Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Γιατί είναι επικίνδυνος ο καρκίνος στην εγκυμοσύνη





Γιατί είναι επικίνδυνος ο καρκίνος στην εγκυμοσύνη



Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η πτώση του αριθμού των φυσιολογικών κυττάρων εξολοθρευτών, είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού, ωριμάζει τις συνθήκες στον οργανισμό για να εξαπλωθούν υπάρχοντες όγκοι σε νέες περιοχές, αναφέρει νέα έρευνα.
Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν γιατί οι ερευνητές έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι οι έγκυες με καρκίνο αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο μετάστασης, δήλωσε ο ερευνητής Ivan Stamenkovic, από το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Επιπλέον, τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα αυτό που συμβαίνει στη μετάσταση και μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψουν νέα προσέγγιση στο να εμποδίζονται οι μεταστάσεις, ανέφεραν οι ερευνητές.
Ο Stamenkovic δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι η ανοσία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ιστών έναντι των μεταστατικών όγκων.
Αρκετά χρόνια νωρίτερα, επιστήμονες παρατήρησαν ότι όγκοι στέλνουν σήματα που αλλάζουν τη χημεία άλλων περιοχών του οργανισμού με τρόπους που καθιστούν ευκολότερο στα κύτταρα που απελευθερώνονται από έναν όγκο να αρχίσουν να αναπτύσσονται σε εκείνες τις περιοχές, δήλωσε ο Stamenkovic. Ωστόσο, φυσιολογικά τέτοιοι όγκοι διατηρούνται υπό έλεγχο από τα κύτταρα-εξολοθρευτές. Κινούνται στο σώμα και εξουδετερώνουν καρκινικά κύτταρα που συναντούν.
Ο Stamenkovic ανακάλυψε ότι τα ποντίκια στην εγκυμοσύνη είχαν λιγότερους ‘εξολοθρευτές’ σε σχέση με άλλα ποντίκια και τα κύτταρα ‘εξολοθρευτές’ που είχαν ήταν λιγότερο αποτελεσματικά.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα ‘εξολοθρευτές’ εμποδίζονται από άλλα κύτταρα (μυελοειδή κυττάρων καταπιεστών), επομένως αγωγή που θα μπλοκάρει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα έδινε ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα και θα καθιστούσε τον οργανισμό περισσότερο ανθεκτικό στη μετάσταση, δήλωσε ο ερευνητής.
Αν και δεν είναι πιθανό τέτοια αγωγή να μπορέσει μόνη της να εμποδίσει τη μετάσταση, μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει μέρος πολύπλευρης προσέγγισης μείωσης της εξάπλωσης των υπαρχόντων όγκων.
Φυσιολογικά, η μετάσταση είναι αναποτελεσματική διαδικασία - λιγότερο από το 0,1% των κυττάρων που απελευθερώνονται από τον πρωτοπαθή όγκο και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος θα προκαλέσουν ανάπτυξη νέων όγκων σε άλλες περιοχές του οργανισμού, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα ευρήματα ενδεχομένως μπορεί να υποδείξουν στους ερευνητές τον δρόμο προς τα γονίδια που δρουν στις μεταστάσεις. Οι ερευνητές συνέκριναν αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση ενός γονιδίου σε έγκυα ποντίκια με αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Ανακάλυψαν ότι τα ίδια γονίδια που είχαν μειωμένη έκφραση σε έγκυα ποντίκια είχαν επίσης μειωμένη έκφραση σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που είχαν τη χειρότερη πρόγνωση. Αυτό υποδεικνύει ότι αυτά τα γονίδια δρουν, στην καταστολή του ανοσοποιητικού που συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την ανάπτυξη του όγκου.
Δεν είναι σαφές γιατί οι συγκεκριμένες αλλαγές συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη, δήλωσε ο ερευνητής. Είναι πιθανό η δραστηριότητά τους να αποτελεί μέρος της φυσιολογικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού που συμβαίνει στην εγκυμοσύνη. ’Η ενδεχομένως κάποια κατάσταση που προκαλεί στρες στον οργανισμό να προκαλεί αυτές τις αλλαγές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Investigation.’

Πηγές: ‘Journal of Clinical Investigation.’
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=15136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου