Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Προσοχή στην επιλογή των παιδικών παιχνιδιών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Προσοχή στην επιλογή των παιδικών παιχνιδιών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

christmas-tree
Τα παιχνίδια προσφέρουν στα παιδιά μας αμέτρητη χαρά. Τα ίδια τα παιχνίδια, ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρών ατυχημάτων, εάν δεν προσέχουμε όταν τα επιλέγουμε. Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» δίνει συμβουλές και οδηγίες για τη σωστή επιλογή των παιδικών παιχνιδιών τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Κατά την αγορά παιχνιδιών για τα παιδιά καλό είναι:
  • Να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα καταστήματα με παιδικά παιχνίδια και είδη.
  • Να ελέγχουμε ότι τα παιχνίδια που αγοράζουμε έχουν στη συσκευασία τους σήμα που διευκρινίζει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, όπως το CE της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να παίζουν με κατάλληλα για την ηλικία τους παιχνίδια. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχουμε πάντοτε την αναγραφόμενη σε κάθε παιχνίδι ηλικία καταλληλότητας.
  • Προτού αγοράσουμε ένα παιχνίδι, να ελέγχουμε οι ίδιοι την ποιότητά του, ότι είναι σωστά συναρμολογημένο, ότι δε σπάει εύκολα, δεν είναι βαμμένο με τοξικά χρώματα και δεν περιέχει εύφλεκτα υλικά.
  • Τα τοξικά παιχνίδια είναι επιβλαβή για την υγεία των παιδιών. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την αγορά παιχνιδιών όπως οι μαρκαδόροι και οι πλαστελίνες.

Κατάλληλο παιχνίδι για κάθε παιδί σημαίνει:

  • Να είναι συμβατό με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις του κάθε παιδιού.
  • Όταν αγοράζουμε κρεμαστά παιχνίδια που προορίζονται για κούνιες, να βεβαιωνόμαστε  για την ασφάλεια του μωρού. Το κορδόνι από το οποίο κρέμονται να μην υπερβαίνει τα 20 εκατοστά.
  • Σε παιδιά κάτω των 3 ετών, δε δίνουμε παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.
  • Αποφεύγουμε, επίσης, την αγορά παιχνιδιών με μακριά μαλλιά ή γούνα για μωρά κάτω του 1 έτους, γιατί και αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν πνιγμό.
  • Τα set χημείας και τα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα ή εξαρτήματα που θερμαίνονται, θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά άνω των 10 ετών και ιδανικά να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων.
  • Να μην στοχεύει στην ενεργοποίηση ή καλλιέργεια άγριων ενστίκτων στο παιδί αλλά να προορίζεται αποκλειστικά για την ψυχαγωγία του και την εποικοδομητική απασχόλησή του.
Προκειμένου τα παιχνίδια να μην αποτελέσουν αιτία ατυχημάτων πρέπει:
  • Να μη δίνουμε ποτέ σε μικρά παιδιά δώρα μέσα σε πλαστικές σακούλες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας από την χρησιμοποίηση της σακούλας ως παιχνιδιού.
  • Να αποφεύγουμε τα αεροβόλα ως δώρα, διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα στα μάτια. Παρόλα αυτά, εάν τα παιδιά παίζουν με αεροβόλα πρέπει πάντα να φορούν προστατευτικά γυαλιά.
Επίσης, να μην ξεχνάμε:
  • Όταν αγοράζουμε ποδήλατο, skate board, πατίνια ή πατίνι, καλό θα ήταν  να αγοράζουμε κράνος και ό,τι άλλο εξοπλισμό ασφαλείας απαιτείται (επιγονατίδες, καλύμματα για τους καρπούς κλπ.).
  • Επιτυχημένα και χρήσιμα δώρα για τους μικρούς ποδηλάτες είναι το κουδούνι για το ποδήλατο καθώς και η ανακλαστική ζώνη και τα ανακλαστικά για τις ρόδες του.
  • Εξοπλισμός ασφαλείας για αθλήματα είναι χρήσιμο δώρο για τα παιδιά που ασχολούνται με αυτά.
  • Να είμαστε προσεκτικοί με τα αγαπημένα μας παλιά παιχνίδια γιατί δεν είναι πάντοτε κατάλληλα και ασφαλή για τα παιδιά μας (π.χ. παλιά οι μπογιές ήταν συνήθως τοξικές).
  • Να μην παρασυρόμαστε από τις υπερβολικές ή αντίθετες με την ηλικία τους απαιτήσεις των παιδιών μας κατά την αγορά ενός παιχνιδιού γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια του παιδιού ένα παιχνίδι ακατάλληλο για αυτό.
Προσοχή στα παιχνίδια στο σπίτι:
  • Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι σκορπισμένα στο πάτωμα ή στις σκάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Καλό θα ήταν να βρίσκονται πάντοτε συγκεντρωμένα σε ένα συγκεκριμένο χώρο έτσι ώστε τα παιδιά να ξέρουν πού μπορούν να τα βρουν.
  • Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση  στα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών, διότι μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.
  • Σημαντικό είναι να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιχνίδια στο σπίτι είναι στην κατάσταση που πρέπει και ότι δεν υπάρχουν σπασμένα κομμάτια που ενδέχεται να προκαλέσουν ατύχημα.
Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους.

Γυθείου 1Α, 152 31 Χαλάνδρι
Τηλ.: 210.6741.933, 210.6740.118, Fax: 210.6724.536
www.pedtrauma.gr, e-mail: info@pedtrauma.gr

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από τις γωνιές της Ελλάδας

 

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από τις γωνιές της Ελλάδας

Τα έθιμα που κατά κανόνα τηρούνται την πρώτη μέρα του χρόνου στην χώρα μας χαρακτηρίζονται από την ποσότητα και την ποικιλία. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την τύχη όπως είναι το ποδαρικό, το ρόδι και η χαρτοπαιξία. Μια άλλη κατηγορία είναι τα αμιγώς εορταστικά όπως είναι τα πυροτεχνήματα και η διασκέδαση, ενώ τέλος υπάρχουν και κάποια που τείνουν να εξαλειφθούν όπως οι κολόνιες, το σφάξιμο του χοίρου και η κρεμύδα για γούρι.
Φυσικά, κύρια θέση σε αυτά έχει η βασιλόπιτα, έθιμο το οποίο τελείται ευλαβικά από την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής οικογένειας.
Η Βασιλόπιτα
Αναμφισβήτητα το κατεξοχήν Πρωτοχρονιάτικο έθιμο είναι η βασιλόπιτα, που ειρήσθω εν παρόδω, τη συναντάμε σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο με αρκετές βέβαια παραλλαγές. Οι παραλλαγές αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με την σύσταση της.
Έτσι σε κάποια μέρη είναι κέικ ή τσουρέκι, σε άλλα αλμυρή ή γλυκιά πίτα με φύλλα ενώ σε κάποια άλλα είναι ψωμί σαν το Χριστόψωμο. Διαφορές στις Βασιλόπιτες συναντάμε και στην διακόσμηση που φέρουν. Κοινό στοιχείο πάντως της διακόσμησης είναι ένας σταυρός και η αναγραφή του έτους. Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις Βασιλόπιτα είναι στρογγυλή και μέσα της κρύβει ένα φλουρί.
Η βασιλόπιτα είναι συνδυασμός του «εορταστικού άρτου» και του «μελιπήκτου» των αρχαίων προσφορών, τόσο προς τους θεούς όσο και προς τους νεκρούς ή τους κακούς δαίμονες για την εξασφάλιση της υγείας, της καλής τύχης και της ευλογίας του Αγίου Βασιλείου.
Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κόβουν τη βασιλόπιτα αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Σε μερικές όμως, περιοχές της Ελλάδας η Βασιλόπιτα κόβεται στο μεσημεριανό τραπέζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου. Όποτε πάντως και αν κοπεί, ακολουθείται το ίδιο εθιμοτυπικό: Ο νοικοκύρης την σταυρώνει τρεις φορές με ένα μαχαίρι και μετά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και ακολουθούν τα κομμάτια των μελών της οικογένειας με σειρά ηλικίας.
Πυροτεχνήματα
Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τα πυροτεχνήματα στις κεντρικές πλατείες των πόλεων. Είναι με ευθύνη και διοργάνωση των δημοτικών αρχών που επίσης φροντίζουν για τον εορταστικό στολισμό των πόλεων, αλλά και τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Η Καλή Χέρα
Συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά. Συνήθως πρόκειται για τα εγγόνια ή τα ανίψια.
Μερικές δεκαετίες παλιότερα, η «καλή χέρα» ήταν το μόνο δώρο που έπαιρναν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά και σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά ένα κέρασμα μιας κι ούτε χρήματα υπήρχαν πολλά, αλλά ούτε μαγαζιά με παιγνίδια.
Στα όμορφα Επτάνησα, ανάμεσα στο Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα, χαίρονται με ξεχωριστό τρόπο τις ημέρες του Δωδεκαημέρου. Οι άνθρωποι γιορτάζουν πηγαίνοντας στην εκκλησία, τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας αλλά και κάνοντας αστεία ο ένας στον άλλο.
Το Ποδαρικό
Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο.
'Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια κι η κακία.
Οι Κολόνιες
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το βράδυ, οι κάτοικοι της πόλης γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του Νέου Χρόνου κατεβαίνουν στο δρόμο κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραίνουν ο ένας τον άλλο τραγουδώντας:" Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε Χρόνους Πολλούς." Και η τελευταία ευχή του χρόνου που ανταλλάσσουν είναι "Καλή Αποκοπή" δηλαδή "με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό το χρόνο". "Πάλιν ακούσατε άρχοντες πάλι να σας ειπούμε 'Oτι και αύριο εστί ανάγκη να χαρούμε και να πανηγυρίζομεν περιτομήν Κυρίου, την εορτήν του Μάκαρος Μεγάλου Βασιλείου''.
[Από το βιβλίο της Αγγελικής Θ. Μαστρομιχαλάκη, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα]
Οι παλιοί Αθηναίοι περίμεναν τον 'Aη Βασίλη από το βράδυ της παραμονής με ολάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών τους και επειδή σύμφωνα με την παράδοση, θα ήταν... κουρασμένος και πεινασμένος από το μακρινό ταξίδι του, έστρωναν ένα μεγάλο τραπέζι και το φόρτωναν με τα πιο εκλεκτά γλυκίσματα και φαγητά για να τον φιλοξενήσουν... γύρω από το τραπέζι αυτό μαζευόταν το βράδυ της παραμονής όλη η οικογένεια και περίμενε για ν' αρχίσει το φαγοπότι. ... Τα μεσάνυχτα έσβηναν τις λάμπες τους κι έδιωχναν με γιουχαΐσματα τον παλιό χρόνο, πετώντας πίσω του (!) στο δρόμο ένα παλιοπάπουτσο.
Τα παιδιά κρεμούν, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τα παπούτσια και τις κάλτσες τους στα παράθυρα ή στο τζάκι περιμένοντας να περάσει ο 'Aη Βασίλης να τα γεμίσει δώρα.
Στις Κυκλάδες θεωρούν καλό οιωνό να φυσάει βοριάς την πρωτοχρονιά. Επίσης θεωρούν καλό σημάδι αν έρθει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Αν όμως πετάξει πάνω από το σπιτικό τους κοράκι τους βάζει σε σκέψεις μελαγχολικές ότι τάχα τους περιμένουν συμφορές...
Το ρόδι
"Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ' ένα ράσο τυλιγμένοι". Τι είναι;
Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: "Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!" Το έθιμο του ροδιού της πρωτοχρονιάς διατηρείται και σήμερα. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος στην εξώπορτα του σπιτιού πετάνε και σπάνε ένα ρόδι και μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας το ποδαρικό, ώστε ο καινούργιος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα.
Διασκέδαση
Όλη την περίοδο των γιορτών ο κόσμος βγαίνει περισσότερο τα βράδια κι η κίνηση στα μπαρ και τα κλαμπ είναι αυξημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς γίνεται το αδιαχώρητο μετά τα μεσάνυκτα κι η κίνηση στους δρόμους είναι τέτοια που τα αυτοκίνητα προχωρούν σημειωτόν. Η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι την ανατολή του ήλιου.
Το σφάξιμο του χοίρου
Ένα παλιό έθιμο, που η πρόοδος και οι σύγχρονες ευκολίες το έχουν σβήσει, είναι το σφάξιμο του χοίρου. Κάθε οικογένεια μεγαλώνει στην αυλή του σπιτιού ένα χοίρο για να το σφάξει τις μέρες των γιορτών. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η νοικοκυρά έβραζε σ' ένα καζάνι πολύ νερό.
Ο χασάπης με τη βοήθεια και άλλων αντρών έσφαζε το χοίρο. Μετά το σφάξιμο και το καθάρισμα του από τις τρίχες με κοχλαστό νερό, έσχιζαν το χοίρο και τον χώριζαν σε κομμάτια: κεφάλι, πόδια, έντερα, χοιρομέρια κλπ.
Την ουροδόχο κύστη, τη «φούσκα» του χοίρου την καθάριζαν, τη φούσκωναν και την έδιναν στα παιδιά για να παίξουν. Τα έντερα τα έπλεναν καλά και τα έβαζαν στο ξύδι. Ψιλοκομμένα κομμάτια κρέας χοίρου τα έβαζαν για οχτώ μέρες στο κρασί και στη συνέχεια γέμιζαν μ' αυτά τα έντερα φτιάχνοντας τα λουκάνικα.
Τα λουκάνικα και τα κρέατα του χοίρου αφού τα κρέμαγαν σ'ένα κοντάρι, τα κάπνιζαν σε φωτιά από σχοινιές, μερσινιές και ξισταρκές για να στεγνώσουν. Μετά τα κρεμούσαν στον ήλιο για να ξεραθούν καλά. Από το κρέας του χοίρου έτρωγαν όλο το χρόνο.
Κρεμύδα για Γούρι
Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα (Scilla maritima) είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από επαφή. Ακόμα και να το βγάλεις απ' τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους. Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6 ο αιώνα π.Χ. Σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί.
Χαρτοπαιξία
Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο που κληρώνει 10.000.000 τη Πρωτοχρονιά, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια.
Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά συνήθως είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους.
Πηγή: www.newsbomb.gr
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/prwtochroniatika-ethima

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ?


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ?


Οι γιορτές πλησιάζουν και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν είμαστε αρκετά ενημερωμένοι και εάν γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν αυτές τις ημέρες από δικές μας αμέλειες, απερισκεψίες ή υπέρμετρους ενθουσιασμούς όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες ή παρεκκλίσεις.
Χαρακτηριστικό των εορτών είναι η πολυφαγία (γεύματα και δείπνα τόσο στο σπίτι μας όσο και σε φιλικά σπίτια, αλλά στους χώρους εργασίας, πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) και υπερβολική (κάποιες φορές) κατανάλωση οινοπνεύματος
Τι πρέπει να προσέξουμε στην διατροφή μας την περίοδο των γιορτών; Σε αυτήν την περίοδο η πρόσληψη βάρους είναι υπεύθυνη για την προσθήκη 1-2 κιλών. Έρευνα έδειξε ότι αυτά τα κιλά συνήθως δεν χάνονται μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα να προστίθενται από χρόνο σε χρόνο. Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε επιλογή σε φαγητά ή γλυκά και αν κάνουμε -ακόμη και τα παραδοσιακά- μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο. Εάν ωστόσο θεωρείτε ότι η περίπτωσή σας χρειάζεται λίγο “περισσότερη καθοδήγηση”, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις ακόλουθες συμβουλές:
  • Κρατείστε μια ισορροπία τις γιορτινές ημέρες και μην μπείτε στην λογική “Δεν τρώω όλη μέρα γιατί επιφυλάσσομαι για το βραδινό δείπνο”. Μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο συγκρατημένοι.
  • Μειώστε το αίσθημα της πείνας πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό θα το καταφέρετε τρώγοντας ένα μικρό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες μικρογεύμα, όπως φρούτο ή σαλάτα. Να θυμάστε, το αίσθημα της πείνας μπορεί να υπονομεύσει ακόμη και την ισχυρότερη θέληση σας για εγκράτεια!
  • Η παρέα δεν αποδίδει θερμίδες! Αποφύγετε τον μπουφέ με τα ορεκτικά ή τους ξηρούς καρπούς όταν φτάσετε σε ένα πάρτι. Χαιρετήστε τους φίλους σας, πιείτε ένα ποτό, χαλαρώστε και μην σκέφτεστε από τώρα τί έχει μαγειρέψει η οικοδέσποινα.
  • Σίγουρα είναι δύσκολο να αποφύγετε το αλκοόλ, ωστόσο μην κάνετε κατάχρηση. Για να ξεδιψάσετε προτιμήστε να πιείτε νερό ή σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη αντί κρασιού, σαμπάνιας ή κοκτέιλ. Τα πρώτα δεν περιέχουν θερμίδες.
  •  Μην τσιμπολογάτε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας. “Εξοπλιστείτε” με ένα πιάτο και γεμίστε το με όλα όσα σκοπεύετε να δοκιμάσετε. Φροντίστε πάντως μεγάλο μέρος του να καταλαμβάνουν τρόφιμα υγιεινά, εύγευστα και ολιγοθερμιδικά, όπως είναι τα βραστά ή φρέσκα λαχανικά, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά κλπ.
  • Ξεχάστε την νοοτροπία ότι η αφαγία ωφελεί! Η στέρηση από τα παραδοσιακά γιορτινά φαγητά και γλυκά ή το αίσθημα των ενοχών όταν τα απολαμβάνετε, δεν αποτελεί υγιεινή στρατηγική διατροφής.
  • Όταν διασκεδάζετε, επιλέξτε διακριτικά τα γεύματα με τις λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Οι φιλοξενούμενοί ή οι οικοδεσπότες σας δύσκολα θα ανιχνεύσουν τη διαφορά.
  • Διασκεδάστε και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών. Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους σας, δεν σημαίνει ότι απαρνείστε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που εφαρμόζετε όλο το υπόλοιπο έτος.
  • Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των διατροφικών εδεσμάτων.
Από τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι πρέπει να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, αποφεύγοντας τα ΄΄ λουκούλλεια΄΄ γεύματα.
 ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!!

 http://www.efidede.gr

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2011
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Έκκληση για 4,2 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από την τροπική καταιγίδα Washi στις νότιες Φιλιππίνες
Μανίλα, Φιλιππίνες, 20 Δεκεμβρίου 2011 - Η UNICEF παραδίδει σήμερα καθαρό νερό και προμήθειες ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της παροχής καθαρού νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής για 15.000 οικογένειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στις νότιες Φιλιππίνες.
Η οργάνωση απηύθυνε επίσης σήμερα έκκληση ύψους 4,2 εκατ. δολαρίων για τα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από την τροπική καταιγίδα Washi που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στο νότιο νησί του Μιντανάο. Η έκκληση θα υποστηρίξει τις παρεμβάσεις της UNICEF στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, της υγείας και της διατροφής, της εκπαίδευσης και της προστασίας των παιδιών.
Η τροπική καταιγίδα σάρωσε το νότιο νησί κατά τη διάρκεια της νύχτας της 16ης Δεκεμβρίου, ρίχνοντας το ισοδύναμο της βροχής ενός μηνός, σε μια μόνο ημέρα. Οι αστραπιαίες πλημμύρες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 957 άτομα, ενώ τουλάχιστον 49 εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η UNICEF στρέφει τώρα την προσοχή της στα περίπου 200.000 παιδιά που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με 20.000 να φιλοξενούνται σήμερα σε διαμετακομιστικά κέντρα.
«Η έλλειψη καθαρού νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής είναι η μεγάλη μας ανησυχία αυτή τη στιγμή, καθώς γνωρίζουμε πως τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διαρροϊκές ασθένειες και αφυδάτωση. Η UNICEF είναι παρούσα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να προσφέρει βοήθεια στα χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες που έχουν πληγεί. Παρακολουθούμε επίσης με προσοχή την ασφάλεια των παιδιών στα υπερπλήρη διαμετακομιστικά κέντρα», δήλωσε ο Anselme Motcho, Επικεφαλής του Γραφείου της UNICEF στις Φιλιππίνες.
Εκτιμήσεις μαζί με άλλες οργανώσεις του ΟΗΕ και κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν αποκαλύψει επείγουσες ανάγκες στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Τα συστήματα ύδρευσης δύο πόλεων καταστράφηκαν ολοσχερώς αφήνοντας τους περισσότερους κατοίκους χωρίς νερό. Για το λόγο αυτό η UNICEF απέστειλε άμεσα βοήθεια για την παροχή νερού, είδη υγιεινής, δεξαμενές νερού, πρόχειρες τουαλέτες και κινητές μονάδες νερού στην πληγείσα περιοχή. 200 φορητές τουαλέτες προετοιμάζονται επίσης για αποστολή για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για εγκαταστάσεις υγιεινής.
Πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν από μια ταχεία εκτίμηση της κατάστασης είναι η παροχή προσωρινής στέγης, άλλα είδη όπως κουβέρτες και στρώματα, αλλά και η καταγραφή των παιδιών και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.
«Η UNICEF και οι συνεργάτες της θα παραμείνουν για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να σταθούν αυτές οι οικογένειες και οι κοινότητες και πάλι στα πόδια τους. Ενώ η σημερινή μας επιδίωξη είναι η κάλυψη των άμεσων αναγκών, σύντομα θα στρέψουμε την προσοχή μας στο πώς οι κοινότητες μπορούν να είναι καλύτερα προετοιμασμένες απέναντι σε τέτοιες καταστροφές και να αποτραπεί μια τέτοια μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών στο μέλλον,» είπε ο κ. Motcho.
Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να καταθέτουν τη βοήθειά τους στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό λογαριασμού: 169 / 505003 - 02 Νομικών Προσώπων.

Επίσης μέσα από την ιστοσελίδα της UNICEF στο www.unicef.gr

Το πλύσιμο των χεριών σώζει ζωές


Η UNICEF καλεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να γιορτάσουν αύριο την 4η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, ως έναν αποτελεσματικό, απλό και οικονομικό τρόπο για την πρόληψη ασθενειών.
Ένας σεβαστός αριθμός ιδιαίτερα ενδιαφέροντων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία αυτού του εορτασμού. Δάσκαλοι, γονείς, επώνυμοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα κινητοποιήσουν εκατομμύρια άτομα για να σαπουνίσουν τα χέρια τους, προκειμένου να προστατευθούν από επικίνδυνες για τη ζωή τους ασθένειες, όπως η διάρροια και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Στο Αφγανιστάν, 1,7 εκατομμύρια παιδιά από 1.700 σχολεία θα πλύνουν τα χέρια τους. Στην Ερυθραία, 326.809 παιδιά από 1.272 σχολεία θα κάνουν το ίδιο. Στο Περού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια εθνική εβδομάδα πλυσίματος των χεριών από τις 10 Οκτωβρίου και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν 3,5 εκατομμύρια μαθητές από 20.000 σχολεία. Οκτώ εκατομμύρια παιδιά στο Rajasthan της Ινδίας και πάνω από 1.000.000 παιδιά στο Πακιστάν, θα συμμετάσχουν επίσης σε εκδηλώσεις σχετικές με το πλύσιμο των χεριών. Αυτές και άλλες δραστηριότητες, υπόσχονται να ξεπεράσουν τους εορτασμούς του 2010, όπου 200.000.000 άνθρωποι και 700.000 σχολεία σε πάνω από 70 χώρες τίμησαν τη μέρα.

Αυτές οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διάδοση ενός σωτήριου μηνύματος: Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές.
Η UNICEF εκτιμά πως η διάρροια σκοτώνει 1,1 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο, ενώ ασθένειες σχετικές με την πνευμονία, αφαιρούν άλλες 1,2 εκατομμύρια παιδικές ζωές. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών με έναν πιο άμεσο και οικονομικό τρόπο, απ' ότι οποιοδήποτε εμβόλιο.
Η απλή κίνηση του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι σε κρίσιμες στιγμές - όπως μετά τη χρήση της τουαλέτας, ή πριν το φαγητό - είναι μια εύκολη και οικονομική παρέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο διάρροιας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών, τουλάχιστον κατά 50%, αλλά και εκείνον των αναπνευστικών λοιμώξεων, κατά 25%.

«Το σαπούνι δεν λείπει, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες», λέει η Therese Dooley, Ανώτερη Σύμβουλος της UNICEF για την Υγιεινή. «Η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών νοικοκυριών, έχουν σαπούνι στο σπίτι. Το πρόβλημα είναι πως το σαπούνι χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των ρούχων και για το μπάνιο και σπάνια για το πλύσιμο των χεριών». Η κα Dooley, πρόσθεσε πως η UNICEF θέλει να εξασφαλίσει πως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, θα γίνει καθεστώς σε όλες τις χώρες.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, έχουν τώρα υιοθετήσει την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών ως μια εθνική γιορτή, επιθυμώντας οι εκδηλώσεις να διαρκούν παραπάνω από μια μέρα και θέλοντας να εξασφαλίσουν την προώθηση του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το 2010 για παράδειγμα, όλα τα σχολεία - 18 εκατομμύρια παιδιά - σε όλο το Μπαγκλαντές, συμμετείχαν σε μαζικές εκδηλώσεις πλυσίματος των χεριών στις 15 Οκτωβρίου.
Οι εκδηλώσεις, χρησιμοποιήθηκαν ως ένας τρόπος για την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, για να ξεκινήσει την Εθνική της Εκστρατεία Υγιεινής, η οποία στόχευε στο ν' αλλάξει τον τρόπο που η χώρα χρησιμοποιούσε το σαπούνι και ειδικότερα στις προώθηση της χρήσης του στο πλύσιμο των χεριών.

«Είμαστε χαρούμενοι που αυτή τη χρονιά και άλλες χώρες ακολουθούν το παράδειγμα του Μπαγκλαντές», τονίζει η κα Dooley. «Όταν εμείς οι ενήλικες συνήθως προσπαθούμε ν' αποθαρρύνουμε τις κακές συνήθειες των παιδιών, η καλή συνήθεια του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, είναι μία απ' αυτές που θέλουμε κάθε παιδί ν' αποκτήσει».
 

 http://www.unicef.gr/news/2011/n111015.php

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στη σπηλιά


Χριστούγεννα στη σπηλιά

 Φώτης Κόντογλου

  

Χριστούγεννα παραμονές. Χριστούγεννα και χιονιάς πάντα πάνε μαζί. Μα εκείνη τη χρονιά οι καιροί ήτανε φουρτουνιασμένοι παρά φύση. Χιόνι δέν έρριχνε. Μοναχά που η ατμόσφαιρα ήτανε θυμωμένη, και φυσούσανε σκληροί βοριάδες με χιονόνερο και μ' αστραπές. Καμμιά βδομάδα ο καιρός καλωσύνεψε και φυσούσε μια τραμουντάνα που αρμενιζότανε. Μα την παραμονή τα κατσούφιασε. Την παραμονή από το πρωΐ ο ουρανός ήτανε μαύρος σαν μολύβι, κ' έπιασε κ' έρριχνε βελονιαστό χιονόνερο.
Σε μια τοποθεσία που τη λέγανε Σκρόφα, βρισκότανε ένα μαντρί με γιδοπρόδατα, απάνω σε μια πλαγιά του βουνού που κοίταζε κατά το πέλαγο. το μέρος αυτό ήτανε άγριο κ' έρημο, γεμάτο αγριόπρινα, σκίνους και κουμαριές, που ήτανε κατακόκκινες από τα κούμαρα. το μαντρί ήτανε τριγυρισμένο με ξεροτρόχαλο [=ξερολιθιά].
Οι τσομπάνηδες καθόντανε μέσα σε μια σπηλιά που βρισκότανε παραμέσα και πιο ψηλά από τη μάντρα και που κοίταζε κατά τη νοτιά. Μεγάλη σπηλιά, με τρία - τέσσερα χωρίσματα, κι αψηλή ως τρία μπόγια. Τα ζωντανά σταλιάζανε κάτω από τις χαμηλές σάγιες, που έσκυβες για να μπεις μέσα. Σωροί από κοπριά στεκόντανε εδώ κ' εκεί, και βγάζανε μια σπιρτόζα μυρουδιά. Χάμω, το χώμα ήτανε σκουπισμένο και καθαρό, γιατί οι τσομπάνηδες ήτανε μερακλήδες, και βάζανε τα παιδιά και σκουπίζανε ταχτικά με κάτι σκούπες κανωμένες από αστοιβιές.
Αρχιτσέλιγκας ήτανε ο Γιάννης ο Μπαρμπάκος, ένας άνθρωπος μισάγριος, γεννημένος ανάμεσα στα γίδια και στα πρόβατα. Ήτανε μαύρος, μαλλιαρός, με γένεια μαύρα κόρακας, σγουρά και σφιχτά σαν του κριαριού. Φορούσε σαλβάρια κοντά ως το γόνατο, σελάχι στη μέση του, ζουνάρι πλατύ, βαριά τζεσμέδια στα ποδάρια του. το κεφάλι του το είχε τυλιγμένο μ' ένα μεγάλο μαντίλι σαν σαρίκι, κ' οι μαρχαμάδες [= τα κρόσια] κρεμόντανε στο πρόσωπό του. Αρχαίος άνθρωπος!
Είχε δυο παραγυιούς, τον Αλέξη και τον Δυσσέα, δυο παλληκαρόπουλα ως είκοσι χρονών. Είχε και τρία παιδιά, που τους βοηθούσανε στ' άρμεγμα και κοιτάζανε το μαντρί νά 'ναι καθαρό. Αυτές οι έξι ψυχές εζούσανε σε κείνο το μέρος, κρυφά από τον Θεό. Ανάρια βλέπανε άνθρωπο.
Η σπηλιά ήτανε καπνισμένη κι ο βράχος είχε μαυρίσει ως απάνω από την καπνιά που έβγαινε από το στόμα της σπηλιάς. Εκεί μέσα είχανε τα γιατάκια τους, σαν μεντέρια, στρωμένα με προβιές. Στους τοίχους της σπηλιάς είχανε μπήξει παλούκια μέσα στις σκισμάδες του βράχου, και κρεμόντανε καρδάρες, τυροβόλια, μαγιές, τουφέκια και μαχαίρια, λες κ' ήτανε λημέρι των ληστών. Απ' έξω φυλάγανε οι σκύλοι, όλοι άγριοι σαν λύκοι.
Η ακροθαλασσιά βρισκότανε ως ένα τσιγάρο απόσταση από τη μάντρα. Ήτανε έρημη, κι άλλο δεν ακουγότανε εκεί πέρα παρά μοναχά ο αγκομαχητός του πελάγου, μέρα - νύχτα. Με τον βοριά απάγκιαζε, και καμμιά φορά πόδιζε κανένα καΐκι. Αλλιώς δεν έβλεπες βάρκα πουθενά. Από το μαντρί αγνάντευε κανένας το πέλαγο ανάμεσα στα δέντρα, και το μάτι ξεχώριζε καθαρά τα βουνά της Μυτιλήνης.
Την παραμονή τα Χριστούγεννα, είπαμε πως ο καιρός χάλασε, κι άρχισε να πέφτει χιονόνερο. Οι τσομπάνηδες είχανε μαζευτεί στη σπηλιά κι ανάψανε μια μεγάλη φωτιά και κουβεντιάζανε. Τα παιδιά είχανε σφάξει δυο αρνιά και τα γδέρνανε. Ο Αλέξης έβαλε απάνω σ' ένα ράφι μυτζήθρες και τυρί ανάλατο μέσα στα τυροβόλια, αγίζι και γιαούρτι. Ο Δυσσέας είχε μια παλιά Σύνοψη, κ' επειδή γνώριζε λίγο από ψαλτικά κ' ήξερε και πέντε γράμματα, διάβαζε τις Κυριακάδες κι όποτε ήτανε γιορτή κανένα τροπάρι και λιγοστά από τον Εξάψαλμο. Εκείνη την ώρα φυλλομετρούσε τη Σύνοψη, για να δει τι γράμματα ήτανε να πει.
Θά 'τανε ώρα σπερινού. Κείνη την ώρα ακούσανε κάτι τουφεκιές. Καταλάβανε πως θά 'τανε τίποτα κυνηγοί. το ένα παιδί, που είχε πάγει να φέρει ξύλα με τον γάϊδαρο, είπε πως το πρωΐ είχε ακούσει τουφεκιές κατά την από μέσα θάλασσα, κατά την Άγια-Παρασκευή. Οι σκύλοι πιάσανε και γαβγίζανε όλοι μαζί και πεταχτήκανε όξω από τη μάντρα.
Σε λίγο φανερωθήκανε από πάνω από τη σπηλιά δυό άνθρωποι με τουφέκια, και φωνάζανε τους τσομπάνηδες να μαζέψουνε τα σκυλιά, που χυμήξανε απάνω τους. Ο Σκούρης άφησε τους ανθρώπους κι άρπαξε ένα από τα ζαγάρια πού 'χανε οι κυνηγοί και το ξετίναζε να το πνίξει. Ο κυνηγός έρριξε απάνου του, και τα σκάγια τον πόνεσανε και γύρισε πίσω, μαζί με τ' άλλα μαντρόσκυλα, που πηγαίνανε πισώδρομα όσο κατεβαίνανε οι κυνηγοί. Τέλος πάντων, εβγήκε ο Μπαρμπάκος με τους άλλους και πιάσανε τον Σκούρη και τον δέσανε, διώξανε και τ' άλλα σκυλιά.
«Ώρα καλή, βρε παιδιά!» φώναξε ο Παναγής ο Καρδαμίτσας, ζωσμένος με τα φυσεγκλίκια, με το ταγάρι γεμάτο πουλιά.
Ο άλλος, που ήτανε μαζί του, ήτανε ο γυιός του ο Δημητρός.
«Πολλά τα έτη!» αποκριθήκανε ο Μπαρμπάκος κ' η συντροφιά του. «Καλώς ορίσατε!»
Τους πήγανε στη σπηλιά.
«Μωρέ, τ' είν' εδώ; Παλάτι! Παλάτι με βασιλοπούλες!» είπε ο μπάρμπα-Παναγής, δείχνοντας τις μυτζήθρες που αχνίζανε.
Τους βάλανε να καθήσουνε, τους κάνανε καφέ. Οι κυνηγοί είχανε κονιάκι. Κεραστήκανε.
«Βρε αδερφέ», έλεγε ο μπάρμπα-Παναγής, «ποιος να τό 'λεγε, χρονιάρα μέρα, πως θα κάνουμε Χριστούγεννα στο σπήλαιο που εγεννήθη ο Χριστός! Εχτές περάσαμε στην Άγια - Παρασκευή, να κυνηγήσουμε λίγο. Ε, δικός μας είναι ο ηγούμενος, κοιμηθήκαμε στο μοναστήρι, και σήμερα την αυγή βγήκαμε στο κυνήγι. Βλέποντας πως φουρτούνιασε ο καιρός, είπαμε πως δε θα μπορέσουμε να περάσουμε το μπουγάζι με τη σαπιόβαρκα του μπάρμπα-Μανώλη του Βασιλέ. Κ' επειδή ξέραμε απ' άλλη φορά το μαντρί, και με το κυνήγι πέσαμε σε τούτα τα σύνορα, είπαμε νά 'ρθουμε στ' αρχοντικό σας... Μωρέ, τι σκύλο έχετε; Αυτό είναι θηρίο, ασλάνι και καπλάνι!
Μπρε, μπρε, μπρε! το ζαγάρι το πετσόκοψε! Για κοίταξε τι χάλια το 'κανε!»
Και γύρισε σε μια γωνιά της σπηλιάς, που κλαμούριζε το σκυλί κ' έτρεμε σαν θερμιασμένο.
«Έλα δω, Φλοξ! Φλοξ!»
Μα η Φλοξ από την τρομάρα της τρύπωνε πιό βαθιά.
Άμα ήπιανε δυό-τρία κονιάκια, ο μπάρμπα-Παναγής άρχισε να μασά τα μουστάκια του, και στο τέλος έπιασε να τραγουδά:
Καλήν εσπέραν, άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την θείαν γέννησιν να πω στ' αρχοντικό σας.
Ύστερα ο Δυσσέας έψαλε το «Χριστός γεννάται, δοξάσατε».
Εκείνη την ώρα ακούσανε πάλι τα σκυλιά να γαβγίζουνε. Στείλανε τα παιδιά να δούνε τι είναι. Ο αγέρας είχε μπουρινιάσει κ' έρριχνε παγωμένο νερό. Κρύο τάντανο!
Σε λίγο πάψανε τα σκυλιά, και γυρίσανε πίσω τα παιδιά. Από πίσω τους μπήκανε στη σπηλιά τρεις άντρες, που φαινόντανε πως ήτανε θαλασσινοί, και δυό καλόγεροι, βρεμένοι όλοι και ξυλιασμένοι απ' το κρύο. Τους καλωσορίσανε, τους βάλανε και καθήσανε.
Μόλις πήγε κοντά στη φωτιά ο πρώτος, ο καπετάνιος, τον γνώρισε ο Μπαρμπάκος κ' έβγαλε μια χαρούμενη φωνή. Ήτανε ο καπετάν-Κωσταντής ο Μπιλικτσής, που ταξίδευε στην Πόλη. Είχε περάσει κι άλλη φορά από τη Σκρόφα, κ' είχανε δέσει φιλία με τον Μπαρμπάκο, που δεν ήξερε τι περιποίηση να τους κάνει. οι άλλοι δυό ήτανε γεμιτζήδες κι αυτοί, άνθρωποι του καϊκιού του.
Ο ένας από τους καλόγερους, ένας σωματώδης με μαύρα γένεια, ομορφάνθρωπος, ήτανε ο πάτερ-Σιλβέστρος Κουκουτός, καλογερόπαπας. Ο άλλος ήτανε λιγνός, με λίγες ανάριες τρίχες στο πηγούνι, σαν τον Άγιο Γιάννη τον Καλυβίτη. Τον λέγανε Αρσένιο Σγουρή.
Ο καπετάν-Κωσταντής ερχότανε από την Πόλη και πήρε στο καΐκι τον πάτερ-Σίλβεστρο, που είχε πάγει στην Πόλη από τ' Άγιον Όρος για ελέη, κ' ήθελε να κάνει Χριστούγεννα στην πατρίδα του. Ο πάτερ-Αρσένιος είχε ταξιδέψει μαζί του από τη Μονή του Παντοκράτορας στο Όρος, κ' ήτανε από τη Θεσσαλία.
Ταξιδέψανε καλά. Μα σαν καβατζάρανε τον Κάβο-Μπαμπά, ο αγέρας μπουρίνιασε, κι όλη τη μέρα αρμενίζανε με μουδαρισμένα πανιά και με τον στάντζο, ως που φτάξανε κατά το βράδυ απ' έξω από το Ταλιάνι. Ο καιρός σκύλιαξε κι ο καπετάνιος δεν μπόρεσε να 'μπει στο μπουγάζι, να κάνουνε Χριστούγεννα στην πατρίδα.
Αποφάσισε λοιπόν να ποδίσει, και πήγε και φουντάρισε στ' απάγκειο, πίσω από έναν μικρόν κάβο, από κάτω από το μαντρί. Κ' επειδή θυμήθηκε τον φίλο του τον Μπαρμπάκο, πήρε τους γέροντες και τους δυο άλλους νοματέους και τραβήξανε για το αγίλι [=μαντρί]. Στο τσερνίκι είχανε αφήσει τον μπαρμπ' - Απόστολο με τον μούτσο.
Σάν είδανε πως στη σπηλιά βρισκότανε κι ο κυρ-Παναγής με τον κυρ-Δημητρό, γίνηκε μεγάλη χαρά και φασαρία.
«Μωρέ να δεις», έλεγε ο κυρ-Παναγής, «τώρα ψέλναμε το τροπάρι, κι απάνω που λέγαμε «εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες υπό αστέρος εδιδάσκοντο...», φτάξατε κ' εσείς οι μάγοι με τα δώρα! Γιατί βλέπω μια νταμιζάνα κρασί, βλέπω λακέρδα, βλέπω χαβιάρια, βλέπω παξιμάδια, μπακλαβάδες, «σμύρναν, χρυσόν και λίβανον»!
Χα! Χα! Χα!» - γελούσε δυνατά ο κυρ-Παναγής, μισομεθυσμένος και ψευδίζοντας, και χάϊδευε την κοιλιά του, γιατί ήτανε καλοφαγάς.
Στο μεταξύ ο πάτερ - Αρσένιος ο Σγουρής ζωντάνεψε ο καϊμένος, κ' είπε σιγανά χαμογελώντας και τρίδοντας τα χέρια του:
«Δόξα σοι ο θεός, Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, που μας ελύτρωσες εκ του κλύδωνος!» κ' έκανε τον σταυρό του.
Ο πάτερ - Σίλβεστρος είπε να σηκωθούνε όρθιοι, κ' είπε λίγες ευχές, το «Χριστός γεννάται», κ' ύστερα με τη βροντερή φωνή του έψαλε:
«Μεγάλυνον, ψυχή μου, την τιμιωτέραν και ενδοξοτέραν των άνω στρατευμάτων.
Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον. Ουρανόν το σπήλαιον, θρόνον χερουβικόν την Παρθένον, την φάτνην χωρίον, εν ω ανεκλίθη ο αχώρητος Χριστός ο Θεός, ον ανυμνούντες μεγαλύνομεν.»
Ύστερα καθήσανε στο τραπέζι. Τέτοιο τραπέζι βλογημένο και χαρούμενο δεν έγινε σε κανένα παλάτι. Τρώγανε και ψέλνανε. Και του πουλιού το γάλα είχε απάνω, από τα μοσκοβολημένα τ' αρνιά, τα τυριά, τα μανούρια, τις μυτζήθρες, τις μπεκάτσες και τ' άλλα πουλιά του κυνηγιού, ως τη λακέρδα και τ' άλλα τα πολίτικα που φέρανε οι θαλασσινοί, καθώς και κρασί μπρούσικο.
Όξω φυσομανούσε ο χιονιάς, και βογγούσανε τα δέντρα κ' η θάλασσα από μακριά. Ανάμεσα στα βουΐσματα ακουγόντανε και τα κουδούνια από τα ζωντανά που αναχαράζανε. Μέσα από τη σπηλιά έβγαινε η κόκκινη αντιφεγγιά της φωτιάς μαζί με τις ψαλμωδίες και με τις χαρούμενες φωνές. Κι ο κυρ-Παναγής έκλεβε κάπου-κάπου λίγον ύπνο, ρουχάλιζε λιγάκι κ' ύστερα ξυπνούσε κ' έψελνε μαζί με τη συνοδεία.
Αληθινά, από τη Γέννηση του Χριστού δεν έλειπε τίποτα. Όλα υπήρχανε: το σπήλαιο, οι ποιμένες, οι μάγοι με τα δώρα, κι ο ίδιος ο Χριστός ήτανε παρών με τους δύο μαθητές του, που ευλογούσανε «την βρώσιν και την πόσιν».

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΩΞΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...

Με δέκα απλούς κανόνες

 

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και φοβάστε πως τα 2-3 κιλά του φθινοπώρου θα λάμψουν με την παρουσία τους στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν; Πήρατε την απόφαση πως λίγο πριν τα Χριστούγεννα πρέπει να προετοιμαστείτε ώστε η νέα χρονιά να μη σας βρει με παραπανίσια κιλά;

Δεν είναι απαραίτητο να μπείτε σε δίαιτα για να χάσετε αυτά τα 2 ή 3 παραπανήσια κιλά που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία αλλά και να ευχαριστηθείτε τις χριστουγεννιάτικες παρασπονδίες!

Η λύση είναι απλή αρκεί να υιοθετήσετε πιο ισορροπημένες συνήθειες διατηρώντας τες κάθε ημέρα για τις υπόλοιπες ημέρες ανεξάρτητα από τις καθημερινές αντιξοότητες. Ξεκινήστε ακολουθώντας μέσα στην ημέρα σας για τις επόμενες δύο εβδομάδες του παρακάτω βασικούς κανόνες!

Κανόνας 1: Κάνε 4 - 5 γεύματα κάθε ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2 μικρά/ ελαφριά γεύματα π.χ. 1 φρούτο)

Κανόνας 2: Ξεκίνα το κυρίως γεύμα σου πρώτα από τη σαλάτα και μείωσε κατά ¼ τη μερίδα του πιάτου σου.

Κανόνας 3: Περιόρισε το κόκκινο κρέας σε 1 φορά / εβδομάδα

Κανόνας 4: Πρόσθεσε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα

Κανόνας 5: Αντικατέστησε με light: αντικατέστησε το κανονικό τυρί, αναψυκτικά κλπ με μειωμένων λιπαρών και light

Κανόνας 6: Ζέστανε το φαγητό σου πριν από κάθε γεύμα. Το ζεστό φαγητό σε βοηθά να το απολαύσεις καλύτερα και συνεπώς να φας λιγότερο

Κανόνας 7: Όταν βρεθείς μπροστά σε ένα διατροφικό πειρασμό ενεργοποιήσου. Πριν απλώσεις το χέρι σου να το φας ρώτα τον εαυτό σου «πεινάω πραγματικά;». Εάν δεν πεινάς, φύλαξε το γεύμα σου για μετά και απασχόλησε το μυαλό σου με μια δραστηριότητα

Κανόνας 8: Φρόντισε το κύριο σου γεύμα να μη διαρκεί λιγότερο από 20-30 λεπτά

Κανόνας 9: Φρόντισε να τρως σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας. Κλείσε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και απέφυγε να τρως θυμωμένος

Κανόνας 10: Πρόσθεσε 40 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας καθημερινά. Εάν είσαι ήδη δραστήριος προσπάθησε καθημερινά να έχεις 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης.

Πηγή: nutrimed.gr


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι οι καλύτερες μέρες του χρόνου. Η πιο μαγική εποχή...

Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι οι καλύτερες μέρες του χρόνου. Η πιο μαγική εποχή...

 
Τι ωραία που είναι τα Χριστούγεννα όταν τα περνάς οικογενειακά! Στολίζετε όλοι μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με πάρα πολλά στολίδια και φωτάκια. Τα παιδιά γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη, ενώ ο μπαμπάς παλεύει να ανάψει το τζάκι. Η μαμά φτιάχνει ζεστά cookies και έχει μοσχοβολήσει όλο το σπίτι! Ύστερα κάνετε όλοι μαζί μια βόλτα στην πόλη όπου είναι στολισμένη με πολλά λαμπιόνια και όμορφα, πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Έτσι τα παιδιά έχουν μπει για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων!
 
“Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι οι καλύτερες μέρες του χρόνου και η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Τα περιμένουν με ανυπομονησία, γιατί δεν έχουν σχολείο, γιατί περιμένουν τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης, για τον ιδιαίτερο στολισμό που κάνουμε στο σπίτι και ειδικά στην πόλη. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου” μας λέει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
 
Με όπλο τις ...Όμορφες Αναμνήσεις!!!

“Τα παιδιά θα κρατήσουν αναμνήσεις από τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα για όλη τους τη ζωή. Αυτές οι μέρες βοηθούν τα παιδιά να κρατήσουν όμορφες αναμνήσεις τις οποίες θα τις έχουν σαν οπλοστάσιο στις κακές περιόδους της ζωής τους. Μέσα από αυτές τις αναμνήσεις των ευτυχισμένων Χριστουγέννων της παιδικής ηλικίας θα βρίσκουν δύναμη και κουράγιο για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουν” τονίζει η κ.Μαυράκη.
 
Γονείς και... κατανάλωση

“Οι γονείς αντιμετωπίζουν τα Χριστούγεννα ακριβώς με την συναίσθηση ότι είναι καταπληκτικές μέρες για τα παιδιά και προσπαθούν να τους φτιάξουν πρόγραμμα που να έχει δραστηριότητες. Τους αγοράζουν πολλά δώρα και κάνουν ό, τι μπορούν για τα παιδιά τους. Το κακό είναι όμως ότι κάνουν ό, τι μπορούν για τα παιδιά τους μέσα σε ένα καταναλωτικό σκεπτικό. Θεωρούν δηλαδή ότι με πολλά δώρα, πολλά παιχνίδια, πολλές εξόδους... έχουν κάνει τα παιδιά τους να ζήσουν θαυμάσια Χριστούγεννα” επισημαίνει η ψυχολόγος.
 
“Το μηνυμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη, η φιλαλληλία (το να αγαπάμε τους άλλους), η συντροφικότητα και η προσφορά. Πρέπει να δούμε τα Χριστούγεννα σαν μια εποχή που θα μείνουμε περισσότερο στο σπίτι, θα είμαστε πιο χαλαροί, θα μπορούμε να παίξουμε ουσιαστικά και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά, να τα ακούσουμε και να τους μιλήσουμε”.
 
“Πρώτα, όμως, να τα ακούσουμε, γιατί όλον τον άλλο καιρό δεν τα ακούμε μέσα στο τρέχα από δω.. τρέχα από κει, από σχολείο σε φροντιστήριο, από φροντιστήριο σε άλλο φροντιστήριο. Δεν είναι εύκολο να ακούσουμε τα παιδιά μας, ούτε και να συζητήσουμε μαζί τους. Πρέπει να τους δείξουμε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι το πνεύμα της προσφοράς και όχι το πνεύμα μόνο της κατανάλωσης και της απαίτησης για δώρα”.
 
Μερικές συμβουλές!

-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά... Τυλίξτε τα όμορφα και δώστε τα σε ανθρώπους αγαπημένους.
-Μην ξοδεύετε χρήματα ασυλλόγιστα για δώρα τα οποία μπορεί ο καθένας να τα βρει σε οποιοδήποτε κατάστημα.
“Έτσι, συνηθίζουμε το παιδί σε ένα πνεύμα που δεν έχει την κατανάλωση μέσα, αλλά το μεράκι, την προσωπική σφραγίδα, το νοιάξιμο. Μαθαίνει ότι το δώρο είναι αγάπη και σκέψη. Όχι ότι το δώρο είναι υποχρέωση και αν δεν μου κάνεις δώρο ή σπουδαίο δώρο δεν είσαι καλός μπαμπάς, νονός, Άγιος Βασίλης” τονίζει η ψυχολόγος.
-Κάντε επισκέψεις στους παππούδες, στους νονούς και σε όλους τους ανθρώπους που στην καθημερινότητα βλέπουνε λίγο.
-Κάντε όμορφους περιπάτους ώστε να γεμίσουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους με όμορφα θεάματα και όμορφους ήχους.
-Ξεκουραστείτε πολύ, χουχουλιάστε... γιατί αυτό είναι το πνεύμα των ημερών και όχι το πνεύμα της κούρασης, του ξενυχτιού, του πολύ φαγητού και των πολλών εξόδων.
 
Τέλος... ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;
 
της Αγγελικής Χριστοπούλου
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη

Γίνετε πιο λαμπερή αυτές τις γιορτές!

Γίνετε πιο λαμπερή αυτές τις γιορτές!

Θέλετε να είστε λαμπερή αυτά τα Χριστούγεννα; Μειώστε τις δυσχρωμίες, εξαφανίστε τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες και δείξτε υπέροχη και λαμπερή στις γιορτές.



Ενισχύστε τη λάμψη σας: Χρησιμοποιείστε έναν ορό (serum) που θα περιορίσει την εμφάνιση μικρών ρυτίδων και θα απαλύνει τις γραμμές έκφρασης. Τα serum είναι συμπυκνωμένες φόρμουλες σε διάφανη μορφή ορού, οι οποίες μεταφέρουν τα δραστικά τους συστατικά στην καρδιά των κυττάρων. Χρησιμοποιείστε τους μετά τον καθαρισμό του προσώπου και τη λοσιόν, πριν όμως από την ενυδατική ή την αντιρυτιδική κρέμα. Αν έχετε πανάδες ή καφέ κηλίδες απλώνετε έναν λευκαντικό ορό με συστατικά που εξισορροπούν την παραγωγή μελανίνης προκειμένου να μειώσει την εμφάνισή τους.
Κάντε απολέπιση: Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων τονώνει την επιδερμίδα, περιορίζει τη συσσώρευση ανεπιθύμητων χρωστικών και επιτρέπει στα ενεργά συστατικά των προϊόντων να διεισδύσουν βαθύτερα και να δράσουν πιο αποτελεσματικά για να αναστρέψουν ρυτίδες και καφέ κηλίδες. Κάντε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα.
Καθαρίστε βαθιά: Απλώστε μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό, απομακρύνουν τη σκόνη, το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα διατηρώντας τους πόρους καθαρούς και απαλλαγμένους από τα μαύρα στίγματα. Επιπλέον, ρυθμίζουν τη λιπαρότητα, συσφίγγουν τους πόρους και έχουν αποτελέσματα στις μεικτές λιπαρές και με τάση ακμή επιδερμίδες. Μία φορά την εβδομάδα αρκεί.
Πάρτε τις βιταμίνες σας: Τα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C περιποιούνται την επιδερμίδα σας. Αυτό το αντιοξειδωτικό εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στην επιδερμίδα από την έκθεση στον ήλιο και την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στη μείωση της μελάχρωσης και του σχηματισμού ορατών δυσχρωμιών.
Μπείτε στον… ατμό: Αδειάστε σε ένα μπολ ένα λίτρο βραστό νερό και ρίξτε μέσα τρεις σταγόνες αιθέριων ελαίων (περγαμόντο ή λεμόνι αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, χαμομήλι ή νερολί αν είναι ξηρή, και λεβάντα ή ροδόξυλο αν είναι ευαίσθητη). Σκεπάστε το κεφάλι σας με μία πετσέτα και σκύψτε πάνω από το μπολ. Μείνετε έτσι για δέκα λεπτά και ξέπλυνε το πρόσωπό σας με κρύο νερό για να κλείσουν οι πόροι, προτού απλώσεις την ενυδατική κρέμα.
Ξαναδώστε ζωή στην κουρασμένη σας επιδερμίδα: απλώστε μια ζεστή πετσέτα μετά τον καθαρισμό και κάντε για 30 δευτερόλεπτα ασκήσεις αναπνοών.
Δώστε λάμψη εξπρές: Θα χρειαστείτε: 1 κ.σ. αμυγδαλέλαιο και 5 σταγόνες χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε το αμυγδαλέλαιο με το λεμόνι και κάντε μασάζ με το μείγμα για 1 λεπτό σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό αποφεύγοντας την περιοχή κοντά στα μάτια. Αφαιρέστε καλά με στεγνό βαμβάκι, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι το βαμβάκι να παραμείνει τελείως καθαρό.

Το μυστικό

Προστατευτείτε: Η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί τη νούμερο 1 αιτία της ανομοιόμορφης απόχρωσης της επιδερμίδας. Γι’ αυτό βάζετε ένα αντηλιακό προϊόν ευρέως φάσματος. Η χρήση αντηλιακού είναι σημαντική για την πρόληψη των καφέ κηλίδων αλλά και για να περιορίσετε την επανεμφάνισή τους.


Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ



Είναι γνωστή η κίνησις που γίνεται τους τελευ­ταίους καιρούς για την νομιμοποίησι των εκτρώσεων. Το Κράτος ζητεί να επιβάλη με νόμο μια ψευδή και αντιεπιστημονική αντίληψι, ότι η έκτρωσις δεν είναι φό­νος και επομένως μπορεί να γίνεται ελεύθερα, υπό ορι­σμένους ελάχιστους περιορισμούς. Να μη έχη δε ευθύνην δι' αυτήν ούτε η μητέρα που την θέλει, ούτε ο ια­τρός που την εκτελεί.
Όμως όσες δικαιολογίες και «επιχειρήματα» και αν προβάλλωνται διά να πείσουν ότι η έκτρωσις δεν είναι πλήρης φόνος ενός αθώου ανθρώπου, τα γεγονότα και η αλήθεια φωνάζουν ακριβώς διά το αντίθετον. Σήμερα μάλιστα οι σχετικές επιστήμες, που ασχολούνται με το αγέννητο παιδί, είναι απόλυτα κατηγορηματικές για την αλήθεια αυτή. «Τα τεχνολογικά μέσα και οι συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα καθημερινά μάς έπεισαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το αγέννητο παιδί είναι σαφώς ένα άλλο ανθρώπινο ον, ένα άλλο μέρος της αν­θρώπινης κοινωνίας αναπόσπαστο με κάθε τρόπο από τον καθένα μας», διακηρύσσει ο δρ. Β. Nathanson,  αμε­ρικανός ιατρός, ο οποίος, αφού έκαμε χιλιάδες εκτρώ­σεις, διεπίστωσε με τα τελευταία μέσα την πραγματικό­τητα αυτή και έγινε τώρα κήρυξ κατά των εκτρώσεων. Είναι δε αυτά η καθαρή αλήθεια, όπως ανεγνώρισε και το Πανελλήνιον Ιατρικόν Συνέδριον του 1985, το οποίον απεφάνθη ότι «η έναρξη της ζωής του ανθρώπου είναι η στιγμή της γονιμοποίησης». Όπως επίσης ετόνισεν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Β. Σωτηρόπουλος, ότι «η ζωή αρχίζει από την ώρα της σύλληψης», στην ανοικτή συζήτησι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εις τας 3.4.85.
Αφού λοιπόν η ζωή του άνθρωπου αρχίζει από την στιγμή της γονιμοποιήσεως, αυτό σημαίνει ότι κάθε έμβρυον είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος εν αναπτύξει. Ό­σον ολίγων ήμερων ή εβδομάδων και αν είναι, η ζωή του είναι ζωή άνθρωπου. Και επομένως φονεύοντας το έμβρυον κάνομε κανονικόν φόνον. Επειδή δε το έμβρυον δεν ξεύρει τίποτε διά τις προθέσεις μας να το σκοτώσωμε, ούτε έχει τα μέσα να αμυνθή εναντίον μας, δι' αυτό η έκτρωσις δεν είναι απλός φόνος, αλλά πραγματι­κή δολοφονία. Είναι οι γυναίκες που προχωρούν σ' αυ­τή, οι ιατροί και οι νοσοκόμοι γίνονται πραγματικοί δο­λοφόνοι. Και μάλιστα αθώων και ανυπερασπίστων πλα­σμάτων.
Δεν τελειώνει όμως έως εδώ το έγκλημα της εκτρώ­σεως. Διότι θύμα δεν είναι μόνον το αγέννητο παιδί. Θύ­μα είναι και η ίδια η μητέρα. Τόσον σωματικά, όσον και ψυχικά. Με την έκτρωσι «οι γυναίκες με συνεχώς αυξα­νόμενο ρυθμό κατά χιλιάδες παθαίνουν διάτρησι, μόλυνσι, καταστροφή της μήτρας και στείρωση», λέγει ο δρ. Nathanson. Αυτά δε «έστω και αν η έκτρωσις γίνεται α­πό έμπειρους γιατρούς, μέσα σ' ένα ωργανωμένο νοσο­κομείο» (Πανελλήνια Ένωσι Γυναικών). Και συγχρό­νως η ψυχή τους συνταράσσεται ως το βάθος της. «Το πιο σταθερό εύρημα μετά την άμβλωση (έκτρωση), λέγει ο ψυχίατρος κ. Κ. Κριαράς (8.3.84), είναι η ενοχή και η εξ αυτής κατάθλιψη, κατάθλιψη από τις ελαφρότερες έ­ως τις πλέον σοβαρές. Συχνά εμφανίζεται συγκεκαλυμμέ­νη κατάθλιψη. Ερινύες εμφανίζονται σε μακάβρια όνει­ρα... Πάντως το αίσθημα της βαρείας ένοχης και η κατά­θλιψη είναι η πραγματικότητα». Όλη δε αυτή η ψυχική τραγωδία μπορεί να εμφανισθή ύστερα από πολλά χρό­νια μετά το έγκλημα και προς το τέλος ακόμη της ζωής.
Μαζί δε με την γυναίκα, θύμα είναι και ο άνδρας, α­φού και αυτός κατά κανόνα συμμετέχει εις το έγκλημα και η ψυχή του δεν μένει ανεπηρέαστη και ξένη προς την συγκλονιστική εμπειρία της εκτρώσεως.
Ας προσθέσωμεν όμως και ένα άλλο ακόμη θύμα του εγκλήματος. Είναι αυτό τούτο το Έθνος μας το Ελληνικόν. Διότι αι χιλιάδες των εκτρώσεων δεν είναι τί­ποτε άλλο παρά η αποδυνάμωσις του Έθνους από το ανθρώπινον δυναμικόν του, του οποίου τόσην ανάγκην έ­χει το Έθνος και μάλιστα εις τους καιρούς μας. Και ενώ άλλα έθνη, γειτονικά και εχθρικά προς εμάς, φροντίζουν να αυξάνωνται και πληθύνωνται, εμείς με τις εκτρώσεις μειώνομεν τας δυνάμεις μας και γινόμεθα ασθενέστεροι. Και έτσι οι ίδιοι οι Έλληνες καταδικάζομεν εις μαρασμόν το Έθνος μας. Το κτυπάμε με τα ίδια μας τα χέρια. Εγκληματούμε εναντίον του!...
Αυτή είναι η πλήρης και καθαρή αλήθεια διά το ζή­τημα των εκτρώσεων. Κατωχυρωμένη από τις εντελώς τελευταίες επιστημονικές διαπιστώσεις και από την σκληράν πραγματικότητα. Η αλήθεια η οποία, δυστυ­χώς, δεν λέγεται όπως είναι, ιδίως εις τις γυναίκες. Διότι δεν τους παρουσιάζεται η πραγματικότης διά τις εκτρώ­σεις από τους διαφόρους αρμοδίους. Ο δρ. Nathanson  ο­μιλεί «για μια επίμονη συνωμοσία σιωπής, με σκοπό να κρατήσουν τις γυναίκες στην άγνοια σχετικά με την πραγματική φύση της εκτρώσεως». Δι' αυτό και ονομά­ζει «απατεώνες» και «συνεργάτες στη βιομηχανία των εκτρώσεων» όλους εκείνους που ασχολούνται με αυτές ή μιλούν για το δικαίωμα της εκτρώσεως ή τον οικογε­νειακό προγραμματισμό ή προβάλλουν τα διάφορα σχετικά συνθήματα υπέρ της εκτρώσεως....
Το θέμα αφορά την σωτηρίαν της ψυχής ή την καταδίκην εκ μέρους του Θεού όλων εκείνων που χωρίς δι­σταγμούς προχωρούν στην διενέργεια των εκτρώσεων. Και ασφαλώς καμμιά Ελληνίδα μητέρα δεν θέλει να χάση την ψυχήν της, με το να γίνη δολοφόνος του παιδιού της.
Αλλά το ζήτημα των εκτρώσεων πρέπει να καταδικασθή από όλους, αν θέλωμε να επιβιώσωμε και ως Έθνος και να αποτρέψωμε την οργή του Θεού από την Πατρίδα μας. Γιατί όταν εκατοντάδες χιλιάδες φόνοι γίνωνται κάθε χρόνο εις την Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν να μη ξεσπάση εναντίον μας η οργή του Θεού; «Αι χεί­ρες υμών αίματος πλήρεις» μπορεί να πη και σε μας ο Θεός. Και να συμπληρώση: «αποστρέψω τους οφθαλμούς μου αφ' υμών... ουκ εισακούσομαι υμών... μάχαιρα υμάς κατέδεται (= θα σας καταφάγη)» (ο προφήτης Η­σαΐας). Η εγκατάλειψις όμως του Έθνους από τον Θεόν είναι η χειροτέρα καταστροφή.
 
Άραγε δεν είναι και το έγκλημα των εκτρώσεων ένας από τους παράγοντας των συγχρόνων δυσχερειών που όλοι αντιμετωπίζομεν; Δι' αυτό και όλοι πρέπει να πούμε συνειδητά
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ!... ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΩΝ ΑΓΕΝΝΗΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!...
(Από φυλλάδιο που εκυκλοφόρησε η ΠΑΝΕΛΛΗ­ΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΓΟΝΕΩΝ «Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ», Αθήναι, Νοέμβριος 1985).

πηγή: Καρυγή ζωής: Σας ικετεύω μη μας σκοτώνετε!
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ
Αντικειμενική ενημέρωση για όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη" 
Τηλ: 2310212659

 http://www.impantokratoros.gr/oxi-stis-ektroseis.el.aspx

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο Γέροντας Παΐσιος για την πολύτεκνη οικογένεια

Ο Γέροντας Παΐσιος για την πολύτεκνη οικογένεια

 

 

Ο Θεός αγαπάει και φροντίζει ιδιαίτερα τους πολύτεκνους. Σε μια μεγάλη οικογένεια δίνονται πολλές ευκαιρίες στα παιδιά να αναπτυχθούν κανονικά, εφόσον οι γονείς τους δίνουν σωστή αγωγή. Το ένα παιδί βοηθάει το άλλο. Ή μεγαλύτερη κόρη βοηθάει την μητέρα, το δεύτερο παιδί φροντίζει το μικρότερο κ.λπ. Υπάρχει αυτό το δόσιμο και ζουν μέσα σε μια ατμόσφαιρα θυσίας και αγάπης. Ο μικρός τον μεγάλο και τον αγαπά και τον σέβεται. Αυτό φυσιολογικά καλλιεργείται σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Γι' αυτό, όταν στην οικογένεια είναι μόνον ένα ή δυο παιδιά, οι γονείς χρειάζεται πολύ να προσέξουν πώς θα τα μεγαλώσουν. Συνήθως κοιτάζουν να μην τους λείψει τίποτε, οπότε τα παιδιά τα έχουν όλα δικά τους και αχρηστεύονται τελείως. Εγώ συνιστώ στους νέους να πάρουν σύζυγο από πολύτεκνη οικογένεια, γιατί τα παιδιά που μεγαλώνουν με οικονομική δυσκολία συνηθίζουν στην θυσία, επειδή σκέφτονται πώς να βοηθήσουν τους γονείς. Αυτό σπάνια το συναντάς στα καλομαθημένα παιδιά.

ΔΙΑΙΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και όλοι θέλουμε να λάμπουμε στις γιορτινές εκδηλώσεις που θα παραβρεθούμε τις μέρες αυτές. Για αυτό και η περίοδος αυτή είναι ιδανική για να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών που κρύβουν οι φαρδιές μπλούζες του χειμώνα και τα χοντρά πανωφόρια.
Ωστόσο, οι γευστικοί πειρασμοί με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι τις μέρες αυτές κάνουν την προσπάθεια αυτή ακόμα πιο δύσκολη και πολλοί από εμάς καταφεύγουμε σε εναλλακτικές λύσεις ή «μαγικά» τρικ και δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους γρήγορα και χωρίς κόπο. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως αυτές οι μέθοδοι και τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν για την υγεία μας;
Για να διαλευκάνουμε το θέμα αυτό παραθέτουμε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των διαιτών "express" που κυκλοφορούν:
1.Κατά κανόνα είναι υποθερμιδικές.
Δίαιτες που επιτρέπουν την κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων ημερησίως εκτός από δύσκολα εφαρμόσιμες (με αποτέλεσμα να τις εγκαταλείπουμε πολύ γρήγορα) εξασθενούν τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, αδυναμία αλλά και μονιμότερες βλάβες του οργανισμού αν συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
2.Δεν είναι εξατομικευμένες.
Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και για να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα διατροφής πρέπει να είναι βασισμένο στις ανάγκες του κάθε ενός ξεχωριστά, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση της υγείας, την φυσική δραστηριότητα  και άλλους παράγοντες.
3.Απαγορεύουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή και ολόκληρες ομάδες τροφίμων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρωτεϊνικές δίαιτες, τύπου Άτκινς, που επιτρέπουν την κατανάλωση άφθονου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών και βουτύρου ενώ περιορίζει στο ελάχιστο την κατανάλωση δημητριακών, ζυμαρικών, γάλακτος, φρούτων και λαχανικών. Άλλες δίαιτες περιοριστικού τύπου απαγορεύουν εξολοκλήρου την κατανάλωση λιπαρών αλλά και στις δύο περιπτώσεις η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών διαταράσσεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για την υγεία, από κέτωση και ελλείψεις βιταμινών μέχρι νεφρικές βλάβες και οστεοπόρωση.
4.Περιέχουν κάποιον μαγικό μηχανισμό καύσης θερμίδων, όπως τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες, λιποδιαλυτικά τρόφιμα, μαγικούς συνδυασμούς.
Οι μαγικές αυτές ιδιότητες αποδίδονται αυθαίρετα στα τρόφιμα και δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική βάση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η υποτιθέμενη λιποδιαλυτική δύναμη του γκρέιπφρουτ, η δίαιτα των αρνητικών θερμίδων, η αδυνατιστική δράση της λαχανόσουπας αλλά και η αποφυγή του μαγικού συνδυασμού κρέατος-αμύλου που σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν.
5.Έχουν ελλιπή ή καθόλου επιστημονική τεκμηρίωση.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω στις περισσότερες περιπτώσεις οι δίαιτες αυτές βασίζονται σε κάποιες θεωρίες που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς ή σε παράφραση των αποτελεσμάτων τους.
Συνοψίζοντας, οι δίαιτες express αποτελούν μια επώδυνη για τον οργανισμό λύση, με αποτελέσματα που είτε είναι παροδικά είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Στοχεύουν κυρίως στην πρόσκαιρη απώλεια 2-4 κιλών ενώ λόγω της αυστηρότητας τους είναι πολύ δύσκολες στην εφαρμογή και συχνά προκαλούν επεισόδια υπερφαγίας και ανάκτηση του χαμένου βάρους ή και επιπλέον κιλών.
Συμπερασματικά, μια προσπάθεια απώλειας βάρους για να έχει αποτέλεσμα απαιτεί ισορροπημένο διαιτολόγιο με ποικιλία τροφίμων ενώ η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με έναρξη φυσικής δραστηριότητας.
Οπότε, όλοι εσείς που θέλετε να μπείτε στα στενά γιορτινά σας ρούχα και θέλετε να χάσετε τα 2-3 κιλά που σας ταλαιπωρούν, φροντίστε να μείνετε μακριά από τις διατροφικές ακρότητες που κατά καιρούς ακούγονται και προσαρμόστε τα απλά βήματα μιας ισορροπημένης διατροφής στην καθημερινότητά σας:
1.Αποφύγετε τα γλυκά και το έτοιμο φαγητό (junk food). Προτιμήστε γιαούρτι με λίγο μέλι και παρασκευάστε τα γεύματά σας μόνοι σας.
2.Μειώστε την κατανάλωση κρέατος και αυξήστε την κατανάλωση ψαριού καθώς και οσπρίων.
3.Αντικαταστήστε τα τηγανητά με ψητά ή βραστά.
4.Φροντίστε να καταναλώνεται μαζί με τα γεύματά σας σαλάτα ή βραστά λαχανικά και 2-3 μερίδες φρούτων ημερησίως.
5.Προτιμήστε light γαλακτοκομικά.
6.Περιορίστε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.
7.Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα. Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, ενασχόληση με τον κήπο, χρήση σκάλας αντί για ανελκυστήρα, λίγο ποδήλατο ή χορός είναι απλές λύσεις που μπορούμε όλοι να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας.

 http://www.toarkoudi.gr/Articles/diatrofika/diaites+express/fullstory.php?id=34340

Εγκυμοσύνη: Λύστε όλες τις απορίες σας σχετικά με το βάρος και τη διατροφή

Πόσο βάρος πρέπει να πάρει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται φυσιολογικό το σωματικό βάρος να ανέβει από 10 έως 12kg. 
Για πρακτικούς λόγους η διάρκεια της εγκυμοσύνης διαιρείται σε 3 περιόδους:
  • Η 1η περίοδος περιλαμβάνει τις εβδομάδες από 0 έως την 12η κατά τις οποίες είναι φυσιολογικά από 1 έως 2kg.
  • Η 2η περίοδος περιλαμβάνει τις εβδομάδες από την 12η έως την 28η  κατά τις οποίες είναι φυσιολογικά 300 έως 400g ανά εβδομάδα.
  • Η 3η περίοδος περιλαμβάνει τις εβδομάδες από την 28η  έως την 40η κατά τις οποίες είναι φυσιολογικά 1 έως 3kg το μήνα.
Δεν είναι απαραίτητο να έχετε «εμμονή» με το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει  να προσέχετε τη διατροφή σας και το παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος.
Επειδή το παραπάνω από το κανονικό βάρος θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο σε εσάς αλλά και στο μωρό σας (π.χ. προδιάθεση για παχυσαρκία στην μετέπειτα ζωή του εμβρύου, αυξημένη χοληστερίνη και σάκχαρο στην μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προδιαθέτουν και το έμβρυο για την απόκτηση αυτών στην μετέπειτα ζωή του κ.τ.λ.).
Από που προέρχονται τα υπόλοιπα κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
- Το ολικό βάρος θα έχει μία φυσιολογική αύξηση γύρω στα 11.2kg.
- Το μωρό ζυγίζει περίπου 3.5kg πριν τη γέννα.
- Η μήτρα μεγαλώνει περίπου 900g.
- Ο πλακούντας (μεμβράνη εμβρύου) ζυγίζει περίπου 650g.
- Το αμνιακό υγρό ζυγίζει περίπου 800g.
- Το στήθος μεγαλώνει περίπου 400g.
- Το βάρος από το επιπλέον αίμα ζυγίζει περίπου 1.25kg.
- Το νερό που διατηρείται στους ιστούς του σώματος ζυγίζει περίπου 2kg.
- Το στρώμα του λίπους κάτω από το δέρμα ζυγίζει περίπου 1.7kg.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο;
Συχνά αναφέρεται ότι μία έγκυος πρέπει να τρώει για 2 άτομα, όμως αυτό δεν ισχύει. 
Αυτό που ισχύει είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα πρέπει να παρέχει σωστή διατροφή για 2 άτομα. Το έμβρυο τροφοδοτείται από τη μητέρα του μέσω του ομφάλιου λώρου, για αυτό η διατροφή είναι πολύ σημαντική. Εάν η μητέρα έχει έλλειψη σε κάποιες/-α βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία τότε το μωρό της επίσης μπορεί να έχει έλλειψη.  
Εάν μία γυναίκα είχε πρόβλημα με το να κρατήσει το σωματικό της βάρος σταθερό πριν την εγκυμοσύνη της, τότε με τη βοήθεια ενός ειδικού διατροφολόγου- διαιτολόγου πρέπει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες της.
Ποιά  τρόφιμα πρέπει να καταναλώνει μία έγκυος;
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις κατηγορίες τροφίμων: γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρεατικά, αυγά, υδατάνθρακες και λίπη. Μία έγκυος γυναίκα χρειάζεται να τρέφεται καθημερινά με τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων έτσι ώστε να λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες ενέργειας.
Διατροφή
Μία ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για μία υγιή εγκυμοσύνη. Εάν η εγκυμονούσα είναι υγιής, και ακολουθεί μία διατροφή με υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες καθώς και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνήθως πιστοποιείται η σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Φολικό οξύ
Επαρκή Φολικό οξύ (ή αλλιώς βιταμίνη B9) έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνει τις εμβρυακές ατέλειες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και προλαμβάνει από την spina bifida (σχισμένη ράχη ή ράχη bifida), μία πολύ σοβαρή γενετική ατέλεια. Οι ατέλειες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου αναπτύσσονται τις πρώτες 28 ημέρες της εγκυμοσύνης και αυτό εξηγεί την ανάγκη να εγγυηθεί επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος. Το Φολικό οξύ είναι άφθονο στο σπανάκι (φρέσκο, κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα), καθώς επίσης στα πράσινα λαχανικά, στις σαλάτες, στο πεπόνι, στον χούμους, στα αυγά. ,στα φρούτα, στον χυμό πορτοκάλι, στις φακές, στα μπιζέλια και στο ρύζι.
Συνιστάται ότι όλες οι εγκυμονούσες πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα φολικού οξέως 400 mg ανά μέρα ή για 2 μήνες πρίν την σύλληψη και 3 μήνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στην περίπτωση που η γυναίκα έχει ήδη γεννήσει ένα παιδί με μία νευρική ατέλεια ή η ίδια ή ο σύντροφος της έχουν spina bifida η δοσολογία του συμπληρώματος πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 5mg ανά μέρα. Αυτό όμως θα πρέπει να το συζητήσει με τον/την γυναικολόγο της.
Διάφορες θρεπτικές ουσίες (μαγγάνιο, βόριο, χαλκός, σίδηρος, χλώριο, κοβάλτιο, μολυβδαίνιο, και ψευδάργυρος) είναι σημαντικές για την υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Στις αναπτυγμένες περιοχές, όπως στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες θρεπτικές ουσίες όπως η βιταμίνη D και το ασβέστιο, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σκελετού και ίσως να κριθεί απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων αυτών.
Σίδηρος
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ποσότητα σιδήρου από ότι συνήθως για να μπορέσει να παράγει το απαραίτητο αίμα που χρειάζεται για την παροχή της διατροφής στον πλακούντα. Καλές πηγές σιδήρου αποτελούν τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, οι φράουλες, τα όσπρια, το μούσλι και το ψωμί ολικής αλέσεως.
Ο σίδηρος απορροφάται ποιό εύκολα εάν καταναλώνεται μαζί με βιταμίνη C - από τα εσπεριδοειδή και στον χυμό τους ή από συμπλήρωμα. Το τσάι και ο καφές έχουν την ιδιότητα να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Συχνά συστήνεται σε όλες τις έγκυες να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα σιδήρου κάθε ημέρα από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση όμως που η γυναίκα ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή και κάνει αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι δεν είναι αναιμική τότε τα συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα. Τα συμπληρώματα σιδήρου επίσης μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα (δείτε παρακάτω).
Ψευδάργυρος και ασβέστιο
Ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο επίσης χρειάζονται για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να εξασφαλίσουμε αρκετό ψευδάργυρο και ασβέστιο.
Ωμέγα-3 λιπαρά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Γι’αυτό τον λόγο θα ήταν καλό και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά.
Παθογόνα βακτήρια ή παράσιτα είναι πιθανόν να μολύνουν τις τροφές, ιδιαίτερα τα Listeria και τοξόπλασμα, παράγοντες για τοξοπλάσμωση.
Το προσεκτικό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών ίσως να απομακρύνει αυτούς τους παθογόνους οργανισμούς, καθώς επίσης και τα τελείως μαγειρεμένα περισσεύματα από τα τρόφιμα, το κρέας, ή το κατεργασμένο κρέας. Τα μαλακά τυριά ίσως να περιέχουν Listeria, εάν το γάλα είναι ωμό το ρίσκο μπορεί να αυξηθεί. Τα κόπρανα από γάτα αποτελούν ιδιαίτερο ρίσκο για τοξοπλάσμωση. Κατά την εγκυμοσύνη οι γυναίκες είναι ποιό επιρρεπείς στο να κολλήσουν σαλμονέλα από τα αυγά και τα πουλερικά, τα οποία πρέπει να είναι προσεκτικά μαγειρεμένα. Η εφαρμογή καλής υγιεινής στο χώρο της κουζίνας μπορεί να ελαττώσει αυτούς τους κινδύνους.
Οι γυναίκες των οποίων η διατροφή τους επηρεάζεται από ζητήματα υγείας, λόγω θρησκείας (π.χ. νηστεία), ή ηθικά πιστεύω ακόμα και γενικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, θα είναι καλό να συμβουλευτούν έναν ειδικό διατροφολόγο, διαιτολόγο για μία εξατομικευμένη διατροφή που θα εξασφαλίσει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και μια ομαλή εγκυμοσύνη καθώς και την αποφυγή πιθανών επιπλοκών.
Ποιά τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η βιταμίνη A κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσοστά βιταμίνης A όπως το συκώτι, πρέπει να καταναλώνονται σποραδικά. Τα μη-παστεριωμένα τυριά, τα τυριά που εμπεριέχουν κρέας και το πατέ επίσης δεν συστήνονται λόγω του πιθανού κινδύνου μετάδοσης κάποιας μολυσματικής ασθένειας όπως τα Listeria.
Πώς να αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές οι οποίες προκαλούν την λιγότερη κίνηση των εντέρων.
Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. 
Για να αποφύγουμε την δυσκοιλιότητα, πρέπει να καταναλώνουμε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, δαμάσκηνα και τον χυμό τους. Η κατανάλωση 2 με 3 λίτρων νερό την ημέρα βοηθάει επίσης στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας, αφού τα κόπρανα θα είναι μαλακά.
Η συχνή άσκηση βοηθάει στην κίνηση των εντέρων. Περίπου 20 με 30 λεπτά κολύμπι ή γρήγορο περπάτημα, 2-3 φορές την εβδομάδα αποτελούν ένα καλό επίπεδο άσκησης.


http://www.dietup.gr/gynaika/diatrofi/1273-egkymosynh-lyste-oles-tis-apories-sas-sxetika-me-to-varos-kai-th-diatrofh.html