Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΙΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και όλοι θέλουμε να λάμπουμε στις γιορτινές εκδηλώσεις που θα παραβρεθούμε τις μέρες αυτές. Για αυτό και η περίοδος αυτή είναι ιδανική για να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών που κρύβουν οι φαρδιές μπλούζες του χειμώνα και τα χοντρά πανωφόρια.
Ωστόσο, οι γευστικοί πειρασμοί με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι τις μέρες αυτές κάνουν την προσπάθεια αυτή ακόμα πιο δύσκολη και πολλοί από εμάς καταφεύγουμε σε εναλλακτικές λύσεις ή «μαγικά» τρικ και δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους γρήγορα και χωρίς κόπο. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως αυτές οι μέθοδοι και τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν για την υγεία μας;
Για να διαλευκάνουμε το θέμα αυτό παραθέτουμε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των διαιτών "express" που κυκλοφορούν:
1.Κατά κανόνα είναι υποθερμιδικές.
Δίαιτες που επιτρέπουν την κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων ημερησίως εκτός από δύσκολα εφαρμόσιμες (με αποτέλεσμα να τις εγκαταλείπουμε πολύ γρήγορα) εξασθενούν τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, αδυναμία αλλά και μονιμότερες βλάβες του οργανισμού αν συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
2.Δεν είναι εξατομικευμένες.
Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και για να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα διατροφής πρέπει να είναι βασισμένο στις ανάγκες του κάθε ενός ξεχωριστά, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση της υγείας, την φυσική δραστηριότητα  και άλλους παράγοντες.
3.Απαγορεύουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή και ολόκληρες ομάδες τροφίμων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρωτεϊνικές δίαιτες, τύπου Άτκινς, που επιτρέπουν την κατανάλωση άφθονου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών και βουτύρου ενώ περιορίζει στο ελάχιστο την κατανάλωση δημητριακών, ζυμαρικών, γάλακτος, φρούτων και λαχανικών. Άλλες δίαιτες περιοριστικού τύπου απαγορεύουν εξολοκλήρου την κατανάλωση λιπαρών αλλά και στις δύο περιπτώσεις η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών διαταράσσεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για την υγεία, από κέτωση και ελλείψεις βιταμινών μέχρι νεφρικές βλάβες και οστεοπόρωση.
4.Περιέχουν κάποιον μαγικό μηχανισμό καύσης θερμίδων, όπως τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες, λιποδιαλυτικά τρόφιμα, μαγικούς συνδυασμούς.
Οι μαγικές αυτές ιδιότητες αποδίδονται αυθαίρετα στα τρόφιμα και δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική βάση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η υποτιθέμενη λιποδιαλυτική δύναμη του γκρέιπφρουτ, η δίαιτα των αρνητικών θερμίδων, η αδυνατιστική δράση της λαχανόσουπας αλλά και η αποφυγή του μαγικού συνδυασμού κρέατος-αμύλου που σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν.
5.Έχουν ελλιπή ή καθόλου επιστημονική τεκμηρίωση.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω στις περισσότερες περιπτώσεις οι δίαιτες αυτές βασίζονται σε κάποιες θεωρίες που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς ή σε παράφραση των αποτελεσμάτων τους.
Συνοψίζοντας, οι δίαιτες express αποτελούν μια επώδυνη για τον οργανισμό λύση, με αποτελέσματα που είτε είναι παροδικά είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Στοχεύουν κυρίως στην πρόσκαιρη απώλεια 2-4 κιλών ενώ λόγω της αυστηρότητας τους είναι πολύ δύσκολες στην εφαρμογή και συχνά προκαλούν επεισόδια υπερφαγίας και ανάκτηση του χαμένου βάρους ή και επιπλέον κιλών.
Συμπερασματικά, μια προσπάθεια απώλειας βάρους για να έχει αποτέλεσμα απαιτεί ισορροπημένο διαιτολόγιο με ποικιλία τροφίμων ενώ η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με έναρξη φυσικής δραστηριότητας.
Οπότε, όλοι εσείς που θέλετε να μπείτε στα στενά γιορτινά σας ρούχα και θέλετε να χάσετε τα 2-3 κιλά που σας ταλαιπωρούν, φροντίστε να μείνετε μακριά από τις διατροφικές ακρότητες που κατά καιρούς ακούγονται και προσαρμόστε τα απλά βήματα μιας ισορροπημένης διατροφής στην καθημερινότητά σας:
1.Αποφύγετε τα γλυκά και το έτοιμο φαγητό (junk food). Προτιμήστε γιαούρτι με λίγο μέλι και παρασκευάστε τα γεύματά σας μόνοι σας.
2.Μειώστε την κατανάλωση κρέατος και αυξήστε την κατανάλωση ψαριού καθώς και οσπρίων.
3.Αντικαταστήστε τα τηγανητά με ψητά ή βραστά.
4.Φροντίστε να καταναλώνεται μαζί με τα γεύματά σας σαλάτα ή βραστά λαχανικά και 2-3 μερίδες φρούτων ημερησίως.
5.Προτιμήστε light γαλακτοκομικά.
6.Περιορίστε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.
7.Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα. Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, ενασχόληση με τον κήπο, χρήση σκάλας αντί για ανελκυστήρα, λίγο ποδήλατο ή χορός είναι απλές λύσεις που μπορούμε όλοι να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας.

 http://www.toarkoudi.gr/Articles/diatrofika/diaites+express/fullstory.php?id=34340

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου