Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ψάρι: Τι να επιλέξω για το παιδί μου;
Τα ψάρια από την αρχαιότηα θεωρούνται από τις πιο υγιεινές τροφές και συστήνονται ανεπιφύλακτα σε κάθε πρόγραμμα διατροφής, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους, είτε για ιατρική πάθηση. Τα ψάρια είναι τα λιγότερο ενοχοποιημένα τρόφιμα, καθώς κανείς δεν μπορεί να επισημάνει κάτι αρνητικό όσον αφορά την κατανάλωσή τους. Φυσικά, είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται και στη διατροφή των παιδιών.
Η σημαντικότητα για τη διατροφή των παιδιών
Τα ψάρια αποτελούν την απαραίτητη τροφή για τα παιδιά και τους ενήλικες. Εξάλλου είναι βασικό στοιχείο στη μεσογειακή πυραμίδα της διατροφής. Από θρεπτικής άποψης, είναι μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητος. Το λίπος που περιέχουν αποτελείται από τα "καλά" λιπαρά οξέα, και ιδιαίτερα από ω 3 λιπαρά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις των ω 3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών του Δυτικού πολιτισμού, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, η νόσος Crohn, ο καρκίνος του μαστού κ.ά.
Σε μία εποχή που οι καρδιαγγειακές παθήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται ακόμα και από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής μας, τα ω 3 λιπαρά είναι απαραίτητα στην παιδική διατροφή, καθώς μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, εμποδίζουν τις αρρυθμίες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συντελούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα ω 3 λιπαρά φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην υγεία του νευρικού συστήματος. Ο εγκέφαλος και τα νευρικά κύτταρα αποτελούνται από λιπαρά οξέα και οι έρευνες δείχνουν ότι τα ω 3 των ψαριών είναι απαραίτητα για τη νευρολογική ανάπτυξη στην πρώτη παιδική ηλικία, ενώ συμβάλλουν στη νευρολογική ανάπτυξη και των εμβρύων, μέσω της διατροφής της μητέρας τους.
Τα ψάρια είναι και πολύ καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, και ιδιαίτερα της βιταμίνης Α, της βιταμίνης D, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα κυρίως για την υγιή ανάπτυξη των οστών και για την όραση. Το ψάρι, εξάλλου, παρέχει τον συνδυασμό ασβέστιο-φώσφορο-βιταμίνη D, που είναι οι κύριες ουσίες από τις οποίες δομούνται τα οστά και τα δόντια.
Πότε μπορεί να ξεκινήσει το παιδί μου να τρώει ψάρι;
Ψάρια και θαλασσινά δεν πρέπει να δίνονται σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, καθώς μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση. Το ψάρι μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή περίπου στον όγδοο μήνα, ανάλογα με την αποδοχή του βρέφους και την ικανότητά του να μασάει και να καταπίνει στερεές τροφές. Εξάλλου, έως το τέλος τους πρώτου έτους, το διαιτολόγιο του βρέφους πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Το ψάρι μπορεί να προστεθεί μέσα σε σούπες ή να καταναλωθεί σε μικρά κομματάκια, αρκεί να είναι πολύ καλά βρασμένο, μαλακό και καθαρισμένο από τα κόκαλα. Ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε ψάρι είναι να τρώτε και εσείς, καθώς οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τη διατροφή των παιδιών. Τόσο για τα βρέφη όσο και για τα παιδιά συστήνεται η κατανάλωση ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα.
Ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για τα παιδιά;
Όλα τα ψάρια έχουν κάτι σημαντικό να προσφέρουν στη διατροφή. Το ιδανικό είναι να υπάρχει ποικιλία, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί δεν βρίσκουμε όλα τα ψάρια και, κυρίως, γιατί στα παιδιά δεν αρέσουν όλα τα είδη. Τα άσπρα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Α και βιταμίνης D, οι οποίες αποθηκεύονται στο συκώτι τους. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, ο σολομός, το χέλι, η ρέγκα, ο τόνος, ο κολιός, το λαβράκι και η πέστροφα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και είναι πολύ πλούσια σε ω 3 λιπαρά. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται με τα κόκαλα, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο σολομός και η αθερίνα, είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου.  Όσον αφορά τα ψάρια που προορίζονται για παιδιά θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ προσεκτικά. Τα μεγάλα ψάρια που, συνήθως, ζουν κοντά στον βυθό, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σαλάχι και σκυλόψαρο, θα πρέπει να αποφεύγονται από έγκυες και μικρά παιδιά, καθώς είναι πιθανό να περιέχουν ποσότητες υδραργύρου που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον οργανισμό.
Ψάρι φρέσκο ή κατεψυγμένο;
Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι το φρέσκο ψάρι είναι καλύτερο από το κατεψυγμένο. Όμως, πότε ένα ψάρι είναι πραγματικά φρέσκο; Πολλά ψάρια που πωλούνται στην αγορά ως "φρέσκα" μπορεί να έχουν αλιευθεί έως και 9 μέρες νωρίτερα! Η αλήθεια είναι ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ξέρουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο είναι να το ψαρέψουμε! Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι για τους περισσότερους εφικτό, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψωνίζουμε από κάποιον που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο όταν τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν, τα βράγχια του είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ, διατηρεί το σχήμα του και δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις ή παραμορφώσεις, είναι λαμπερό και έχει το φυσιολογικό του χρώμα, είναι σφριγηλό, απολεπίζεται εύκολα, το κόκαλό του είναι άσπρο και δεν θρυμματίζεται όταν το τρώμε. Απ' την άλλη, όμως, το κατεψυγμένο ψάρι δεν είναι καθόλου κακή επιλογή. Καταρχήν, είναι προτιμότερο να φάμε κατεψυγμένο ψάρι, παρά να μην φάμε καθόλου ψάρι! Η κατάψυξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μερικών βιταμινών, όμως η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά υφίσταται ακόμα και μετά την κατάψυξή τους. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα ψάρια μετά την αλίευσή τους τοποθετούνται σε θρυμματισμένο πάγο ή σε ειδικούς θαλάμους ψύξης, όμως σε αυτήν την κατάσταση μπορούν να παραμείνουν το πολύ 2 μέρες. Εάν, λοιπόν, η διακίνηση των ψαριών γίνεται μακριά από τον τόπο αλίευσής τους, η κατάψυξη είναι απαραίτητη συνθήκη. Εξάλλου, απ' όλες τις ζωικές τροφές τα ψάρια θεωρούνται πιο ευαίσθητα στις αλλοιώσεις και οι μέθοδοι συντήρησης οφείλουν να είναι πιο αυστηρές απ' αυτές που εφαρμόζονται στα κρέατα. Με τις νέες τεχνολογίες (άμεση κατάψυξη στη θάλασσα), τα ψάρια μπορούν να καταψυχθούν λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την αλίευσή τους. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των χυμών και της υφής τους. Ένα ψάρι που έχει καταψυχθεί σωστά, θα πρέπει να είναι λαμπερό, να μην έχει σημάδια, να είναι σκληρό και να μην υπάρχουν ενδείξεις προηγούμενης απόψυξης. Τα κατεψυγμένα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν από 3 έως 5 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου