Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Το πλύσιμο των χεριών σώζει ζωές


Η UNICEF καλεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να γιορτάσουν αύριο την 4η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, ως έναν αποτελεσματικό, απλό και οικονομικό τρόπο για την πρόληψη ασθενειών.
Ένας σεβαστός αριθμός ιδιαίτερα ενδιαφέροντων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία αυτού του εορτασμού. Δάσκαλοι, γονείς, επώνυμοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα κινητοποιήσουν εκατομμύρια άτομα για να σαπουνίσουν τα χέρια τους, προκειμένου να προστατευθούν από επικίνδυνες για τη ζωή τους ασθένειες, όπως η διάρροια και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Στο Αφγανιστάν, 1,7 εκατομμύρια παιδιά από 1.700 σχολεία θα πλύνουν τα χέρια τους. Στην Ερυθραία, 326.809 παιδιά από 1.272 σχολεία θα κάνουν το ίδιο. Στο Περού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια εθνική εβδομάδα πλυσίματος των χεριών από τις 10 Οκτωβρίου και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν 3,5 εκατομμύρια μαθητές από 20.000 σχολεία. Οκτώ εκατομμύρια παιδιά στο Rajasthan της Ινδίας και πάνω από 1.000.000 παιδιά στο Πακιστάν, θα συμμετάσχουν επίσης σε εκδηλώσεις σχετικές με το πλύσιμο των χεριών. Αυτές και άλλες δραστηριότητες, υπόσχονται να ξεπεράσουν τους εορτασμούς του 2010, όπου 200.000.000 άνθρωποι και 700.000 σχολεία σε πάνω από 70 χώρες τίμησαν τη μέρα.

Αυτές οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διάδοση ενός σωτήριου μηνύματος: Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές.
Η UNICEF εκτιμά πως η διάρροια σκοτώνει 1,1 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο, ενώ ασθένειες σχετικές με την πνευμονία, αφαιρούν άλλες 1,2 εκατομμύρια παιδικές ζωές. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών με έναν πιο άμεσο και οικονομικό τρόπο, απ' ότι οποιοδήποτε εμβόλιο.
Η απλή κίνηση του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι σε κρίσιμες στιγμές - όπως μετά τη χρήση της τουαλέτας, ή πριν το φαγητό - είναι μια εύκολη και οικονομική παρέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο διάρροιας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών, τουλάχιστον κατά 50%, αλλά και εκείνον των αναπνευστικών λοιμώξεων, κατά 25%.

«Το σαπούνι δεν λείπει, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες», λέει η Therese Dooley, Ανώτερη Σύμβουλος της UNICEF για την Υγιεινή. «Η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών νοικοκυριών, έχουν σαπούνι στο σπίτι. Το πρόβλημα είναι πως το σαπούνι χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των ρούχων και για το μπάνιο και σπάνια για το πλύσιμο των χεριών». Η κα Dooley, πρόσθεσε πως η UNICEF θέλει να εξασφαλίσει πως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, θα γίνει καθεστώς σε όλες τις χώρες.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, έχουν τώρα υιοθετήσει την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών ως μια εθνική γιορτή, επιθυμώντας οι εκδηλώσεις να διαρκούν παραπάνω από μια μέρα και θέλοντας να εξασφαλίσουν την προώθηση του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το 2010 για παράδειγμα, όλα τα σχολεία - 18 εκατομμύρια παιδιά - σε όλο το Μπαγκλαντές, συμμετείχαν σε μαζικές εκδηλώσεις πλυσίματος των χεριών στις 15 Οκτωβρίου.
Οι εκδηλώσεις, χρησιμοποιήθηκαν ως ένας τρόπος για την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, για να ξεκινήσει την Εθνική της Εκστρατεία Υγιεινής, η οποία στόχευε στο ν' αλλάξει τον τρόπο που η χώρα χρησιμοποιούσε το σαπούνι και ειδικότερα στις προώθηση της χρήσης του στο πλύσιμο των χεριών.

«Είμαστε χαρούμενοι που αυτή τη χρονιά και άλλες χώρες ακολουθούν το παράδειγμα του Μπαγκλαντές», τονίζει η κα Dooley. «Όταν εμείς οι ενήλικες συνήθως προσπαθούμε ν' αποθαρρύνουμε τις κακές συνήθειες των παιδιών, η καλή συνήθεια του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, είναι μία απ' αυτές που θέλουμε κάθε παιδί ν' αποκτήσει».
 

 http://www.unicef.gr/news/2011/n111015.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου