Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Κουνούπια. Τι να κάνω;

by Κώστας Νταλούκας on June 26th, 2011
 


  

Το τσίμπημα από τα κουνούπια προκαλεί μια κοκκινίλα και έντονη φαγούρα που διαρκεί μερικές ημέρες. Αν όμως το κουνούπι είναι μολυσμένο, τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, όπωςη ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια νόσος που μεταδίδεται στους ανθρώπους με το τσίμπημα κουνουπιού, που έχει προηγουμένως τραφεί με αίμα από ένα μολυσμένο πουλί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν δεν θα έχουν συμπτώματα ή θα περάσουν κάτι σαν μια ελαφρά γρίπη. Μερικές όμως φορές ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, που έχει σαν αποτέλεσμα την νοσηλεία στο νοσοκομείο ή ακόμα και αυτόν το θάνατο.
Αν και ο κίνδυνος να σας τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι και να νοσήσετε σοβαρά είναι πολύ μικρός, είναι σημαντικό να πάρουμε προφυλάξεις για να προστατεύσουμε εμάς και την οικογένεια μας.
Επειδή αυτή την εποχή οι περισσότεροι από εσάς ρωτάτε αν επιτρέπονται οι εντομοαπωθητικές ταμπλέτες και τα υγρά που μπαίνουν στο ρεύμα μέσα στο σπίτι, διαβάστε τι πρέπει να έχετε κατά νου πριν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε.
Διαβάστε επίσης και ενημερωθείτε για κάθε χημικό προϊόν που αγοράζετε και πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μέσα στο σπίτι σας,  ιδίως αν έχετε πολύ μικρά παιδιά. Συνήθως όλα αυτά τα προϊόντα αναγράφουν στην ετικέτα τους τις περιεχόμενες χημικές ουσίες.
Για τον κνησμό και την ερυθρότητα που προκαλείται από το τσίμπημα του κουνουπιού, αρκεί να βάλετε μια κορτιζονούχο κρέμα (πχ Fucicort) στο σημείο και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σιγά-σιγά μέσα σε 2-5 ημέρες. Αν υπάρξουν εντονώτερες αλλεργικές αντιδράσεις στο σημείο του τσιμπήματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισταμινικά από το στόμα για μερικές ημέρες.

Προστατευτικά μέτρα για τα κουνούπια στα παιδιά
•  Καλύψτε με ρούχα το εκτεθειμένο δέρμα. Βάλτε στα παιδιά μακριά παντελόνια, κάλτσες, μακριά μανίκια και ένα καπέλο, ιδίως αν η περιοχή που είστε έχει πολλά κουνούπια ή έντομα.
•  Φορέστε ελαφρά χρωματισμένα ρούχα, επειδή τα κουνούπια έλκονται από τα έντονα χρώματα.
•  Αποφύγετε να βγάλετε έξω τα παιδιά σας τις ώρες που τα κουνούπια κυκλοφορούν, κυρίως το πρωί και το σούρουπο.
•  Αποφύγετε τις περιοχές που υπάρχουν πολλά κουνούπια.
•  Χρησιμοποιείστε κουνουπιέρα σαν το πρώτο προστατευτικό μέτρο, ιδίως σε παιδιά που είναι μικρότερα των 6 μηνών. Επιθεωρήστε καλά την κουνουπιέρα από μέσα πριν την κλείσετε, μήπως έχετε κλείσει μαζί με το μωρό και κάποιο κουνούπι.
•  Χρησιμοποιείστε φορητές κουνουπιέρες, που μπαίνουν και στην θέση του αυτοκίνητου, στο κουνάκι, στο καροτσάκι κλπ.
•  Φροντίστε να μην μπαίνουν κουνούπια ή άλλα έντομα στο σπίτι κλείνοντας τις πόρτες και τα παράθυρα, ή καλύτερα αν έχετε σήτες χρησιμοποιείστε τις. Φροντίστε οι πόρτες και τα παράθυρα να κλείνουν καλά και να μην αφήνουν ανοίγματα.
•  Περιορίστε τα κουνούπια γύρω από το σπίτι σας.
 Τα κουνούπια γεννούν αυγά σε λιμνάζοντα νερά, που χρειάζονται περίπου τέσσερις ημέρες για να μεγαλώσουν και να γίνουν κουνούπια έτοιμα να πετάξουν. Ακόμα και λίγη ποσότητα από νερό, πχ σε ένα πιατάκι κάτω από μια γλάστρα, είναι αρκετό για να μεγαλώσουν.
› Δύο φορές την εβδομάδα αδειάστε το λιμνάζον νερό που μπορεί να υπάρχει γύρω από το σπίτι σας, σε πιατάκια από γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτου, διάφορα δοχεία κλπ.
 Καλύψτε τα άδεια βαρέλια με σκέπασμα.
•  Χρησιμοποιείστε σαν συμπληρωματική μέθοδο προστασίας, ιδίως όταν είστε έξω από το σπίτι, εντομοαπωθητικά. 
Το Crilen της Ελληνικής εταιρείας Frezyderm περιέχει citronella και αιθέρια έλαια και κυκλοφορεί στην αγορά μόνο στα φαρμακεία. Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το προιόν στην ιστοσελίδα: http://frezyderm.gr/Templates/ProductInside.asp?C=Entoma&S=28&A=156 
Το Bayrepel, ένα προϊόν με picaridine γνωστό επίσης και σαν KBR 3023, κυκλοφορεί στην αγορά με το όνομα Autan, και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από αρκετά χρόνια. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εναντίον ενός πλήθους από είδη κουνουπιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κουβαλούν το πλασμώδιο της ελονοσίας. Τοξικολογική ανάλυση δεν έχει δείξει σημαντικές τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο. Αν και συνιστάται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και τον οργανισμό της προστασίας του περιβάλλοντος το 2002, το προϊόν αυτό δεν έχει πιστοποιηθεί από τον PMRA, και δεν κυκλοφορεί στην βόρειο Αμερική. (www.autan.co.uk).
Τα εντομοαπωθητικά θα τα βρείτε να κυκλοφορούν στα φαρμακεία και στα σούπερ-μάρκετ (αλοιφές ή σπρέι), σαν συνθετικά και σαν φυσικά εντομοαπωθητικά προϊόντα.
Τα συνθετικά εντομοαπωθητικά συνήθως είναι περισσότερο αποτελεσματικά και διαρκούν περισσότερο από τα φυσικά. Στα φυσικά το ενεργό συστατικό εξατμίζεται γρήγορα. Όλα τα συνθετικά έχουν μια σχεδόν 100% δράση για τις πρώτες 2 ώρες, ενώ τα φυσικά εντομοαπωθητικά παραμένουν ενεργά μόνο για τα πρώτα 30-60 λεπτά και απαιτούν ξανά επάλειψη για να είναι αποτελεσματικά για μερικές ώρες αργότερα.

Γνωστά εντομοαπωθητικά
DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) κυκλοφορεί στην Αμερική.
Essential oil of the lemon eucalyptus (Corymbia citriodora) με ενεργό συστατικό  p-menthane-3,8-diol (PMD)
Icaridin, γνωστή επίσης και σαν picaridin (Autan, Bayrepel, KBR 3023)
Nepetalactone, γνωστό και σαν “catnip oil”
Citronella oil (λάδι κιτρονέλλας)
Pyrethroids (ταμπλέτες και υγρό). Τα Pyrethroids μπορεί να σκοτώσουν αμέσως τα κουνούπια που θα καθίσουν επάνω σε μια κουνουπιέρα, ένα τοίχο, ή να τα απωθήσουν. Και στις δύο περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα είναι να προστατεύσουν από το τσίμπημα των κουνουπιών. Τα Pyrethroids γενικά θεωρούνται ότι είναι χαμηλής τοξικότητας για τα θηλαστικά  (δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας για την Βόρεια Αμερική).

Όσον αφορά την ασφάλεια των εντομοαπωθητικών στα παιδιά και στις εγκύους
•  Τα παιδιά είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αντιδράσεις στα εντομοαπωθητικά επειδή, κατά ένα μέρος η έκθεση σε αυτά είναι μεγαλύτερη.
•  Κρατήστε τα εντομοαπωθητικά μακριά από τα παιδιά, έτσι ώστε να μην μπορούν να τα φτάσουν.
•  Μην τα αφήνετε να τα απλώνουν στο σώμα μόνα τους.
•  Χρησιμοποιείστε για τα παιδιά σας μικρές μόνον ποσότητες.
•  Μην τους βάζετε στις παλάμες και τα χέρια τους, αφού κατά λάθος μπορεί να τα βάλουν στο στόμα και τα μάτια τους. Αν μπεί κατά λάθος στα μάτια ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό.
•  Προσπαθήστε, αντί για εντομοαπωθητικά να τα ντύνετε με μακριά παντελόνια, κάλτσες  και μανίκια, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Βάλτε πάνω από το κουνάκι τους ή το καροτσάκι κουνουπιέρα.
•  Όπως και με κάθε άλλη χημική ουσία, οι έγκυες γυναίκες καλό είναι όσο μπορούν να αποφεύγουν την έκθεση στα εντομοαπωθητικά, καθώς το έμβρυο μπορεί να βλαφτεί.
•  Πλύντε καλά το δέρμα που έχετε βάλει το εντομοαπωθητικό όταν η προστασία πλέον δεν χρειάζεται.
•  Αν παρατηρήσετε ότι το εντομοαπωθητικό ερέθισε το δέρμα του παιδιού, σταματήστε αμέσως την επάλειψη, ξεπλύνετε με άφθονο νερό και συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Αν ξέρετε ότι το παιδί σας έχει ευαίσθητο δέρμα χρσηιμοποιείστε το εντομοαπωθητικό σε μια μικρή περιοχή του σώματος, για 24 ώρες, και αν δείτε ότι δεν υπάρχει αντίδραση τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
•  Καλό είναι, όπως συμβαίνει εξ άλλου και με όλα τα χημικά προϊόντα, ανεξάρτητα ποιο είδος εντομοαπωθητικού χρησιμοποιείτε, πριν την χρήση του να διαβάσετε καλά τις οδηγίες  και να τις ακολουθήσετε πιστά. Κάποια εντομοαπωθητικά δεν συνιστώνται για χρήση στα μικρά παιδιά.
•  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κιτρονέλλα, αν και χρησιμοποιείται σαν εντομοαπωθητικό για πάνω από 60 χρόνια, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει δερματίτιδα σε κάποιες περιπτώσεις. 
•  Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 98/8/EC, έχει περιορίσει τον αριθμό και τον τύπο των εντομοαπωθητικών. Μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά υποστηρίζεται, όπως τα προϊόντα που περιέχουν DEET,  icaridin (Bayrepel, Saltidin)  και Citriodiol.
•  Πιο φυσικά προϊόντα όπως αυτά που περιέχουν κιτρονέλλα ή φυσικά εκχυλίσματα βοτάνων, δεν επιτρέπονται πλέον να πωλούνται με την ένδειξη εντομοαπωθητικά στην ετικέτα τους.   

Φυσικά εντομοαπωθητικά
Achillea alpina (κουνούπια)
alpha-terpinene (κουνούπια)
Βασιλικός  (χρησιμοποιείστε μια δόση όπως και για ένα φαγητό.)
Callicarpa americana 
Camphor 
Carvacrol (κουνούπια)
Castor oil (κουνούπια)
Catnip oil
Cedar oil (κουνούπια)
Celery extract (Apium graveolens) (κουνούπια)
Cinnamon (το λάδι από τα φύλλα)
Citronella oil (κουνούπια)
Clove oil (κουνούπια)
Eucalyptus oil (70%+ eucalyptol), κουνούπια και μύγες)
Fennel oil (Foeniculum vulgare) (κουνούπια)
Σκόρδο (Allium sativum) (χρησιμοποιείστε μια δόση όπως και για ένα φαγητό.)
Εκχύλισμα από γεράνια  
Λεβάντα 
Ευκαλυπτέλαιο (Corymbia citriodora)
Lemongrass
Marigolds 
Μαντζουράνα (Αράχνες και τετράνυχο)
Ολεϊκό οξύ , (απωθητικό για μέλισσες και μυρμήγκια. Πρόκειται για φυσικό εντομοαπωθητικό 400 χρόνια παλιό.)
Μέντα (κουνούπια)
Pennyroyal  (κουνούπια, μύγες, αλλά πολύ τοξικό για τα κατοικίδια)
Pyrethrum (από είδος χρυσάνθεμου)
Rosemary  (κουνούπια)
Lantana camara 
Solanum villosum 
Tea tree
Θυμάρι (κουνούπια)
Μερικά από αυτά είναι αποτελεσματικά για τα κουνούπια. Είναι όμως αποτελεσματικά για περιορισμένο χρόνο, μόνον όταν πάρουμε το εκχύλισμα από τα φύλλα τους και αμέσως μετά το βάλουμε στο σώμα μας.

Εντομοαπωθητικά που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
• Συσκευές υπερήχων
•Τσιρότα που βάζουμε στο σώμα ή τα ρούχα και είναι εμποτισμένα με εντομοαπωθητικά.
• Παγίδες που προσελκύουν τα κουνούπια με μυρωδιά.
• Τα γεράνια (καλλωπιστικά φυτά).
• Βιταμίνη Β1 χορηγούμενη από το στόμα.
• Εντομοαπωθητικά που απλώνονται στο δέρμα και που δεν είναι εγκεκριμένα. 

http://paidiatros.blog.com/?p=232

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου