Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Yψηλότερου κινδύνου οι κυήσεις τριδύμων και τετράδυμων

Yψηλότερου κινδύνου οι κυήσεις τριδύμων και τετράδυμων

HEALTH.IN.GR 27 Μαι. 08

 

Νέα Υόρκη — Οι μητρικές και νεογνικές επιπλοκές είναι χειρότερες για τις κυήσεις τριδύμων και τετράδυμων απ' ότι των διδύμων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Obstetrics and Gynecology.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Μίλλερ» του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, με επικεφαλής την Δρ. Μπάρμπαρα Λουκ χρησιμοποίησε στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο για την Στατιστική της Υγείας για να υπολογίσει τον μητρικό και νεογνικό κίνδυνο σε δείγμα 12.193 τριδύμων και 778 τετράδυμων κυήσεων συγκριτικά με 316.696 κυήσεις διδύμων.
Η μέση κύηση ήταν κατά 3.5 εβδομάδες μικρότερη για τα τρίδυμα και 5.4 εβδομάδες για τα τετράδυμα, συγκριτικά με τα δίδυμα. Σημαντικά περισσότερες τρίδυμες (16.9%) και τετράδυμες (28.3%) γεννήσεις συγκριτικά με τις δίδυμες (5.6%) συνέβησαν πριν τις 29 εβδομάδες κύησης.
Συγκριτικά με τις δίδυμες κυήσεις, αυτές των τριδύμων και τετράδυμων συσχετίστηκαν περισσότερο με υψηλότερους κινδύνους διαβήτη κύησης ή προ κύησης, υπέρταση κύησης, ανεπάρκεια μήτρας, καθυστερημένο τοκετό, καισαρική τομή, πρόωρη ρήξη μεμβρανών, ακατάσχετη αιμορραγία κατά την διάρκεια της γέννας και του τοκετού και νεογνικό θάνατο.
Οι μητέρες των τριδύμων και τετράδυμων ήταν πιθανότερο να είναι μεγαλύτερες σε ηλικία και να έχουν ελάχιστες προηγούμενες κυήσεις συγκριτικά με τις μητέρες των διδύμων.
Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της γέννησης τριών ή περισσοτέρων, είναι το μητρικό ύψος, το προηγούμενο τελειόμηνης κύησης, το φυσιολογικό βάρος κύησης, η θέση του πλακούντα και ο αριθμός των εμβρύων.
Στους τροποποιήσιμους παράγοντες περιλαμβάνονται η μητρική διατροφή και η αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη, που επηρεάζουν καθοριστικά τη διάρκεια της κυοφορίας, το σωματικό βάρος γέννησης και την επάρκεια του σωματικού βάρους για την ηλικία κυοφορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τύπος και το περιεχόμενο της φροντίδας των γυναικών με πολύδυμη κύηση χρειάζεται διαφορετική προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου