Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Οδηγίες για Ιατρικές εξετάσεις

Οδηγίες για εξετάσεις


Β Ι Ο Χ Η Μ Ι Κ Ε Σ   Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
ΓΛΥΚΟΖΗ (GLU: απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ (TG: απαιτείται 12ωρη νηστεία και αποχή από αλκοολούχα ποτά πριν την αιμοληψία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΟΛΙΚΗ (T-CHO), HDL,LDLVLDL : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία (επιτρέπεται μόνο νερό και καφές χωρίς ζάχαρη).
ΣΙΔΗΡΟΣ (Fe) : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία χωρίς να λαμβάνονται βιταμίνες.
ΑΜΜΩΝΙΑ : απαιτείται 8ωρη νηστεία και να μην έχει καπνίσει ο εξεταζόμενος πριν την αιμοληψία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΛΙΚΟ (Ca) : η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΙΣΟΕΝΖΥΜΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗΣ (LDHI ) : ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία και να απείχε από αλκοολούχα ποτά.
ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ : απαιτείται 2ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΕΣ (SGOTSGPT) : ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία.
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ : απαιτείται 8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

Ο Ρ Μ Ο Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ε Σ   Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH) : απαιτείται 8ωρη νηστεία και 30 λεπτά ακινησία πριν την αιμοληψία.
ΡΕΝΙΝΗ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ (ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΥΠΤΙΑ) : 24 ώρες πριν την εξέταση απαγορεύεται η λήψη καφεϊνης, διουρητικών και αντιϋπερτασικών.
ΓΑΣΤΡΙΝΗ : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ : 15-35 μέρες πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να γίνει λήψη διουρητικών και αντιϋπερτασικών. Πρέπει για 3 εβδομάδες να γίνει δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h).
Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ (Δ4Α ) : η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πρωινές ώρες λόγω της ημερήσιας διακύμανσης των επιπέδων.
TG : πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση, βιοψία, σπινθηρογράφημα και θεραπεία με radioidine.
Αιμοληψία για έλεγχο του θυρεοειδούς (T3, T4, TSHFT3, FT4, ANTI-TG,ANTI-TPO) : Αν λαμβάνετε χάπι, εκείνη την ημέρα δεν πρέπει να το πάρετε – μπορείτε να κάνετε την αιμοληψία και απόγευμα.
ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ : απαιτείται νηστεία και απαγόρευση του καπνίσματος για 4 ώρες πριν την αιμοληψία.
ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (ADH ): απαιτείται 8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (PTH) : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΦΛΟΙΟΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (ACTH) : απαιτείται νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ   Ο Υ Ρ Ω Ν
ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ: συλλέξτε ούρα (πρωινά κατά προτίμηση) από το μέσο της ούρησης στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Τα ούρα πρέπει να παραδοθούν στο εργαστήριο εντός μιας ώρα από την λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια μέχρι να δοθούν στο εργαστήριο.  Η καλλιέργεια ούρων πρέπει να πραγματοποιείται πριν την λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Εάν έχει γίνει λήψη αντιβιοτικού ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης ημέρας δεν συλλέγεται. Από την δεύτερη ούρηση μέχρι και την πρώτη ούρηση της δεύτερης ημέρας συλλέγονται όλες στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερο δοχείο. Δεν πρέπει να παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Κατά την διάρκεια της συλλογής και μέχρι να τα φέρετε στο εργαστήριο τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ:  Απαιτείται νηστεία από τις 9 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. Πραγματοποιείται η πρώτη πρωινή ούρηση. Στην συνέχεια ο εξεταζόμενος πίνει 1-2 ποτήρια νερό. Τις επόμενες 2 ώρες από την πρώτη πρωινή ούρηση συλλέγονται.
Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Ε Σ
 Καλλιέργεια κολπικού : Να μην είστε αδιάθετη. Να μην κάνετε εσωτερικά ή εξωτερικά πλύσιμο με αντισηπτικό. Πλύσιμο με σαπούνι μόνο εξωτερικά. Όχι υπόθετα – κολπικά. Όχι σεξουαλική επαφή.
Καλλιέργεια ουρηθρικού : Όχι σεξουαλική επαφή, όχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση.
Καλλιέργεια προστατικού υγρού : Οχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση.
Καλλιέργεια κοπράνων, παρασιτολογική κοπράνων : Μικρή ποσότητα δείγματος, όποτε μπορεί ο ασθενής.
Mayer κοπράνων : Δεν επιτρέπεται ο ασθενής να παίρνει σίδηρο, ασπιρίνη ή να έχει φάει κρέας για τρεις ημέρες.
Καμπύλη σακχάρεως : Νηστικοί παίρνουμε αίμα, δίνουμε γλυκόζη σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, μετά ανά ½ ή 1 ώρα παίρνουμε αίμα. Διαρκεί από 1 ώρα μέχρι 2 ½ έως 3 ώρες. Συστήνουμε ο ασθενής να συνοδεύεται.

Σπερμοδιάγραμμα : Αποχή για τέσσερις με έξι ημέρες.  Μόνο καθημερινές (όχι Σάββατο): το πρωί πρέπει μέσα σε μία ώρα να έχει έρθει το δείγμα στο ιατρείο (να μην το φέρετε απόγευμα γιατί το δείγμα παρακολουθείται ανά 1η, 2η, 3η, 6η και 12η ώρα).
Test PAP : Τέσσερις ημέρες αποχή πριν από την εξέταση, μετά τη 10η ημέρα της περιόδου (από την 1ηημέρα που βλέπετε αίμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου