Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Το παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο μεταγενέστερης εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Παιδιά εκτεθειμένα σε παθητικό κάπνισμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά την ενηλικίωση, ακόμη και αν δεν καπνίσουν ποτέ τα ίδια.


Αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρκινικών Ερευνών Cancer Epidemiology,Biomarkers & Prevention, στο τεύχος του Δεκεμβρίου που είχε θεματολογία σχετιζόμενη με τον καπνό.
Μόνο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, περισσότεροι από 219.000 Αμερικανοί θα διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα. Περισσότεροι από 159.000 θα πεθάνουν εξαιτίας του, και ορισμένοι εξ αυτών δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές! Μελέτες έχουν καταδείξει πως η έκθεση στο παθητικό κάπνισμακατά την ενηλικίωση έχει βλαβερές επιδράσεις στην υγεία, αλλά τα δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα λόγω έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία ήταν ως τώρα ελάχιστα.
Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά αυτή τη μελέτη από προηγούμενες έρευνες είναι το ότι διενεργήθηκε σε δύο ανεξάρτητες ομάδες και περιλάμβανε μοριακή ανάλυση γονιδιακών παραλλαγών του MBL2, γονιδίου που είναι γνωστό πως επιδρά στην ευαισθησία του οργανισμού σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Χρησιμοποιώντας τη συνεχιζόμενη μελέτη του National Cancer Institute-Maryland Lung Cancer, ο Curtis C. Harris, M.D., διευθυντής του Εργαστηρίου Καρκινογένεσης στο NCI, και οι συνεργάτες του συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό παθητικού καπνίσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών. Χρησιμοποίησαν το DNA για την ταυτοποίηση του γονιδίου MBL2. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα διασταυρώθηκαν από τον Harris, Ping Yang, M.D., Ph.D., καθηγητή επιδημιολογίας του Mayo Clinic στο Rochester, και τους συνεργάτες του, που είχαν εξετάσει εκατοντάδες περιπτώσεις καπνιστών με καρκίνο στον πνεύμονα. Ο Harris και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν μία συσχέτιση μεταξύ έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μετά την ενηλικίωση. Επιπρόσθετα, η δραστηριότητα του MBL2 συνδεόταν με ακόμη πιο αυξημένο ποσοστό κινδύνου σε όσους είχαν εκτεθεί παθητικά στον καπνό κατά την παιδική ηλικία. Βασισμένος στα αποτελέσματα της μελέτης, ο Harris είπε πως «τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν μεταγενέστερα στη ζωή τους.» Πρόσθεσε πως τα ευρήματα αυτά απαιτούν περισσότερη έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου