Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Δωρεάν κατασκήνωση για 5.250 παιδιά


5.250 παιδιά αλλά και 2.200 ηλικιωμένοι θα μπορούν να  κάνουν φέτος κατασκήνωση... δωρεάν.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταθέσουν αίτηση έως τις 6 Ιουλίου. 
Εγκύκλιος του υπουργού Υγείας καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Όπως επισημαίνεται, στις παιδικές εξοχές του υπουργείου Υγείας γίνονται δεκτά παιδιά 6 έως 16 ετών και οι  εγγραφές θα γίνονται σε Κέντρα Υγείας και τους Σταθμούς Προστασίας Μάνας - Παιδιού - Εφήβων του ΕΟΠΥΥ.
Τα άτομα με αναπηρίες θα υποβάλουν αιτήσεις στην Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (Ελ.Βενιζέλου 236, Ηλιούπολη, τηλ.:             210-5236501      ).
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Στην πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2012- 2013


Στην πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2012- 2013, προχωρεί ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της μονάδας επαγγελματικής κατάρτισης εφήβων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (νοητική ανεπάρκεια και μαθησιακές δυσκολίες), στα πλαίσια του προγράμματος της Πρότυπης Βιοτεχνικής Μονάδας Λακκιάς Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικότητες είναι οι εξής:

ΠΕ Πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με εμπειρία ή εξειδίκευση σε ΑμεΑ ( ΑΕΙ - ΤΕΙ )
- ΠΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ (πτυχιούχοι ΑΕΙ δάσκαλοι - ειδικοί παιδαγωγοί νηπιαγωγοί)
- ΠΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ (πτυχιούχοι ΑΕΙ)
- ΠΕ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (πτυχιούχοι ΑΕΙ)
- ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ (πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ)
- ΠΕ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ (πτυχιούχοι ΑΕΙ(ΦΠΨ) με εξειδίκευση στην ψυχολογία)
- ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΟΙ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ)
- ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ (πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ)
- ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ ή ΠΕ με μεταπτυχιακό στους Η/Υ)
- ΠΕ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΩΝ (πτυχιούχοι ΑΕΙ)

ΤΕ - Πτυχιούχοι ΤΕΛ , ΕΠΛ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου με εμπειρία σε ΑΜΕΑ
- ΤΕ ΒΟΗΘΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ (απόφοιτοι ΤΕΛ - ΕΠΛ - ΤΕΕ Β΄ κύκλου)
- ΤΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΤΕΣ (απόφοιτοι ΤΕΛ - ΕΠΛ - ΤΕΕ Β΄ κύκλου)
- ΤΕ ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ (απόφοιτοι ΤΕΛ - ΕΠΛ - ΤΕΕ Β΄ κύκλου)
- ΤΕ ΚΟΠΤΙΚΗΣ - ΡΑΠΤΙΚΗΣ (απόφοιτοι ΤΕΛ - ΕΠΛ - ΤΕΕ Β΄ κύκλου)
- TE MOYΣΙΚΟΙ ( με αναγνωρισμένο τίτλο κρατικού ωδείου )

ΔΕ - Πτυχιούχοι ΙΕΚ με πιστοποίηση, Πτυχιούχοι ΤΕΕ Α΄ Κύκλου, εμπειροτεχνίτες απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης του Ν. 1566/85 με εμπειρία σε ΑΜΕΑ
- ΔΕ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ - ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΟΙ (εμπειροτεχνίτες)
- ΔΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΤΕΣ (εμπειροτεχνίτες)
- ΔΕ ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ (εμπειροτεχνίτες)
- ΔΕ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΡΑΠΤΙΚΗΣ (εμπειροτεχνίτες)
- ΔΕ ΨΥΧΑΓΩΓΟΙ (με διδακτική εμπειρία σε ΑΜΕΑ )

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν από 29-6-2012 έως 06-07-2012 από 8.00 έως 14.00 αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στην Γραμματεία της Σχολής. Η αποστολή των αιτήσεων δύναται να γίνει και ταχυδρομικώς ( συστημένο ή με κούριερ).
Πληροφορίες για τις ζητούμενες ειδικότητες, την υποβολή αιτήσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την υπ. αριθμ 6622/383/2010 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 707 τεύχος Β/25-05-2010) καθώς και τα πρόσθετα δικαιολογητικά που ζητούνται από την Προκήρυξη, δίνονται στην ΠΒΜ ΟΑΕΔ Λακκιάς (πληρ:Δ/νση: 570 06 Λακκιά Βασιλικών, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2396023201 - 22720) και στην ιστοσελίδα www.oaed.gr.

Στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ επισημαίνει, ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του εκπαιδευτικού πλαισίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις ειδικότητες η εμπειρία ή εξειδίκευση σε ΑμεΑ. (νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες).

ΠΗΓΗ: ΟΑΕΔ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Κουνούπια. Τι να κάνω;

by Κώστας Νταλούκας on June 26th, 2011
 


  

Το τσίμπημα από τα κουνούπια προκαλεί μια κοκκινίλα και έντονη φαγούρα που διαρκεί μερικές ημέρες. Αν όμως το κουνούπι είναι μολυσμένο, τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, όπωςη ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια νόσος που μεταδίδεται στους ανθρώπους με το τσίμπημα κουνουπιού, που έχει προηγουμένως τραφεί με αίμα από ένα μολυσμένο πουλί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν δεν θα έχουν συμπτώματα ή θα περάσουν κάτι σαν μια ελαφρά γρίπη. Μερικές όμως φορές ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, που έχει σαν αποτέλεσμα την νοσηλεία στο νοσοκομείο ή ακόμα και αυτόν το θάνατο.
Αν και ο κίνδυνος να σας τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι και να νοσήσετε σοβαρά είναι πολύ μικρός, είναι σημαντικό να πάρουμε προφυλάξεις για να προστατεύσουμε εμάς και την οικογένεια μας.
Επειδή αυτή την εποχή οι περισσότεροι από εσάς ρωτάτε αν επιτρέπονται οι εντομοαπωθητικές ταμπλέτες και τα υγρά που μπαίνουν στο ρεύμα μέσα στο σπίτι, διαβάστε τι πρέπει να έχετε κατά νου πριν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε.
Διαβάστε επίσης και ενημερωθείτε για κάθε χημικό προϊόν που αγοράζετε και πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μέσα στο σπίτι σας,  ιδίως αν έχετε πολύ μικρά παιδιά. Συνήθως όλα αυτά τα προϊόντα αναγράφουν στην ετικέτα τους τις περιεχόμενες χημικές ουσίες.
Για τον κνησμό και την ερυθρότητα που προκαλείται από το τσίμπημα του κουνουπιού, αρκεί να βάλετε μια κορτιζονούχο κρέμα (πχ Fucicort) στο σημείο και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σιγά-σιγά μέσα σε 2-5 ημέρες. Αν υπάρξουν εντονώτερες αλλεργικές αντιδράσεις στο σημείο του τσιμπήματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισταμινικά από το στόμα για μερικές ημέρες.

Προστατευτικά μέτρα για τα κουνούπια στα παιδιά
•  Καλύψτε με ρούχα το εκτεθειμένο δέρμα. Βάλτε στα παιδιά μακριά παντελόνια, κάλτσες, μακριά μανίκια και ένα καπέλο, ιδίως αν η περιοχή που είστε έχει πολλά κουνούπια ή έντομα.
•  Φορέστε ελαφρά χρωματισμένα ρούχα, επειδή τα κουνούπια έλκονται από τα έντονα χρώματα.
•  Αποφύγετε να βγάλετε έξω τα παιδιά σας τις ώρες που τα κουνούπια κυκλοφορούν, κυρίως το πρωί και το σούρουπο.
•  Αποφύγετε τις περιοχές που υπάρχουν πολλά κουνούπια.
•  Χρησιμοποιείστε κουνουπιέρα σαν το πρώτο προστατευτικό μέτρο, ιδίως σε παιδιά που είναι μικρότερα των 6 μηνών. Επιθεωρήστε καλά την κουνουπιέρα από μέσα πριν την κλείσετε, μήπως έχετε κλείσει μαζί με το μωρό και κάποιο κουνούπι.
•  Χρησιμοποιείστε φορητές κουνουπιέρες, που μπαίνουν και στην θέση του αυτοκίνητου, στο κουνάκι, στο καροτσάκι κλπ.
•  Φροντίστε να μην μπαίνουν κουνούπια ή άλλα έντομα στο σπίτι κλείνοντας τις πόρτες και τα παράθυρα, ή καλύτερα αν έχετε σήτες χρησιμοποιείστε τις. Φροντίστε οι πόρτες και τα παράθυρα να κλείνουν καλά και να μην αφήνουν ανοίγματα.
•  Περιορίστε τα κουνούπια γύρω από το σπίτι σας.
 Τα κουνούπια γεννούν αυγά σε λιμνάζοντα νερά, που χρειάζονται περίπου τέσσερις ημέρες για να μεγαλώσουν και να γίνουν κουνούπια έτοιμα να πετάξουν. Ακόμα και λίγη ποσότητα από νερό, πχ σε ένα πιατάκι κάτω από μια γλάστρα, είναι αρκετό για να μεγαλώσουν.
› Δύο φορές την εβδομάδα αδειάστε το λιμνάζον νερό που μπορεί να υπάρχει γύρω από το σπίτι σας, σε πιατάκια από γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτου, διάφορα δοχεία κλπ.
 Καλύψτε τα άδεια βαρέλια με σκέπασμα.
•  Χρησιμοποιείστε σαν συμπληρωματική μέθοδο προστασίας, ιδίως όταν είστε έξω από το σπίτι, εντομοαπωθητικά. 
Το Crilen της Ελληνικής εταιρείας Frezyderm περιέχει citronella και αιθέρια έλαια και κυκλοφορεί στην αγορά μόνο στα φαρμακεία. Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το προιόν στην ιστοσελίδα: http://frezyderm.gr/Templates/ProductInside.asp?C=Entoma&S=28&A=156 
Το Bayrepel, ένα προϊόν με picaridine γνωστό επίσης και σαν KBR 3023, κυκλοφορεί στην αγορά με το όνομα Autan, και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από αρκετά χρόνια. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εναντίον ενός πλήθους από είδη κουνουπιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κουβαλούν το πλασμώδιο της ελονοσίας. Τοξικολογική ανάλυση δεν έχει δείξει σημαντικές τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο. Αν και συνιστάται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και τον οργανισμό της προστασίας του περιβάλλοντος το 2002, το προϊόν αυτό δεν έχει πιστοποιηθεί από τον PMRA, και δεν κυκλοφορεί στην βόρειο Αμερική. (www.autan.co.uk).
Τα εντομοαπωθητικά θα τα βρείτε να κυκλοφορούν στα φαρμακεία και στα σούπερ-μάρκετ (αλοιφές ή σπρέι), σαν συνθετικά και σαν φυσικά εντομοαπωθητικά προϊόντα.
Τα συνθετικά εντομοαπωθητικά συνήθως είναι περισσότερο αποτελεσματικά και διαρκούν περισσότερο από τα φυσικά. Στα φυσικά το ενεργό συστατικό εξατμίζεται γρήγορα. Όλα τα συνθετικά έχουν μια σχεδόν 100% δράση για τις πρώτες 2 ώρες, ενώ τα φυσικά εντομοαπωθητικά παραμένουν ενεργά μόνο για τα πρώτα 30-60 λεπτά και απαιτούν ξανά επάλειψη για να είναι αποτελεσματικά για μερικές ώρες αργότερα.

Γνωστά εντομοαπωθητικά
DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) κυκλοφορεί στην Αμερική.
Essential oil of the lemon eucalyptus (Corymbia citriodora) με ενεργό συστατικό  p-menthane-3,8-diol (PMD)
Icaridin, γνωστή επίσης και σαν picaridin (Autan, Bayrepel, KBR 3023)
Nepetalactone, γνωστό και σαν “catnip oil”
Citronella oil (λάδι κιτρονέλλας)
Pyrethroids (ταμπλέτες και υγρό). Τα Pyrethroids μπορεί να σκοτώσουν αμέσως τα κουνούπια που θα καθίσουν επάνω σε μια κουνουπιέρα, ένα τοίχο, ή να τα απωθήσουν. Και στις δύο περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα είναι να προστατεύσουν από το τσίμπημα των κουνουπιών. Τα Pyrethroids γενικά θεωρούνται ότι είναι χαμηλής τοξικότητας για τα θηλαστικά  (δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας για την Βόρεια Αμερική).

Όσον αφορά την ασφάλεια των εντομοαπωθητικών στα παιδιά και στις εγκύους
•  Τα παιδιά είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αντιδράσεις στα εντομοαπωθητικά επειδή, κατά ένα μέρος η έκθεση σε αυτά είναι μεγαλύτερη.
•  Κρατήστε τα εντομοαπωθητικά μακριά από τα παιδιά, έτσι ώστε να μην μπορούν να τα φτάσουν.
•  Μην τα αφήνετε να τα απλώνουν στο σώμα μόνα τους.
•  Χρησιμοποιείστε για τα παιδιά σας μικρές μόνον ποσότητες.
•  Μην τους βάζετε στις παλάμες και τα χέρια τους, αφού κατά λάθος μπορεί να τα βάλουν στο στόμα και τα μάτια τους. Αν μπεί κατά λάθος στα μάτια ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό.
•  Προσπαθήστε, αντί για εντομοαπωθητικά να τα ντύνετε με μακριά παντελόνια, κάλτσες  και μανίκια, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Βάλτε πάνω από το κουνάκι τους ή το καροτσάκι κουνουπιέρα.
•  Όπως και με κάθε άλλη χημική ουσία, οι έγκυες γυναίκες καλό είναι όσο μπορούν να αποφεύγουν την έκθεση στα εντομοαπωθητικά, καθώς το έμβρυο μπορεί να βλαφτεί.
•  Πλύντε καλά το δέρμα που έχετε βάλει το εντομοαπωθητικό όταν η προστασία πλέον δεν χρειάζεται.
•  Αν παρατηρήσετε ότι το εντομοαπωθητικό ερέθισε το δέρμα του παιδιού, σταματήστε αμέσως την επάλειψη, ξεπλύνετε με άφθονο νερό και συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Αν ξέρετε ότι το παιδί σας έχει ευαίσθητο δέρμα χρσηιμοποιείστε το εντομοαπωθητικό σε μια μικρή περιοχή του σώματος, για 24 ώρες, και αν δείτε ότι δεν υπάρχει αντίδραση τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
•  Καλό είναι, όπως συμβαίνει εξ άλλου και με όλα τα χημικά προϊόντα, ανεξάρτητα ποιο είδος εντομοαπωθητικού χρησιμοποιείτε, πριν την χρήση του να διαβάσετε καλά τις οδηγίες  και να τις ακολουθήσετε πιστά. Κάποια εντομοαπωθητικά δεν συνιστώνται για χρήση στα μικρά παιδιά.
•  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κιτρονέλλα, αν και χρησιμοποιείται σαν εντομοαπωθητικό για πάνω από 60 χρόνια, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει δερματίτιδα σε κάποιες περιπτώσεις. 
•  Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 98/8/EC, έχει περιορίσει τον αριθμό και τον τύπο των εντομοαπωθητικών. Μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά υποστηρίζεται, όπως τα προϊόντα που περιέχουν DEET,  icaridin (Bayrepel, Saltidin)  και Citriodiol.
•  Πιο φυσικά προϊόντα όπως αυτά που περιέχουν κιτρονέλλα ή φυσικά εκχυλίσματα βοτάνων, δεν επιτρέπονται πλέον να πωλούνται με την ένδειξη εντομοαπωθητικά στην ετικέτα τους.   

Φυσικά εντομοαπωθητικά
Achillea alpina (κουνούπια)
alpha-terpinene (κουνούπια)
Βασιλικός  (χρησιμοποιείστε μια δόση όπως και για ένα φαγητό.)
Callicarpa americana 
Camphor 
Carvacrol (κουνούπια)
Castor oil (κουνούπια)
Catnip oil
Cedar oil (κουνούπια)
Celery extract (Apium graveolens) (κουνούπια)
Cinnamon (το λάδι από τα φύλλα)
Citronella oil (κουνούπια)
Clove oil (κουνούπια)
Eucalyptus oil (70%+ eucalyptol), κουνούπια και μύγες)
Fennel oil (Foeniculum vulgare) (κουνούπια)
Σκόρδο (Allium sativum) (χρησιμοποιείστε μια δόση όπως και για ένα φαγητό.)
Εκχύλισμα από γεράνια  
Λεβάντα 
Ευκαλυπτέλαιο (Corymbia citriodora)
Lemongrass
Marigolds 
Μαντζουράνα (Αράχνες και τετράνυχο)
Ολεϊκό οξύ , (απωθητικό για μέλισσες και μυρμήγκια. Πρόκειται για φυσικό εντομοαπωθητικό 400 χρόνια παλιό.)
Μέντα (κουνούπια)
Pennyroyal  (κουνούπια, μύγες, αλλά πολύ τοξικό για τα κατοικίδια)
Pyrethrum (από είδος χρυσάνθεμου)
Rosemary  (κουνούπια)
Lantana camara 
Solanum villosum 
Tea tree
Θυμάρι (κουνούπια)
Μερικά από αυτά είναι αποτελεσματικά για τα κουνούπια. Είναι όμως αποτελεσματικά για περιορισμένο χρόνο, μόνον όταν πάρουμε το εκχύλισμα από τα φύλλα τους και αμέσως μετά το βάλουμε στο σώμα μας.

Εντομοαπωθητικά που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
• Συσκευές υπερήχων
•Τσιρότα που βάζουμε στο σώμα ή τα ρούχα και είναι εμποτισμένα με εντομοαπωθητικά.
• Παγίδες που προσελκύουν τα κουνούπια με μυρωδιά.
• Τα γεράνια (καλλωπιστικά φυτά).
• Βιταμίνη Β1 χορηγούμενη από το στόμα.
• Εντομοαπωθητικά που απλώνονται στο δέρμα και που δεν είναι εγκεκριμένα. 

http://paidiatros.blog.com/?p=232

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Οι θάνατοι των δυο παιδιών στην Κύπρο προκαλούν ανησυχία στους γονείς.


Οι θάνατοι των δυο παιδιών στην Κύπρο προκαλούν ανησυχία στους γονείς.  Όλοι συζητούν για το θανατηφόρο ιό. Πολλοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα και οι πιο συχνοί είναι αυτοί που φαίνονται πιο κάτω:
• varicella (Προκαλεί ανεμοβλογιά)
• parvovirus B-19 (Προκαλεί την 5η νόσο, συχνή ασθένεια στα παιδιά))
• adenovirus (Προκαλεί κοινό κρυολόγημα)
• streptococcus (Μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα))
• influenza
• Epstein-Barr virus
• coxsackievirus and echovirus (Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα)
• chlamydia

Όπως βλέπετε οι ιοί αυτοί προκαλούν συνηθισμένες καθημερινές ασθένειες που περνούν συχνά τα παιδιά μας, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γαστρεντερίτιδα κτλ.

Το ερώτημα βέβαια των γονιών είναι πολύ εύλογο. Γιατί ένας ιός που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί μια «απλή» ασθένεια στα παιδιά σε κάποια παιδιά μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα που είναι δυνητικά θανατηφόρα;
Οι γιατροί δεν ξέρουν γιατί. Οι ιοί δρουν με διαφορετικό τρόπο στο σώμα κάποιων ανθρώπων από ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Μια θεωρία είναι ότι σε μερικούς ανθρώπους, ένας συγκεκριμένος ιός μπορεί να έλκεται από τα κύτταρα του καρδιακού μυός, λόγω της ομοιότητας μεταξύ των πρωτεϊνών του ιού και των πρωτεϊνών στα κύτταρα του καρδιακού μυός.
Ένας άλλος παράγοντας που ποικίλλει από άτομο σε άτομο είναι ανοσολογική απόκριση (αντίδραση του οργανισμού στις λοιμώξεις). Μερικές φορές η ανοσολογική απάντηση είναι πολύ ισχυρή. Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι γιατί. Το σώμα μάχεται τον ιό πάρα πολύ σκληρά, και καταλήγει να βλάψουν τα δικά του κύτταρα. Όταν συμβαίνει αυτό, στην καρδιά, ο μυς μπορεί να υποστεί μόνιμη βλάβη.

Οι γονείς αμέσως μετά ρωτούν: Τι να κάνουμε για να προστατέψουμε τα δικά μας παιδιά.

Όπως έχετε ήδη καταλάβει είναι αδύνατο να ξέρουμε εκ των προτέρων σε πιο παιδί ο ιός μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα. Το μόνο που μπορούμε είναι να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής έτσι ώστε να μην «κολλούν» εύκολα τους ιούς τα παιδιά μας από τα υπόλοιπα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας;

Πολλά παιδιά ξεκινούν με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (πυρετός, βήχας, ρινική καταρροή) ή γαστρεντερίτιδας και στην συνέχεια εμφανίζονται τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας που είναι:
• Πυρετός
• Ταχύπνοια
• Ταχυκαρδία
• Βήχας
• Ωχρότητα δέρματος ή γκριζωπό δέρμα
• Κρύα άκρα
 http://www.paidiatros.com

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Δείχνετε μεγαλύτερη από όσο είστε;


Ποιος άνθρωπος θα ήθελε να δείχνει μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία; Οι ρυτίδες μπορεί να δείχνουν τη διαδρομή της ζωής μας, αλλά κανένας δεν θέλει να βλέπει στον καθρέφτη έναν…ολόκληρο χάρτη.
Να θυμάστε ότι μπορεί μόνοι σας να προσθέτετε γραμμές στο πρόσωπό σας. Ορισμένες συνήθειες και συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης. Αν τις αποφύγετε, μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας να δείχνει πιο νεανικό.
Έκθεση στον ήλιο. Η κυριότερη αιτία εμφάνισης ρυτίδων
Δεν υπάρχει μαύρισμα που να είναι υγιεινό. Το μαύρισμα είναι σημάδι βλάβης στο δέρμα, απόδειξη ότι οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν εισχωρήσει και βλάψει την υποστηρικτική δομή του δέρματος. Οι περισσότερες ρυτίδες προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου και δεν είναι ποτέ αργά να σταματήσετε τη διαδικασία.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Τα χέρια και το πρόσωπο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ηλιακή βλάβη, λόγω της συχνής έκθεσής τους. Κάντε την εφαρμογή του αντηλιακού μέρος της ρουτίνας πριν την έξοδό σας από το σπίτι.
Σημαντικός παράγοντας γήρανσης το κάπνισμα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα είναι κακό για το δέρμα. Επιταχύνει τη διαδικασία γήρατος, προκαλεί ρυτίδες στο δέρμα και σας δείχνει μεγαλύτερη από όσο είστε.
Οι ρυτίδες μιας καπνίστριας είναι εμφανείς κάτω από μικροσκόπιο ακόμα και στην ηλικία των 20. Όσο πιο πολλά χρόνια και πιο πολλά πακέτα έχετε καπνίσει τόσο πιό πιθανό είναι να δημιουργηθούν ρυτίδες. Οι ρυτίδες είναι επίσης πιθανότερο να είναι πιο βαθιές στους καπνιστές. Ο καπνός δίνει στο δέρμα ένα μη υγιές χρώμα και τραχιά υφή.
Τι μπορείτε να κάνετε: Σταματήστε το κάπνισμα. Υπάρχουν αποτελεσματικά όπλα για τη διακοπή του καπνίσματος.
Πώς οι συσπάσεις του προσώπου δημιουργούν ρυτίδες
Οι ρυτίδες στις γωνίες των ματιών ή ανάμεσα στα φρύδια πιστεύεται ότι προκαλούνται από μικρές συσπάσεις των μυών. Σε όλη τη ζωή οι συσπάσεις του προσώπου, όπως το να συνοφρυώνεται κάποιος ή να χαμογελά, αφήνουν τα σημάδια τους στο πρόσωπο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να φοράτε γυαλιά για να αποφεύγετε να συνοφρυώνεστε λόγω του ήλιου.
Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες
Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλεί ρυτίδες. Άσχετα από το πόσο μαλακό είναι, το μαξιλάρι σας κάθε βράδι ασκεί πίεση στο πρόσωπό σας. Με τα χρόνια μπορεί να δημιουργήσει γραμμώσεις στο μάγουλο, το σαγόνι ή το μέτωπό σας. Οι ρυτίδες ύπνου, εξαρτώνται από το πώς ξεκουράζετε το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να κοιμάστε ανάσκελα. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται με το πρόσωπο χωμένο στο μαξιλάρι έχουν την τάση να μην εμφανίζουν ρυτίδες ύπνου.
Οι δίαιτες γιο-γιο
 Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλά χρόνια επαναλαμβανόμενης δίαιτας γιο-γιο μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Το επαναλαμβανόμενο τράβηγμα του δέρματος μπορεί να βλάψει την ελαστική δομή, που δίνει στο δέρμα το νεανικό, σφιχτό του τόνο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αν έχετε αποφασίσει να χάσετε βάρος, κάντε το με λογικό ρυθμό. Αποφύγετε την υπερφαγία που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση βάρους η οποία μπορεί να τραβήξει το δέρμα.
Προλάβετε τις ρυτίδες μέσω της διατροφής
Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας. Σαν την καρδιά και τον εγκέφαλο χρειάζεται καλή διατροφή για να διατηρήσει τη φόρμα και τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, χρειάζεται τη βιταμίνη Β, τη βιοτίνη. Αυτό δημιουργεί τη βάση για νέα υγιή δερματικά κύτταρα. Άλλες βιταμίνες είναι επίσης σημαντικές για το δέρμα.
Οι βιταμίνες C και Ε είναι αντιοξειδωτικές. Μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τη βλάβη του ήλιου και να μειώσουν τη δερματική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού που παράγονται φυσιολογικά συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση και επιδιόρθωση του δερματικού ιστού.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να επιλέξετε ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή γεμάτη από φρούτα και λαχανικά. Το ιδανικό είναι πέντε έως εφτά μερίδες την ημέρα. Οι ντομάτες έχουν βιοτίνη και βιταμίνη C, τα καρότα βιοτίνη και βιταμίνη Α και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αμύγδαλα βιταμίνη Ε.
Μην ξεχνάτε το νερό
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γίνεται λεπτότερο και πιο ξηρό. Τότε είναι πιο σημαντικό από ποτέ να πίνετε πολύ νερό και να διατηρείτε το δέρμα ενυδατωμένο και πλήρες.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα—την ποσότητα που συνιστούν οι περισσότεροι ειδικοί. Μιλήστε πρώτα στον γιατρό σας στην περίπτωση που έχετε καρδιακή ανεπάρκεια ή κάνετε αιμοκάθαρση.

 http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=5237

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πότε πρέπει να ανησυχώ για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού μου;
 
 




 

Υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα φυσιολογικών ηλικιών στις οποίες εκδηλώνονται οι βασικές αναπτυξιακές δεξιότητες. Επιπλέον, κάθε δεξιότητα πρέπει να αξιολογείται στο πλαίσιο της γενικής ανάπτυξης του παιδιού. Η καθυστέρηση στην επίτευξη μιας μεμονωμένης δεξιότητας δεν υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα. Αυτό, βέβαια, μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα.

Σε γενικές γραμμές, αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του παιδιού σας, πρέπει να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με τον παιδίατρο. Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι οι γονικές ανησυχίες συνδέονται με τον εντοπισμό καθυστερήσεων. Η γονική διαίσθηση είναι ιδιαίτερα σημαντική!



Πού οφείλεται η γλωσσική καθυστέρηση;

Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν η γλωσσική καθυστέρηση είναι ήπια και δεν παρατηρείται καθυστέρηση σε άλλους τομείς, τα αίτια είναι άγνωστα. Η κληρονομικότητα διαδραματίζει ένα ρόλο, αφού τα παιδιά με γλωσσική καθυστέρηση συχνά έχουν γονείς με ιστορικό γλωσσικής καθυστέρησης, μαθησιακών δυσκολιών ή αναπτυξιακής καθυστέρησης.

Σε όλα τα περιστατικά γλωσσικής καθυστέρησης, η ακοή του παιδιού πρέπει να αξιολογείται από έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Η ήπια απώλεια της ακοής που συνήθως οφείλεται σε υποτροπιάζουσα ωτίτιδα, ευθύνεται εν μέρει για την ήπια καθυστέρηση της ομιλίας και της γλώσσας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα περισσότερα παιδιά που πάσχουν από ωτίτιδες, δεν έχουν αναπτυξιακή καθυστέρηση. Αν το παιδί παθαίνει συχνά ωτίτιδα (πάνω από 6 φορές ετησίως), είναι σημαντικό να εξεταστεί από το γιατρό. Ενδέχεται να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή σωληνίσκου αερισμού του μέσου αυτιού, ώστε να βελτιωθεί η ακοή και η γλωσσική ανάπτυξη.

Σε πολλές περιπτώσεις, η μεμονωμένη γλωσσική καθυστέρηση δηλώνει απλώς ότι ένα φυσιολογικό παιδί αναπτύσσεται με κάπως πιο αργό ρυθμό, χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στη γλωσσική ανάπτυξη. Αυτές οι καθυστερήσεις συνήθως επιλύονται χωρίς καμία παρέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά με γλωσσική καθυστέρηση έχουν μια συγκεκριμένη γλωσσική ανεπάρκεια. Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε λογοθεραπεία και θα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει μόνιμες γλωσσικές δυσκολίες, όπως δυσχέρεια ανάγνωσης και γραφής.

Η γλωσσική καθυστέρηση ενδέχεται να αποτελεί μέρος μιας γενικής αναπτυξιακής καθυστέρησης ή γενικής μειωμένης νοημοσύνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυτισμού, ειδικά αν υπάρχουν και άλλες ενδείξεις, όπως προβλήματα στις σχέσεις του παιδιού με τους συνομηλίκους του και δυσκολίες στη χρήση της εξωλεκτικής επικοινωνίας (ανατρέξτε στην ενότητα του αυτισμού).

Ενίοτε, οι γονείς αναρωτιούνται αν η γλωσσική καθυστέρηση σε ένα μικρό παιδί οφείλεται στο ότι τα αδέλφια του μιλούν πριν από αυτό. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν ευθύνεται για τη σοβαρή γλωσσική καθυστέρηση. Κατά παρόμοιο τρόπο, η έκθεση σε περισσότερες από μία γλώσσες στο σπίτι μπορεί να συνεπάγεται ανάμειξη λέξεων από τις δύο γλώσσες, αλλά δεν συνεπάγεται καθυστέρηση στις βασικές γλωσσικές δεξιότητες. Παρότι υπάρχουν μικρές διαφορές στην ταχύτητα της γλωσσικής ανάπτυξης μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, αυτές είναι επουσιώδεις και δεν συνδέονται με τη σοβαρή γλωσσική καθυστέρηση στα αγόρια. Η γλωσσική καθυστέρηση δεν είναι ποτέ συνέπεια νωθρότητας.


Τι πρέπει να κάνω αν υποπτεύομαι ότι το παιδί μου έχει γλωσσική καθυστέρηση;

Είναι σημαντικό να το συζητήσετε αμέσως με τον παιδίατρο. Η γλωσσική καθυστέρηση πρέπει να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατόν.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν ανευρίσκονται ιατρικά αίτια, εκτός και αν υπάρχει σοβαρή γενική αναπτυξιακή καθυστέρηση. Σε γενικές γραμμές, οι ιατρικές εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες και το βάρος πέφτει στις μεθόδους που ευνοούν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

Ο λογοθεραπευτής / λογοπεδικός θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια. Στα μικρά παιδιά, έχει αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότερη μορφή λογοθεραπείας είναι αυτή που παρέχεται από τους φροντιστές του, οι οποίοι βρίσκονται μαζί του σε τακτική βάση, και όχι από το θεραπευτή που συναντάει το παιδί μία φορά την εβδομάδα. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ειδικά σεμινάρια. Για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα λόγου, όπως προβλήματα άρθρωσης ή τραύλισμα, απαιτείται παρέμβαση από έναν επαγγελματία λογοθεραπευτή.

Μπορείτε να ενισχύσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού με πολλούς τρόπους. Φροντίστε να μιλάτε τακτικά στο παιδί και να χρησιμοποιείτε απλή γλώσσα, στο επίπεδο του παιδιού σας ή λίγο πιο πάνω από το επίπεδό του. Για παράδειγμα, αν το δίχρονο παιδί σας χρησιμοποιεί λίγες λέξεις, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κατανοεί μακροσκελείς εξηγήσεις ή ιστορίες και δεν θα ανταποκρίνεται. Η απλοποίηση των ιστοριών και οι περιγραφικές λέξεις ή φράσεις στις συνήθεις εικόνες ενός βιβλίου (π.χ. «Κοίτα το σκύλο!» ή «Τι είναι αυτό;») συνήθως εξασφαλίζουν την ανταπόκριση του παιδιού.

Μπορείτε να τραγουδάτε στο παιδί σας, κάνοντας παύσεις μεταξύ των στίχων, ώστε να διαπιστώσετε αν το παιδί ζητάει να συνεχίσετε ή γεμίζει το κενό μόνο του. Είναι μια διασκεδαστική μέθοδος και προάγει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Η ονομασία των μερών του σώματος ή των ρούχων κατά την ένδυση, το γδύσιμο ή το μπάνιο του παιδιού είναι μια ακόμα καλή μέθοδος για την εισαγωγή της γλωσσικής ανάπτυξης στις καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης, φροντίστε να επαναλαμβάνετε αυτά που λέει το παιδί σας – πρόκειται για άλλη μια βοηθητική τεχνική.

Παρατηρήστε την επίδραση της γλωσσικής καθυστέρησης στη συμπεριφορά του παιδιού. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν η εκφραστική γλώσσα είναι ο μόνος προβληματικός τομέας, τα παιδιά απογοητεύονται καθώς προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους ανεπιτυχώς. Αν το παιδί σας έχει καθυστέρηση στη δεκτική γλώσσα, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις υποδείξεις και τις εξηγήσεις σας στις ικανότητές του. Η σοβαρή γλωσσική καθυστέρηση έχει αρνητική επίδραση στο κοινωνικό παιχνίδι και στις σχέσεις του παιδιού με τους συνομηλίκους του. Ο φροντιστής μπορεί να βοηθήσει προσθέτοντας γλωσσικά στοιχεία σε καθημερινές δραστηριότητες ή επαναλαμβάνοντας λέξεις που δεν είναι εύκολα κατανοητές από άλλο παιδί.

Θα πρέπει να οργανωθείτε προσεκτικά προτού το παιδί πάει σχολείο, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής υποστήριξη και ο κατάλληλος προγραμματισμός. Φροντίστε να συναντηθείτε με το διευθυντή πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου. Αν η γλωσσική καθυστέρηση επιμένει δυσχεραίνοντας την ανάγνωση και τη γραφή, η αξιολόγηση του ψυχοθεραπευτή θα αποκαλύψει τα δυνατά και αδύναμα σημεία του παιδιού, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα να δοθούν σωστές συμβουλές στο προσωπικό του σχολείου. Αν το παιδί πηγαίνει ήδη στο σχολείο, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι καθυστερήσεις, η επίδρασή τους στη μάθηση, καθώς και οι δυνατότητες υποστηρικτικής παρέμβασης.

Παρότι δεν είναι εύκολο να αποδεχτείτε ότι το παιδί σας έχει μια αναπτυξιακή καθυστέρηση, με την έγκαιρη βοήθεια θα μεγιστοποιήσετε την αξιοποίηση του δυναμικού του και θα ελαχιστοποιήσετε τις μελλοντικές δυσκολίες.

http://webcache.googleusercontent.com

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ήλιος & καρκίνος του δέρματος


Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου. Είναι δε πολύ συχνός στις χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι η Ελλάδα Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή του δέρματος που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε σημεία του σώματος που δεν είναι εκτεθειμένα. Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, που αποτελεί και τον σοβαρότερο τύπο καρκίνου δέρματος. Και οι τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος μπορεί να προληφθούν.

Παράγοντες Κινδύνου


  • Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ακόμη και αν το δέρμα είναι προστατευμένο με ρουχισμό ή αντηλιακό γαλάκτωμα. Το μαύρισμα από την ηλιοθεραπεία είναι η απόκριση του δέρματος στη βλάβη από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία.
  • Το ανοιχτό χρώμα του δέρματος. Η μικρότερη ποσότητα μελανίνης στο δέρμα παρέχει μικρότερη προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.
  • Το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων. Κάθε ηλιακό έγκαυμα καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  • Οι δερματικοί σπίλοι (ελιές) στο δέρμα. Οι φυσιολογικές ή μη φυσιολογικές ελιές του δέρματος, που είναι μεγαλύτερου μεγέθους από το φυσιολογικό, είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε καρκινωματώδεις.
  • Οι προκαρκινωματώδεις βλάβες του δέρματος.
  • Το θετικό οικογενειακό ιστορικό.
  • Το ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
  • Το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το ευαίσθητο δέρμα, για παράδειγμα, μετά από έγκαυμα.
  • Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, κυρίως χημικές ουσίες.
  • Η μεγάλη ηλικία.

Σημεία & συμπτώματα


Βασικοκυτταρικός καρκίνος
  • Ένα οζίδιο με υφή κεριού ή μαργαριταριού στο πρόσωπο, τα αυτιά ή το λαιμό
  • Ένας επίπεδος σπίλος στο χρώμα του δέρματος ή μία ουλώδης βλάβη καφέ χρώματος στο στήθος ή στην πλάτη.

Ακανθοκυτταρικός καρκίνος

    Μια ακίνητη, κόκκινη σφαιρική μάζα στο πρόσωπο, στα χείλη, στα αυτιά, στους βραχίονες ή στα χέρια.
    Ένας επίπεδος σπίλος, με φολιδωτή, σκληρή επιφάνεια στο πρόσωπο, στα αυτιά, στο λαιμό, στους βραχίονες ή στα χέρια.


Μελάνωμα
  • Μια καφετί κηλίδα με μικρότερες κηλίδες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
  • Ένας δερματικός σπίλος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, που αλλάζει χρώμα, μέγεθος, υφή ή που αιμορραγεί.
  • Ένας μικρός σπίλος με ασαφή όρια και κόκκινα, λευκά, μπλε ή μπλε-μαύρα στίγματα στον κορμό ή στα άκρα του σώματος.
  • Ένα γυαλιστερό, ακίνητο οζίδιο με θολωτό σχήμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
  • Σκούρου χρώματος σπίλοι στις παλάμες, στο πέλμα, στα δάχτυλα ή στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης, του κόλπου ή του πρωκτού.

Οδηγίες Δευτερογενούς Πρόληψης


  • Ελέγχετε το δέρμα σας τακτικά και απευθυνθείτε στο γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε σε αυτό.
  • Κλινική εξέταση δέρματος από γιατρό μετά την ηλικία των 50 ετών (κάθε 2 χρόνια), ενώ για τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών.

BeStrong.org.gr - 03.05.12

Τοξόπλασμα και εγκυμοσύνη

 

ΑΙΤΙΑ:

Οφείλεται σε ένα παράσιτο το σπορόζωο Toxoplasma gondi που ανήκει στα πρωτόζωα.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ:

Οι γάτες αποβάλουν τις ωοκύστεις με το τοξόπλασμα στα κόπρανά τους, έτσι υπάρχει στο τρίχωμα και το στόμα της μολυσμένης γάτας και μολύνονται οι άνθρωποι. Το παράσιτο μεταδίδεται επίσης όταν καταναλωθεί ωμό ή μισοψημένο μολυσμένο κρέας. Στις διάφορες δημοσιευμένες μελέτες η πιθανότητα μόλυνσης της εγκύου διαφέρει και εξαρτάται από υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες, τρόπο ζωής, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, συγκατοίκηση με μολυσμένες γάτες κ.λ.π.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ:

Όταν η γυναίκα έχει προσβληθεί από τοξοπλάσμωση πριν μείνει έγκυος θεωρείται ότι ο κίνδυνος αναμόλυνσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μικρότερη λόγω άμυνας και μειωμένης βαρύτητας της μολύνσεως. Η πιθανότητα πρωτομόλυνσης στην εγκυμοσύνη είναι κάτω από 0.6 %. και ενοχοποιείται για αύξηση του ποσοστού παλινδρομήσεων και αποβολών. Ένα στα 2000 έμβρυα μπορεί να προσβληθεί από τοξόπλασμα στις περιπτώσεις πρωτομόλυνσης της εγκύου. Η πιθανότητα μόλυνσης του εμβρύου αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία της εγκυμοσύνης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό προσβάλλεται ο πλακούντας και εκεί σταματάει η λοίμωξη χωρίς να προχωρήσει σε μόλυνση του εμβρύου, το οποίο κινδυνεύει να μολυνθεί κυρίως κατά την διάρκεια του τοκετού.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ:

Μόνον οι εργαστηριακές εξετάσεις για ανίχνευση των ανοσοσφαιρινών IgM, IgA και IgG μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε αν έχει μολυνθεί η γυναίκα και σε ποια φάση της μόλυνσης είναι.
IgM: H ανίχνευση της ειδικής για τοξόπλασμα IgM ανοσοσφαιρίνης και τα επίπεδα μεταβολών της επιβεβαιώνουν την πρόσφατη μόλυνση από την νόσο, η οποία μπορεί να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
IgA: H ανίχνευση των αντιτοξοπλασματικών αντισωμάτων IgΑ στον ορό του αίματος της μητέρας είναι ενδεικτικό στοιχείο ότι η λοίμωξη είναι πρόσφατη και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εγκατάστασης του παρασίτου στο έντερο.
Τα IgA αντισώματα ανιχνεύονται στην πρόσφατη λοίμωξη και εξαφανίζονται πριν από τα IgM, η ανίχνευσή τους δεν ξεπερνά τους εννέα μήνες ενώ στην χρόνια φάση της τοξοπλάσμωσης δεν ανιχνεύονται Όταν υποπτευόμαστε ενδομήτρια λοίμωξη, μπορούμε να ανιχνεύσουμε την IgA στο αμνιακό υγρό.
IgG: H ανίχνευση των αντιτοξοπλασματικών αντισωμάτων IgG στον ορό του αίματος της μητέρας είναι ενδεικτικό στοιχείο ότι έχει παλαιά λοίμωξη η γυναίκα. Τίτλοι πάνω από 1:500 είναι χαρακτηριστικό προσφάτου ενεργού λοιμώξεως.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ:

Συνήθως η μόλυνση είναι ασυμπτωματική ή παρουσιάζει σημεία κόπωσης, μυϊκούς πόνους και διόγκωση λεμφαδένων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ:

Το πιθανότερο σύμπτωμα στην συγγενή τοξοπλάσμωση είναι η χοριοαμφιβληστροειδίτιδα. Το νεογνό σε μικρότερη πιθανότητα μπορεί να παρουσιάσει ηπατοσπληνομεγαλία, νευρολογικά προβλήματα με ενδοκρανιακές ασβεστώσεις, υδροκεφαλία, μικροκεφαλία καταρράκτη, μικροφθαλμία, οπτική ατροφία, άλλη ομάδα νεογνών μπορεί να παρουσιάσει υπολειπόμενη ανάπτυξη ίκτερο, αναιμία, λεμφαδενίτιδα, πυρετό ή υποθερμία, σπασμούς, εμέτους, διάρροια και πνευμονία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Όταν οι μετρήσεις στο αίμα είναι θετικές πριν από την εγκυμοσύνη, ακόμα και αν η λοίμωξη έγινε λίγο πριν την σύλληψη, δεν χρειάζεται θεραπεία.
Η σπιραμυκίμη θεωρείται το φάρμακο εκλογής σε δόση 3 gr την ημέρα. Συχνά μπορεί να συμπληρωθεί η αγωγή με πυριμεθαμίνη ή σουλφαδιαζίνη οι οποίες χρησιμοποιούνται και μόνες τους. Στις ΗΠΑ η θεραπεία εκλογής είναι ο συνδυασμός πυριμεθαμίνης με ή χωρίς σουλφαδιαζίνη. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το φάρμακο εκλογής είναι η πυριμεθαμίνη. Η πυριμεθαμίνη είναι ανταγωνιστής τους φυλικού οξέος και ενοχοποιείται για τερατογένεση στο έμβρυο, αυτό μας υποχρεώνει να καλύψουμε την ασθενή με παράλληλη λήψη φυλικού οξέος. Μετά το μέσον και προς το τέλος της εγκυμοσύνης το φάρμακο εκλογής είναι η σουλφαδιαζίνη που παρουσιάζει όμως σαν επιπλοκή πυρηνικό ίκτερο.
Οι στατιστικές μελέτες της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών σχημάτων παρουσιάζονται στην βιβλιογραφία αντικρουόμενες.
Πρέπει να επισημάνουμε στον παιδίατρο-νεογνολόγο την λοίμωξη της μητέρας από τοξόπλασμα για να προγραμματίσει την εργαστηριακή διερεύνηση του νεογνού και να του χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: http://www.ivf-embryo.gr/gynaikologia/egkymosyni/toksoplasma-kai-egkymosyni

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


 ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΟΓΚΙΔΟΥ
«Δεν ξέρω αν πρέπει να πω στη κόρη μου ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί είναι προσωρινοί και ότι γρήγορα θα φτιάξουν τα πράγματα. Θέλω να της δημιουργώ αισιοδοξία χωρίς να της λέω ψέματα…». 
Η οικονομική κρίση έχει πολλές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Επηρεάζει τη δημόσια υγεία, την αύξηση των ψυχικών διαταραχών, της θνησιμότητας και των αυτοκτονιών, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της παραβίασης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η οικονομική κρίση, δεν πλήττει εξίσου όλες τις οικογένειες. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, οι επιπτώσεις αυτές πλήττουν περισσότερο τις οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες, όπως οι γυναίκες, τα άτομα ή νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.  Δηλαδή οι επιπτώσεις της κρίσης κατανέμονται άνισα καθώς επικάθονται σε ήδη προϋπάρχουσες ανισότητες. Η απουσία  προϋποθέσεων για αλλαγή της ζωής και θετικής προοπτικής εντείνει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό αποκλεισμό ομάδων που ζούσαν ήδη από πιο μπροστά σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Απειλείται η ποιότητα της ζωής των παιδιών
Η γενικότερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και κατ’ επέκταση των οικονομικών των νοικοκυριών, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ποιότητα της ζωής των παιδιών.  Να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η φτώχεια αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων και τη εξασφάλιση της υγείας και ευημερίας των παιδιών –τόσο κατά την παιδική ηλικία, όσο και στα ενήλικα στάδια της ζωής.   Ενώ η σχετική φτώχεια διαφοροποιείται από την απόλυτη σε όρους έντασης και δυσμενών συνεπειών, εν τούτοις, προκαλεί πολλά προβλήματα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, λοιπόν, ότι σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)  για την Ευρωπαϊκή Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης 2009, το 23,7% των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Δηλαδή, περίπου 500.000 παιδιά στην Ελλάδα, περίπου 1 στα 5 (δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά των «παράνομων»  μεταναστών). Ιδιαίτερα έντονο εμφανίζεται το πρόβλημα για τα παιδιά που διαβιούν σε  μονογονεϊκές οικογένειες (το 33,4% των μονογονεϊκών νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας). Από τότε μέχρι τώρα η κατάσταση έχει χειροτερέψει καθώς η κρίση έχει διευρύνει ανησυχητικά  την ανθρωπογεωγραφία αυτών που δεν μπορούν να καλύψουν  τις βασικές βιοποριστικές ανάγκες.
 Η  απώλεια της εργασίας του ενός ή και των δύο γονέων και  η μείωση των εισοδηματικών πηγών της οικογένειας επιφέρει  αλλαγές που έχουν επιπτώσεις και στην καθημερινότητά των παιδιών. Για παράδειγμα, ορισμένες οικογένειες που νοικιάζουν  κατοικία μετακομίζουν σε φτηνότερο σημείο της Θεσσαλονίκης ή σε κατοικία με χαμηλότερα έξοδα συντήρησης και κόστος ενοικίου ή επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους μόνιμα. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που λόγω ανεργίας οικογένειες αναγκάστηκαν να πουλήσουν την κατοικία τους ή να υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσής της. «Πώς να πεις στα παιδιά ότι μετά την απόλυση ξοδέψαμε όλες τις οικονομίες μας και από δω και πέρα πρέπει να ξεπουλάμε τα περιττά ή να βάλουμε ενέχυρο για να δανειστούμε και να πληρώνουμε το στεγαστικό δάνειο, τους λογαριασμούς και να τρώμε;».
Ένα ακόμη από τα δραματικά επακόλουθα της οικονομικής κρίσης είναι ότι ένας αυξανόμενος αριθμός άνεργων γονέων ζητά οικονομική βοήθεια και σε μικρότερο βαθμό τη φιλοξενία παιδιών σε δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε ιδιωτικές δομές φροντίδας, όπως αυτές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Εκκλησίας. μέχρι να μπορέσουν  να βρουν δουλειά. Επίσης, μια άλλη επίπτωση της οικονομικής κρίσης που αναδείχθηκε  είναι το θέμα του υποσιτισμού παιδιών. Επιπρόσθετα, πολλοί γονείς δεν μπορούν να βασίζονται στην ευρύτερη οικογένεια  που παραδοσιακά στήριζε καθώς δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στον ίδιο βαθμό  οικονομικά. Το αισιόδοξο στοιχείο  είναι ότι κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης αυξήθηκε η εθελοντική προσφορά υπηρεσιών –ιδιαίτερα προς τα παιδιά- και αυτή η μορφή κοινωνικής συνοχής είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη.

Κάποια παιδιά ακούνε για περικοπές, για την πίεση του οικογενειακού προϋπολογισμού,  κάποια ήδη βιώνουν στερήσεις. Η ανεργία ή το ανασφαλές αύριο της μαμάς ή του μπαμπά, οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων, οι τιμές που συνεχώς ανεβαίνουν και τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται έγκαιρα, έχουν δημιουργήσει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής για τα παιδιά.   Οι γονείς ή ο γονιός δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν τα ίδια υλικά αγαθά  στα παιδιά τους, υπάρχει  μείωση ή ακόμα και διακοπή συνηθειών που είχαν γίνει μέρος της ζωής τους, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες και ψυχαγωγία. ‘’Αναγκάζομαι να λέω συχνά «όχι» στα αιτήματα των παιδιών,  αισθάνομαι ένοχη που δεν μπορώ να αγοράζω  παιχνίδια, που δεν πηγαίνουμε πια  στο λούνα παρκ και σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, που ανατράπηκαν οι συνήθειές τους, …Το χειρότερο είναι ότι από τότε που απολύθηκα ο 11χρονος γιός μου λέει ότι δεν με αναγνωρίζει πια…»  Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να έρθουν   αντιμέτωπα με αλλαγή στην συμπεριφορά των γονιών τους και ενδεχόμενα,  αν είναι σε ηλικία που δεν μπορούν να κατανοήσουν τα αίτια, να θεωρούν και τον εαυτό τους υπεύθυνο για την κατάσταση.
Για πολλούς γονείς  η μεγαλύτερη έγνοια –με κόπους και θυσίες -είναι πώς θα διατηρήσουν ανέπαφο τον τρόπο ζωής των παιδιών τους ακόμη κι αν αυτός ήταν συχνά εντελώς ασύμβατος με την πραγματική οικονομική κατάσταση της οικογένειας. “Εγώ και ο πατέρας του προσπαθούμε υπεράνθρωπα να μη φέρουμε τα παιδιά σε επαφή  με την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε. Ανταποκρινόμαστε σε όλες τις ανάγκες των παιδιών, όπως παλιά,, μόνον που για μας τα έχουμε κόψει όλα. Επικροτεί και η μάνα μου που έχει βιώσει πόλεμο…. Ίσως δεν κάνουμε καλά. Προσπαθούμε να τα προστατέψουμε και τα έχουμε στη γυάλα»
 Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ορατές και στην καθημερινότητα των παιδιών στο σχολείο. «Βλέπω στο σχολείο φαινόμενα απομονωτισμού των παιδιών που βιώνουν οικονομικές δυσκολίες στο σπίτι. Δεν μπορούν να πάρουν κάτι από το κυλικείο, να συμμετάσχουν σε μια εκδρομή….. Ένα παιδί μετακόμισε στη γιαγιά γιατί οι γονείς πάνε στο εξωτερικό να δουλέψουν, άλλο παιδί που ζούσε με μόνη μητέρα και ήταν φτωχό ήδη τώρα τρέφεται αποκλειστικά από τα συσσίτια…..άλλο παιδί άλλαξε σχολείο στη μέση της χρονιάς γιατί οι γονείς του αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο χωριό για να επιβιώσουν… τον μπαμπά ενός παιδιού τον έβαλαν στο ψυχιατρείο γιατί «απολύθηκε ..από τη δουλειά  και τρελάθηκε»…».
«Αυτά τα θέματα δεν είναι για τα παιδιά»  
Εμείς οι μεγάλοι αναρωτιόμαστε τι πρέπει να ξέρει ένα παιδί. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά έξω απ’ την πραγματικότητα της ζωής μας.   Τα παιδιά αντιλαμβάνονται, ακούνε, διαισθάνονται. Άλλωστε «πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…».  Ανάλογα με το οικογενειακό περιβάλλον όπου μεγαλώνουν, ζουν την κρίση με διαφορετικό τρόπο. Τα παιδιά χρειάζονται απαντήσεις για αυτά που συμβαίνουν γύρω τους με απλά λόγια και  προσαρμοσμένα στην ηλικία τους. Το βασικό είναι να ειπωθεί και να κουβεντιαστεί, γιατί ότι εκφράζεται με λόγια είναι λιγότερο απειλητικό στα παιδιά.  Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά μας για την υπάρχουσα οικονομική κρίση, να έχουμε ανοικτό διάλογο, να μην κρύβουμε την αλήθεια αλλά να λέμε όσα είναι κατανοητά για την ηλικία τους, φροντίζοντας ταυτόχρονα  να μεταφέρουμε και αισιόδοξα –αλλά ρεαλιστικά- μηνύματα για βελτίωση της ζωής  στο μέλλον.  
Επομένως, λέμε αναμφίβολα ναι στην γνωστοποίηση της κατάστασης  με τρόπο ανάλογο με την ηλικία τους,  χωρίς να τα πανικοβάλλουμε, να τα αποθαρρύνουμε, να τα απογοητεύσουμε. Ας μη δίνουμε μια ψεύτικη εικόνα στα παιδιά για να μην τα πληγώσουμε, διότι μοιραία θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή την πραγματικότητα και αν δεν είναι έτοιμα, τότε θα είναι πιο ευάλωτα. «Μιλάω στην 10χρονη κόρη μου για την κρίση. Δεν μπορώ να πω ότι ένα παιδί αυτής της ηλικίας κατανοεί πλήρως τη νέα οικονομική πραγματικότητα αλλά της είχα  μάθει από πιο μπροστά ότι δεν τα παίρνουμε όλα, ότι το πάν δεν είναι τα υλικά αγαθά, της είχα μάθει να ιεραρχεί τις  προτεραιότητες  και να είναι υπεύθυνη και έτσι τώρα ζητάει όλο και λιγότερα. Και από αυτά τα λίγα που παίρνει, δίνει και σε άλλα παιδάκια. Δεν ξέρω αν πρέπει να της πω ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί είναι προσωρινοί και ότι γρήγορα θα φτιάξουν τα πράγματα. Θέλω να της δημιουργώ αισιοδοξία χωρίς να της λέω ψέματα….».
Τα παιδιά πρέπει και έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν, να συμμετέχουν σε όλα αυτά αλλά και δική μας υποχρέωση είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούν, παρόλα αυτά, να συνεχίσουν να αισθάνονται ότι είναι παιδιά και να ζουν ως παιδιά. Εκτός από το να ξέρουν την κατάσταση, πρέπει να φροντίσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν τη ψυχική ανθεκτικότητα έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες –αυτές ή άλλες. «Αυτό που προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικό είναι να παρέχουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα  ψυχικά εφόδια, δηλαδή να τα κάνουμε ανθεκτικά ψυχικά έτσι ώστε σήμερα που είναι παιδιά και αύριο ενήλικες να μπορούν να χειρίζονται τις δυσκολίες   με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση». Η συστηματική προώθηση μιας παιδείας ψυχικής ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πώς να μετασχηματίζουν ένα εμπόδιο σε μια ευκαιρία για ωρίμανση και μάθηση, να αποκτήσουν μια θετική προσέγγιση στη ζωή, θάρρος και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής.
Ενδεχόμενα,  χρειάζεται να περιορίσουμε εξόδους για ψυχαγωγία με τα παιδιά που απαιτούν κάποια χρήματα. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν οικογενειακές δραστηριότητες ή δραστηριότητες με άλλα παιδιά που είναι ανέξοδες. Γιατί να  μην τις δοκιμάσουμε; Γιατί να μη βρούμε από κοινού με τα παιδιά μας πώς να δαπανήσουμε τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες και τις ανάγκες μας για ψυχαγωγία; Εξάλλου, πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε πολλές από τις γνώριμες –και ανέξοδες- συνήθειες των παιδιών σταθερές για να έχουν ένα αίσθημα συνέχειας και ασφάλειας.
Επίσης, είναι καλύτερο για τα παιδιά να παραδεχθούμε ότι αισθανόμαστε οικονομική πίεση, ότι έχουμε αγωνία για το μέλλον, άγχος, θυμό (ή ότι άλλο νοιώθουμε), παρά να βιώνουν τα παιδιά  μια δύσκολη κατάσταση στο σπίτι, να βλέπουν διαρκώς αγχωμένους και ευερέθιστους ή σε κατάθλιψη γονείς ή γονέα  χωρίς να ξέρουν το  γιατί. Αν δεν ξέρουν,  η απειλή είναι μεγαλύτερη. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αρκεί μόνον να ξέρουν το γιατί.
Πρέπει παράλληλα να γίνει προσπάθεια ώστε να ελαττωθεί  το στρες στην οικογένεια, να είναι οι γονείς ήρεμοι και υποστηρικτικοί  και να διαχειρίζονται τις προσδοκίες των παιδιών με ειλικρινή τρόπο. Αυτό θα κάνει τα  παιδιά να νιώθουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην οικογένεια τους, όπως συνέβαινε πριν. Αυτό είναι πιο  δύσκολο στη παρούσα φάση  γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως η ασφάλειά τους δεν εναπόκειται πλέον στους γονείς τους γιατί και οι ίδιοι ζουν σε καθεστώς μεγάλης αβεβαιότητας και ανασφάλειας. «Νοιώθω τύψεις απέναντι στα παιδιά μου και τα παιδιά των άλλων. Δανειζόμουν για να ζήσουμε πλουσιοπάροχα και να προσφέρω το καλλίτερο στα παιδιά μου και ουσιαστικά εγώ και οι όμοιοί μου υποσκάψαμε το μέλλον των παιδιών μας. Άντε τώρα να τα πεις ότι λεφτά δεν υπάρχουν και ότι θα ζήσουν δύσκολα στο μέλλον. Περάσαμε στα σημερινά παιδιά την αίσθηση πως όλα είναι δυνατά, πως για να ανέβουν κοινωνικά δεν χρειάζεται να δουλέψουν μεθοδικά, αλλά να πιάσουν την καλή ευκαιριακά».  Επίσης, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πως εμείς οι ενήλικες –γονείς και εκπαιδευτικοί – αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες της ζωής και τι είδους πρότυπα δίνουμε στα παιδιά μας.
Η κρίση ως πρόκληση για αναζήτηση νέας ισορροπίας
Η κρίση. μπορεί να κινητοποιήσει νέες δυναμικές, να μας οδηγήσει σε μία επανεπένδυση της συλλογικής ελπίδας μέσα από ριζικά διαφορετικές πλέον διεξόδους, μέσα από επενδύσεις σε νέες συλλογικότητες με βάση την αλληλέγγυα εμπιστοσύνη την οποία χάσαμε -όχι όμως μόνο λόγω της οικονομικής ανέχειας. Αυτό θα μας δώσει μια αίσθηση ελπίδας, μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και ελέγχου.
*Η Δήμητρα Κογκίδου είναι Καθηγήτρια και Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ

Yποβολή μηχανογραφικού δελτίου από 18-6-2012 έως και 5-7-2012

ΠΡΟΣΟΧΗ
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
email: press@minedu.gov.gr
Δελτίο Τύπου    08/06/2012

Ανακοίνωση για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου από 18-6-2012 έως και 5-7-2012
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και φέτος εφαρμόζει την καινοτομία της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ)  αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.
Για την εφαρμογή της διαδικασίας όλοι οι υποψήφιοι έχουν κληθεί μέχρι τις 22 Ιουνίου να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτό τον κωδικό ασφάλειας και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων οι υποψήφιοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://exams.minedu.gov.gr από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 ως και την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 θα επεξεργάζονται και τελικά θα υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση  (http://exams.minedu.gov.gr), παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες επεξεργασίας και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά, αριθμός εισακτέων και συχνές ερωτήσεις.
                Με αυτήν την  καινοτόμο εφαρμογή, οι υποψήφιοι, αφού πάρουν τον κωδικό τους από το Λύκειο, πρέπει να υποβάλουν από 18-6-2012 ως και 5-7-2012 οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε όσους υποψηφίους που για οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειο, τούς δίνεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
                Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τις 22 Ιουνίου 2012, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια από τις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να υπαχθούν οριστικά σε μία και μόνο ειδική περίπτωση.
                Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε κανένα μάθημα, δικαιούνται να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης.  Αν αυτοί οι απόφοιτοι τελικά αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει από τις 15-6-2012 μέχρι και τις 22-6-2012 να προσέλθουν στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν το έχουν ήδη κάνει από 8-5-2012 ως και 18-5-2012.