Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

Υποχρεωτική αργία χαρακτηρίσθηκε και φέτος η Πρωτομαγιά, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Με την απόφαση αυτή, η οποία εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 1η Μαΐου, που φέτος συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (Τρίτη), απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες της χώρας, με εξαίρεση βέβαια αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές, όπως είναι οι εργασίες υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστασίων συνεχούς λειτουργίας κ.λπ.
Κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οι μισθωτοί, καίτοι δεν εργάζονται, δικαιούνται το ημερομίσθιό τους, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό, λαμβάνουν αυτόν χωρίς να δικαιούνται κάτι επιπλέον.
Οσοι εργασθούν, δικαιούνται οι μεν αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, ένα ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%, οι δε αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δικαιούνται, επιπλέον του μηνιαίου μισθού τους, προσαύξηση 75% του ενός εικοστού πέμπτου (1/25ο), του μηνιαίου τους μισθού.
Συναφές με το θέμα της αμοιβής των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή είναι και το ασφαλιστικό τους.
Ετσι, οι μεν ημερομίσθιοι, είτε εργασθούν κατά την ημέρα αυτή και λάβουν το ημερομίσθιό τους και την προσαύξηση του 75%, είτε δεν εργασθούν και λάβουν απλό συνήθως το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, θα ασφαλιστούν στο Ταμείο που υπάγονται και για την ημέρα αυτή.
Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, είτε εργασθούν είτε όχι κατά την ημέρα αυτή, θα ασφαλισθούν για 25 ημερομίσθια, όπως συνήθως συμβαίνει κάθε μήνα.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου