Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Σε περίπτωση Τριδύμων....Μάνα είναι... και οι δύο




Η Κατερίνα είναι τεσσάρων ετών, η Έφη, ο Δημήτρης και ο Γιώργος δέκα μηνών. Με τέσσερα παιδιά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις τουΘοδωρή και της Μαρίας Γούτα είναι αυξημένες όταν επιστρέφουν σπίτι από την εργασία τους. Για τον κ. Γούτα η ενεργός συμμετοχή στη φροντίδα τους είναι μονόδρομος αλλά παράλληλα και μια εξαιρετικά ευχάριστη διαδικασία. 


«Από το πρώτο μας παιδί βοηθώ τη Μαρία. Πιστεύω ότι στα σύγχρονα ζευγάρια οι ευθύνες και οι δουλειές πρέπει να μοιράζονται, είτε έχουν ένα είτε τέσσερα παιδιά. Ο ρόλος του πατέρα έχει αλλάξει και δεν το λέω μόνο από προσωπική εμπειρία αλλά και παρατηρώντας τους γνωστούς και φίλους που είναι της ίδιας γενιάς με εμένα», λέει στα «ΝΕΑ» ο 38χρονος. «Τα τρίδυμα είναι στην ηλικία που μπουσουλάνε και η Κατερίνα στη διαδικασία προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Αν και η Μαρία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις ανάγκες τους, είμαι πάντα εκεί, και γιατί έτσι πρέπει να γίνει ώστε να λειτουργεί σωστά η οικογένειά μας, και επειδή με ευχαριστεί» σημειώνει. 



Για την οικογενειακή σύμβουλο κ. Έφη Σαρηγιαννίδου «είναι πλέον εμφανής μια αλλαγή στην κατανομή δραστηριοτήτων στην οικογένεια. Η γυναίκα έχει βγει στην αγορά εργασίας, επιστρέφει σπίτι τις ίδιες ώρες με τον σύζυγο οπότε είναι απόλυτα λογικό να μοιράζονται τόσο τις δουλειές όσο και την ανατροφή των παιδιών. Η αλλαγή αυτή είναι αναπόφευκτη κυρίως για πρακτικούς λόγους». 


Ισότητα στην πράξη


Τονίζει λοιπόν ότι οι νέες γενιές ανδρών εμπλέκονται πλέον ενεργά στο νοικοκυριό και θεωρεί πως με την πάροδο των ετών η συμμετοχή τους θα καταλήξει να γίνει ισότιμη με των γυναικών και δεν θα περιορίζεται σε βοηθητικό ρόλο. Ωστόσο, επισημαίνει: «Προς το παρόν είναι κάτι που παρατηρώ να συμβαίνει κυρίως στα ζευγάρια που μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τα ωράρια εργασίας και για τους δύο είναι εξαιρετικά δύσκολα, ενώ στην επαρχία διατηρούνται σε κάποιο βαθμό οι προκαθορισμένοι ρόλοι του παρελθόντος». 


Ένα κλασικό γυναικείο επιχείρημα είναι ότι οι άνδρες, παρά τις καλές τους προθέσεις, δεν τα καταφέρνουν καλά με τα παιδιά, οπότε καλύτερα να μένουν «μακριά». Η κ. Σαρηγιαννίδου όμως υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ενθαρρύνουν τους συζύγούς τους να ασχολούνται με τα παιδιά. «Είναι γεγονός ότι οι μητέρες είναι προικισμένες από τη φύση στην ανατροφή, όμως και οι άνδρες μπορούν να σταθούν εξίσου καλά. Ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο γι΄ αυτούς αλλά οι γυναίκες οφείλουν να τους δώσουν τον χώρο και την εμπιστοσύνη για να προσπαθήσουν. Οι περισσότεροι δεν έχουν μάθει σε τέτοιους ρόλους από τις οικογένειες που προέρχονται, γι΄ αυτό πιθανόν στην αρχή να κάνουν λάθη, όμως έχουν αδιαμφισβήτητα τη δυνατότητα να μεγαλώσουν ένα παιδί». 
tanea 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου