιου τόξουΤο ουράνιο τόξο, είναι μια μαγική εικόνα για τα μάτια ενός παιδιού. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας, για να τρώει υγιεινά τρόφιμα και λαχανικά είναι να του προτείνετε να τρώει τρόφιμα, σε κάθε απόχρωση του ουράνιου τόξου.
Κι εδώ φυσικά, δεν εννοώ πολύχρωμες καραμέλες!
Πηγαίνετε μαζί του στο super-market και διαλέξτε μαζί τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα σε διάφορα χρώματα.  Επιστρέψτε μετά από τα ψώνια στο σπίτι, ξεπλύνετε τις νωπές τροφές παρέα, μιλώντας τους γι΄αυτές και αποθηκεύστε τις παρέα στο ψυγείο.
Η συμμετοχή του σ’ αυτό το παιχνίδι, σίγουρα θα το ευχαριστήσει και θα το βάλει πιο εύκολα στη λογική να τρέφεται με όλα όσα πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός του.
Ο ύπνος είναι βασική προτεραιότητα
Για να είναι το παιδί σας απόλυτα υγιές, χρειάζεται να κοιμάται σωστά, έτσι ώστε να ξυπνάει  χαρούμενο και ξεκούραστο. Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται το παιδί σας εξαρτάται από πολλά πράγματα. Σημαντικός βέβαια παράγοντας είναι η ηλικία του.
Οι ειδικοί, ανάλογα με την ηλικία που έχει το παιδί, προτείνουν:
Για τα νεογνά: 15 – 16 ώρες ύπνου την ημέρα
Για τα μωρά έως 1 έτους : 14 – 15 ώρες ύπνου την ημέρα
Από 1 – 3 ετών: 12 – 14 ώρες την ημέρα
Από 3 – 6 ετών: 10 – 12 ώρες την ημέρα
Από 7 – 12 ετών: 10 – 11 ώρες την ημέρα
Από 12 – 18 ετών: 8 – 9 ώρες την ημέρα
Εδώ, χρειάζεται να προσπαθήσετε να πείσετε το παιδί σας, για τη σημασία που έχει ο ύπνος για την ανάπτυξή του. Πείτε του ότι, όσο κοιμάται, το σώμα του παράγει αυξητική ορμόνη , πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλώνει όσο κοιμάται.
Η σχέση σας, θα πρέπει να είναι “ποιοτική”Βάλτε στόχο για να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας. Έχει ανάγκη την αγάπη, την καθοδήγησή σας. Όσο πιο στενή είναι η καθημερινή σας επαφή μιλώντας μαζί τους, τόσο πιο σημαντική θα είναι η σχέση που θα οικοδομήσετε μαζί του.  Είναι καλό να μιλάτε συνέχεια με το παιδί σας, καθημερινά. Μην περιμένετε να συμβεί κάτι σημαντικό, για να κουβεντιάσετε μαζί του. Δείξτε του, ότι πραγματικά σας ενδιαφέρουν όλα αυτά που το προβληματίζουν και προσπαθήστε συνειδητά να μπείτε στο μικρόκοσμό του. Συζητείστε για τα ενδιαφέροντά του, για τις σχέσεις του με τους φίλους του και μοιραστείτε μαζί του κοινά μυστικά, δείχνοντάς του ότι το εμπιστεύεστε και το αναγνωρίζετε σαν ισότιμο συνομιλητή.
Να θυμάστε,  οι υγιείς σχέσεις δημιουργούν υγιή μυαλά και οι σχέσεις δεν πέφτουν από τον ουρανό. Χτίζονται, μέσα από καθημερινή καλλιέργεια. Αν λοιπόν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, δεν σας δίνουν τη δυνατότητα να είσαστε πολλές ώρες πλάι στο παιδί σας, φροντίστε την ώρα που είσαστε μαζί, να έχετε ποιοτική επαφή.

Φροντίστε λοιπόν, κάθε μέρα να κάνετε πράξη τα πέντε σημεία αυτής της απλής συνταγής, για να μεγαλώσετε υγιή και ευτυχισμένη παιδιά. Μέσα απ’ αυτά, θα τους μάθετε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, που θα τα βοηθήσει να γίνουν υγιείς και ευτυχισμένοι ενήλικες.
Και πιστέψτε με, μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία το κέρδος θα είναι εξαιρετικά μεγάλο και για σας την ίδια!

ΠΗΓΗ: fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου